OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
KALANDOS BARANGOLÁS HAZÁNK TÁJAIN
KALANDOS BARANGOLÁS HAZÁNK TÁJAIN : Magyar városok - Budapest: Brúnó Budapesten (2) Buda hegyei

Magyar városok - Budapest: Brúnó Budapesten (2) Buda hegyei

 

Buda hegyei
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 288
 
Tudod-e, milyen szobor bújik meg az Erzsébet-kilátó legfelső lépcsőfoka alatt, honnan kapta a nevét a Hármashatár-hegy, és hogyan alakult ki a Szemlő-hegyi-barlang?
Ültél-e már a Libegőn, a Fogaskerekűn vagy a Gyermekvasúton?

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

A hatkötetesre tervezett Brúnó Budapesten sorozat Buda hegyei című kötetéből Buda hegyvidékét, Észak-és Dél-Budát ismerhetjük meg.
 

A második kötetben szereplő főbb nevezetességek:

Budai hegyvidék: Zugligeti Libegő, Erzsébet-kilátó, Szép Ilona étterem, Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, Déli pályaudvar, Guckler Károly-kilátó, Fenyő Gyöngye, Máriaremete,

Remeteszőlős, Ördögárok, Csergezán kilátó, Apáthy szikla, Árpád kilátó, Tündérszikla, Kaán Károly kilátó, Szépjuhászné büfé, Pálos kolostor, Úti Madonna-kápolna, Auguszt Pavilon, Gyermekvasút, Fogaskerekű, Pasaréti Honvéd Lovarda, Petneházy Lovasklub, Piczinke udvar, Normafa, Klebelsberg Kulturkuria, Pesthidegkuti Kálvária, Náncsi néni étterme, Cantata Profana szobor, Szemlő-hegyi-barlang, Pál-völgyi-barlang, József-hegyi-kilátó, Ferenc-hegyi tanösvény, Fonó Budai Zeneház, Dzsungel Játszótér, Kongresszusi Központ parkja, Hűvösvölgyi Gyermekvasutas Múzeum, Széchenyi Gloriett, János kórház, Sashegyi Látogatóközpont, Jókai-kert, Hagyományok Háza, Budai Arborétum, Feneketlen tó, Tranzit büfé

Dél-Buda: Tropicarium, Péter Pál kápolna, Stáció-kert, Törley Látogatóközpont, Sacelláry kastély, Barlanglakás, Nagytétényi kastély, Budaörsi repülőtér, Budaring Gokart, Bob pálya, Dunaparty megálló, Memento Park, Eleven Park, Műszaki Tudománytár

 
Hintafa blog

Pár hónapja boldogan olvastunk egy különleges várostörténeti családi kalauzt, most pedig itt az új örömforrás: a Budapestet bebarangoló Brúnó, az óvodás és a kisiskolás korosztály számára. Bár két nagyon eltérő stílusú kötetről van szó, azt tapasztaltam, hogy tökéletesen kiegészítik egymást. Felvettük ugyanis azt a szokást, hogy a fővárosi utazásaink, sétáink során mesélek az éppen aktuális látnivalókról, amelyek mindkét gyerek fantáziáját egyfolytában mozgatják. Egyértelmű volt, hogy  Bartos Erika mesés épületillusztrációit nem hagyhatjuk ki. Az a sok-sok érdekesség, amit a családi kalauzból mesélek nekik budai helyszínekről, ebben a kötetben megelevenedik.

 img_4998.jpg

Olvasás után szinte öntudatlanul a gyerekszoba könyvespolcának átrendezésébe kezdtem, annyira elámultam  az épületrajzoktól és a könyv hangulatától. Nemcsak a hihetetlenül nagy energia- és munkabefektetéstől, amit az aprólékos gondossággal megrajzolt és színezett épületek, térképek, szobrok és közterek tükröznek, hanem a néhány keresztmetszeti ábrától is, amik egészen új gondolatvihart indítottak el P fejében. Ezért az új perspektíváért különösen hálás vagyok (és jöhetne belőle több is, ha lehet kívánni). A körültekintő gondosság és szeretet, amit az író-építész szerző belevitt a kötetbe, meghozta gyümölcsét és ráragadt olvasótáborunkra.   Mindkét gyerek élvezettel és belefeledkezve fürkészi az oldalakat. Csak annyi információt tartalmaz amennyi ahhoz szükséges, hogy egy óvodás, kisiskolás korú gyerek fantáziáját beindítsa, megragadja. És hozzátszem: sok esetben el sem engedi. Az első olvasás óta már komplett történetet szőttem a Mátyás templom háborúban megsérült harangjához. Nemigen marad választás, muszáj kézen ragadni a szülőket, hogy elinduljunk akár Brúnó nyomdokában, akár új utakat felfedezve. Nagyon megnyerő az épületek szögletességét ellenpontozó emberábrázolások egyszerű, barátságos gömbölydedsége.

 

 

A másik ok -nem kevésbé jelentős, csakhogy ez a könyv a főként az építészeti remekekről szól, így illőnek tűnt ezekről szólni először-, amiért helyet kapott a szívünkben Brúnó, az a történetet átszövő meghitt hangulat. Az érzékenység, a másság elfogadása és a jószándék, ami a többi, Bartos Erika által rajzolt segítő könyvekben hangsúlyosan megjelenik (Csillagbusz, Őrangyal stb.). Esetünkben nyilván nem a segítés kapja a főszerepet, de nagyon örültem, hogy a Brúnó rokonságában élő siket kislány is helyet kapott a történetben. Nem mint megtűrt mellékszereplő, hanem fontos és természetes része egy család életének (akárcsak az új házban lakó kerekesszékes idős bácsi).

 

 

Mókás egybeesés volt az olvasásunkkal párhuzamosan kezdődő nyaralásunk, mert míg mi  elindultunk a Balaton felé, Brúnó a szüleivel felköltözött Budapestre. A kisfiú számára ijesztő a változás, a jól ismert családi fészek elhagyása. A megszokott helyeket és családtagokat felváltja az új, ismeretlen város, a berendezésre váró új otthon. Egyszóval káosz és rendetlenség kívül-belül. A zűrzavarban anya felhívja keresztapát és Brúnó néhány napig náluk vendégeskedik. Elkezdik bejárni a Budai Várat és a környékét. A kalandos, kirándulós nyár pedig hasonlóképpen folytatódik. Szép sorban, új barátokkal és rég nem látott rokonokkal fedez fel Brúnó egy rakás olyan helyet Budapesten, amelyektől még a Balatonnál pancsoló és homokvárakat gyártó gyerekeimnek is felcsillant a szeme. 

Ugyan az elején éreztem egy-egy döccenést a szövegen, a történet egészében nagyon kedves, szerethető és ami a legfőbb: működött. Lekötötte a hallgatókat, beindította a fantáziájukat. Nincsenek nagy konfliktusok és hatalmas ívű megoldásra váró problémák, de ez így nagyon jól van, mert ezeknek a helyét átveszi a bizonyosság és biztonság érzése. A meghitt családi, rokoni együttléteket és érdekes kirándulásokat azért itt-ott fűszerezi néhány különlegesebb eset, amitől korántsem lesz monoton, idillikus, vagy szirupos a történet. A dolgozó szülők mellett készenlétben álló barátok, rokonok a kisfiú első budapesti nyarát igazán mozgalmasra és emlékezetesre varázsolják. Emlékeztetve az olvasót arra, hogy egy jól sikerült nyári naphoz nincs szükség nagy varázslatra, elég akár egy közös csocsózás a Rómain. Ha Brúnó történetei hasonló stílusban és minőségben folytatódnak (és miért ne lenne így?) akkor -ami minket illet- gyűjteményes polcot fogunk indítani.

A sorozat tervezett részeiben a család bejárja a pesti belvárost, a budai hegyeket, Budapest környékét és utaznak a Dunán is.

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót