OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK : Állat KávéZoó

Állat KávéZoó

  2019.11.30. 00:25

8-10 éveseknek
Illusztrálta: Hanga Réka
Kiadó: Cerkabella, 2016
Oldalszám: 104

Az Állat KávéZoo mesekönyv, állatlexikon és viselkedéstan egyidejűleg. A dzsungelben KávéZoot nyitó antilopoknál többek között megfordulnak tigrisek, oroszlánok, struccok, papagájok, még pingvinek is.

És hozzák a formájukat, olyanok, mint mi: a pingvinek helyezkednek, az ara-vőlegény tutyimutyi, a struccok üzletpolitikája: struccpolitika, az oroszlánok kegyet gyakorolnak, a tigris meg simán egy vérengző húszabáló - legalábbis addig, míg meg nem kóstolja Antika rizspudingját. Aztán benéz a KávéZooba a fenn költő kolibri is, a férje tetemét mazsolás joghurtba forgató víg/fekete özvegy és nem mellesleg egy egész majomhorda...

Ahogy a Labirintóban meg a Dalia és Dáliában megszokhattuk, a szerző merész nyelvi humora és helyzetkomikuma ezúttal is kabarétréfába illően poénos és metszően ironikus.

A kötet illusztrátora, Hanga Réka, 2015-ben Az év illusztrátora lett, 2016-ban pedig a nemzetközi IBBY Honour List -en szerepel.

 

Zólya Andrea Csilla
 
Kertész Erzsi mesekönyveit nem lehet csak úgy kiolvasni, vagy legalábbis nem sok értelme lenne átvágtázni a sorokon, oldalakon és gyorsan túllenni a köteteken.
 
Nem lehet, mert Kertész Erzsi műveit élmény olvasni, meg-megállva, újból és újból visszatérve egy-egy figurához vagy jelenethez, hosszasan ízlelgetve a sziporkázó humorú, fordulatokban és izgalmas jelenetekben gazdag pezsgő történeteket, briliáns nyelvi megoldásokat és szójátékokat.
 
Kertész Erzsi ugyanakkor nemcsak az egyik legjobb humorú kortárs gyerekirodalmi szerző, hanem remek kísérletező is. Első köteteire is méltán kapták fel sokan a fejüket. A Labirintó (2012) több motívum találkozására és újragondolására épít: a népmesék ismert, de mégis többnyire elhanyagolt szereplőjének, a legidősebb királyfinak a történetére, aki itt végre főszereplővé válhat és megvalósíthatja önmagát. A történet váza pedig egy misztikus utazás, ami Odüsszeusz kalandokkal és veszélyekkel tarkított útját/bolyongását idézi fel. Mívesen ötvözi Kertész a görög mítoszok és a népmesék világát egy nagyon is mai történettel. Másrészről pedig a meglepő fordulatokban gazdag meseregényben a titok és az igazi tudás keresése közben a szereplők számára időnként töredékesen fel-fel sejlik a keresett ősi bölcsesség, de természeten csak töredékesen, hiszen birtokolni, vagy netalán kisajátítani azt lehetetlen. Ennek jegyében a tényleges/végleges megérkezés helyett folyamatos úton lét van, aminek nemcsak elviselésében segít, hanem majd minden pillanatát beragyogja a humor és a pengeéles irónia.
 

A 2014-ben megjelent második kötet, a Dalia és a Dália egy újabb remek kísérlet a műfajokkal és motívumokkal. Ezúttal a kaland- és a lovagregény műfaját idézi meg a lovagok és a magányos, megmentésre váró ifjú hölgyek szokásainak és illemkódexeik bemutatásán keresztül, de pellengérre is állítja őket a szerző a lovagregény-paródiaként is tökéletesen olvasható meseregényében. Egy mese ez a szerelmesekről, akik életében központi tényezővé válik a várakozás, a sóvárgás és nem utolsó sorban az igaz szerelem megismerése, megélése és megértése. Dalia és Dália mindezeket egymáshoz képest időben kicsit elcsúszva tapasztalják meg, hiszen nem egyszerre lesznek szerelmesek és nem is egymásba, de aztán felválta mégis megmentik egymást.

 

Eközben jönnek rá mindketten, hogy tagadhatatlanul egymásnak lettek teremtve (ahogy tulajdonképpen már eleitől fogva a nevük is sejtetné). Nem kis szerepe van a bonyodalmak alakításában, összekuszálásában és kibogozásában a fiatalok által elolvasott kalandregényeknek. Izgalmas és mókás jelenetek forrása e könyvek által mutatott mintákkal való szembesülése a két főszereplőnek, amelyeket amennyire jó elsajátítani, pont annyira üdítő megszabadulni tőlük. A Dalia és Dália pezseg a jobbnál jobb poénoktól, amelyek felölelik a humor legszélesebb spektrumát a szóviccektől kezdve a helyzetkomikum legváratlanabb megoldásaiig. Ezek hatását fokozzák a megidézett műfajoknak és motívumaiknak e sokszorosan egymásra épülő értelmezési lehetőségei, amelyek különösen élménydús és feledhetetlen olvasmányélményt nyújtanak nemcsak a kiskamasz, hanem a felnőtt olvasóknak is.

 

kavezoo_csincsilla_prw

Az Állat KávéZoo (2016) az előző két kötethez hasonlóan sziporkázó humorával kényezteti az olvasókat és a jobbnál jobb poénokkal újból kíméletlenül megtornáztatja nemcsak gyerek, hanem a felnőtt olvasók rekeszizmát is. Az előzőekhez képest az Állat KávéZoo viszont, nem egy hosszabb történetből áll, hanem egymáshoz lazán kapcsolódó különálló állatmesékből, amelyek szó szerint is állati kávéházi történetek. De a kötet állatlexikonként és viselkedéstanként is jól működik.

A tér és a történeti szál összekapcsolódása kulcsfontosságú, csakhogy ebben a kötetben megváltozik a korábbiakhoz képest a szerepük. A főszereplők itt nem valahonnan valahová tartanak térben, hanem egy olyan közösségi teret teremtenek, az Állat KávéZoot, ami bevonzza a legkülönfélébb állatokat a dzsungelből kicsitől nagyokig, a vérszomjas ragadozóktól a jámbor, olykor depis növényevőkig.

Így olyan különleges találkozásokban és meglepetésszerű élményekben lehet része az idelátogatóknak, a házigazdáknak és egyben az olvasóknak, amiben máshol aligha. Már szinte meg sem lepődünk azon, hogy a vendégek között a távolabbi kultúrák egyedei is feltűnnek, mint például a fényképezőgépekkel felszerelt pingvin-turistacsoport, melynek tagjait a kávézó fagylaltos pultjában szállásolják el. Kétségtelenül remek hely a kávézó arra is, hogy kiváló (állat)portrék készülhessenek, sőt, még egy-egy egzotikus állat jellemrajza és élettörténete is kibontakozhat.

 

kavezoo_majom_prw

Két antilop a főszereplő, stílusosan a nevük is ezt sugallja, sőt azt is, ha összeolvassuk a neveiket, ketten együtt tesznek ki igazából egyet. Antika a kissé lassú felfogású, félénk, de csupa szív, lelkes és álmodozó antilop, Lopez pedig a bátor, aki anno „megnyerte az antilopiskolai bátorságpróbát éjszakai fűben osonás kategóriában”, ő az erős és eszes, aki kitalálja és megvalósítja vágyaikat és elképzelései(ke)t. (11.) Közösen hozzák létre és működtetik a dzsungelszéli tisztáson a kávézót.

A kezdeti szélcsendes időszakot leszámítva egyre inkább tódulnak a vendégek a két antilop kávézójába. Megfordul náluk a nem sok jót sejtető, hatalmas gubóját cipelő fekete özvegy, aki barátnőit kártyapartival álcázott torra invitálja.

 

Szemtanúi lehetünk egy félresikerült ara-kapcsolatnak, melynek drámája épp a kávézóban csúcsosodik ki. Fanyar humorral figyelhetjük Antika kedvenc állatának, egy kolibrinek a látogatását vagy a szomorúságához makacsul ragaszkodó orrszarvú alulszervezett szülinapi partiját, s azt, hogy az ünnepeltet mennyire nem tudja kimozdítani senki és semmi az önsajnálatából. De olyan rangos események is helyet kapnak itt, mint az elegáns nyakkendős strucc csapat rendhagyó igazgatósági ülése, vagyis dr. Strucc Titusz vezette Futóhomok Rt. „Igazgatósági Állással egybekötött évértékelő értekezlete” (40.) vagy a 24. Állati Divat- és Stíluskonferencia, melyen szinte valamennyi faj képviseltette magát a dzsungelből. És természetesen az állatok királya is ellátogatása családjával a kávéházba, alkalmat adva a leendő trónörökösnek, hogy gyakorolhassa az uralkodói viselkedést és a kegyet az alattvalókkal. Az Állat KávéZooban tehát mozgalmas, olykor akciódús jelenetekből sincs hiány, amelyek talán a majmok nyárindító fesztiváljakor érik el tetőfokukat, s egyúttal a jövő újragondolására késztetik a kávézó tulajdonosait.

 

Antika és Lopez vérbeli vendéglátók, nyitottak, ösztönös együttérzéssel, érzékenységgel és kellő humorral viseltetnek a vendégekkel szemben. Az Állat KávéZoo ennek köszönhetően egy olyan családias és meghitt hely, ahol mindent elkövetnek, hogy a betérő állatok jól érezzék magukat, hiszen a két antilop nemcsak az állattársak különös étkezési szokásait ismeri, hanem remek állat- és jellemismeretről tesz tanúbizonyságot.

 

kavezoo_papagaj_prw

A kávézóba ellátogató állatok számos mókás jelenetbe keverednek. Eközben nemcsak őket ismerhetjük meg jellegzetes vonásaikkal vagy furábbnál furább szokásaikkal együtt, hanem magunkra is ismerhetünk bennük és aktuális világunkra. A kötet sokszor különös, mégis nagyon is szerethető állatszereplői tehát tükröt tartanak nekünk. Jó példa lehet a tigris „átváltozása”. Éhes fenevadként tér be a két antilophoz, viszont Lopez meggyőző erejével ráveszi, hogy húsevő szokásaitól megváljon és lelkes rizspuding fogyasztóként már a dzsungel és környéke leglelkesebb versszerető vega ragadozójává váljon. Nemcsak a kávézó kitartó testőrévé szegődik, hanem lelkesen szerkeszti „Rizibizi” címmel a táplálkozástudományi folyóiratát tigrisek számára. (17.)

A kötetben szereplő állatok jellemvonásait több esetben a nevük is találóan tükrözi. Így például a marabú neve: Mar-A-Bú, az oroszláncsalád tagjai: Leon, Leona és a fiúk Neon, az aralány pedig Sarah, és hogy is hívhatnák másként tutyimutyi vőlegényét, mint Para (Paramuci), akinek az anyja Aranka, a határozott ara-legény pedig nem más, mint Karakán. A többi állat a tulajdonnevét az állatfaj megnevezéséből kapja, mint például az orrszarvú, víziló, aligátor, kolibri, anakonda, csincsilla, tigris, fekete özvegy vagy a pingvin esetében. E két névadásban viszont közös, hogy több jelentéssík egymásba csúsztatásán és szójátékon alapulnak.

 

kaveZOO_pok_prw.jpg

Az Állat KávéZoo borítóképe is ezt a színes, eseménydús találkozást ígéri a többféle állat tappancs- és szárnynyoma, ahogy körbeülnek egy virtuális asztalt kedvenc sütijükkel, italukkal máris állati jó kávéházi hangulatot sejtet. Ezt fokozzák tovább a kötet további illusztrációi is.

A Bibedombi szörnyhatározóból már jól ismert, 2015-ben év illusztrátora díjat nyert Hanga Réka illusztrációi remekül hozzák játékba vizuálisan Kertész Erzsi frappáns és merész nyelvi humorát és metsző iróniáját. Kertész Erzsi és Hanga Réka kötetét tehát nehéz letenni, mert az a fajta könyv, ami jó, ha valahol elől marad, kéznél, hogy tetszőlegesen fellapozhassuk valamelyik kedvenc jelenetünknél.

Forrás: Könyvmutatványosok
 
 
 
 
 
 
konvyparfe.blog
 
A színes borítón állatok mancsai, patái, szárnyai láthatóak, mellettük kávé, tea, fagyi és süti. Valahogy így néz  ki az Állat KávéZoo, ahol finomságokkal várják az éhes, megpihenni vágyó (vad)állatokat. Az ötlet két antilop kobakjából pattant ki, ők Antika és Lopez. Ketten menedzselik a helyet, készítik a süteményeket, és várják az érdekes vendégeket. Színes a társaság, megfordul itt tigris, oroszlán, strucc, kolibri, de még egy egész, mindent felforgató majomhorda is. Ha hiszed, ha nem, még pingvinek is betérnek hozzájuk, mely igazi kuriózum, hiszen a dzsungelben ritkán találkozni velük, de ha már ilyen hosszú utat megtettek idáig, senki sem bánja, hogy a fagyis pultban szállásolják el magukat.

A könyv érdekessége, hogy bár mesekönyv és picit állatlexikon is egyben, etológiai szempontból rettentő érdekes. Minden állat igazi egyéniség és nagyon sokban hasonlítanak hozzánk, teljesen olyanok, mint mi, emberek. A gyönyörű ara papagáj vőlegénye, a "kis mama kedvence" igazi tutyimutyi; a struccok a vállalkozásukban is használják és alkalmazzák a struccpolitikát, és az oroszlánok pedig kegyet gyakorolnak. A tigris lett a kedvencem, mert bár veszélyes, húszabáló fenevad, vegetáriánussá szelídül és még biztonsági őrként is helyt áll. (Erről kicsit bővebben lentebb az idézetnél.)

Kertész Erzsi neve biztosan ismerős azok számára, akik szeretnek mesekönyveket olvasgatni. A Dalia és Dáliában, valamint a Labirintóban már megmutatta, milyen remek humora van. Ebben a könyvben is jól működnek a nyelvi játékok, és néhol egészen merész, kabaréba illő jeleneteket olvashattam. Több ajánlásban jellemezték úgy, hogy "poénos és metszően ironikus". Ez tényleg igaz.

Az illusztrációk nagyon tetszenek. Mindegyik állat karakteresre sikerült, imádtam a sokszor tanácstalan fejet vágó antilopokat, az arcoskodó csincsillát, a mogorva tigrist, és a felsőbbrendű oroszlánokat. A képek aprólékosan kidolgozottak, és különleges hangulatúak, ugyanis két szín: a sötétbarna és kék dominál rajtuk. Hanga Réka nem véletlenül nyerte el 2015-ben Az év illusztrátora címet, idén pedig a nemzetközi IBBY Honour List-en is szerepel. 

 

Részlet a könyvből:

- A húsevés számos tigris vesztét okozta már! Gondoljon bele! Biztos ismer egy-két fajtársát, akik már nincsenek közöttünk...

A Tigris elkomorodva bólintott.

Lopez tovább ütötte a vasat.

- Na, és mit ettek? Mondja meg őszintén! Mit?!

A Tigris elszörnyedve meredt Lopezre.

- Húst ettek! Semmi mást, csak húst!

- Na, ugye? - csapott le Lopez, és már emelte is ki a pultból a vaníliás rizspudingot.
- Kóstolja meg ezt! Ígérem, nem bánja meg!

A Tigris lerogyott a legközelebbi asztalhoz, és emlékek fátyolozta üveges tekintettel kanalazni kezdte a rizspudingot.

- Na, hogy ízlik? - kérdezte győzelme biztos tudatában Lopez.

- Hát... nyamm... kicsit a gazellahúsra emlékeztet... nyamm... Inkább az az utóíze. De ha muszáj, meg lehet szokni éppen.

Eltolta magától a félig kiürült pudingos tálkát.

- Ezt a kicsit meghagyom. Ugye, nem baj? Még szoknom kell az új izét... Ízét.

Antikáról lehullott a szájzár. Megkönnyebbülten szökkent elő a pult mögül.

- Köszönöm, hogy benézett hozzánk! Jöjjön máskor is!

Észre sem vette Lopez villámló tekintetét.

A Tigris azonban komolyan vette a kedves meghívást. Jött is azután, mden nap! Néha kicsit húsevő kedvében volt, olyankor Lopez hosszabban elbeszélgetett vele, és rizsát is kapott, körítésnek. Néhány hét múltán már elkötelezett vegetáriánus volt. Ekkortájt öltött Lopez eszébe, hogy biztonsági őrként alkalmazza őt.

Így lett a Tigris az Állat KávéZoo állandó, megbecsült munkatársa. Bundáján csinos tábla hirdette: Állat Security. Ideje nagy részében a kávézó árnyas teraszán üldögélt egy hintaszékben, és verseket olvasott. Máskor "Rizibizi" címmel táplálkozástudományi folyóiratot szerkesztett, kifejezetten tigrisek számára. Ezeket időnként elszórta a dzsungelben.

 

 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót