OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2023. Február
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : Összeköt a szeretet - Beszoktatós mesekönyv

Összeköt a szeretet - Beszoktatós mesekönyv

  2019.02.04. 21:09

2-4 éveseknek
Farkas Nóra - Összeköt a szeretetÍrta: Farkas Nóra
Illusztrálta:
Szepesi Szűcs Barbara
Kiadó: Manó Könyvek, 2018
Oldalszám: 32
 
Hol volt Kobak, mielőtt megszületett volna?
 
Mi az a láthatatlan madzag, ami akkor is összeköti az anyukájával, amikor éppen nincsenek együtt?
Miért kell Kobaknak az óvodában maradnia, és mikor találkoznak újra?
És mi vár rá ezen az ismeretlen helyen?
 
 
Ezt a kedves könyvet lapozgatva és Szepesi Szűcs Barbara kedves képeit nézegetve mindent megbeszélhetünk.
 
A történet végén játékos feladatok és kitöltendő oldalak segítik a kicsiket abban, hogy megbarátkozzanak a gondolattal, mostantól ők is óvodába járnak.
 

 

foxbooks.hu
 
 
 
 

Az óvoda elkezdése minden apróság életében komoly feladat. Sokan, akik kihagyták a bölcsit, most először szakadnak el édesanyjuktól. Félelmekkel teli, izgalmas helyzet ez, van aki könnyebben, van aki nehezebben veszi az akadályokat. Vannak a lazák, akik legfeljebb csak az óvoda kapujában torpannak meg, vannak az előre félők és tagadók. De sokan valószínűleg nem is értik igazán, hogy mire számítsanak majd, amikor először kell hosszabb időre elengedniük anya kezét. Milyen lesz kilépni a biztonságos háttérországból és beilleszkedni egy új, ismeretlen környezetbe. Persze minden nagyon jó lesz, lesznek új barátok, lesz kedvenc óvó néni és rengeteg izgalmas kaland, de azért nem árt előtte átbeszélni, felkészíteni a kicsiket erre az életük első, nagy-nagy utazására. Ebben nyújt segítséget Farkas Nóra frissen megjelent beszoktatós mesekönyve, az Összeköt a szeretet.

A legbájosabb beszoktatós mesekönyv

A könyvesboltokban nagyon sokféle óvodára felkészítő könyvvel találkozhatunk. Vannak olyanok, amelyekben az óvodai élettel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Elsősorban az óvodai böngészők és ablakos könyvek ilyenek. Ezek mellett vannak különböző mesekönyvek is, amelyek a kis hősök első ovis napjait, és óvodás kalandjait mesélik el. Korábbi két cikkünkben összeállítottuk a legkedveltebb óvodára felkészítő könyveket. Az első részben inkább a meséskönyveket, a másodikban pedig inkább a képeskönyveket szedtük csokorba.

Az Összeköt a szeretet viszont egészen máshonnan közelíti meg az óvodát. Nem mutatja be az ovis életet, és nem is az új barátokról, játékokról vagy az izgalmas kalandokról ír. Ez a könyv egy annál sokkal mélyebb dologról, az anyai szeretetről szól. Ezt, a mindennél erősebb érzést tudatosítja a kicsikben. Erősíti az identitásukat, a biztonságérzetüket és segíti őket abban, hogy megbarátkozzanak az elválás gondolatával. Igazi összebújós, beszélgetős meséskönyv, ami nagyon meleg érzéseket vált ki szülőből és gyerekből egyaránt.

A történet az első ovis napon kezdődik, amikor Kobak, a megszeppent főhős sír, mert nem akar elválni az anyukájától. Ekkor ő odahajol hozzá, hogy megvigasztalja a kisfiút és elmeséli az ő közös történetüket. Elmagyarázza Kobaknak, hogy ők valójában soha, de soha nem válnak el, még akkor sem, amikor épp nincsenek együtt. Mesél, milyen volt, amikor Kobak még a pocakjában volt, vagy amikor megszületett, és hogy a köztük lévő kapocs örök. Ott van minden mozzanatban, játékban, ölelésben, sőt még a finom dorgálásokban is. A mese végére Kobak természetesen magabiztosan felbátorodva lépi át az óvoda kapuját, ahogy remélhetőleg majd a mi nagylányunk/fiunk is teszi majd.

Nagyon kedves könyv, mi azonnal a szívünkbe zártuk. Egyelőre megunhatatlan, átlapozzuk minden este. A kislányom általában egy szó, vagy fészkelődés nélkül, figyelmesen hallgatja a történetet, és látom, hogy értelmezi, mélyen elraktározza a hallottakat. Megnézzük közösen a köldökét, megsimogatjuk a hasamat, hogy hol éreztem, amikor ő rugdosott, beszéltünk arról, milyen volt, mikor megszületett, stb. A végén pedig az oviba vezető útvesztőt – mert olyan is van a könyvben – is mindig kipróbáljuk. De hogy ez a meséskönyv mennyire szívbe markolóan jó, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kislányomnak mese után mindig hosszas ölelkezéshez támad kedve, ami annyira, de annyira jó.

"Ezt a zsinórt nem lehet látni, sem megfogni, csak érezni. Ott van az ölelésben, a dicséretben, a csiklandozásban, sőt, még abban is, ha vacsora helyett nem engedlek csokit enni, nehogy megfájduljon a pocakod (…) Ezt a madzagot úgy hívják, szeretet."

Úgy érzem, hogy ez a beszoktatós meséskönyv valóban segíthet abban, hogy a kicsik megbarátkozzanak az elválás gondolatával. Azt vettem észre, hogy az egyébként biztonságos távlatba elhelyezett óvoda gondolata most egy kicsit a kislányomhoz is közelebb került. Már nemcsak arról van szó, hogy ő milyen nagy lány, és hogy Napocska lesz-e a jele. Nem tereli el a dolgokat, hanem elmélkedik róla, és ő maga is kérdez az óvodáról. Például, hogy ott leszek-e vele, és ha elmegyek, ugye majd mindenképp vissza megyek érte, stb.

 

A könyvben nagy képek és kevés szöveg található, nyelvezete egyszerű és érthető. A kisóvodások hangnemében, a kisóvodásokhoz szól, pont olyan, amit a három évesek könnyedén be tudnak fogadni. A könyv perszonalizálható, az elején beírhatjuk, hogy ki a tulajdonos, melyik óvodába jár, mi a csoportja neve, mi az óvodai jele. Sőt, nagyon cuki ötlet, hogy a végén lejegyezhetjük, milyen magasak voltunk az első napon, kik az óvónők, a barátok, mit szeret játszani és melyik állatot viszi magával. Ezek az apró részletek is mind-mind segíthetik a gyerekeket abban, hogy megbarátkozzanak majd ezzel az új, ismeretlen helyzettel. A bájos meséskönyvet Szepesi Szűcs Barbara illusztrációi teszik még helyesebbé.

 
 
Sajóvölgyi Dalma

Az Összeköt a szeretet egy bájos mese anyáról és gyermekéről, akik első ízben szakadnak el egymástól, hiszen az anyukának vissza kell menni dolgozni, és a gyerkőcnek meg kell birkóznia az óvodába járás gondolatával.

Ilyenkor minden gyermek magányos, nem akar elszakadni attól az embertől, akivel a nap 24 óráját eltöltötte, a pici gyermekből ovis lesz, rálép a felnőtté válás útjára, s ez bizony nehéz. 

Farkas Nóra egy bájos, szerethető történetet alkotott, ahol anyán és fián kívül nem jelenik meg más (talán csak Kobak, a kisfiú játékmackója, akit Bobónak hív). Ketten vannak ebben a hatalmas, tágas világban, és az anyuka mély gondolatokkal igyekszik megnyugtatni kisfiát, hogy az nyugodtan lépjen be az ismeretlen falak közé... Szavai örök igazságokat mondanak. 

 Szepesi Szűcs Barbara alkotásaihoz – emlékeim szerint – még nem volt szerencsém, és ez óriási hiba a részemről. Az alkotó mellett a történetet az ő végtelenül gyönyörű illusztrációi teszik teljessé. Sikerült egy páratlanul szépséges anyukát alkotnia, kinek arcáról a kedvesség és a határtalan szeretet köszönt vissza, Kobak személyében pedig egy szerethető, gyömöszölnivaló kisfiú jelenik meg a lapokon. 

 

Ajánlom ezt a könyvet minden édesanyának és kisgyermeknek, továbbá mindenkinek, aki szeretne egy igazán érzelmes történetet kapni az anya-gyermek kapcsolatról, és elmélyedni a szemet gyönyörködtető illusztrációkban.

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL