OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY NAGYCSOPORTBAN
MESEREGÉNY NAGYCSOPORTBAN : Mézes cukrászda - Mesék a Méz utcábó

Mézes cukrászda - Mesék a Méz utcábó

5-8 éveseknek
Szentendrei Judit - Mézes cukrászdaÍrta: Szentendrei Judit
lllusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2020. február 20.
Oldalszám: 80

Vajon van annál rémesebb helyzet, mint amikor négy olyan embernek kell együtt élnie, akikben látszólag semmi közös nincs?

Például Karolának, aki túl fiatal ahhoz, hogy egy poros kis faluban hervadozzon, Valérnak, aki tornatermet csinálna a szobákból, Katalin anyónak, akit jobb nem megzavarni a délutáni szunyóka közben, és Paulának, akinek...  nos, neki minden mindegy.

Mihez kezd ez a négy egészen különböző ember?
Vajon az őrületbe kergetik egymást, vagy békésen meghíznak Katalin anyó finom süteményeitől?
Vagy mégis sikerül valamit kitalálniuk közösen?
 
Tartsunk velük a nagy veszekedésekben és a nagy kibékülésekben, és még néhány szuper sütirecepttel is gazdagabbak leszünk közben!

 


foxbooks.hu
 
Adott egy szókimondó, vagány csinos és kicsit megosztó fiatal lány, nagyvárosi igényekkel, színpompás hajkoronával, és ha úgy esik, minimum 24 karkötővel a karján. Ő Karola. Aztán ott van az ősz hajú, kerekded asszonyság, az „ami szívemen, az a számon“ Katalin anyó, akinek a hangulata a pihenőidő függvényében ingadozik fel és le. Majd Valér, az izompacsirta tornász, aki napi kilenc órát tölt sportolással, korán kel és nem udvariaskodik. Na meg mindezek ellentéte, a csendes és szerény Paula, akinek tulajdonképpen minden, mindig úgy jó, ahogy van. Ezt a négy hozzávalót jól összekeverjük, megfűszerezzük egy csipet adminisztrációs hibával, hagyjuk megkelni egy kis ráérős bürokráciával, majd három hónapra betesszük őket a Méz utca 12-be. Vajon kisülhet ebből valami jó? Íme a legendás Mézes cukrászda története.

Négy teljesen különböző karakter, négy értetlenül pislogó szempár, egy fő mentegetőző hivatalnok és egy darab takaros házikó. A mese elején egy lehetetlen helyzetbe csöppenünk, kiderült, hogy ugyanazt a lakást négy különböző embernek utalták ki egyszerre.

A helyzet persze orvosolható, de ahhoz három hónapot (pech, a főhivatalnok úr szabadságra ment) várniuk kell, és hacsak nem akarnak addig várni, vagy visszatáncolni az egészből, akkor el kell fogadniuk a jelenlegi helyzetet. Bármily szörnyű, per pillanat csakis négyen költözhetnek be egyszerre a Méz utca 12-be. Jó nagy kavarodás, ugye? 

"Bevonultak hát mind a négyen: haragosan, bánatosan, zavartan és fejcsóválva a faluvégi ház ajtaján. Ha aznap este elmentek volna a Méz utca 12-es számú ház előtt, bizony még éjféltájban is hallottak volna veszekedést, szitkozódást, az ablakok alatt."

De a java még csak ezután jött. Aznap a ház még éjfélig sem csendesedett el, akkora volt a veszekedés, hogy ki, melyik szobát foglalja el. Mert az elképzeléséből senki nem engedett – kivéve persze Paula, mert neki minden megfelelt, ugye. Amikor pedig ezen is túl voltak, még előttük állt a nagybetűs, hétköznapi összeszokás. Négy különböző ember, négy különböző igény, más-más bioritmus, érték- és napirend. Vajon összetud rázódni valaha is négy, ennyire különböző karakter? Képesek alkalmazkodni és eltudják fogadni valaha is egymást olyannak, amilyen?

Nos két dolog azért már az elején közös volt bennük: az egyik, hogy el sem tudták képzelni, hogyan viselhetnék el három teljes hónapon át a furcsa lakótársaikat, a másik pedig, hogy mind imádták a süteményeket. Melyikünk nem, igaz? A süteményekben pedig Katalin asszony különlegesen jó volt. Meggyes-, túrós-, grízes kelt rétes, kalácsok, briósok, mogyorókrémes és cukros kifli, citromos túrós bukta, pogácsa, és az a sok-sok ínycsiklandó zöldséges rétes… Ez, vagy a közösen megfogalmazott házirend volt-e a titka az egésznek, de a veszekedések szépen lassan elsimultak a Méz utca 12-ben, és ha döcögősen is, de a közös életük is beindulni látszott. Kiderült, hogy egy kis odafigyelés csodával érhet fel. Amint például hagyták Katalin asszonyt aludni, a zsémbes öregasszonyból kedves nénike lett, és egyre csak ontotta magából a süteményeket. Egy darabig tehát nagyon jól haladt minden, ám egy nap a csini Karola szörnyű dologra  lett figyelmes… 

… egy ebédkor a kedvenc sárkányzöld szoknyájának a gombja lepattant, és egyenesen Valér hagymás pitéjének a közepén landolt. Ezt még nem tudta mire vélni, de néhány perc múlva a szoknyához nagy műgonddal kiválasztott türkiz-bordó selyemblúz gyöngyház gombja is önálló életre kelt.

A négyes kompánia kétséget kizáróan hízni kezdett. Karola úgy látta, változtatniuk kell, és mivel azt kizártnak tartotta, hogy ellen tudjanak állni az ínycsiklandó finomságoknak, Katalin asszonynak vagy kevesebbet kellene sütnie, vagy valahogy rá kellene venni őt, hogy legalább egészségesebb édességeket készítsen. Mit, nyúltápooot? Hah, Katalin asszony hallani sem akart a dologról… De Karolát sem olyan fából faragták, hogy amit a fejébe vett, azt ne hajtsa végre. Itt bizony egészséges édességek lesznek! Ha Katalin asszonyság nem adja be a derekát, ő maga fogja előállítani őket! Persze nem volt ez olyan könnyű, mint azt elsőre elképzelte, de korai volt a lakótársak öröme, mert nem adta fel, és hamarosan Karola egészséges édességei már vetekedtek Katalin asszony ellenállhatatlan finomságaival a Méz utca 12-ben. Aztán egy napon egy nagyszerű gondolat pattant ki Karola fejéből. De ez már a híres-neves Mézes cukrászda története…

Vajon össze tud fogni négy, ennyire különböző ember egy célért? Az őrületbe kergetik majd egymást továbbra is, vagy ezúttal egy irányba eveznek? Vajon kinek, milyen szerep jut a cukrászda életében? Megtudnak változni, és háttérbe szorítani önmagukat egy közös ügyért? Elfogadják végre egymást, és képesek ők is alkalmazkodni, ha kell? Kíváncsi vagy rá te is, ugye? A könyvből az is kiderül, hogy úgy jó, ha mindenki másban jó, és kis odafigyeléssel minden faramuci helyzet megoldható. De főleg, hogy néha a legrosszabb helyzetekből sülhetnek ki a legjobb dolgok. Na de vajon mi lesz, ha lejár a három hónap…?

A Mézes cukrászda kedves, tanulságos történetét nevetve és nagyokat nyelve olvastuk el. A könyv végén ráadásként szuper receptek is találhatók, amiket – szülői segítséggel – ki is próbálhatnak a gyerekek. Nagyszerű lehetőség a közös családi időtöltésre. Szentendrei Judit ínycsiklandó meseregénye Maros Krisztina elbűvölő rajzain elevenedik meg.

 

 

 

  

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót