OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : 5 Boribon-mese - ünnepi kiadás

5 Boribon-mese - ünnepi kiadás

  2017.12.01. 15:29

5 Boribon mese – kicsi kezekbeÍrta és illusztrálta: Marék Veronika
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017

Marék Veronika, a Boribon-mesék szerző-illusztrátora, a Pagony legelső és egyik legfontosabb szerzője, a magyar gyerekirodalom megkerülhetetlen alakja idén ünnepli 80. születésnapját.

Ebből az alkalomból a kiadó egy limitált példányszámú különlegességgel kedveskedik a Boribon-rajongóknak: öt kis Boribon-történet elegáns díszdobozban kerül a könyvesboltok polcaira.

A díszdobozban a következő mesekönyveket találod:
 
Boribon és a 7 lufi,
Boribon házikója,
Boribon születésnapja,
Jó éjszakát, Annipanni,
Annipanni mesélj nekem!

 

1. Boribon és a 7 lufi

Marék Veronika - Boribon és a 7 lufiOldalszám: 32

Egy esős napon Boribon hét színes lufit kap Annipannitól: pirosat, narancsot, sárgát, zöldet, világos- és sötétkéket, no meg egy lilát.
 
Ám a lufik hamar elfogynak, s Boribonnak egy sem marad. Csak a szivárvány őrzi a lufik színeit.
 

 
A kisgyerekkor első igazi kiborulásai általában egy elhagyott cumival, egy elveszett kis lapáttal és egy kipukkadt lufival kezdődnek. Talán a Boribon és a 7 lufi története az, amit dióhéjban sem kéne elmesélnem, mert mindenki emlékszik rá, hogy durrantak ki sorra a gyönyörű színes lufik, hogy adta Boribon az utolsó, legféltettebb piros ballont a nyuszinak.

A mackó csak utána eszmél rá, hogy amiket "elherdált", azokat pont Annipannitól kapta, és megijed, hogy a kislány mérges lesz rá. Ám Annipanni cseppet sem dühös – miért is lenne, hanem inkább rávezeti a mackót, hogy a ragyogó szivárványban keresse a lufik színes emlékét. De ami ennél még sokkal fontosabb: Boribont nem elsősorban a személyes veszteség viseli meg, mert a luficsokrot fokozatosan veszíti el, így egy darabig még van másik, aminek örülhet, hanem az, hogy ez hatással lehet a legfontosabb szeretetkapcsolatára. A mese segít megtapasztalni, hogy az ajándékozás feltétlen természetű.

2. Boribon házikója

Marék Veronika - Boribon házikója
Oldalszám: 40
 
Boribon elhatározza, hogy házikót épít. Először pokróccal leteríti az asztalt, aztán bevisz mindent, ami fontos neki. Csakhogy hamarosan vendégek érkeznek: Bence és Szuszi. És a sok minden mellé már nem férnek be a kuckóba! Ráadásul este el is kell pakolni a játékokat.
De nem baj, hiszen másnap újra lehet építeni!
 
Marék Veronika Boribon-könyve megint a legkisebbek egyik fontos alaptémáját járja körbe.
 

 

Győri Hanna
 
Az egyszerű mese épp olyan többrétű, amilyen sok mindent jelent és jelentett mindannyiunknak egy tökéletes kis kuckó. A konfliktus átlátható megoldása pedig megnyugtató erejű a bölcsis-ovis hallgatóknak.

Gyerekkori dilemma, hogy hogyan lehet feloldani két ellentétes akaratot: azt is akarom, hogy minden az enyém legyen, és azt is akarom, hogy odajöjjenek hozzám. A két akarat összecsapásából lesz az a tipikus kétéveskori, robbanásszerű düh, amivel Boribon dobálja a tárgyakat, és amiből nagyon nehéz segítség nélkül kilépni.

Boribonnak a cica segít. Úgy segít, hogy nem próbál magyarázni, okoskodni, analizálni – nem kérdezi, hogy miért dühös Boribon és nem is vigasztalja, nem mondja meg, hogy mit kell választani. Csak az aktuális problémára koncentrál: szét vannak dobálva a dolgok – ezt kell megszüntetni. És a külső rendtől visszaáll a belső rend is.

cicaA cica eddig néma szereplő volt, de Boribon érzelmi tükre: amikor Boribon beteg, a cica is szomorú; ott sündörög körülötte, segít kinyitni az ajtót, amikor kirándulnak, várja haza, amikor hóembert néznek, ő is néz vele.

Ebben a történetben szólal meg megérkezése óta talán először.

Nekem ez a cica a talált kistestvér, aki a nagyobb gyerek érzelmi tükre, követője. Akit a nagyobb Boribon nem enged be a házba, hiába segített megcsinálni, hiába akar hozzábújni. A cica is tud dühös lenni: ő sem engedi be a házba Annipanniékat (a szülőket). De végül mégis az érzelmi azonosulást választja (valahogy a kisebb nem is tud mást választani), és amikor nincsenek ott Annipanniék, akkor Boribon segítségére siet, mert neki is épp olyan fontos az a bizonyos külső-belső rend.

 


3. Boribon születésnapja

Marék Veronika - Boribon születésnapja
Oldalszám: 32
 
Miért veszi fel Annipanni a legszebb ruháját? Miért süt vajon tortát? Miért szed virágot?
A válasz mindenre: Titok! Persze végül mindenre fény derül: ez a nap Boribon születésnapja! Boribon megharagszik, de hamar megvigasztalódik, amikor végre kiderül a titok.
 
A születés a legnagyobb titok a gyerekek világában. Születésnap alkalmából, pedig előkerülnek a kérdések a születésről és halálról, ami már a kisgyerekeket is erősen foglalkoztatja. A titok megmérgezi a családi életet, így a beszélgetés a nehéz témákról még sokkal fontosabb, mint az, hogy megkérdezzük, mi volt az ebéd a bölcsiben, vagy az oviban.

 

A szülinapról való beszélgetés az életről való gondolkodás legkomolyabb kérdéseihez vezet. Ez a különleges motívum a Boribon születésnapja című mesében is megjelenik, ahol magát az ünnepet fedi el a rejtély: Annipanni virágot szed, óriási csomaggal tér haza, tortát süt és csinos ruhába öltözik, de nem árulja el a mackójának, hogy miért. Minden talányos. Boribon persze teljesen kiborul, nem bírja a elhallgatást. Még szerencse, hogy ez a fajta titok egyáltalán nem arról szól, hogy ki kell derülnie, hiszen ez maga a meglepetés. Annipanni nem kihagyja valamiből a mackót, valami fontosat elhallgat előtte, hanem óriási meglepetést szervez, így ebben a mesében a leleplezés pozitív lesz: Boribon szülinapi bulija.

 

 

4. Jó éjszakát, Annipanni

Marék Veronika - Jó éjszakát, Annipanni!
Oldalszám: 34
 
Ebben a mesében Boribon és Annipanni találnak egy kiscicát.
 
A cica velük vacsorázik, velük fürdik, még az esti mesét is meghallgatja. De Annipanni elfelejti lefektetni...
 
 
 
A Jó éjszakát, Annipanni! című könyvecskében végigkövethetjük az esti rituálékat, és Boribon békésen el is alszik. De Annipanninak valaki mégis megzavarja az álmát. Ezúttal nem Boribon, hanem egy gazdátlan kiscica a hunyó, akit a jólelkű kislány nyomban a gondjaiba fogad. Ebben a könyvben a gyerekek két azonosulási pontot is kapnak: a nagyobbak (vagy nagy tesók) szívesen válnak Annipannivá, aki kész felelősséget vállalni a gyengébbekért, míg a kisebbek számára megnyugvás, hogy a védtelen cica biztonságra talál.
 
 
Ebben a mesében Boribon és Annipanni találnak egy kiscicát. A cica velük vacsorázik, velük fürdik, még az esti mesét is meghallgatja. De Annipanni elfelejti lefektetni…

Valaki nyafog. Boribon?

Nem, bizony a cica az, Annipanni elfelejtette lefektetni. Kis keresgélés után a cicus is megtalálja a legtökéletesebb fekhelyet Annipanni ágya mellett. Mindannyian mély álomba merülnek...

A kis medvebocs és barátja, Annipanni végigvezeti a gyerekeket az elalvás előtti teendőkön: vacsora, fürdés, esti mese, lefekvés. Annipanni Boribont és a kiscicát is megeteti, megfürdeti – ugyan ebben a cicának nem kell sok segítség –, mesél nekik, betakargatja Boribont, azután ő is nyugovóra tér.

5. Annipanni, mesélj nekem!

Marék Veronika - Annipanni, mesélj nekem!Oldalszám: 40
 
Boribon új mesekönyvet kapott, s megkéri Annipannit, olvassa fel neki.
Ám Annipanninak sok-sok dolga van. Emlékeztetőül rajzol is magának egy kannát, egy felfordított kisautót és egy tálkát.

Vajon mit jelentenek ezek a jelek? Boribonnak sikerül megfejtenie! Segít Annipanninak, így a mesélésre is jut bőven idő...

Borzasztó érzés mind a gyereknek, mind a szülőnek, amikor egyszerűen besűrűsödnek a teendők, és nem jut elég idő egymásra. Annipanni, mesélj nekem! - kéri Boribon, de a kislánynak mindig van valami dolga.

Amíg elmegy a boltba, Boribon segíteni szeretne, meglocsolja a virágokat, rendet rak és megeteti a cicát. Mikor Annipanni visszajön, Boribon megint kérlelni kezdi és a kislány letorkolja, hiszen neki rengeteg most a dolga, Boribon meg csak heverészik egész nap.

A félreértés persze megoldódik, és a kisgyerekek megtanulják, hogy néha a felnőtt (itt Annipanni) is túlterhelt, és nekik sem öröm, ha nincs idejük szórakozásra. Az viszont fontos, hogy tudjanak bocsánatot kérni, ha feszültségükben megbántják a kicsit, vagy, ha nincs elég idejük foglalkozni vele.

Nagyon mai és életszagú történet, egy olyan helyzetről, amivel, ha nem is rendszeresen, de majdnem minden kisgyerek találkozott már.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?