OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2023. Február
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : Papírbabák

Papírbabák

  2016.12.02. 18:14

Írta: Julia Donaldson
Illusztrálta: Rebecca Cobb
Fordította: Rét Viktória
Kiadó: Betűtészta, 2015
Oldalszám: 32
 
Lélegzetelállítóan szép történet egy kislányról és öt papírbabájáról. Az egymás kezét fogó papírbaba-füzér fantasztikus kalandokra kel: elindulnak a házon át, ki a kertbe, ahol előbb egy játék dinó karmai közül, majd egy sütőkesztyű-krokodil szájából sikerül megmenekülniük, de ezután sem nyugodhatnak meg, mert egy valódi olló fenyegeti őket.
 

 
 

Könyvmutatványosok

Julia Donaldson számos gyerekkönyve eljutott már a magyar olvasókhoz – nem véletlenül. A gyermeki világot jól ismerő, vicces szövegek és szeretetteljes történetek méltán népszerűek számos országban.

A Betűtészta Kiadó jóvoltából nemrég Magyarországon megjelent Papírbabák című kötet újabb remekmű kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Sikerének titka elsősorban a hétköznapokba beleszőtt játékos szeretet, könnyed, szívhez szóló és megérintő felvonultatásában rejlik.
 

Biztosan mindannyian fel tudunk idézni egy-egy olyan kézműves, alkotó játékot, amit az anyukánkkal, apukánkkal játszottunk. Kinek gyufás-skatulyából készült bababútorai, kartondobozból lett babaháza, másoknak deszkából barkácsolt rakétája volt, megint másoknak papírbabái. Talán valamennyien, de a szerencsések mindenképpen vissza tudnak idézni valami hasonlót, mindegy is, hogy mi volt a közösen alkotott, majd életre kelt játék manifesztálódása. És, még ha csak rövid élettartamú is volt egy-egy ilyen barkácsolt játék, emlékezetessé, felejthetetlenné teszi az elkészítésére szánt, együtt töltött minőségi idő.

A történet lehetne egyszerű is: egy kislány az anyukájával papírlapot hajtogat, kezüknél összefonódó papírbabákat vág ki, s különbözőre színezi, elnevezi, megszemélyesíti őket. Miután elkészültek, nem tesz mást, mint játszik. Végigszalad a lakáson, megáll a reggeliző asztalnál, a gyerekszobában, majd a szabadban, és mindenütt önfeledten játszika saját kis fantáziavilágában, míg csak nem a könnyen tönkre tehető babák megsemmisülnek.

Ezt a naiv, gyermeki létállapotot Rebecca Cobb kedves, színes illusztrációi olyan perspektívából is megmutatják, amelyre mi, felnőttek aligha emlékezünk. A babák készítésekor kívülről látjuk a szereplőket, de ahogyan a kislány játéka mélyül, ahogyan belemerül a fantázia világába, úgy az illusztrátor is perspektívát vált, és belülről mutatja a játék valóságát.

A felnőtt olvasó újra rádöbben, hogy a gyermek számára a játék maga a valóság, a gyermek pedig magától értetődő jelenségként látja viszont a számára még élesen el nem választott valóságot és a fantázia birodalmát. Az illusztrátor humora is megmutatkozik – a szemfülesek egy pillangós csitt-csatt kalandjait is nyomon követhetik a lapokon.

A történet végén rejlő csavar a személyes, családi hagyományaink fontosságára, megtartó erejére emlékeztet minket, amiből még azok is meríthetnek és megteremthetik a hagyományt, akiknek ez gyerekként nem adatott meg.

A veszteségélmény, a játék tönkremenetele is – ami, valljuk be, a valós életben a gyerekeknek sokszor egy komolyabb tragédiával egyenértékű – szép feloldozást kap. Az igazán fontos dolgaink, amikhez szeretettel kötődünk, még ha fizikai mivoltukban meg is semmisülnek, örök helyet kapnak az emlékek birodalmában, lelkünk legféltettebb táplálékmorzsái közt.

Rét Viki kiváló, dallamos, ringatózó fordítása, nyelvi igényessége nyilvánvalóan méltó párja az eredeti szövegnek. A kiadót pedig dicsérjük azért is, amiért finom tapintású, természetes hatású papírra nyomtatta ezt a csodaszép könyvet.

 
Szembetűnő blog
 
A könyv egy tigrises papucsú kislány világába kalauzol minket, aki aranyhalaival, a néha elvesző pillangós csatjával, aranyos anyukájával és öt papírbabájával éli a 3-4 évesek gondtalan életét. Gondtalan?
Miket is beszélek!
 
Az élet nem csupa móka és kacagás, így apró hőseinkre is megannyi kaland vár. Találkoznak egy dinoszaurusszal, megtámadja őket egy tigris és egy ádáz krokodil, mígnem a kerti fűerdőben, egy óvatlan pillanatban egy kisfiú vet véget a nagy kalandoknak. Legalábbis látszólag!
 
A papírbabákat, a közös játékokat ugyanis nem lehet holmi ollóval szétdarabolni. A szélben szálldogáló papírdarabkák ismét egybefonódnak, és berepülnek a kislány emlékezetébe..., hogy aztán pár évtized múlva ismét megelevenedjenek.
 
A kedves történet teljesen magával ragadó. Már tényleg elfelejtettem, hogy egy gyermekkönyv milyen összetett és tanulságos tud lenni, mennyire elgondolkoztathat, milyen sok mindent bemutathat a világból. Egyszerűen. Néhány mondatban.
 
Itt van például a rendkívül szoros anya-gyermek viszony, vagy a képzelőerő fontossága, vagy annak bemutatása, hogyha elvesztünk valakit/valamit, attól a közösen megélt élmények örökké velünk maradnak. Először talán rendetlenül, elszórtan és összevissza hevernek a polcokon, de idővel - ahogy az élmények is egyre gyűlnek - rend terem rajtuk. 
 
 
Ahhoz, hogy a történet ennyire jól működjön, kétségtelenül szükséges a jó illusztráció is. Be kell vallanom, Rebecca Cobb rajzainak világa teljesen megfogott.
 
Minden kis részletre ügyel (kezdve attól, hogy a fent említett pillangós csat milyen rendszerességgel és hol tűnjön fel a történetben, egészen a kislány felcseperedési fázisainak illusztrálásáig, a hagyományos női szerepek betöltéséig).
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!