OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : Saci és Samu - Időtlen nyár

Saci és Samu - Időtlen nyár

  2019.08.30. 23:41

6-9 éveseknek
Írta: Paulik Móni
Illusztrálta: Buzay István
Oldalszám: 120
 
Egy nyár, amikor mindenre van idő! Konyhában sürgölődő nagypapa, a kerti fáramászásnál unokákat mentő nagymama.

Saci és Samu a korántsem megszokott szerepek szerint élő nagyszülőkkel töltik a vakációt egy kis faluban, ahol egymást érik a kalandok és az új élmények: játékvásár, vízicsata, meglepetés szülinap, a templom felfedezése, találkozás új barátokkal és a szerelemmel.

Nyár végén még Vándor is bekopog hozzájuk. Befogadják?

Saci és Samu kalandos történeteiben finoman megbújva szokatlan témák is felbukkannak. Hiszen a gyerekek mindenre kíváncsiak: szerelem, vallás, pénz, kivándorlás, családi múlt – a mese jó alkalmat ad nekünk, szülőknek, hogy bátran beszélgessünk ezekről a kérdésekről a saját gyerekeinkkel.

Egy igazi családi könyv nem csak a nyári szünetre! Paulik Móni, a nagy sikerű Lili és a bátorság című könyvben már megmutatta, milyen érzékenyen tud a gyerekekhez szólni kényes témákban.
 
Nagy beszélgetésekhez, időtlen nyarakhoz

 

Ez a tavasz az izgalmas és úttörő mesékről szól a Pagonynál. Az elmúlt hetekben szebbnél szebb új könyvek érkeztek a boltjainkba, csak kapkodjuk a fejünket, olyan nehéz kiválasztani, mivel kezdjük az olvasást. Az egyik legkülönlegesebb az újdonságok sorában a Saci és Samu - Időtlen nyár című mese, olvass most erről!

Paulik Mónit már sokan ismerhetitek, ő a szerzője a Lili és a bátorságnak, amelyet Vincze Zsuzsival közösen írt, és ami tavaly pillanatok alatt tűnt el a polcainkról, és azóta is sokan keresitek. Olyan témát dolgozott ugyanis fel benne hihetetlen érzékenységgel és empátiával, amire korábban még nem volt példa: a szexuális bántalmazást. Ennek tudatában tehát fel voltam rá készülve, hogy ismét egy nem mindennapi könyvet tartok majd a kezemben, ami amellett, hogy teljesen beszippantja az olvasót, fontos dolgokat is tanít.

https://www.pagony.hu/resources/images/i9/gt/4r/post_side/01.jpgÉs nem kellett csalódnom. Sok-sok formabontó elemmel találkozunk ebben a meseregényben, például rögtön az első fejezetben feltűnik, hogy mennyire megkavarta az író az általában ugyanazon séma szerint kiosztott szerepeket. Itt a nagypapa a folyton aggodalmaskodó felnőtt, ő adja a pulcsit a gyerekekre, nehogy megfázzanak, és a háztartással kapcsolatos teendők is őt foglalkoztatják jobban. Imád például húslevest kavargatni, a konyhában abszolút hatalma van. A nagymamát a konyhai teendők különösebben nem érdeklik, viszont bármit megszerel a ház körül, és rettenthetetlenül száll szembe minden felmerülő problémával. A gyerekek, Saci és Samu közül Saci az, aki felnőttkorában tűzoltó akar lenni, Samu inkább a képregényeit szereti olvasgatni, és fél a magasban is.

Ami számomra különösen szimpatikussá és érdekessé teszi ezeket a nem mindennapi szerepleosztásokat, az az, hogy itt egyszerűen nem lehet kiszámítani, melyik szereplő hogyan reagál majd egy adott helyzetre. A gyerekek számára persze fontosak a minták, de az, hogy sokszor a könyvekben nem látnak alternatívákat, nagyon káros. Én például olyan kislány voltam, aki rajongott a dinoszauruszokért, és legszívesebben fák tetején üldögélt. Megmondom őszintén, nem sok olyan lánykarakterrel találkoztam (pedig rengeteget olvastam), aki hozzám hasonló lett volna, ezért sokszor éreztem magam „nem jó” lánynak, mintha valami baj lett volna velem. És biztos vagyok benne, hogy sok fiú is érez hasonlóan, hiszen nem minden fiú szeret fára mászni, autózni vagy kardozni. Ezeknek az éles határoknak és társadalom által generált szerepeknek az elmosása felszabadító lehet a gyerekeknek és a felnőtt olvasóknak is. Jó, ha látják, hogy a fiúk is lehetnek félénkek, a lányok is vagányak, és egy nagypapa is lehet ölelgetős főzésmániás. És ahogy olvasunk, egyáltalán nem érezzük erőltetettnek vagy didaktikusnak ezeket a szerepcseréket, olyan természetességgel vannak megformálva a karakterek és jelenetek, hogy eszünkbe sem jut megrökönyödni rajtuk.

A könyv minden fejezetében találkozunk egy-egy új, izgalmas figurával vagy helyzettel. Főszereplőink Saci és Samu, az ikerpár, akik nagyszüleiknél töltik a nyári szünetet. Csupa olyasmi történik velük, amiktől a felnőtt olvasóban menthetetlenül felébred a nosztalgia: cseresznyemag-köpködő verseny és vízibombacsata is szerepel a nyári programok között.

https://www.pagony.hu/resources/images/k6/5h/ft/post_side/02.jpgA sok mókázásba viszont komolyabb témákat is becsempészett az író, amik remek alapot adhatnak mély beszélgetésekhez. És amikor azt mondom, hogy csempészett, azt teljesen konkrétan értem: például ahogyan a nagymama elmeséli, hogyan szöktette meg az ő apukája az anyukáját sok évvel azelőtt. Szóba kerülnek a vallási ellentétek, a régi udvarlási és házassági szokások, összehasonlítva a maiakkal, mindezt anélkül, hogy túlságosan direktnek éreznénk. A vallás egy későbbi fejezetben is felbukkan, amikor a gyerekek el szeretnének menni egy igazi misére, hogy megtapasztalják, milyen. Ez elindít egy beszélgetést a különböző kultúrák hitvilágáról, ami által észrevétlenül tágul a gyerekek látóköre.

 

Egy másik fejezetben Saci és Samu konfliktusba kerülnek a szüleikkel, mert úgy érzik, elhanyagolják őket. Hétköznap ugyanis dolgoznak, és csak a hétvégeken tudják meglátogatni csemetéiket, ezért ők joggal háborodnak fel, hogy még a kevés együtt töltött idő alatt is mindketten egyfolytában telefonálnak. Persze kiderül, hogy a szülőknek nagyon is jó okuk van arra, hogy feszültek legyenek és nem tudjanak elszakadni a mobiljuktól, de valószínűleg ha őszinteséggel indítják a látogatást, sok rossz érzést megspórolhattak volna.

Ami még releváns és aktuális téma a 21. századi emberek életében, az a kivándorlás. A Pagonyba járó családok között is számtalan olyan szülővel, nagyszülővel beszélgettem, akinek szerettei más országban vagy akár földrészen élnek, a barátaimnak is legalább a fele külföldön van. Erről feltétlenül beszélni kell, minden pozitívumával és a szomorú oldalával együtt. A könyvben Saci és Samu anyukájának legjobb barátnője költözik el, és ennek kapcsán beszélgetnek a jelenségről apukájukkal.

Remélem, sikerült érzékeltetnem, mennyire sokoldalú ez a könyv, anélkül hogy túlzásokba esne. Nem törekszik arra, hogy minden felvetett témakört komolyan elemezzen, hanem inkább beszélgetésindítónak jók a fejezetek. Könnyedén, magától értetődően beszél komoly dolgokról, miközben jókat nevetünk, észrevétlenül leszünk egyre elfogadóbbak és nyitottabbak. Fontos könyv, jó, hogy van!

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót