OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Kalapos Macska

Kalapos Macska

  2019.02.09. 01:27

5-8 éveseknek
Dr. Seuss - Kalapos Macska
Írta és rajzolta: Dr. Seuss
Fordította: Szabó T. Anna
Oldalszám: 64
Megjelenés ideje: 2016. április 20.

Kolibri Klasszikusok sorozatban végre magyarul is hozzáférhetőek 2016. áprilisa óta Dr. Seuss hiánypótló könyvei, Szabó T. Anna hihetetlenül kreatív, mégis szöveghű fordításában.

Dr. Seuss neve fogalom: ő a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, Kalapos Macska című meséje pedig a legismertebb könyve. Figurái gyakran furának tűnnek elsőre, ám egy-kettőre szívünkbe zárjuk őket. Dr. Seuss egyedülálló képi világa, humoros és zseniálisan egyszerű versei a legkisebbektől a már önállóan olvasókig mindenkit megszólítanak.

"- Ez itt a doboztrükk! kiáltott a Macska. - Két Izé van benne, mindjárt meglátjátok! Tadám!" - és meghajolt.

Mikor felbukkan a kicsit sem kancsal és kacska Kalapos Macska, majd ránk kiált, hogy talpra és mancsra - akkor az unatkozó Sári meg a bátyja egy szempillantás alatt hatalmas felfordulás közepén találja magát, körbe cikázó és mindent letaroló Izékkel. De mi lesz, ha anya hazaér?!
 

Hintafa blog

A szerző, aki a szűkös (mindössze 220 szóból álló) szókészletből csavaros, érdekes és vicces történeteket hozott ki, ráadásul a képeket is ő készítette melléjük. A The cat in the hat fordítását Szabó T. Annára bízta a kiadó, és nagyon jól tette! Mert a költő valóban fergetegesen visszaadta a szöveg eredeti egyszerűségét és zsenialitását. Olvasni tanulóknak, régóta olvasónak, olvasni nem tudóknak, szóval mindenkinek!

img_5060uj.jpg

A Kalapos Macska egy esős napon tűnik fel, amikor Sári és testvére éppen otthon az ablak előtt ücsörög,  és unatkozik. Ekkor kivágódik az ajtó és minden különösebb udvariaskodás nélkül bemasírozik egy macska piros csíkos kalapban, piros nyakkendőben, fehér kesztyűben, és elképesztően jó szórakozást ígér. Az események csúcspontján előkerül egy nagy piros láda, amiből kipenderül két hiperaktív, játékos és barátságos kis Izé. Majd feltűnik anyu is, a ház felé vezető úton. A katasztrófával fenyegető helyzetben ki áll vajon a sarkára és takarítja el a felfordulást?

img_5064uj.jpg

 

Dr. Seuss könyveit saját maga illusztrállta, hiszen tapasztalt karikaturista, rajzoló, és festő is volt. Gyerekkönyvei előtt dolgozott a Vanity Fairnek és a Life magazinnál is. Illusztrációihoz jellemzően mindig csak három-négy erőteljes színt használ. Bár a rajzai elnagyoltnak, sokszor befejezetlennek tűnhetnek, valójában alapos tervezés áll mögöttük. Dacára a korabeli  - a maihoz képest fejletlen- nyomdatechnikai és színkeverési lehetőségeknek, aprólékosan, az utolsó árnyalatig eltervezte a könyvei színvilágát. A Kalapos Macska esetében is számozott színpalettát készített, különös tekintettel az élénk pirosra, hogy elérje az általa elképzelt vizuális hatást.

Illusztrációi gyakran átmenetek az iskolai gyerekfirkák és a sietve felvázolt karikatúrák skiccei között. Az eredmény azonban hibátlan. Ahogy a képregények esetében is, Dr. Seuss rajzai a szöveggel együtt élnek. Hiszen van, hogy a karakterek arckifejezése, testtartása lendíti tovább a történetet, vagy ad plusz jelentéstartalmat az olvasottakhoz.

Ilyen hosszú idő elteltével persze nehéz megítélni, de könyvei első kiadásuk idején hihetetlenül újszerűek, frissek, és  -megkockáztatom- felszabadítóak lehettek. Mind a mondanivaló, mind pedig a látványvilág tekintetében eltért az addig megszokott negédes, idilli, gügyögő, vagy éppen kioktató stílustól. Ebből a szempontból erős párhuzamot érzek Dr. Seuss munkái és másik nagy kedvencünk, Janikovszky Éva könyvei között, hiszen nála is alapvetés a "gyerek nem hülye, csak alacsonyabb nálunk" szemlélet.

 

smokingbarrels.blog

 

Egy klasszikus mese, amelyen biztosan besír kicsi és nagy

 

"A szobában ültünk,
mert kimenni minek -
csak esett az eső,
és szél volt és hideg"

Pontosan ez történt velem, egy nem túl szép napon a kutyussal búsultunk a szobában, amikor olvasnivaló után kutatva, a kezembe akadt ez a könyvecske. Megdöbbentően rövid idő alatt a végére jutottam (tényleg csak pár perc volt az egész), mégis feldobta az egész napomat. Annyi bájjal és Szabó T. Anna zseniális fordításának köszönhetően annyira szellemesen mesélt el egy nagyon egyszerű kis történetet, hogy másodpercek alatt zúgtam bele Dr. Seuss világába, akiről eddig sajnos semmit sem tudtam (nálunk nincs gyerek a családban, ezért eléggé komoly hiátus mutatkozik a műveltségemben a mesék terén, viharsebesen neki kell állnom pótolni a lemaradást, mert rengeteg örömforrástól fosztom meg magam nélkülük). Kihagyhatatlan!

Két kisgyerek ücsörög szomorúan az ablaknál, anyukájuk nincs otthon, semmi kedvük sincs semmihez, teljes a nihil. Aztán hirtelen kivágódik az ajtó, és megjelenik a Kalapos Macska, akinek az a véleménye, hogy:

"Esős és szeles
és borús az ég?
Attól még játszani
kellene rég!"

Másodperceken belül fel is forgatja a házat, nem hallgat a házi halacskára, aki némi józanságra biztatja. Azonban a buli csak addig tart, amíg anyuka haza nem érkezik, itt az ideje a takarításnak....

Theodor Seuss Geisel (1904-1991) német származású amerikai író és karikaturista volt. A reklámszakmában kezdett dolgozni, korai rajzait Geisel Dr. Theophrastus Seuss-ként írta alá, hogy egy kis (ál) tudományos tekintélyt kölcsönözzön alkotásainak. Innen ered a Dr. Seuss név (anyja lánykori nevéből), amelyen 1937-ben publikálta első könyvét. Óriási sikeret aratott alkotásaival, amelyek közös jellemzője az volt, hogy fontos erkölcsi tanulságokkal szolgáltak, szórakoztatva tanította hosszú évitzedeken át az ifjúságot minden szépre és jóra. A Kalapos Macska című könyve úgy keletkezett, hogy egy oktatókönyvekkel foglalkozó kiadó felkérte az írót egy olyan olvasókönyv megírására, amely csak 220 alapszót tartalmaz, mégis meg tudja fogni a gyerekeket. Nemcsak írta, hanem illusztrálta a gyerekkönyveit is, munkáját nemcsak az olvasók, hanem a szakma is elismerte, 1984-ben Pulitzer - díjat kapott.

Az erkölcsi tanulság nagyon egyszerű: a gyerekeknek rendet kell tenniük, mire anyuka hazaér, vagyis nincs azzal semmi gond, ha szétvágják a házat (sőt, egy gyereknek az a dolga, hogy játsszon!), de pakoljanak el szépen maguk után, ha kitombolták magukat. Ennyi. És e köré olyan szeretnivaló történetet rittyentett Dr. Seuss, hogy nincs az a felnőtt, aki ne akarna azonnal papírsárkányt kergetni a házban, a borús idő miatti melankólia pedig azonnal tovaszáll, mosoly fakad az arcokon, vagyis ez a bájos mese a maga egyszerűségében nagyon is teszi a dolgát, vagyis szórakoztatva tanítja a gyerekeket, és felvidítja a morcos felnőtteket.

Amint felbukkan a kicsit sem kancsal és csacska Kalapos Macska a színen, azonnal véget ér a bú, elkezdődik a féktelen játék ideje, hiába inti óva a hal a társaságot, a rendkívül színes egyéniségű váratlan vendég és az általa a doboztrükk segítségével szabadjára engedett Izé Egy és Izé Kettő megtanítja a gyerekeket arra, hogy nem kell túltolni a játékot sem, ha anyuka jő, a rendetlenség megy. A fantasztikus rajzok sokat dobnak az amúgy sem gyenge mesén, másodpercek alatt az is gyerek üzemmódba kapcsol, aki amúgy alapjáraton mórózus felnőttnek minősíttetik önmaga és környezete által.

Hihetetlen, mennyire fel tudja dobni a legócskább napot is egy ilyen imádni való kis mese, amelyben annyi kreativítás és szómágia található, hogy öröm olvasni a sajnos nagyon rövid kis történetet. Én helyből vagy háromszor újráztam, és nem tudtam megunni, nem véletlenül lesz klasszikussá egy alkotás, nem fogtak Dr. Seuss művén a megjelenése óta eltelt évtizedek, vigyázat, azonnali függőséget okoz őmacskasága!

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót