OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : Benji kalandjai - meseregény-sorozat

Benji kalandjai - meseregény-sorozat

  2019.09.22. 18:37

7-8 éveseknek
Sir Steve Stevenson - Benji 2. - VadkankalandSir Steve Stevenson - Benji 1. - Bajnok a pácbanSteve Stevenson - Benji 3. - Varázslásból jelesSteve Stevenson - Benji 4. - Segítség, sárkánybébi!
 
Írta: Sir Steve Stevenson
Illusztrálta: Ivan Bigarella
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám/kötet: 96
Megjelenés: 2018. szeptember 26.
 
A Manó Könyvek őszi újdonságaiból a kisiskolásoknak szól Sir Steve Stevenson fordulatos, varázslatos mesesorozata, melynek főhőse Benjiaz olasz eredetiben csak Marvinként emlegetik –  aki az iskolai gondok elöl Varázsberekbe menekül, ahol Hubert medvevarázslóval, Hédi mosómedvével, Lili tündérrel, Ottó vakonddal és Brünhilda mókussal különféle kalandokba keveredik.
 
Tipográfia: nagybetűs, laza szedés, sok-sok fekete-fehér, humoros illusztrációval, folyamatosan olvasóknak.

 

1. Bajnok a pácban

Sir Steve Stevenson - Benji 1. - Bajnok a pácbanEgyszer volt, hol nem volt… Miket beszélek? Hiszen Varázsberek most is létezik!

Ezen a zöld erdôkkel, fenséges kastélyokkal, lenyûgözô tájakkal tarkított, mesebeli vidéken él Hubert, a medve, Brünhilda, a mókus, Ottó, a vakond, és természetesen hős bajnokuk, Benji. Ôk négyen alkotják a lélegzetelállító kalandjairól híres Messzi Földek Társaságát.
Tessék? Hogy még sose hallottatok róla?
Akkor nosza, rajta, fogjatok bele az olvasásba!

Az órák közti szünetben Benji reménytelen helyzetbe kerül, ugyanis sikerül magára haragítania a rettegett Kőlapító Mariellát. Szerencsére Hubert, a medve pont abban a pillanatban repíti át őt Varázsberekbe, ahol meglepetés várja: meg kell szereznie egy legyőzhetetlen fegyvert!  Csak az a kár, hogy a titokzatos fegyver egy olyan erdőben van elrejtve, ami a benne lakó... szörnyetegről vált híressé! A haja, mint a szénaboglya, az orra csupa szeplő, és mindenben ő az utolsó.

...Varázsberekben élő barátai számára azonban ő a Messzi Földek Legyőzhetetlen Bajnoka, akinek a kalandjai még csak most kezdődnek!

  

 

2. Vadkankaland

A haja, mint a szénaboglya, az orra csupa szeplő, és mindenben ő az utolsó…

Varázsberekben élő barátai számára azonban ő a Messzi Földek Legyőzhetetlen Bajnoka, akinek a kalandjaról most itt olvashatsz!

Sir Steve Stevenson - Benji 2. - Vadkankaland

 

Benji épp egy nehéz matematikaversenyre készül, amikor a barátai váratlanul áthívják Varázsberekbe.

Hubert, Brünhilda és Ottó pánikba estek, mivel úgy hírlik, hogy a vaddisznók meg akarják támadni Sziklavárt,

Bármilyen hihetetlenül hangzik, de rajtuk kívül senki se képes szembeszállni Vandál Vendellel és bandájával...

 

 

 

Hományi Péter

Egy lapátfülű megmentő

Hogy mi tesz egy vézna, lapátfülű, borzas hajú iskolásfiút különlegessé? Nos, erre keresi a választ Sir Steve Stevenson új könyvsorozatában, mely címét hőséről, Benjiről a Messzi Földek Legyőzhetetlen Bajnokáról kapta. A kiadó, ismervén a kisiskolás betűfalókat, két kötettel indítja a sorozatot.

A Sir Steve Stevenson név mögött egy olasz meseíró Mario Pasqualotto bújik meg, aki az ifjú olvasókat már két sorozatával az Agatha nyomozzal és a Kalóziskolával is meghódította. A kisiskolásoknak szóló kalandos, vidám történetei remek szórakozást nyújtanak a gyerekeknek, akik így észrevétlenül gyakorolhatják az olvasást és válhatnak igazi könyvmolyokká.

Benji egy átlagos kifiú, ám van egy titka. Varázsberek lakói, Hubert, a botcsinálta medvevarázsló, Ottó a tudálékos vakond, Brünhilda a mókusharcos időről időre átrepítik őt világukba, hogy segítsen rajtuk. Természetesen a kalandok során felmerülő nehézségeket közös erővel, együtt élik  át. A megoldáshoz pedig némi szerencsére és mind a négyük tudására és bátorságára szükség van. Így jutnak el a Szörny-erdőbe és szerzik meg Benji varázsfegyverét, és így küzdenek meg a Vandál Vendellel és vaddisznó hordájával, mely feldúlja a medvék békés otthonát, Sziklavárat.

 
„FEDD FEL MAGAD! – harogta a medve, és földre dobta pálcáját” / Ivan Bigarella illusztrációja

A mesék nem didaktikusak, ugyanakkor bátorságra, önbizalomra és a kooperáció fontosságára tanítják a gyerekeket. Ivan Bigarella illusztrációi a rajzfilmek világát idézik, így a könyvek világában kevésbbé otthonosan mozgó kisiskolások is könnyen kapcsolódhatnak a történethez. A cselekmény épp annyira izgalmas és félelmetes, hogy egy 4-8 éves gyerek simán fel tudja dolgozni. Bár a főhőse fiú, a lányok is simán azonosulni tudnak a harcos mókuslánnyal vagy Hubert medve szerelmével, Hédivel a mosómedvelánnyal.

De hová lettek a medvék? / Ivan Bigarella illuszrációja

 Ezek az egyszerű, olvasmányos mesék, elsősorban a szórakoztatást szolgálják. Élményt adnak a srácoknak és így nevelnek olvasóvá. Ha most lennék 6 éves, minden bizonnyal egyből elolvasnám mindkét könyvet.

3. Varázslásból jeles

Steve Stevenson - Benji 3. - Varázslásból jeles

 

Vasárnap reggel van, eljött a takarítás ideje. Mondanom sem kell, Benjinek nem fűlik hozzá a foga. Egy szerencsés véletlen folytán azonban ezúttal megmenekül.

Barátai Varázsberekbe hívják, ahol a házimunkánál jóval izgalmasabb feladat várja: segítenie kell Hubertnek, a kétbalkezes varázslónak egy varázslóviadalon!

A verseny fődíja egy nagyerejű varázspálca. Ahhoz hogy elnyerhessék, szembe kell nézniük a mindenre elszánt ellenfelekkel, el kell igazodniuk a varázsitalok világában, és legfőképp arra kell vigyázniuk, hogy ne keveredjenek bajba!

 

sadaboga.blogspot.com

Valami készül Varázsberekben…

Varázslásból ​jeles címet viselő harmadik kötet fellépett a dobogó első helyére, ugyanis messze felülmúlta még az első két rész zsenialitását is!

Messze földekre repítő történetünk jelen felvonásában Benji épp a jól megérdemelt lustálkodását tölti vasárnap reggel az ágyában, ám az édesanyjának egészen más tervei vannak a fiúval.

„Nem kell feltétlenül teljesen ébernek lenni ahhoz, hogy az ember belekeveredjen egy hősi kalandba, de az a minimum, hogy kikászálódjunk az ágyból! Ezt még Benji is tudta, pedig ő a lustálkodás nagy szakértője.”

Mindannyian tudjuk és ismerjük milyen érzés az, ha az anyukánk dühös, így hát Benji is kénytelen-kelletlen bár, de kikászálódik az ágyából, hogy hozzálásson a házimunkához. Félálomban lévén azonban egy leheletnyit összekuszálja a dolgokat. Ekkor menti meg őt a kétbalkezes varázslónk, Hubert, aki átszólítja Bajnokunkat Varázsberekbe, hogy a segítségét kérje.

Hubert és barátai a Havas hegycsúcsok tövében található erdőben vertek tábort, ahol épp megrendezésre kerül az Aranygesztenye Fesztivál, ahol hőseink nemcsak rengeteg finomsággal tölthetik meg pocakjukat, de egy nagyszabású varázslóviadal is készülőben van, mely miatt Hubert végül is megidézte a Messzi Földek Legyőzhetetlen Bajnokát.

A köztudottan kétbalkezes és a varázslóiskolából kicsapott Hubert segédjeként akarja felkérni Benjit, aki örömmel siet barátja segítségére. Ám kedvenc hőseink – ahogy lenni szokott – itt is bajba keverednek, ugyanis véletlenül Benji neve kerül fel a jelentkezők listájára Huberté helyett. A listát vezető vakondok tájékoztatása alapján ugyan a jelentkező töröltetheti magát a versenyből, ám: 

„... a törléshez szükség van a Törlési Hivatal pecsétjére, a Törlési Tanács jóváhagyására és mindenekelőtt a Főtörlő radírjára...”

S ha mindez nem lenne elég: 

„...a Főtörlő szabadságra ment, és magával vitte a radírját.”

Miután hőseink így jól megkutyultak mindent, Benji kénytelen Hubert helyett részt venni a viadalon, melyben három próbán kell helyt állnia: az üstök próbáján, az óriások próbáján és a távtaszításon. A viadal vezetője nem más, mint Nagymedve, Hubert volt mestere, aki nem nézi jó szemmel a kétbalkezes Benjit, ám a fődíj minden a képzeletet felülmúló Álompálca, a világ legnagyobb erejű varázspálcája, melyet sem Benji, sem Hubert nem akar elszalasztani. 

Természetesen a kalandok csak ezután kezdődnek igazán.

Varázslásból jeles egy remekül felépített kötet, melynek olvasása közben egyre többet megtudhatunk Varázsberek csodálatos világáról!

Nem csupán bepillantást nyerhetünk a varázsvilág egy újabb fejezetébe, de a szereplőket is egyre közelebbről megismerjük. A harmadik kötet egy ízig-vérig ifjúsági kalandtörténet, tele humorral és varázslattal, melynek olvasása során mi magunk is még inkább vágyunk Stevenson varázsvilágába! 

Benji-rajongóknak, meserajongóknak, vagy éppen a sorozattal még csak most ismerkedőknek is szívből ajánlom a kötetet, ami önállóan, a többi résztől függetlenül is olvasható!

Varázsberek és lakói egy pillanat alatt belopják magukat az ember szívébe, és egy történetben ennek így is kell lennie! Vigyázat! Garantáltan függőséget okoz!

 

Idézetek

„Hát a pelék? A pelék alvásleckéket adtak az érdeklődőknek.
– Figyelemreméltó! – kiáltotta Hubert a pelék standjára mutatva. – Tízórai után egy kis szunyókálás… Nincs is annál jobb!”
 
„– Olyan halk és láthatatlan leszek, mint a pillangópuki!”
 
„– Vissza akarom kapni a régi füleimet, azok is épp elég nagyok voltak! – könyörgött Benji.”"
 
4. Segítség, sárkánybébi!

Steve Stevenson - Benji 4. - Segítség, sárkánybébi!Kiadás éve: 2019

Az olyan világlustái számára, mint Benji a tornaóra kész rémálom.

Ezúttal azonban a kékhajú Bajnok megússza, mert Hubertnek, Brünhildának és Ottónak szüksége van rá Varázsberekben, ahol titokzatos teremtmény fenyegeti a vakondok lakóhelyét. Van neki szárnya, farka, vannak pikkelyei és füstöt is okád, egyszóval pontosan olyan, mint egy vérszomjas sárkány…

Vagy mégsem egészen?

A fura lény egy dundi husisárkány!
S ugyan ki tudná megfékezni, ha nem Benji, a hős?!
 

"Benji például nagyjából annyira kedveli, mint a fogfájást. Vagy azt, amikor az uszodában víz megy az orrába. Vagy amikor szúrós gyapjúpulcsit kell felvennie. Vagy, mint… szóval értitek, az az igazság, hogy utálja!

Tudom, mit akartok mondani: hisz első ránézésre látszik, hogy Benji egy világ lustája! Sajnos azonban a testnevelő, Stopper tanár úr számára ez egyáltalán nem egyértelmű. Sőt! Azt vette a fejébe, hogy igazi atlétát nevel ebből a tohonya, kelletlen, elpuhult Benji gyerekből."

 

"– Soha életemben nem láttam még háziasított pókokat – morogta Benji a fejét vakargatva.
– Ó, nálunk, vakondoknál ennek régi hagyománya van! A legendás Sir Spiderik lovag volt az első, aki megszelídített egy pihe-puha bundájú pókocskát még azokban az időkben, amikor…"

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót