OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK : A Szépség és a Szörnyeteg

A Szépség és a Szörnyeteg

  2018.08.27. 13:41

Írta: Ursula Jones
Illusztrálta: Sarah Gibb
Kiadó:
Manó Könyvek, 2012
Oldalszám: 32
 
"Csodálatos utazásra hívjuk olvasóinkat: 
 
"Szépség és a Szörnyeteg" klasszikus és sokak által kedvelt meséje ezúttal Ursula Jones humorral átszőtt, költői sorai, valamint Sarah Gibb varázslatos rajzai által elevenedik meg. A varázslat, a rejtélyek és a szerelem klasszikus meséje.

A nagysikerű "A királykisasszony, akinek nem volt birodalma" írója, Ursula Jones ezúttal a "Szépség és a Szörnyeteg" lenyűgöző és örökérvényű tündérmeséjét öltöztette új köntösbe.

Ezt a kötetet, ahogy a sorozatban megjelent "Aranyhaj" című mesét is, Sarah Gibb páratlan szépségű illusztrációi díszítik." (a Kiadó)

A Szépség és a Szörnyeteg egy elbűvölő tündérmese egy elvarázsolt hercegről és egy tiszta szívű lányról. Egy legendás történet az örök és a feltétlen szerelemről... 

 

Demeter Éva
 
A Manó Könyvek kislányoknak szánt sorozatának két része közül választhattam: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című mesét Ursula Jones írta, és ugyanő dolgozta fel a klasszikus Szépség és a Szörnyeteg című mesét. Ha a logikus gondolkodásom vezet, az előbbit választottam volna, hiszen azt máshol nem olvashatjuk, míg az utóbbinak több változata is létezik. A könyvek elolvasása után viszont az ösztönömre hallgatva a Szépség és a Szörnyeteget választottam. A királykiassszony, akinek nem volt birodalma című mese főhőse Cinege Micire emlékeztetett, azon oknál fogva, hogy mindkét főhős szokatlan női szerepben állja meg a helyét. Jó mesének tartom.
 

A birodalom nélküli királykiasszonnyal érzékelteti a királyné, hogy nem teljes értékű tagja a királyi származásúak klubjának, pont azért, mert nincs birodalma. Ezért nem a legjobb készlettel terítenek, amikor őt vendégelik meg, és ajándékba is csak a királykisasszonyok megunt ruháit kapja. Rossz érzést keltett bennem ez a bánásmód. Sokszor bántak velem is hasonlóan, amikor nem azt nézték, hogy én ki vagyok, milyen ember vagyok, hanem aszerint minősítettek másodrendűnek, hogy honnan származom.

 

Hát ezért menekültem ösztönösen ettől a mesétől. Pedig remek humorral kezeli a szerző a helyzetet: a királykiasszony eladja a használt ruhákat, azaz integrálja a saját életstílusába az ajándékokat, legyőzve ezzel a másodrendűség érzését. Kíváncsian várom Ruki ajánlóját a könyvről, itt köszönve meg neki, hogy nagylelkűen rám bízta a választást.

A családomat kérdeztem, hogy a Szépség és a Szörnyeteg című mese melyik változatát kedvelik legjobban. A férjem Benedek Elek feldolgozására, A rózsa1 címet viselő változatra szavazott, a lányom szerint: „a rajzfilm (Disney) áll közel a nyeréshez, de a könyv is jó”. Szerintem (vagyis a néprajzos szerint) egyetlen mozzanata van a történetnek, amiben egyértelműen a rajzfilm a győztes: a Szörnyeteg pusztulása és átváltozása. A könyvben ugyanis a Szörnyeteg halálát eufemizálja a szerző: amikor Szépség rátalált, olyan mozdulatlanul feküdt, „mint egy halott”, és az átváltozás bemutatását megelőző „lehunyta szemét” kifejezés is elhomályosítja azt a kollektív tudást, miszerint meg kell halni ahhoz, hogy újjá lehessen születni. Emiatt az eufemizálás miatt a katarzis sem az igazi.

gibbs_belsoA könyvet Sarah Gibb illusztrálta: a rokokó stílus jegyeit idéző színes képek és árnyképek harmonikusan olvadnak egymásba, sejtelmes, mégis könnyen befogadható képi világot hozva létre. A kislányokat ez a könyv a mese világába varázsolja, ahogyan engem a Hamupipőke mesék kislánykoromban. Mert e könyv képi világa gyerekkori emlékeket ébresztett bennem: 

a Hamupipőke térbeli mesekönyv (román nyelvű változat van a tulajdonomban) és a Hamupipőke diafilm képei is ugyanannak a kornak a hangulatát idézik fel: a krinolinok, rizsporos parókák, tükrök, csillárok rokokó világát. De nemcsak emiatt érzem erőteljesen a hasonlóságot a két mese között, hanem azért is, mert Ursula Jones a két nővér alakjával, azok magatartásával, viselkedésével a Hamupipőke meséhez közelítette ezt a mesét. Szépségnek két szép, de gonosz nővére van, akik ugyan nem tudják rongyos ruhába kényszeríteni a húgukat, mint Hamupipőkét a mostohanővérei, de „buta libának” nevezik, és csellel próbálnak ártani neki. Szépség rájuk utal, amikor azt válaszolja a szörnyetegnek, hogy „vannak olyan emberek, akik kívülről gyönyörűek, de valójában igazi szörnyetegek”.

 

gibbs_belsőMindkét mesében ugyanaz a nővérek viselkedésének indítéka: ők akarnak előbb és jobban férjhez menni. Míg Hamupipőke nővérei csak csodálják a bálban megjelenő ismeretlen lány gyönyörű ruháit, Szépség megengedi nővéreinek, hogy felpróbálják a Szörnyetegtől kapott pompás ruhákat, de azok esetlen bugyogókká változtak rajtuk, így szégyenítve meg őket. Hamupipőke nővérei az öncsonkítással bűnhődnek gonoszságukért.

Határozottan jót tett ez a közelítés a mesének, vagy inkább az én meseolvasataimnak, hiszen a két mese kiegészíti egymást. Hamupipőke egy ágat kért az édesapjától, ami édesanyja sírjára ültetve az ősökhöz vezeti vissza őt, Szépség egy rózsát kér, amely leendő párjához vezeti el. A Hamupipőkében a főhős női kvalitásait a mostohanővérek próbálják elrejteni, sikertelenül. A Szépség és a Szörnyetegben a férfi kvalitásait fedi el az átok. A királyfinak az üvegcipő segített az álcázott „igazi” felismerésében, Szépség kénytelen az érzéseire hagyatkozni, és egy hosszú folyamat eredményeként, az utolsó pillanatban mondja ki az átkot megtörő IGENt.

Végül a mese mai humorát említem, a lányom kedvencét idézve: „unalmas volt, mint a mosogatóvíz”. A mesében Szépség sógoraira vonatkozik a megjegyzés, a lányomtól én egyes szám, második személyben hallottam idézni…

 

 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót