AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
MIT OLVASSUNK?

 

 
KLASSZIKUS GYŰJTEMÉNYEK
 
MESE- ÉS OLVASÓSAROK

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
-MEK gyermekirodalom

A Magyar Elektronikus Könyvtár Gyermekirodalma

Digitális mesegyűjtemény 

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2017. Július
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
OLVASSUNK EGYÜTT
OLVASSUNK EGYÜTT : Irány a Balaton!

Irány a Balaton!

4-6 éveseknek
Írta: Csapody Kinga
Illusztrálta: Szalma Edit
Kiadó: Manó Könyvek, 2016
Oldalszám: 64
 
Hotel Azúr**** fényképe.

Csapody Kinga Irány a Balaton! című meséjében kedvenc tavunkat járhatjuk körbe újra és újra, felkészülve a nyaralásra.

,,Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?" - ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg.
A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Balaton régióba kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is bebarangolhatjuk a déli és az északi partot, egy csomó ötletet merítve, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni.
 

Utazzunk a Balaton körül kép

Tódor és Tilda családjukkal a megunhatatlan Balatonhoz utaznak el,  hogy együtt éljenek át  olyan kalandokat, amelyeket aztán veletek is megosztottak.  Ebben a családban az a jó, hogy mindenki egy kicsit magára ismerhet benne, mert néha ők is hangosak, a gyerekek néha nyafognak, de legtöbbször nagyon jól érzik magukat és boldogan fedezik fel a világot. Hűséges útitársuk Nasi, a macska és Tóbiás kutya, mert ők is szeretnek megismerni új tájakat, nevezetességeket.

 

"Az első gyerekkori emlékem a Balatonról az, hogy ingle bells dallamára énekeljük, hogy „Balaton, Balaton, de gyönyörű tó, a partodon táborozni jaj de csuda jó”, aztán el is jutottam oda – ahogy gondolom, a legtöbb magyar ember eljut egyszer oda, mert elkell, ahogy mondjuk a Kékestetőre is, és így aztán mindenkinek van valamiféle fogalma, emléke, élménye a Balatonról. Mégis biztos vagyok benne, hogy ezt a kis könyvet a legtöbben haszonnal forgathatjuk, különösen azok közülünk, akik családosok, és fejükbe vették, hogy a Balatonon fognak nyaralni. Még akkor is haszonnal, ha már tucatszor nyaraltak ott.

A könyv egy 5+2 tagú család kalandjairól szól, akik nyaralásuk alatt bejárják a „magyar tenger” északi és déli partját is. A mesélő a +2-ből az egyik: Tóbiás, a kutya. A másik persze egy macska, ezenkívül van egy nagyobb lány, egy kisebb és hímnemű ikre, meg persze a szülők. A neveik alapján nem bírtam megkülönböztetni őket, és a kalandokat csak amolyan Anna-Peti-Gergő értelemben kell érteni, semmi olyat nem élnek át, amit bármely halandó nem élhetne, ha nekilátna meglátogatni a tó két átellenes partját. De ez így van jól, illetve azért van így jól, mert jó sok mindent felsorol a könyv, hogy hova érdemes egy efféle családnak ellátogatnia, és mondanom sem kell, van hova.

Tetszik, hogy nemcsak a nyilvánvaló látnivalókat és programlehetőségeket veszi számba a könyvbéli család, hanem kevésbé ismert balatoni helyekről is szó van. Az is tetszik, hogy kimondottan a családbarát helyekről van szó, ahova apróbb-nagyobb gyerkőcökkel el lehet menni – elég zsibbasztó tud ám lenni, ha a szülő bepróbálkozik valamivel, ami szerinte szuper, ám a gyerekeit végképp nem érdekli, így roppant hasznos egy ilyen könyv, amely segít megtalálni a közös nevezőt. Aztán még az is tetszik, hogy egy-egy balatoni legendát, népmesét is belecsempészett a szövegbe Csapody Kinga, mert ezek nagyban megdobják az olvasásélményt, és az sem utolsó szempont, ha a gyerekek tanulnak valami jót. Tetszenek továbbá Szalma Edit vidám, kicsit gyerekrajzszerű illusztrációi is. És az is tetszett, amikor olyasmiről volt szó, ahol már jártam, az is, ha kiderült, hogy azóta egy s más (javára!) változott, az meg pláne tetszett, ha olyasmiről olvastam, ahol még nem jártam, amit még nem láttam, de kedvem támadt nyomban odamenni.

Az viszont elsőre nem tetszett, hogy az előszót a KidsOasis családi utazási szakértője írta – féltem, hogy az egész csak egy mesekönyvnek álcázott reklám lesz (szerencsére nem az). Viszont mesekönyvnek sem feltétlenül nevezném, mert őszintén szólva a könyvbeli család, lett légyen bármily hétköznapi és normális, eléggé „semmilyen” is egyben. De ezt meg alighanem azért érzem így, mert túl sok Bartos Erikát olvastam, és az Anna-Peti-Gergő könyvek után valahogy nem fogadja már be az agyam az ilyesmit, noha a hétköznapisággal és normálissággal amúgy semmi bajom, sőt.

A könyv borítóján felül az olvasható, hogy „Utazik a család”, amiből arra következtetek, hogy sorozat lesz ebből, és ennek örülök, mert hát nem csak a Balaton van ám ebben az országban, amit érdemes családostul megnézni, és mindig jól jön néhány új, jó ötlet, hogy hol mi van érdekes meg izgalmas." (Uzseka Norbert)

 

"Brit tudósok kimutatták, hogy a világ egyik legjobb elfoglaltsága a balatoni nyaralás. Kétség nem fér hozzá. 

Ha valakiben esetleg felmerülne a gyanú, hogy létezik más gyerekszívet melengető nyári program is (és a fenti mondat nem teljesen fedi a tényszerű valóságot), annak kötelező olvasmányként írjuk elő a KidsOasis első mesekönyvét, Csapody Kinga: Irány a Balaton című kötetét.

Egy héttagú család (öt ember és két állat) járja körbe a Balatont és ugrik fejest az élményekbe, amit a vízpart és tóparti városok kínálnak egy kiránduló családnak. Kompoznak, kirándulnak, múzeumban barangolnak és persze fürdenek és fürdenek. Fogy a lángos, suhan a bob és ha hiszitek, ha nem, a könyv egy bizonyos pontján még Afrikába is eljutnak (a Balaton alapos ismerői biztosan tudják, hogyan). Olyan rejtélyes nevű alakok is szerepelnek benne, mint Festetics Tasziló vagy Sobri Jóska. Csónakáznak barlangban és bicikliznek a vízen, egyszóval olyanok, mint egy vérbeli kalandra és tudásra éhes család. Olyanok, mint ti.

A Kidsoasis szeretnivaló családját, Tilda anyut, Tódor aput, Rozit, Zsuzskát, Teót és persze Nasi cicát és Tóbiás kutyát, a mesélőt Szalma Edit csodaceruzája kelti életre a tőle megszokott játékossággal. Az illusztráció nemcsak keretezi, kiegészíti, de sokszor tovább is gondolja a történetet: a festmények gyerekszobafalra kívánkoznak.

A KidsOasis és a Manó könyvek közös munkája hasznos útitárs a Balatonra készülő családoknak. Az útikönyvek információhalmazát ágyazza hősei utazásának történetébe, így nemcsak ötletet ad, de kedvet is csinál kicsiknek és nagyoknak híres tavunk felfedezéséhez. A kötet végén a kiadó csokorba gyűjti a Balaton környékének gyerekszemmel is érdekes látnivalóit, turisztikai célpontjait – már csak ezért is érdemes bekészíteni a strandpapucs és a fürdőruha mellé a bőröndbe!" (Szentendrei Judit)

 
A szerző: Csapody Kinga

Irany a Balaton - Csapody Kinga szerzőLassan négy éve a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője vagyok, és szeretem nem csak olvasni, de kiválasztani is a jó mesekönyveket, ifjúsági regényeket. Voltam már (vagyis vagyok és leszek is - némelyik biztosan): középiskolai tanár és mentor, moderátor és szervező, újságíró és fotós, szerkesztő és szerző is, rendezvényszervező, sajtó- és PR manager is.

Három könyvem jelent meg: Ex - novellák, és két családi beszélgetőkönyv: Tesó lettem! - avagy miért és mire jó a kistesó, és  a Jó gyerek lettem! - avagy miért és mire jó a felnőtt. Az Ir(T)áS  (irodalmi tehetséggondozó) tábor és "Az olvasás éjszakája" Líra csoportos programjainak ötletgazdája, szervezője és háziasszonyaként is ügyködöm. Legfőképp pedig a  hároméves Noel anyukája vagyok.

 

Illusztrációk: Szalma Edit

Szalma Edit - Irány a Balaton illusztráció

A Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma: MOME) végeztem tanulmányaimat. Az iskola befejezése után rögtön kipróbálhattam magam a reklám területén. A McCann Erickson reklámügynökség volt az első munkahelyem. Később férjemmel közösen megalapítottuk saját cégünket, ma is itt dolgozom. Hosszú ideje már gyermekkönyvek illusztrálásával foglalkozom.

Számos hazai és külföldi kiadónak készítettem rajzokat. Folyamatosan részt veszek kiállításokon.

 

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyermekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

MIKOR-MIT-MIÉRT?

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

       MONDÓKÁK

1/ BABAVILÁG (0-1)

   KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

   KÖNYVAJÁNLÓ
   1/ Manuális-vizuális

    2/ Beszédtanulás

    3/ Bölcsisek irodalma

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

    2-4 ÉVESEKNEK

Kicsik mesekuckója

   Játékos ismeretszerzés

 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA
 
 

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

OLVASNI TANULOK

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

    REGÉNY

      SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

Kamaszok irodalmi érdeklődése  

 
- Könyvajánló
 1. ÁLLATTÖRTÉNETEK
 2. CSALÁD-BARÁTSÁG
 3. DISZTÓPIA 
 4. FANTASY-időutazás- SCI-FI
 5. FELNŐTTÉ VÁLÁS
 6. KALANDREGÉNY
 7. LÁNYREGÉNY
 8. NAPLÓREGÉNY
 9. REJTELMES TÖRTÉNETEK
 10. SULITÖRTÉNETEK
 11. TABU
 12. TÖRTÉNELMI
 13. VARÁZSVILÁG-MÁGIA
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
VÁR A KÖNYVTÁR

 1. Olvasóterem
 2. Könyv és könyvtár
 3. Foglalkozások a könyvtárban
 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
KÖNYV ÉS FILM

2-3. évfolyam 

4-5. évfolyam    

6-8. évfolyam 

 
MESE ÉS FILM

Diafilm-mesék

Klasszikus magyar mesefilmek

VARÁZSLATOS ISKOLABUSZ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!    *****    INGYENES HOROSZKÓP ELEMZÉS, ASZTROLÓGIA OKTATÁS! CSAK REGISZTRÁLNOD KELL!    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is H&#245;s! H&#245;sregék RPG    *****    Erdõszéli tudósítónk jelenti: Marculábi cica éjszakai felfedezõútra indult! Gyertek ti is! Részletek a Mesetárban!    *****    Születési horoszkóp 1000 Ft. 3 év elõrejelzés 1000 Ft. Párkapcsolati elemzés 1000 Ft. Óriási nyári akció csak nálam!!!    *****    Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lore rajzai &#9830;Lor    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Filmek itt!    *****    Ha szeretsz filmet nézni klikk ide! Klikk klikk    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    Megújult külsõvel vár Magyarország egyetlen Olicity rajongói lapja! Mindennap friss hírek a sorozatról és a párosról!    *****    Készítsd el saját horoszkópod ingyen,csak kattints!Fantasztikus akciók a fõoldalon,ezt nem szabad kihagyni! Látogas meg!    *****    BLOG, STORYK, KRITIKÁK, BESZÁMOLÓK, KEDVENCEK, DIVAT, SZÉPSÉGÁPOLÁS, LAKBERENDEZÉS, MINDEN AMI EGY BLOGRA KELL!    *****    Nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándék horoszkópot.Várlak az oldalamon!    *****    Gréti. 23. ExmisszusGyakornok. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. ErikKarlsson. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Azt mondják, hogy amikor egy fõnix meghal, a hamvaiból egy sokkal szebb, sokkal erõsebb madár születik&#8230;    *****    Fantasztikus nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándékot.Várlak az oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    #forpony#forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony