OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK : Így mennek nálunk a dolgok

Így mennek nálunk a dolgok

  2018.09.04. 15:37

TOP50 - 2018
Anti Saar - Így mennek nálunk a dolgokÍrta: Anti Saar
Illusztrálta: Alvar Jaakson
Fordította: Patat Bence
Kiadó: Cser Kiadó, 2018. augusztus
Oldalszám: 136

Villu egy hangulatos észt városban él züleivel és kisöccsével, a "fél három" éves Janekkel együtt.

A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait: megtudhatjuk, hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan mesélnek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és hogyan felejtenek el dolgokat.

 

Anti Saar 1980-ban született, az észtországi Tartuban él, íróként, fordítóként és játéktervezőként tevékenykedik. Így mennek nálunk a dolgok című kötetéért 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal tüntette ki. A könyv azóta több nyelven is megjelent, és gyerekeknek szánt további művek követték.

A szerző – sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző – történeteit Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják.

 

A zsűri laudációja
 
„A gyerekek mindent tudnak, ez közismert.” – Erre az irodalmi szállóigére építhet az észt Anti Saar könyve, ahol egy kisfiú, Villu szemével látjuk a világot: első sorban szűkebb környezetét, családját, de gyakran kitágul a horizont, és rácsodálkozhatunk a kisgyerekek gyakran elgondolkodtatóan sokatmondó, apró megfigyeléseire. Így mennek nálunk a dolgok – hirdeti a cím is, és való igaz, hétköznapi banalitásokról értesülünk, ahol pont az apróságoknak van súlya.

Patat Bence fordító a gyerekek kifejezőkészségét árnyaltan érzékelteti, és azokat a fordítói szempontból is kihívásnak számító narratívákat is kiválóan visszaadja, amikor a mesélő Villu elmeséli, hogyan mesélnek a szülei vagy a kistestvére, Janek. Ennek a könyvnek a segítségével Észtországban járunk, amely lehetne akár idegen környezet is, de amikor Oskar bácsi disznóvágáskor azt kérdi Villutól: Na, kis barátom, jössz-e tartani a malac farkát, nos, az valószínűleg valamennyi magyar disznóvágáson elhangzott már.

 

igy-mennek-nalunk-a-dolgok-belso1igy-mennek-nalunk-a-dolgok-belso2

igy-mennek-nalunk-a-dolgok-belso3

igy-mennek-nalunk-a-dolgok-belso4

igy-mennek-nalunk-a-dolgok-belso5

Hintafa blog

Minden olvasmány egy társasutazás az író képzeletébe. Ez már önmagában is élmény, de még érdekesebb ha mondjuk egy  -relatíve- ismeretlen helyről kapunk egy képes-mesés családi albumot. Az észt Anti Saar feltűrte az ingujját, hogy elmesélje, náluk Így mennek a dolgok.

img_1741.jpg

A narrátornak a T-vel nagyjából egyidős Villut tette meg (nem szokatlan, de kitűnő lépés), aki nem fukarkodik és tizenöt fejezetben mesél a hétköznapjaikról. Hogyan esznek, főznek, veszekednek, autóznak. A lefekvésről, a vendégségekről, és bizony a feledékenységről. Ez persze kétélű fegyver, hiszen hétköznapjaink mindenkinek vannak, akkor mégis mi az, ami érdekessé teszi a történetet annyira, hogy 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb könyvének választotta? Kezdjük egy lényegtelennek tűnő, ám mégis roppant megnyerő részlettel: belerajzolhat, kiszínezheti az olvasó(hallgató) közönség. Ez sem újdonság, de máris egy kicsivel jobban a magunkénak tudjuk a történetet. Ezt Villu is erősíti azzal, hogy a nulladik fejezet óta folyamatosan beszél hozzánk, kikéri a véleményünket. Így már az indulás előtt létrejön a kapcsolat, amikor érezzük, hogy ezt a könyvet úgy istenigazából nekünk és csakis hozzánk szólva írhatták. 

 

img_1747.jpg

T-n is láttam ezt a rácsodálkozást és hurrá-élményt.  Szegénykém napokig őrlődött a két véglet között: sokat olvassunk, vagy inkább spóroljunk a fejezetekkel. Végül megígértette velem, hogy annyiszor olvasom el, ahányszor szeretné és a birtoklás legvégső tették is végrehajtotta, belenyomta a saját ex libris-ét. (Pont ilyesmink ne lenne?! Amúgy szenzációs, mindenkinek ajánlom.)

 

img_1756.jpg

Villu egyébként nagyon vicces mesélő. Nem abban az áradó, fecsegő gyerekszáj-stílusban, ahogy Matyitól és Sáritól hallottuk. Ő inkább az okos, frappáns, felfedező-szemlélődő megközelítést választotta. Felnőttként is igen megkapó és szórakoztató végig követni, ahogy a gyerekek felfedezik. világot és az anyanyelvük nyújtotta színes élményeket. (De jó nekik, hogy meg tudnak állni és rácsodálkozni ezekre.) T visszatérő mókája (egyébként P-vel is így volt -gondolom ez valami életkori sajátosság), hogy elemezzük a szavakat. Jókat derül a többértelműeken és próbálgatja minél színesebben használni őket. (A fordítás Patat Bence stílusos munkája.) Villu már az elején tisztázza, hogy a címben szereplő “mennek” nem arra utal, hogy valóban útra kel az asztal és a felnőttek ironizáló szavait sem úgy kell értelmezni, hanem még úgyabbul. És felkelhet-e az emeletes ágy tetején alvó illető, vagy inkább lekel?? (Le sem tagadhatná Saar a szemiotika diplomáját.) 

img_1754_1.jpg

Alvar Jaakson rajzai a történetek könnyed, humoros, bohókás, a családi élet állandóan változó, folyamatosan mozgó-alakuló kereteit hangsúlyozza. A könyv, hazájában elért  népszerűségéről árulkodik az is, hogy asztali flipper is készült Jaakson rajzaival. De azért az olvasással kezdjetek. 

Kellemes otthonillatú könyv ez; mindannyiunk családi életének legféltettebben őrzött, legértékesebb pillanatait festi meg. A jelentéktelennek tűnő, ezért talán kicsit fitymálóan szürkének is csúfolt hétközieket, amikor jobb híján csak vagyunk. Nem, várjunk csak. Így nem eléggé igaz. Saar észrevéteti azokat a jelentéktelennek tűnő, ám közben nagyon nagy súllyal bíró epizódokat, amik miatt jó családban lenni. Az újság képeire a gyerekkel együtt bajuszt és miegymást pingáló, szőnyegen játszó szülőt, a trükköket kifundáló felnőttet, aki eléri, hogy mégis elfogyjon a vacsora, a veszekedésből is békét kovácsoló anyukat és apukat. Az életsűrűség terhe miatt feledékenységükben kulcsokat és poggyászokat összecserélő, majd a lakást létrán becserkészőkről nem is beszélve. Narrátorunk életbölcsességeiről se feledkezzek meg, amik olyan keserédes kalandokból születnek, mint a szülőket elvesztő kisfiú rémülete, aki nap végén nem felejt el hálát adni a vécéért (is). 

img_1743.jpg

Márpedig ilyen történetei mindenkinek vannak (nekünk is, véletlenül pont egy létrás), ez a könyv most újra előhozta és jó feleleveníteni, újra átbeszélni. Az észt szerző debütáló könyve megejtő és szerethető stílusával arra emlékeztet, hogy ne csak megbecsüljük, de előteremtsük lehetőleg minél több ilyen emléket. Szerettem, szerettük ahogy  emlékeztetett, hogy miért jó a családi zsonglőrszámunkat naponta előadni.

 

 
 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót