OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : Én és a tesóm

Én és a tesóm

  2017.11.25. 10:56

Én és a tesóm
Írta: Igaz Dóra
Illusztrálta: Kasza Julianna
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 40
 
Hurrá, van egy kistesóm! Cuki, szeplős orrú kislány.
Vagyis várjunk csak!
Ez mégsem vicces.
Folyton szétrombolja a váramat, megeszi az utolsó kekszet, és mindig ő választ mesét. Juj, de bosszantó! Inkább ajándékozzuk el! Igaz, hogy akkor nem volna kivel játszanom…
És ki enné meg a répámat a levesből?
Na jó, maradjon. De csak ha nem idegesííít! 

 

Grancsa Gergely
 
A tesókat nem könnyű elviselni. Sem a kicsiket, sem a nagyokat. Igaz Dóra Én és a tesóm című képeskönyve segít a gyerekeknek az érzéseik megértésében, a beszélgetésben, az elfogadásban. Ismerd meg a testvérféltékenységet és a könyvet a cikkből!

Ha megkérdezünk valakit, akinek van testvére, hogy jó-e, hogy van vagy inkább jobb szeretett volna egykeként felnőni, tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy szinte senkitől nem kapni egyenes választ. Akinek valóban a megfelelő módon segítetek a szülei a tesója érkezésekoraz a későbbiekben biztosabban meri kijelenteni, hogy örül, hogy van testvére. A testvér dolog sokkal bonyolultabb szituáció minden szereplő – legyen az kisebb vagy nagyobb – számára, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Hiszen ha bevalljuk, ha nem, ha tudomást veszünk róla, ha nem, a testvérféltékenység egy létező és igen komolyan veendő lelkiállapot, amit bizony minden testvér átél, és minden szülőnek segítenie kell, hogy ezt a megfelelő módon tudják feldolgozni.

https://www.pagony.hu/resources/images/zg/9t/x1/enesatesom.jpg
 
A világ egyik legtermészetesebb dolga, hogy a testvérek féltékenyek egymásra. Hogy miért is? Mert az ember születésétől vágyik arra az idilli állapotra, hogy megkapjon minden figyelmet, törődést és olyan önzetlen szeretetet érezzen maga felé egy másik, számára fontos embertől, ami csak is az övé és nem kell osztoznia. Kisgyerek korban, amikor az ösztönös viselkedést még nem kontrollálja annyira a társadalmi szabályrendszer, a tanult viselkedésünk, felettes énünk, ez a vágy határozottan meg is tud nyilvánulni. 

Na, és mi képes egy nagy tesónál az ilyen fajta vágy útját állni? 

Hát egy kis tesó. Hiszen onnantól kezdve rá már kevesebb figyelem, energia jut, hirtelen megszűnik az addigi privilegizált helyzete a családon belül, többé már nem ő a pici, babusgatni való szeme fénye a szülőknek, nagyszülőknek. És mi helyzet a kis tesókkal? Ők lesznek azok, akik még ehhez is, ahhoz is kicsik és bezzeg a nagyobb testvér így meg úgy, és már ők is igazán példát vehetnének a nagyobbról. Az érzések elkerülhetetlenek, még akkor is, ha úgy gondolod, nálatok nincs jele a féltékenységnek. A nagyobb tesó viselkedésének a megváltozása sokszor szembetűnő szokott lenni: újra pelust szeretne, dührohamot kap a testvére szoptatásakor, segítséggel szeretne öltözni, dühkezelési problémái lesznek az oviban, vagy  iskolában és még sorolhatnánk. De ha nincs jel, az sem jelenti azt, hogy a negatív érzések ne futnának át a gyereken. Sőt, gyakran ez savanyú gyümölcs lassabban és nehezebben érik be..
 
https://www.pagony.hu/resources/images/d1/dp/91/enesatesom3.jpg
 
Nagyon fontos, hogy ne csak a kistesó érkezésénél, hanem a kisgyerekes évek folyamán végik segítsünk nekik a szerepek megértésében!

Az Én és a tesóm pont ezt a témát dolgozza fel, a nagyobb gyerek szemszögén keresztül. Sokkal inkább a nagyoknak is segít, hogy lássák, az érzések amiket éreznek a kisebbel szemben teljesen normálisak, másokkal is megtörténnek és senkinek nem egyszerű „hirtelen” nagy tesóvá válnia. Ugyanakkor a testvéri kapcsolatnak nem csak az árnyoldalait, nehézségeit mutatja be, hanem azokat a pozitív élményeket, az előnyeit is, amik bizony testvér nélkül nem fordulnának elő. A szöveg maga telitalálat: se nem túl gügyögős, se nem túl komolykodó, így a az ovis nagytesóknak felolvasva, az iskolás nagyobbaknak akár önálló olvasmányként is működik a könyv.
 
https://www.pagony.hu/resources/images/32/ux/r3/enesatesom2.jpg
 
A nehéz érzéseken sokat lazít a viccelődés, és Én és a tesóm sem nélkülözi a humort, ami a hatása szempontjából trükkös is, mert a gyerekek úgy kapnak segítő szempontokat a testvér-kérdésekben, hogy végig kacarásznak. A könyv nagy előnye az is, hogy miközben igazán pontosan mutatja be a testvéri kapcsolatok szépségét, nehézségét mégsem esik túlzásba. 

A vékony kötetben egész oldalas, színes rajzok és hozzájuk rövid mondatok tartoznak, a szöveg és illusztráció aránya tökéletesen eltalálja az arányt, ami pont ahhoz kell, hogy a gyerekek és a szülők közti beszélgetés, a gyerekek saját magukkal folytatott gondolatmenete beinduljon. A könyv által képesek lesznek kibeszélni magukból, megbeszélni egymással és a szülőkkel a problémás helyzeteket, a testvér létből fakadó feszültségeket. 

A szakemberek által testvérféltékenység esetén javasolt lehetőségek között az első helyen szerepel a kommunikáció fontossága és a mindegyikőjüknek kijáró figyelem. Bebugyolálva egy takaróba, összebújva mesét olvasni és hallgatni, pláne, ha a mesében pont arról van szó, hogy milyen egyszerre nehéz és egyszerre klassz érzés tesónak lenni, azt hiszem kiváló lehetőség arra, hogy a nagyok azt érezzék, hogy most csak és kizárólag velük foglalkozunk. Sőt, tökéletes közös mesekönyv, ami a kicsinek is segít annak a csavaros helyzetnek az elfogadásban, hogy ő soha nem volt egyedül a szülei gyereke. 

Forrás: pagony.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?