OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : Szörnyek a szobádban

Szörnyek a szobádban

  2018.12.29. 22:46

3 éves kortól
Pifkó Célia - Szörnyek a szobádbanÍrta: Pifkó Célia
Illusztrálta: Orosz Annabella
Kiadó: KÉPMÁS 2002 KFT
Oldalszám: 61
Megjelenés: 2018. december 04.

A gyermeki fantázia fejlődésével egy időben megjelennek a szimbolikus félelmek.

Mivel a gyermeknek kevés információja van a világról, a hézagokat a képzelete segítségével tölti be.

Hároméves kor körül minden gyermek elkezd félni a sötéttől, az árnyaktól, és ami megjelenik a képzeletében, az kivetül a nagy feketeségbe.

 

 
Bár szülőként szeretnénk teljesen megkímélni gyermekeinket a félelemtől, ez nem lehetséges, és nem is volna célravezető. Ha azt mondjuk egy gyereknek, hogy nincs mitől félned, akkor egyedül hagyjuk félelmeivel. Fantáziájában mindenképpen megjelennek negatív szereplők, hiszen az életben is sok ijesztő, kellemetlen, fájdalmas belső és külső élménnyel találkozhat, s nekünk szülőként folyamatosan rendelkezésre kell állnunk, hogy segítsünk neki ennek feldolgozásában.

A mese, a mesélés, a félelmek megszelídítésének egyik legfontosabb eszköze. Meséljünk neki Cidriről, aki nyikorgatja az ajtót, Gézangúzról, aki esténként megfogja a gyermek lábát, Motyorgóról, aki sutyorogva gyakorol, a függöny mögötti Ibolyáról, aki a csillagokat fürkészi, a szekrényben rendetlenkedő Pomádéról, majd Glóriáról, aki folyton leejt valamit, Tintás Örnről, aki változtatja az alakját és Sezlonyról, aki úgy tűnik, hogy itt sincs!

Kádár Annamária

 

minimatine.hu

Nálatok is nehéz az esti villanyoltás? – segít a Szörnyek a szobádban!

Pifkó Célia: Szörnyek a szobádban

Miközben Pifkó Célia mesekönyvét olvastuk, felismertünk néhányat a nálunk lakó szörnyekből, hiszen itthon is hasonló rémekkel találkozhatunk: recsegtetik a padlót, valaki mindig rendetlenséget csinál a szekrényekben, lebeg a függöny és néha félelmetes ruha vagy könyv kupacok jelennek meg. Mégis, ahogy így láttuk őket, rögtön barátságossá, különlegessé és szerethetővé váltak. Találjátok meg ti is kedvenc házi rémetek!

„Furcsa hangokat hallasz a szobádban?…Hatalmasra nőnek az árnyak és meglibben a függöny? Csak úgy maguktól feldőlnek és leesnek a tárgyak?… A felnőttek azt mondják, hogy csak képzelődsz, nincs ott semmi, és szörnyek nem is lézteznek? nem is sejtik, mekkorát tévednek!” – így kezdődik a Szörnyek a szobádban című segítő könyv.

Mi felnőttek sokszor nem vesszük komolyan a gyerekek hasonló mondatait: ne kapcsold le a villanyt, félek a fürdőszobában egyedül stb. Már külön trenírozom magam, hogy ne mondjak ilyen felnőtt badarságokat válaszként, hogy: úgysincs ott semmi, nem kell félned, ne butáskodj… stb. Ha visszaemlékszem gyerekkori önmagamra, ezek a válaszok engem sem nyugtattak meg túlzottan. A Szörnyek a szobádban típusú félelmet oldó, segítő könyvekkel viszont sokkal többre mehetünk. Egyrészt mesélhetünk a mi gyerekkori félelmeinkről, feleleveníthetjük a gyerekek régebbi félelem élményeit, illetve oldhatjuk a jelenlegi szorongásokat is.

A könyv Zinának, egy 6 éves kislánynak a szobájában játszódik, aki mindig pici zseblámpájával megy aludni, hiszen annyi fura hang és árny „lakik” nála. De csak attól félünk, amit nem ismerünk igazán, így Zina is találkozik a saját szörnyeivel, akik mind igazi egyéniségek, hol kedvesek, hol morcosabbak, sőt néha jobban félnek Zinától, mint ő tőlük.

Az én személyes kedvencem Gézangúz, a csápos csiklandó, aki a kilógó lábujjakra pályázik, na nem azért, hogy megharapja őket, hanem mert szeret csiklandozni, és biztos, hogy néhány szekrényünkben (főleg az enyémekben) is lakik egy Pomádé nevű szörny, aki mindig rendetlenséget csinál, szétdobálja a ruhákat.

A történetekből megismerkedhetünk Cidrivel, Glóriával, Sezlonnyal, Pipogya Motyogóval, Tintás Örnel vagy Ibolyával a véznaujjú gyűrönggyel is, akik mind egy-egy félelmet testesítenek meg: fura hangokat, a libegő függönyöket, recsegő ágyakat.

A könyv nálunk tényleg beteljesítette segítő szándékát, hiszen a történetek olvasása közben a gyerekekből kikívánkoztak saját félelmeik, és elgondolkoztunk azon, vajon milyen szörnnyé alakíthatnánk őket.

Előjött néhány olyan kisebb kori emlékük is, amikor féltek a sötétben az ablakban lakó orchideáktól, vagy a hűtő morgásától, amit ma már inkább viccesnek találnak. És milyen jó volt a könyv olvasása után a saját szörnyeinket papírra vetni… Nagyon szeretjük az ilyen típusú segítő könyveket, amelyek a történeteken túl a saját meséinket is életre keltik és alkotó kedvünket is elindítják.

Kiemelnénk még Orosz Annabella szuper illusztrációit, szörny karaktereit. Imádtuk a bálnás tapéta megelevenedését (24-25. oldalon), a gyerekszoba tárgyait, a zseblámpa által megvilágított részletek eltérő grafikai megoldásait, a színes és nem „színes” világok váltakozását.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?