OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : Sárkányovi sorozat

Sárkányovi sorozat

pagony.hu  2020.03.31. 02:16

2-5 éveseknek
Illusztrálta: Rátkai Kornél
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2019-2020
Oldalszám: 64
 
Czernák Eszter - SárkányoviCzernák Eszter - Sárkányovi - Zoé középsős leszCzernál Eszter sorozatának főszereplője Zoé, a háromfejű kis sárkán, aki az első részben a Sárkány oviba készül, s aggódva várja vajon milyen lesz az új környezet.
 
A sorozat második részében már a nagy, középsős Zoéval és barátaival találkozunk...

 

1. Sárkányovi
Czernák Eszter - SárkányoviKiadás éve: 2019
 
Vajon milyen lesz az első nap az oviban?
Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok?

Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá!

Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok!

Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?
 
 
 
2. Zoé középsős lesz
Czernák Eszter - Sárkányovi - Zoé középsős lesz
Kiadás éve: 2020. március

Zoé, a háromfejű sárkány-gyerek és barátai, a jeti, a manó, a tündér, a troll és a többiek középsősök lettek!

Egészen otthon érzik már magukat az oviban. Vidáman telnek a hétköznapok, de néha bizony izgalmas dolgok is történnek, és akkor felbolydul a csoport!

Van, hogy összevesznek a gyerekek, és előfordul, hogy a mama nagyon későn érkezik délután. . .

Az új hinta, a fogorvosi kezelés, a vízköpő látogatása is nagy kaland!

És év végén vajon mivel lepik meg a kicsik a szüleiket?
 
Tarts Zoéval és barátaival, légy része a Sárkány-ovis mindennapoknak!
 
pagony.hu
 

Czernák Eszter fejéből az az ötlet pattant ki, hogy egy óvodásoknak szóló mesekönyvet fog írni, de a főszereplők nem embergyerekek, hanem mindenféle varázslények, például sárkány, troll, tündér lesznek. Ebből az ötletből született meg a Sárkányovi, amit megjelenése után rengetegen megszerettetek. Szerintünk nagyon sokan fogtok örülni, ha most eláruljuk, hogy megjelent a folytatás! És azt is elmondjuk, miért fontos a Sárkányovihoz hasonló történeteket olvasni a gyerekeknek a mostani időszakban, amikor senki nem járhat óvodába.

Ebben a kötetben a kis varázshőseink középső csoportosak lettek, már nem annyira picik, de azért még szükségük van a nagyokra, hogy eligazodjanak az élet útvesztőiben. Így, hogy mindenki nagyobb lett, lehetőségünk van látni, mennyit okosodtak, ügyesedtek a kicsik az előző rész óta. Emlékeztek például Zoéra, a háromfejű sárkányra, aki eleinte utálta Teofilt, a kis trollt? Azt hallotta, hogy a trollok büdösek, piszkosak és bunkók, de azóta rájött, hogy ez csak buta előítélet, és ők ketten legjobb barátok lettek! És amikor a gyerekek fellázadtak az óvó néni ellen, aki folyamatosan csak azt hajtogatta, hogy tegyenek rendet maguk után, és nem raktak vissza a helyére semmit? Hamar rájöttek, hogy ennek rövid távon káosz lesz a vége, és végül mindenki elpakolta, amivel játszott. Egy felnőttnek ezek apróságnak tűnhetnek, de a gyerekeknek sorsfordító felismerésnek számítanak. Ezekben az apró részletekben rejlik a Sárkányovi varázsa, amiből a második kötetbe is bőven jutott.

Ha még nem olvastátok, röviden elmondjuk, mi miért szeretjük a Sárkányovit. Leginkább azért, mert a történetek realisztikusak, egy óvodás gyerek érzelmi világának összetettségét hűen tükrözik. A tény pedig, hogy mindez egy fantáziavilágba van beágyazva, egy kisgyerek számára még könnyebben befogadhatóvá teszi a történetet. A gyerekek ugyanis ebben a korban szeretnek a saját mindennapjaikról, ismerős szituációkról olvasni, de szeretik a szürreális mesevilágokat is, amikben el tudnak vonatkoztatni a valóságtól, miközben észrevétlenül azonosulnak a szereplőkkel. És most, hogy a gyerekek bizonytalan ideig nem járhatnak óvodába, nagyon fontos, hogy ne szakadjanak ki a mindennapi rutinból.

A Sárkányovihoz hasonló ovis történetek segítenek, hogy a gyerekek ne felejtsék el, milyen jó közösségben, óvodában lenni, és hogy pár hónap múlva ők is visszatérhetnek majd oda. A szereplők közt is biztosan találtok majd olyanokat, akik hasonlítanak a gyerek csoporttársaira, így a barátságok is kevésbé homályosulnak el.

https://www.pagony.hu/resources/images/dm/gb/8a/post_side/02.jpgHa már a szereplőkről van szó, mondj még egy olyan sokszínű társaságot, mint a Sárkányovié! Itt aztán biztos, hogy találtok magatoknak lelki társat. Ott van Zoé, a háromfejű sárkány, aki tüzes ugyan, de a füstje sokszor nagyobb, mint a lángja, így néha bebújik az asztal alá ijedtében. Az ő legjobb barátja Teofil, a trollfiú, aki mindenre elsőként reagál, előbb üt és beszél, mint gondolkodik, de a szíve a helyén van. Velük egy csoportba jár Bodza, a rejtélyes tündérlány, aki sokkal többet tud, mint amennyit el mer árulni, és reméljük, hogy az önbizalma nagycsoportos korára még nagyobb lesz.

Hasonlít rá ebben Janka, a manólány, aki ugyan már ovis, de még egyáltalán nem beszél (mert a manók később kezdenek beszélni!), de a tetteivel és szépséges rajzaival annál többet elárul arról, mi jár a fejében. Igor, a jetifiú méretéből és vehemenciájából adódóan kicsit mindig úgy érzi magát, mint egy elefánt a porcelánboltban, de ettől még ugyanúgy megvan a helye a többiek között. A csoport hatodik tagja pedig Kende, az unikornisfiú, aki annak ellenére, hogy szeret okoskodni, nagyon szívesen és kedvesen játszik a többi gyerekkel. Egyszerűen imádjuk a tényt, hogy mennyire jól megvan egymással ez a hat igazán különböző jó barát!

A Sárkányoviban az a szuper, hogy észrevétlenül segít megoldani a mindennapi problémákat, feldolgozni a mindennapi történéseket. Annak ellenére, hogy unikornisok és tündérek a valóságban nem léteznek, Kende és Bodza problémái nagyon is valóságosak! A Sárkányovi második részében igen sok komoly kihívással kell szembenézniük.

Biztosan ti is éreztétek már magatokat a kis Zoé sárkánybőr cipőjében, akinek egy nap, amikor vége lett az ovinak, csak nem akartak jönni a szülei. Már mindenkit hazavittek, csak őt nem! Ennek nyilvánvalóan csak egyetlen oka lehet: az, hogy a szülei megfeledkeztek róla. A nyugtalanító gondolatot az sem tudja elfeledtetni vele, hogy Boszi óvó néni bevonja őt mindenféle izgalmas feladatba, amik csak zárás után szoktak megtörténni.

De jaj, mi lesz, ha örökre itt hagyják, és sosem jönnek érte?

Az új kötetben arról is lesz szó, hogy melyik gyerek hogyan reagál, amikor csoportosan ellátogatnak a gyerekfogászhoz, Dr. Fogpiszkálóhoz, aki egyesével megnézi a fogsorukat. Mindenki másképp reagál a doktorra és félelmetes eszközeire, van, aki nagyon fél a fogorvostól, és van, akitől a fogorvos fél nagyon.

De a legszuperebb és leghasznosabb részei ennek az új könyvnek azok, amikor a történet arról szól, hogyan lehet megoldani az oviban felmerülő konfliktusokat. Az egyik fejezetben Teofil egy csodaszép új fa kirakót kap, amit büszkén bevisz az oviba. Természetesen mindenki más is ki akarja próbálni, de Teofil irigyli a többiektől a játékát, és nem akarja megosztani velük. Az óvó néni ekkor felajánlja a többieknek, hogy játsszanak inkább a közös, óvodai kirakósokkal, és türelmesen, de határozottan magyarázza el nekik, hogy a saját tulajdonáról mindenkinek joga van rendelkezni, a közös játékokat viszont meg kell osztanunk egymással.

A végén persze Teofil rájön, hogy nem is olyan jó móka az a szép kirakó, ha nincs, akivel kirakhatja. Végül a Sárkányovi középső csoportjának első igazi verekedésének is szemtanúi lehetünk, amikor is a véletlenek bonyolult összjátékának köszönhetően minden gyerek haragszik egy másik gyerekre. Boszi óvó néni varázstarsolyában azonban ott vannak a legkorszerűbb pedagógiai szakkönyvek, és a resztoratív konfliktuskezelés módszereivel higgadtan és korrekten minden gyereket végigkérdez, szerintük mi és miért történt, majd elmagyarázza nekik, miért nem oké veréssel fenyegetőzni.

És ez a sok kaland még csak a fele sem volt annak, ami a Sárkányovi folytatásában vár titeket! Ha az elsőt nem olvastátok, zsákoljátok be mindkettőt, biztos, hogy nem fogtok csalódni bennük!

 


 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?