OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : Orrfújós mese

Orrfújós mese

  2019.03.14. 12:13

Írta: Tóth Krisztina
Illusztrálta: Timkó Bíbor
Kiadó: Sanona, 2015
Oldalszám: 48
 
"A takony-család elvesztette az otthonát, távozniuk kellett Peti orrából. Körbenéztek, és gyorsan szétszéledtek, hogy mielőtt még Peti a szemetesbe hajítaná a zsebkendőt, elindulhassanak fertőzni. Baci azt javasolta, próbálkozzanak Dóri orrával, de Fikkelstein úr leinttette.

- Messzebb megyünk, valami biztonságos helyre - jelentette ki. Most ólálkodnak a környéken, és keresik azt a tágas, lakályos orrot, ahová mindnyájan beköltözhetnének. A tiéd például elég formásnak látszik.

Mondd csak, kifújtad ma már? Többször is? Először a jobb, aztán a bal oldalt? Igen? És kezet is szoktál mosni? Na, akkor ide nem jönnek, ebben biztos lehetsz."
 
Tóth Kriszta a tőle megszokott humorral ír egy fontos témáról a gyerekeket megfertőző bacikról, az orrukban tanyázó takonyról és arról, hogyan lehet őket távol tartani. Timkó Bíbor különleges figurái szerethetők és érthetővé teszik a gyerekek számára, mi történik ha egy baci megfertőzi őket.
Részlet a mesekönyvből

 

I. Bemutatjuk Fikkelstein urat

Fikkelstein úr, korosodó, zöld fika volt. Nyúlánk testalkatú, ami egy fika esetében elég tipikusnak mondható. Régi, tekintélyes családból származott. A legenda szerint egyik őse maga a nagy Pócon Póc, a híres takonykirály volt, aki egy teljes óvodányi gyereket megfertőzött hajdanán, a Nagy Méregzöld Takonyjárvány

 
Fikkelstein úr büszke volt előkelő családfájára, sőt, némi nemesi gőggel viselte nevét. Az utóbbi nyár azonban meglehetősen rosszul alakult számára. El kellett hagynia előző, tágas lakóhelyét, egy idős hölgy hatalmas, krumpli formájú orrát. A hölgy se szó, se beszéd, minden magyarázat nélkül kihajította őt egy papír zsebkendőbe csomagolva, hű társával, Bacival együtt. Baci egyébként sem maradt volna, ha Fikkelstein úr távozik, hiszen nagyon ragaszkodott a gazdájához.
 
Bacinak nyolc lába, és rettentő ronda pofája volt. Fikkelstein úr kedvtelve nézegette őt, amikor esténként letelepedett a fotelbe. Bacim ilyenkor a lábához kuporodott, és ijesztő hangon morgott, szörtyögött, fújtatott. Reggelente, ha Fikkelstein úr felébredt, Baci is kinyitotta a szemét, és lelkesen üdvözölte az új napot:

– Zrr, brrr, fertőzni akarok! – szörtyögte.

Fikkelstein úr mindent megtett, hogy kedves állatkája fertőzni tudjon: ha az idő hölgy, akinek az orrában laktak, közel hajolt valakihez, azonnal kizavarta a külvilágra Bacit, hogy Baci más emberekre is átugorhasson. Most, hogy ki kellett költözniük a hölgy orrából, elárvultan üldögéltek a koszos, összegyűrt zsebkendőben. Baci ocsúdott először. Lekászálódott a zsebkendőről, és morogni kezdett:

– Ezer trutymák, nyavalya, mégse ülhetünk itt tétlenül az idők végezetéig! Új lakóhelyet kell találnunk!

Fikkelstein úr egyetértett vele. Ő is levonszolta kocsonyás testét a papír zsebkendőről. Még szerencse, hogy nem valami szemeteskukában végezték! Vagy egy vécécsészében! Tulajdonképpen jól megúszták a dolgot, csak annyi történt, hogy az idős hölgy kifújta az orrát. Végiggondolta a lehetőségeket, és arra jutott, hogy a közeli óvoda tökéletes hely lesz, ott kell próbálkozniuk.

 

II. Fikelstein úr megérkezik a Katica óvodába

Mint mondtuk, Fikkelstien úr és Baci éppen lakást kerestek maguknak. Az a hír járta, hogy az óvoda kitűnő terep, a gyerekek orra nagyszerű lakóhely a fikáknak és bacilusoknak. Fikkelstein úr és Baci bemásztak hát a kerítésen, aztán egy éppen érkező gyerek cipőjére tapadva megérkeztek az óvoda öltözőjébe.

Amíg a gyerek a kispadon öltözött, Fikkelstein úr körbepillantott. Minden undorítón tiszta volt. A padló ragyogott, az öltözőszekrények ajtaja csillogott, a levegőben felmosószer szaga terjengett. A folyosón egy köpenyes néni járkált felmosó fával és vödörrel a kezében. Újra és újra végigtörölte a padlót, amitől Fikkelstein urat valóságos hidegrázás fogta el. Baci is elborzadva lapult a padon:

– Ezer fertő és nyavalya, ez nem tűnik túl vonzó helynek! Meneküljünk!

A gyerek ráadásul, akinek a cipőtalpán érkeztek, az imént zsebkendőt vett elő, és alaposan kifújta az orrát. Borzalom! Hány szerencsétlen baktérium és fika maradt hajlék nélkül egyetlen másodperc alatt! Aztán a galád gyerek a papírzsepit egyenesen a szemetesbe hajította. És s szörnyűségek ezzel még nem értek véget! Mielőtt bement volna a terembe, a kisfiú a mosdóhoz lépett, és kezet mosott!

Baci elképzelte, hány ezer társa tűnik el most a lefolyóban, és megrettent. Nem, vele ez nem történhet meg- gondolta. Vissza akar fordulni az óvodából, hogy más helyen próbálkozzék.

Fikkelstein úr azonban nem hátrált meg ilyen könnyen. Pócon Pócra, híres takonykirály ősére gondolt, és elszántan körbenézett. Lehetetlen, gondolta, hogy ne akadjon itt egyetlen gyerek orrocska se, ahová beköltözhetnék Bacival!

Nyakon ragadta Bacit, és együtt bementek szépen a nyitott ajtón át a csoportba.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?