OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Márton és Micike sorozat

Márton és Micike sorozat

  2017.12.09. 11:45

5-8 éveseknek
Winkler Róbert - Márton és Micike az autószerelő műhelybenWinkler Róbert - Márton és Micike a tűzoltóknál Winkler Róbert - Márton és Micike az építkezésen
 
Írta: Winkler Róbert
Illusztrálta: Baranyai (b) András
Sorozatszám: 3
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó

 

1. Az autószerelő műhelyben

Winkler Róbert - Márton és Micike az autószerelő műhelybenKiadás éve: 2016
Oldalszám: 28
 
Ha megkérdeznénk az óvodás és kisiskolás srácokat, hol bóklásznának a legszívesebben, az autószerelő műhely biztosan dobogós helyen állna. Winkler Róbert könyvével most olajfoltok nélkül kukkanthatunk be a műhelyek zegzugaiba!
 
Márton kíváncsi kiskutyája, Micike, folyton meglóg a kisfiú elől, aki pedig mindenhova követi a német kis Spitzet.
 
Ketten együtt így különösebbnél különösebb helyekre jutnak el.

Az első kötetben az autószerelő műhelybe, a gumishoz és a fényezőhöz tévednek be, ahol a segítőkész szakitól, Pista bácsitól Márton azt is megtudja, mire való a légkulcs, az olajleeresztő csavar és a centírozógép. De kiderül az is, mit keres a műhelyben egy krokodil és hogy mi a különbség a mázolás, festés és fényezés között. (Nem csak) apáknak és fiúknak!
 
Az autószerelő műhely közelében szinte minden kisfiút elfog a vágy, hogy bemenjen, kezébe vegyen egy csavarhúzót, egy villáskulcsot és megbütyköljön, helyére illesszen vagy épp szétszereljen ezt-azt. Ráadásul titkon az apukák szeretnének bejutni egy ilyen misztikus helyre. Ez a könyv pont azoknak készült, akik nem a saját garázsukban szerelik az apjukkal a családi autót - mert ők bizonyára ismerik a mindenféle szeszámokat.

A két rövid mesén keresztül pillanthatunk be az autószerelő műhelybe illetve a gumishoz. Márton elveszíti kiskutyáját Micikét, aki bizony pont Pista bácsi műhelyében bújik meg. A keresés közben sok alapvető információ kiderül a különféle szereléshez használt ketyerékről, például megtudjuk mire való a golyóprés vagy a légkulcs, de igazi mini böngészőként is jól funkcionál a könyv. A műhely ugyanis tele van, van mit keresgélni az asztalokon, a falon, a polcokon. Azért a szöveg ki-kikacsint az apukákra, amikor többször megemlíti, hogy szaladt bele Márton egy nagyfenekű néni hátsójába (haha), vagy amikor egy pucér nénis plakátot kell megkeresni a falon.

Igenis nehéz feladat a rendetlenségből átlátható, de rendezett káoszt csinálni. Különösen korrekt és részletgazdag, de redukált és egyszerűsített, egyben felismerhető elemekkel megoldott, ugyanakkor egyedi stílusban tartott szakillusztráció műfajban. Miképpen ezt az előbbi mondatot is értelmezni. Baranyai (b) András mégis sikerrel oldotta meg Winkler Róbert lélekkel és szakmaisággal átitatott szövegére.
 

Az összes szükséges szerszám és eszköz mellett hiteles aktfalinaptár gumikon térdelő hölggyel, de bundesliga-frizurás focistaportré is, mindent túlélő iggypop-felsőtest, chopperbajusz a mesteren, szóval minden fontos kellék a megfelelő helyen. Hibátlan kép-szövegegység, arányos és elviselhető humor és szakmaiság minden oldalon. Mi is köszönjük az érdekes olajcserét!

Baranyai rajzai tökéletesen kiegészítik a humoros szöveget. A figurák viccesek, egyediek, biztosan tetszenek kicsiknek és nagyoknak is. Jó választás autórajongó-kütyűmániás kisfiúknak és laza apukáknak.

 

2. A tűzoltóknál

Winkler Róbert - Márton és Micike a tűzoltóknálKiadás éve: 2016
Oldalszám: 32

Márton kíváncsi kiskutyája, Micike már megint megszökött! Pont, mint legutóbb, de most nem az autószerelő műhelybe, hanem egy tűzoltóállomásra szaladt be. Márton utána óvakodik, és megismerkedik Géczi Béla alezredessel, aki a kutyus nyomát követve végigvezeti a kisfiút az egész laktanyán.

Furcsa járművek, izgalmas eszközök, hátborzongató történetek – mindez a humoros kedvű tűzoltó-alezredes előadásában.

De vajon hova lett Micike, miért nem került még elő?

 

Jeges-Varga Ferenc

 

A neveletlen eb már megint megszökött. Gazdája se­hogy sem bírja utolérni. Winkler Róbert köny­vének barnásvörös, kunkori farkú négylábúja, Micike már me­gint arra szerződött le, hogy az óvodás és kisiskolás korú fiúk (de akár lányok) figyelmét felkeltő épületek kulisszái mögé kalau­zoljon minket. Nem mintha foglalkoztatná, mi látni­való van egy műhelyben vagy mondjuk a helyi tűzoltóállomáson. Micike inkább az ínycsiklandozó illatok után kóborolna, ami azonban jó ürügyként szolgál Mártonnak. És persze az olvasónak is.

Ha egy 3-6 éves fiúgyermeket megkérdezel, mi szeretne lenni, leggyakrabban talán a rendőrt, az orvost vagy éppen a tűzoltót említi. De vajon miért? A tűzoltók esetében a sisak, a tűzpiros autó vagy a sziréna hangja kelti fel az érdeklődésüket? Talán hőssé szeretne válni minden gyermek, és a tűzoltóknál vagányabb mesterséget keresve sem találhatnánk. A gyerekek nagy örömére Micike éppen a tűzoltósági épület lassan leereszkedő automata redőnye alatt szaladt be. Winkler Róbert arra biztat minket, hogy lépjünk be mi is utána.

Hasonlóan a sorozat első kötetéhez, a Márton és Micike a tűzoltóknál című könyv a legalapvetőbb információkat gyűjtötte össze a lánglovagokról. Egy gyerekeknek íródott könyvben természetesen minden részletre nem lehet kitérni, de sokkal inkább érthetővé válnak a dolgok, ha saját szemünkkel láthatjuk a gyorsdarabolót, a láncfűrészt vagy mondjuk a puttonyfecskendőt. Vagy olyan félreértéseket is tisztázhatunk, hogy a tűzoltók nem slaggal oltanak, hanem tömlővel.

Winkler Róbert ugyanazt a trükköt veti be a tűzoltóság feladatainak ismertetésekor, mint amit egyszer már alkalmazott. Most is akad egy jóravaló ember, aki nem nézi rossz szemmel az illetéktelen behatolókat. Udvariasan vezeti körbe Mártont birodalmában, s aprólékosan elmagyarázza neki, mi mire való. Micike után kajtatva Márton az ügyeletes parancsnokba, Géczi ezredesbe botlik bele. Nos, Béla bácsi nem tűnik szófukar embernek. Márton hiába szeretné mielőbb megtalálni kis kedvencét, muszáj előbb meghallgatnia a szakszerű idegenvezetést.

Annyira azért nem bánjuk, hogy Micike nem kerül még elő. Mert ugyan ki hallott arról, hogy a tűzoltóságnál minden autót aszerint neveznek el, hogy milyen eszközzel van felszerelve? A kölkök, ha van legalább egy kis sütnivalójuk (és van), Béla bácsi elbeszéléséből arra is rájöhetnek, hogy a tűzoltókat nem csak tüzet oltani hívják. Ők segítenek a balesetekben bajbajutottaknak, és olykor rájuk hárul a feladat, hogy lecsalogassák a fán rekedt házi kedvenceket.

S látta már valaki, hova futnak be a 105-ös segélyhívások?

Béla bácsi a laktanyában látható régi fali térképről is mesél nekünk. Beszélne ő tovább, akár a végtelenségig is. Micike azonban most is közbeszól. Márton ugyan tűzoltósági hajókat meg a helikoptereket nem láthatja a saját szemével, de utazhat egy igazi tűzoltó autóban. Az én fiam biztosan öröm táncot járna, ha bevetés közben kapcsolhatná be a villogót és a nínót, akarom mondani: légkürtöt.

Arra én már nem emlékszem, gyerekként hányadán is álltam a tűzoltókkal, de azt sosem fogom elfelejteni, milyen csalódott volt a nagyobbik fiam, amikor két éve a gyereknapon nem találtuk meg a beígért tűzoltókocsit. Magyarázhattam, hogy a nagy viharok miatt aznap fontosabb dolguk akadt. Hiába volt ott egy rokonszenves rendőr a spéci járgányával, olyat már látott korábban is. Hárman búslakodtunk hát és vártunk jó másfél órát, hátha egyszer csak meglátjuk a szép piros autót. De nem jött.

Tavaly a tűzoltónapon végül fiam minden vágya teljesült. Két kezemen sem tudom megszámlálni, hányféle járműbe mászhatott be akkor. Ugyanezt az örömöt látom most is rajta, amikor Winkler Róbert könyvét a kezébe veszi. Baranyai (b) András rajzai bennem is felidézik annak a napnak az élményeit. Az pedig különösen jól áll a könyvnek, hogy az autószerelő műhely munkásruhakék, rozsdavörös és ólomszürke színei után most a tűzoltókocsik tűzpirosa és egyenruhájuk tengerkékje uralja a rajzok világát.

Hasonlóan az előző kötethez, egyszer a szöveg kerül a képek elébe, máskor meg az illusztrációk tolják háttérbe a szavakat. De az alkotók ezúttal is ugyanazt a könyvméretet és ugyanazt a betűtípus választották. Márpedig a sorozatoknál nagyon fontos a hagyományok tisztelete.

Apró változásokat azonban észrevettem. Legutóbb például enyhe kritikával illettem Winkler Róbertet, mert indokolatlannak tartottam a gyerekek számára olykor érthetetlen szóhasználatát. Úgy tűnik, most jobban választotta meg, mit és hogyan mond. A történetnél ezúttal is sokkal fontosabb, hogy Winkler a lehető legtöbb információval ellássa olvasóit, de mintha sokkal jobb érzékkel bánna a humorral is. Szögezzük le azért, most is Baranyai (b) András munkái viszik el a hátán a könyvet. Elsősorban az ő pontos illusztráció miatt nyitják majd ki a könyvet a gyerekek. De legközelebb talán már rajz és szöveg egyensúlya is a helyére billen.

Az az érzésem, hogy amikor a könyv végén Micikét kimentik a közeli építkezésen lévő munkagödör aljáról, nem egy történet ér véget, sokkal inkább egy új veszi kezdetét. Nem csodálnám, ha Márton nem sokáig tudná pórázon tartani kicsi kutyáját. És akkor…

 

Márton a próbariasztás élményéről ugyan lemond, de egyszer csak megszólal a vészcsengő: a közeli építkezésre hívják a tűzoltókat, és Mártonnak nincs más választása, mint velük tartani. Hogy miért? A könyvből kiderül!

 

3. Mártonka és Micike az építkezésen

Winkler Róbert - Márton és Micike az építkezésenKiadás éve: 2019
Oldalszám: 40

Legutóbb, amikor Márton kíváncsi kiskutyája, Micike megszökött, a tűzoltóknak kellett kimenteniük egy építkezési gödörből. Micsoda szerencse, hogy semmi baja nem esett! És micsoda szerencse, hogy épp egy nagy építkezésnél történt mindez!

Mártonék még fel sem ocsúdnak a sok izgalomból, máris egy sárga sapkás építésvezető lép oda hozzájuk. Bandi bácsi ugyan kissé tart a kutyáktól, de szerencsére szívesen körbevezeti a kisfiút az építkezési területen.

Daruk, cölöpözők, légkalapácsok zúgnak mindenütt, de ott, a sarokban még régészek is dolgoznak!

Vajon mennyi idő alatt köt meg a beton?
Hány méter magas egy daru?
Hogyan épül a lépcsőház vagy a liftakna?
És mi történik a megtalált, 2000 éves cserepekkel?

Ezekre és még számos kérdésre kapjuk meg a könyvből a szerzőpároshoz méltóan alapos és humoros választ. Apáknak és fiúknak!

 

Egy kisgyereknek egy építkezés maga a vizuális kéjmámor: órákig el lehet nézni a munkagépek dübörgését, a munkások ténykedését, ahogy emelkednek a falak és lassan testet öltenek az épületek. Márton kiskutyája, Micike egy építkezési területre szökik be, de szerencsére nem kergetik el őket, sőt, az építésvezető körbevezeti a kisfiút és a kutyáját.

Baranyai (b) András a Magyar Iparművészeti Egyetemen diplomázott, mára pedig az egyik legismertebb hazai grafikus. Számos általa illusztrált gyerekkönyv kapott hazai és nemzetközi elismerést.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót