OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit

Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit

  2020.04.23. 03:49

8 éves kortól
Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit
Írta: Fekete András
Illusztrálta: Mayer Tamás
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2019. november
Oldalszámn:  168

Az egész   ott   kezdődött, hogy Bam Bandit elrabolták. Vagy ott, hogy Hüvelyk úr megalapította a Nemzeti Fogvájó Dinasztiát. Vagy ott, hogy Bam Bandi apukája, Bam Balázs fogpiszkálókészítő-mester, milliárdos üzletember lett. Vagy talán még Bam Balázs hányattatott gyerekkorában, amikor is mindenki Bambának csúfolta.

A lényeg, hogy most Tüsinek és Loboncnak a kezébe kell vennie az irányítást, és megküzdenie a szuhadákkal (szúnyogok, hangyák és darazsak elképesztően veszélyes keverékei) és a krotikkal (akik krokodilok és tigrisek szerelméből születtek), majd ki kell szabadítania legjobb barátjukat Sam Öldök fogságából. Akinek ráadásul három szeme van.

 

 
A kötelezők nagy többsége unalmas és elavult a mai gyerekek számára. Sok esetben sajnálatos módon épp az ellenkező hatást váltják ki belőlük, és inkább elfordulnak az olvasástól, mintsem rákapnának. Ha furamód mégis az volna a célod, hogy a gyerek megutálja az olvasást, soha, de soha ne add kezébe Fekete András legújabb regényét, a Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit!

Igen, valóban szenvedés, mert egy-két újraírt, a mai nyelvre átültetett kötelező olvasmánytól eltekintve, mint például Lackfi János újragombolt Kincskereső kisködmöne, a kötelezők nagy többsége unalmas és elavult a mai gyerekek számára. Sok esetben sajnálatos módon épp az ellenkező hatást váltják ki belőlük, és inkább elfordulnak az olvasástól, mintsem rákapnának. Ha furamód mégis az volna a célod, hogy a gyerek megutálja az olvasást, soha, de soha ne add kezébe Fekete András legújabb regényét, a Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit!

Mert a Tüsi és Lobonc tele van izgalmas karakterekkel, varázslatos lényekkel, humorral, váratlan és meglepő fordulatokkal, és persze rengeteg kalanddal! Egyszóval minden olyan elemet tartalmaz, ami magával ragadja az olvasót, és nem ereszti.

Izgalmas kalandok, váratlan fordulatok

https://www.pagony.hu/resources/images/2e/18/9b/post_side/01.jpg

A cselekmény kiindulási pontja egy kisfiú, Bam Bandi elrablása és túszul ejtése. Mivel Bam Bandi történetesen az ország leggazdagabb emberének, Bam Balázsnak (gúnynevén Bamba) fia, a hírhedt és rettegett gonosz, Sam Öldök őrült magas váltságdíjat követel érte. Bam Balázs minden képzeletet felülmúló gazdagságát nem mellesleg annak köszönheti, hogy fiatalon egy egészen különleges piaci résre akadt, fogpiszkálókészítő-mesterként különleges ízesítésű és formavilágú fogvájók gyártásából hatalmas cégbirodalmat épített, és sikeres üzletemberként igen tekintélyes vagyonra tett szert az évek során. A rendőrök és Bam Balázs is tárgyalásokat folytatnak a túszejtővel, de Bam Bandi legjobb barátai, Tüsi és Lobonc végül minden logikát mellőzve úgy határoznak, a hatóságokat megkerülve, ők maguk fogják kiszabadítani barátjukat, és kelnek szembe a gátlástalan és gonosz Sam Öldökkel.

Színes egyéniségek

https://www.pagony.hu/resources/images/ip/vs/a4/post_side/02.jpg

A jó mese ismérve nemcsak a pergő és fordulatos cselekmény, de a színes és izgalmas karakterek jelenléte legalább annyira elengedhetetlen az olvasó érdeklődésének fenntartása szempontjából. Fekete András regénye szerencsére a különleges szereplőkben sem szűkölködik! Az általa életre hívott karakterek mindegyike óriási egyéniség, legyen szó kissé furcsa tanárról, Csi bácsiról, az apró termetű és kissé ostoba rendőrről, Tivadarról, a többé éve az erdőben ragadt erdészről, Taszilóról, a fogpiszkáló birodalom fejéről, a nárcisztikus Bam Balázsról, vagy éppen a két főszereplőről, Tüsiről és Loboncról. Az olvasó garantáltan imádni fogja mindegyiküket, Fekete András tűpontos jellemzéseinek és Mayer Tamás fekete-fehér illusztrációinak köszönhetően szinte rajzfilmszerűen elevenednek meg szemünk előtt a karakterek.

Szürreális világ, varázslatos élőlények

https://www.pagony.hu/resources/images/xo/q9/ep/post_side/03.jpg

A regényt nemcsak az izgalmas történetszövés és a színes karakterek teszik élvezetessé, de az a meghökkentően szürreális világ is, amit a szerző megalkotott. A regényből ugyanis olyan fejedelmi ételeket ismerhetünk meg, mint a denevérleves, füstölt norvég birkafej, vagy mexikói óriáshangya-tojás. Illetve olyan különleges élőlényeket, mint a kroti, amely a krokodil és a tigris keresztezéséből jött létre, vagy a már említett gonoszt, Sam Öldököt, aki bár ember, rendkívüli módon mégis három szeme van, és lila szemöldöke a köldökéig ér.

Ha olyan könyvet szeretnétek adni a gyereknek, ami „kapudrogként” szolgál a további olvasmányélményekhez, a Tüsi és Lobonc a maga abszurd világával és hihetetlen humorával a legjobb választás lesz!

 
pagony.hu

 
Az idei év legviccesebb könyve
Kitartásról, barátságról, elszántságról elképesztő humorral
 
Tudjátok, milyen állat a szuhada vagy a kroti, és hogy egy milliárd forint, ha tíz, húsz és ötven forintosokban számoljuk, hány teherautóba fér bele? Hallottatok már Sam Öldökről, esetleg Vasfülű Buburól? Mit gondoltok, két kisfiú és egy eltévedt erdész, akinek kifogyott a lőszer a puskájából, képes megmenteni Bam Bandit, a szupererős és nagyon veszélyes bűnözők karmai közül? Ha a fenti kérdések hallatán, fogalmatok sincs, miről van szó, akkor Fekete András új meseregénye, a Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit a ti könyvetek. A könyvből ugyanis kiderül mindez, sőt még sok más is!
 
Sok fajta gyerekkönyvtípus van, amit szeretek. Vannak mesés köntösbe bújtatott ismeretterjesztő könyvek, vannak olyan mesék, amik észrevétlenül segítenek a gyerekeknek megbirkózni a különböző problémákkal, gyerekekről, járművekről, állatokról szólók. Nekem mégis azok a mesék a kedvenceim, amiben az összes fent említett téma megjelenik ugyan, de a szöveg és a történet képes valahogy a humornak azt a gyermeki életörömmel és vitalitással átitatott fajtáját megjeleníteni, amit akkor tapasztalok meg, ha a kislányommal a nevetéstől fuldokolva csak azért is mondunk még egymásnak valami zagyvaságot, pedig már a könnyünk is csorog.
 
https://www.pagony.hu/resources/images/5g/39/2t/post_side/01.jpg
 
A Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit ennek a típusnak egy kiváló képviselője. Fekete András meséjének sztoriját dióhéjban úgy lehetne összefoglalni, hogy adott három kisiskolás jó barát és egy napon egyiküket elrabolják, természetesen azt, akinek apukája a fogpiszkáló gyártás igazi nagyágyúja, akinek annyi pénze van, hogy csak azt nem tudná megvenni, ami nincs. De lehet, még azt is. Szóval Tüsi és Lobonc, ahelyett hogy a rendőrségre bíznák Bam Bandi kiszabadítását, maguk indulnak el, hogy megmentsék barátjukat. Természetesen a rendőrség sem tétlen, és Bam Balázs (Bandi apukája) házának rendszeres látogatói lesznek, hogy beszámoljanak a kétségbeejtően haszontalan nyomozási kísérleteikről. Közben pedig Bam Bandi várja, hogy valaki kiszabadítsa a félelmetes Sam Öldök, és bal keze, Fül Elek fogságából. A két gonosztevőt pedig nem más bízta meg a kis Bandi elrablásával, mint Hüvelyk Gazsi, Bam Balázs régi riválisa.

Illetve a könyv szól még sok minden másról is. Kitartásról, barátságról, elszántságról és arról, hogy soha ne adjuk fel, még akkor sem ha Vasfülű Bubu, az erdő varázslója viccből majdnem nyúllá változtat bennünket.

https://www.pagony.hu/resources/images/43/0t/06/post_side/02.jpg

A Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit egy pörgős cselekményű, két szálon futó mesebeli túszdráma, ugyanakkor valódi drámáról szó sincs, rengeteg abszurdba hajló párbeszédről, szereplőről és eseményről viszont annál inkább. Fekete András egy percig sem hagyja, hogy az olvasó kétségbeessen vagy szomorkodjon, a képtelenebbnél képtelenebb nevű szereplők burleszk-szerű jelenetekben próbálnak meg eljutni céljukig, legyen az barátjuk kiszabadítása vagy a rendőrökkel való bármiféle értelmes párbeszéd kialakítása. A végeredmény pedig egy furcsa állatoktól és meghökkentő szereplőktől hemzsegő könyv, amiben a főszerep tulajdonképp nem is a valódi szereplőké, hanem azé a fajta humoré, ami ismerős lesz azoknak, akik szeretik a kuflikat, Tatut és Patut és egyáltalán azokat a meséket, amikben nem is kell feltétlenül ok és okozati összefüggéseket keresni, vagy ha találunk is, akkor csak még nagyobbak nevetünk, hogy, na ez már megint micsoda.

Az illusztrációkat Mayer Tamás készítette, amik annyira érzékletesen adják vissza a mese világát, szereplőit, hogy a képeken is megjelenő jelenetek egy cseppet sem vesztenek a szöveg humorából, sőt kifejezetten csak erősítik azt a világot amiben szereplőink mozognak.

Egy szóval Fekete András Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit című könyve tökéletes választás a nagycsoportos korosztálytól felfelé, ha ti is szeretitek a Monty Phytonos, abszurd humort és az akciódús, izgalmas, pörgős történeteket.

 

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót