OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK : Bibliai történetek

Bibliai történetek

  2018.05.09. 14:11

József - Bibliai történetekMózes - Bibliai történetekKirályok - Bibliai történetekSzokács Eszter - Kezdetben
 
Írta: Szokács Eszter 
Illusztrálta: Nagy Norbert 
Kiadó: Csimota. 2017-2018
Oldalszám: 64
 
2017-ben indította el a Csimota Kiadó a bibliai történeteket elbeszélő sorozatot, amit 5 részesre tervezünk. A kötetek a különböző bibliai próféták és a köréjük szövődő történeteket dolgozzák fel, kicsit mesei módon, de azért ragaszkodva a hitelességhez.
 
A sorozat írója, Szokács Eszter és szerkesztői, Kepecs Judit és Régner Eszter, akik hiteles szakértői a témának.

"Ehhez kapcsolódóan el is mesélek egy történetet: a sorozatot Nagy Norbert illusztrálja, aki a napokban megkérdezett, hogy József idejében ettek-e villával?

Mint kiderült, az evőeszközök közül a villát kezdték el utolsóként használni, akkoriban fából faragott kanál volt az elsődleges evőeszköz, de nyomára bukkantunk egy közel 3000 éves egyiptomi favillának a Louvres gyűjteményében. Ezzel csupán szemléltetni szeretném, hogy minden részletnek alaposan utánajárunk." - Csányi Dóra

 

Bibliai történetek (1) József

József - Bibliai történetekKiadás éve: 2017

Tizenegy történetben elevenedik meg a jól ismert és sokak számára kedves história: a bibliai József kalandos élete a kánaáni árulástól az egyiptomi családegyesítésig.

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban.

Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket.

 
És Szokács Eszter remek mesélő…

 

Hintafa blog

Első pillantásra egy ízléses kötetet, amit muszáj kézbe venni, megsimogatni. Aztán hazaviszed, elkezditek olvasni József történetét és legközelebb az utolsó oldalon eszmélsz. Így indulnak a tartalmas barátságok.

A Bibiliai történetek-sorozat első része szép borítójával, kacskaringós díszítéseivel azokra a könyvsorozatokra emlékeztet, amiket nemzedékek örökítenek egymásra. A visszafogott belső védőlap, a hieroglif minták, a fejezetek iniciáléi és tipográfiája üzenetértékűek: a gondos tervezés valami fontosat takar.

József meséje több ezer éves, mégis arcpirítóan friss. Számtalan olyan vetülete van, amivel foglalkozni kell, mert életed során így, vagy úgy veled is megtörténik. Lám, már megint egy olyan könyv, ami észrevétlenül követeli ki, hogy gondolkodjunk róla. Még testvér sem kell hozzá, hogy saját bőrünkön tapasztaljuk József életének problémáit. Jákob legkisebb fia sokszínű figura. Van, aki okvetetlenkedő, tudálékos okostojásnak látja, mások a túlzó apai kényeztetés áldozatának. Mindenesetre az irigységből (ne fojtsuk el a cinkos mosolyt a sárga borító javára) fakadó rosszindulat és harag, az elhagyatottság sokaknak ismerősek. A hirtelen megváltozó világ keretei közepette önmagát újraalkotó József, a világunk egyik első ‘self-made-man’-je a XXI. században is gyakori (sőt, egyre inkább) jelenség. Az évek során felgyülemlett harag, keserűség, a fájó belső sebek  és végül a megbocsátás és bűnbánat hozzák a közelünkbe Jákob családját és teszik végtelenül szimpatikus, esendő figurákká.

Lelkesen faltuk Szokács Eszter maníroktól mentes, letisztult,  gondozott  írását. Már az első oldalak után érződött hogy nagyon összefogott a szöveg. Stílusa közvetlen és magával ragadó. Akár önálló olvasóknak is befogadható hosszúságú fejezetekre tagolt a történet. Hálás voltam azokért az apró hétköznapi részletekért, amiktől a szereplők bibliai távlatokból megelevenednek és belépnek a mindennapjainkba. Valóságosak lettek belső feszültségeikkel viaskodva, félelmeikkel, vágyaikkal, örömeikkel, néha kisstílű húzásaikkal, vagy megmosolyogtató kópéságukkal. Szokács úgy rajzolta meg őket, hogy a sokféle indíték és motívum közül egy kisiskolásnak sem okoz gondot kiemelni a lényeget és kitapintani az ellentéteket, rálelni az indítékokra. Élvezet ilyen plasztikus, átható mesét olvasni. Hittan órán ugyan beszéltek P-ék József történetéről, de így "belülről" látva a testvérek és a szülő-gyermekek között dúló folyamatokat sokkal mélyebb élményt nyújtott.

Nagy Norbert szikár, férfias rajzai a figurákat körbeölelő mély, vibráló színekben pompázó környezet rám mély benyomást tettek. Beletelt némi időbe megszokni a túlkarikírozott arcokat, amik eleinte barátságtalannak tűntek, ugyanakkor a megalkotott lélekrajzokhoz mégis nagyon jól illeszkednek.

 
 
TOP50 - 2018
Bibliai történetek (2) Mózes
 
Mózes - Bibliai történetekKiadás éve: 2018

József története után ezúttal Mózes életéről olvashatunk. Megismerhetjük az Egyiptomban élő zsidók mindennapjait és útjukat Kánaánig.

Vajon hogyan győzte meg Mózes a fáraó földjén senyvedő zsidókat, hogy elinduljanak vele régi-új hazájukba?
Hogyan vette rá az uralkodót, hogy engedje el őket?
Tényleg szétnyílt a Vörös-tenger?
Meddig vándoroltak a pusztában, mit ettek és miért hőbörögtek az emberek folyton?
Mit csinált Mózes az elégedetlenség és veszekedés ellen? És egyáltalán, ki ez a Mózes?

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket.

És Szokács Eszter remek mesélő…

Helferné Kepecs Judit, Régner Eszter
Sorozatszerkesztők
 
A zsűri laudációja
 
A Csimota kiadó Bibliai történetek sorozatának második kötetében az ószövetségi Mózes történetét meséli el a a gyerekeknek. Szokács Eszter friss és egyszerűségre törekvő írói eszközökkel nem csak a bibliai események leírását tükrözteti, hanem a Biblia tanításainak, a Tízparancsolatnak is fel tudja mutatni az esszenciáját. A megidézett bibliai világ korhű, de az író olyan példákkal, képekkel él, amelyekkel egy mai gyerek számára is átélhetővé és közelivé válik a történet. Az egyes fejezetekben Mózes mellett mindig egy újabb szereplő kerül középpontba, amelyek segítségével az olvasó sokféle nézőponttal azonosulhat. Nagy Norbert illusztrációi, a könyv kivitelezése jól reflektál Szokács Eszter szövegére: a régies, antikos motívumok mellett a színes, látványos illusztrációkon egyénített karakterek hozzák még közelebb hozzánk a történetet.

 

Bibliai történetek (3) Királyok

Királyok - Bibliai történetekKiadás éve: 2019

Kik voltak Izrael első királyai?
Miért pont ők?
Milyen érzés lehet az, amikor egy király se tudja, mitévő legyen?
Kitől kér tanácsot?

Ebben a kötetben erre mind fény derül, ahogy arra is, hogy miért öntöttek olajat Saul fejére, milyen hangszeren játszott Dávid, hogyan tett igazságot Salamon, és mit kérdezett Sába királynője.

Ezekben a mesékben van harc, cselszövés, furfang, talány és sok-sok történet arról, hogy mindannyian másképp vagyunk bátrak.

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket. És Szokács Eszter remek mesélő…

Helferné Kepecs Judit, Régner Eszter
Sorozatszerkesztők
 

 

Bibliai történetek (4) Kezdetben

Szokács Eszter - Kezdetben
Megjelenés: 2020. szepte,ber 09.

Ádám és Éva, Káin és Ábel, Bábel tornya, Noé bárkája.
Mindannyian ugyanarra gondolunk, mindannyian ismerjuk ezeket a történeteket. Vagy talán mégsem?

A sorozat nyitókötete humorral és emberismerettel fűzi családregénnyé az ismerős vagy ismerősnek hitt alakokat, helyszíneket, eseményeket.

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljuk őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennunk élnek.

Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretunk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket.  És Szokács Eszter remek mesélő.

 

 
 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót