AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
Az év gyerekkönyve díj
AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT   0-4 éveseknek      4-6 éveseknek     6-9 éveseknek    Kiskamaszoknak (9-12)    Csak kamaszoknak
CÍMOLDALAK

 

 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK

Gyűjtemények

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Március
HKSCPSV
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
OLVASSUNK EGYÜTT! AZ ELSŐ HÉT ÉV
OLVASSUNK EGYÜTT! AZ ELSŐ HÉT ÉV : Misu, a kisnyuszi - sorozat

Misu, a kisnyuszi - sorozat

Írta és illusztrálta: Rotraut Susanne Berner
Fordította: Győri Hanna
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Kötetek száma: 3

1. Misu, a kisnyuszi

Misu, a kisnyuszi - Nyúlfarknyi mesékKiadás éve2015
Oldalszám: 64

Misu, a főszereplő kisnyuszi ügyes-bajos dolgai elevenednek meg ezekben a nyúlfarknyi mesékben - csupa olyan dolog, ami minden kisgyerekkel megesik. Nincs kedve oviba menni, fogat mosni, öltözködni, annál inkább van kedve szülinapot ünnepelni (a negyediket, az ötödiket és a hatodikat, egy héten belül), cirkuszba menni vagy karácsonyozni - nyár közepén.

Rotraut Susanne Berner nevét a Böngésző-sorozatból ismerhetjük: ezúttal nemcsak rajzolóként, de meseíróként is bemutatkozik. 
 
A Misu rövid, egy oldalas kis meséi segítenek a legkisebbeknek és szüleiknek feldolgozni a mindennapi problémáikat.

 

2. Misu mindenre kíváncsi

Misu mindenre kíváncsiKiadás éve: Pagony, 2015
Oldalszám: 65

Misu, a főszereplő kisnyuszi olyan, mint minden kisgyerek – okos, kíváncsi, örökmozgó, néha akaratos és makacs.

Nincs kedve cipőt húzni vagy szépen enni, nem akar lefeküdni, vigyázni a kistestvérére, legszívesebben egész nap tévézne. De imád az unokatestvérénél matracon aludni, az oviban a többiekkel játszani, kettesben kalandozni a papájával vagy társasozni.
 
Az egy-két oldalas, rövid történetek segítenek ráismerni a mindennapok nehézségeire és örömeire – gyerekeknek és szülőknek egyaránt!
 
Misu, a kisnyuszi nyúlfarknyi történeteit már ismerhetitek. Most végre további szösszenetekkel bővül a paletta: érkezik a Böngésző-sorozat méltán népszerű szerzőjétől, Rotraut Susanne Berner tollából Misu, aki mindenre kíváncsi. Már az első kötet is elvarázsolt a finom kis nyelvi játékaival, amit már a pici gyerekek is pontosan megértettek. A rövid történetek struktúrája, hogy adódik egy konfliktus, amit valamilyen erősen tükröt tartó komikum old fel.

berner2Mindjárt az első történetben például Misu eldobja a rágóját, mert amúgy is csupa szemét minden. Apukája rászól, hogy nem kéne, Misu köti az ebet a karóhoz, és belerúg valami ragacsosba, ami felszedi a cipőjére a többi hulladékot. Az apukája viccesen megörül (remélve, hogy ezzel a kis ballépéssel Misu kicsit kizökken a durcából), és megjegyzi, hogy így végül is elmehet utcaseprőnek.

Az igazán vicces mégis az, amikor utána váratlanul belelép Misu rágójába. Így már mindketten mehetnek szemetet szedni.

A legjobb a szövegekben az, hogy nagyon jókat lehet nevetni a szülőkön. Bár sok történetben tényleg pókerasztalhoz méltó türelemmel, hidegvérrel és humorral oldják meg Misu szülei a „problémát”, sokszor előfordul az is, hogy ők a bénák vagy figyelmetlenek. És ez az, amit Misu szemszögéből Rotraut Susanne Berner remekül karikíroz.
berner1
Mindenkinek szívből ajánlom ezeket a mókás kis történeteket, de ne lepődjetek meg, ha belefuttok egybe, aminél majd azt érzitek „Pff, innen nézve ez tényleg így fest!”. Én már az első kis könyvet is nagyon szerettem, de azt hiszem, ez talán egy picit még jobb lett.

 

 

3. Szia, Misu!

Szia, Misu!Kiadás éve2017
Oldalszám: 80

Nálatok is előfordul, hogy reggel nehezen megy a felkelés, este pedig a lefekvés? Hogy hiába pakoltok be nagyon alaposan induláskor, mégis kiderül, hogy a legfontosabb dolog maradt otthon? Hogy a gyerekek akkor játszanak a legjobban, amikor éppen ebédidő van?

Most a sorozat egy rendhagyó kötettel bővült, amiben kevés szöveg, óriási képek és négy frappáns mese talált otthonra.

Hamarosan itt a húsvét, ez a könyv ideális ajándék is lehet a csoki mellé,  hiszen a sorozat egy rendhagyó kötettel bővült, amiben kevés szöveg, óriási képek és négy frappáns mese talált otthonra.

Hajdu Zsanett
 
Rotraut Susanne Berner a népszerű Böngésző-sorozatát már biztos ismered. Nincs olyan ovi, család is alig, ahol ne lenne legalább egy évszakos Böngésző a polcon. Hazájában mégsem az óriási képeskönyvek miatt vált fogalommá a Berner neve. 

A nyuszis meséi kultikusak, hőse, a kedves, dacos, kíváncsi és játékos Misu (Karlchen) figurája pedig a gyerekek ikonjává vált. Megpróbálom kideríteni, mit is szeretünk annyira ebben a kisnyusziban. 
 

01


A Misu könyvek ránézésre nem tűnnek formabontónak, a képei kedvesek és otthonosak, amiken bőven akad böngésznivaló. De, ha egy mesét is elolvasol, egyből rájöhetsz, hogy az igazán jó szöveget egyből kiszagolod, ezek a kis mesék pedig egytől egyig pontosak és frappánsak. Sokkal találóbban rímelnek egy kisgyerek megfigyeléseire az életről, mint bármi, amit az utóbbi időben olvastál.

A kicsi gyerekeknek jó mesét írni könnyűnek tűnik, mégis az egyik legnehezebb műfaj. Éppen azért, mert a szöveget általában felnőttek szokták felolvasni. Persze olvashatja nagyobb gyerek is, a lényeg, hogy a jó gyerekmeséknek olyan pontosnak kell lenniük, hogy az egész családot elszórakoztassák. Egyszerre megragadni és fenntartani egy fiatalabb és egy idősebb ember figyelmét nem sok könyv tudja igazán. Nálunk Misu mindenkinek elég gyorsan belopta magát a szívébe. Este, mikor szertartásosan tanakodunk, hogy mit meséljünk, megnyugtató érzéssel tölt el, hogy ott van a polcon.

Nehézségek mindig vannak

dacosKisgyereknek lenni nem könnyű, és ezt Misu nem is rejti véka alá. Történeteiben sokszor találkozhattunk nehezebb reggelekkel vagy estékkel, teljes kiborulással az utca közepén, veszekedéssel, falánksággal vagy egy bonyolultabb bevásárlással. De nem csak a fáradtság, félelem vagy düh jelenik meg a mesékben, hanem a játék, a kaland, a szeretet, a biztonság, sőt sok répa is! Az egyszerű játékra hívó és a bonyolultabb konfliktust felvető meséinek aránya pont jó. Úgy mesélhetjük el a legnehezebb gyermeki érzéseket, hogy közben rengeteget szórakozunk és nevetünk. A gyerekek valószínűleg ezért imádják Misu történeteit, mert amellett, hogy viccesek és tele vannak élettel, bátran bevállalják a gyermeklét árnyoldalának a bemutatását is. 

Kisgyereknek lenni nem könnyű

Egy türelmetlenül kezelt hiszti, egy fáradt kiborulás, vagy egy szervezetlen bevásárlás beárnyékolhatja az egész napot spirált indítva a kisgyerekekben. És türelmes szülőnek sem olyan könnyű lenni. Misuéktól nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is tanulhatnak. A szülők és nagyszülők a kötetben egyáltalán nem csodálatosak, követnek el apróbb hibákat, sőt feledékenyek és türelmetlenebbek is néha, ám ez a mesékben mindig átbillen a egy frappáns poénba, ami megoldja a felmerülő problémát. Ezek a trükkök, tűpontos mondatok pedig nem csak a gyerekek elismerését és humorérzékét mozgatják meg, hanem a felnőttekét is. Ezért jó Misut mesélni kicsiknek és nagyoknak is. Amikor pedig egy nehéz helyzetben egy kisgyerek szájából elhangzik egy történet vége, "Legközelebb vécén ülve iszom a gyümölcslevet, jó? (...) Akkor nem fog kifolyni." - ezzel egy csapásra megoldva a problémát is, csak mosolyogni tudok, hogy pontosan érti a helyzetet és alkalmazza a mesében hallott poént a konfliktus megoldására. 

Böngészni hívó képek

Ha a mesék pedig nem lennének elegek, ezzel a könyvvel nyersz még valamit: egy szuper képeskönyvet, aminek a az illusztrációit böngészve rengeteg játékot találhatsz ki te is!


2
 

Kukkants be a nagyi kertjébe, Misu szobájába, a boltba, vagy a fürdőszobába...

4

3

 


 

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót