OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEREGÉNY NAGYCSOPORTBAN
MESEREGÉNY NAGYCSOPORTBAN : Két kis dinó (3) - középkorban

Két kis dinó (3) - középkorban

Két kis dinó a középkorbanKiadás éve: 2013
Oldalszám: 96
 
A dinós sorozat harmadik részében Mátyás király udvarába csöppenünk! Trikóval és Nyammal legutóbb egy szigligeti osztálykiránduláson találkoztunk, ahol is egy badacsonyi vulkán segítségével próbáltak meg visszajutni a zsírkréta korba. Csakhogy egy ilyen öreg vulkán már nem tökéletes: dinóink a reneszánsz korba kerülnek, és rögtön szereznek maguknak egy jó barátot Soma, a lovászfiú személyében.
 
Később eljutnak Budára (és a híres-nevezetes, egyszeri budai kutyavásárra), sőt, még Itáliába is. Hogyan alakítja a történelmet Trikó és Nyamm, a két kis dinó? Milyen ötleteket adnak Mátyás királynak? Hogy találkozik össze és hat egymásra jelen és múlt? Szellemes, kalandos, izgalmas és vicces időutazás – kezdő olvasóknak.
 
Részlet a meseregényből

 

nyammHahó! Megint itt vagyok! A nevem Trikó. Triceratopsz vagyok a zsírkréta korból. Nagyságom: kicsi. (Sajnos egy bogyótól úgy összementem, hogy akár a zsebedben is elférnék.) Szarvaim száma három, barátaim száma kettő. Vagyis már három. Már sorolom is őket:

Legjobb barátom Nyamm. Ő tirex, szintén a zsírkréta korból. Szarvai száma nulla, viszont van egy csomó foga, amivel nagyokat tud harapni. Úgyhogy ne nevess rajta, ha jót akarsz, bármilyen picike is! (Különben is, nem sokáig leszünk már ilyen aprók, előbb-utóbb úgyis megnövünk!)

ketkisdMásik legjobb barátom Matyi. Szarvai száma nulla, viszont van igazi szemüvege, amit le tud venni, ha akar. Én sajnos nem tudom levenni a szarvaimat, pedig néha szívesen fejelgetnék, de így, három szarvval mindig kipukkasztom a gumilabdát.

Matyi Budapesten lakik, kilencéves lesz, és sokkal nagyobb nálunk. Kényelmesen elférünk a zsebében. Pont akkora, mint egy másodikos kisfiú. Vagyis egy picit kisebb a többieknél, de ez nem baj, mert igazi dinószakértő, és így is ő a legnagyobb király a 2. a-ban. 2. a-nak hívják a csordát az iskolában, ahová Matyi jár.

Harmadik barátom neve Soma. Ő csak nemrég lett a barátom, nagyon bátor, jól lovagol, és szeret énekelni. Sajnos nincs se mobiltelefonja, se internet-kapcsolata, de még dévédé lejátszója sem, ugyanis a középkorban él. Mobiltelefon-tartó helyett igazi kardot hord az oldalán.

Most persze csodálkozol, hogy lehet nekem három barátom három különböző korszakból. Merthogy Nyammot otthon, a zsírkréta korban ismertem meg, Matyit 2012-ben Budapesten, Somát pedig 1460-ban, Szigligeten. Vagyis a Badacsony nevű hegy tetején, de onnan rögtön elmentünk Szigligetre.

Elárulom neked, hogy mindenről a vulkánok tehetnek. Tudtad, hogy a vulkánok különleges tulajdonsága, hogy ha valaki a kráterbe nézve elmondja a kívánságát, azt teljesítik? Minden vulkán egy kívánságot tud teljesíteni összesen. Ha tehát elmész a badacsonyi szőlőhegyre, ami régen vulkán volt, hiába is kérnél bármit. A Badacsony fütyülni fog rád, mert ő már teljesített egy kívánságot. Méghozzá Nyammét és az enyémet. Azt kívántuk, hogy repítsen minket vissza az időben, haza a zsírkréta korba. Sajnos kicsit elkapkodta a kívánság teljesítését, mert csak arra figyelt, hogy vissza akarunk menni az időben. Hát visszarepített minket kb. 550 évvel.

Azt kérded, hogy kerültünk a Badacsony tetejére? Hát Matyival mentünk, aki viszont az osztályával ment. Ott kirándult a Balaton-felvidéken az egész 2. a. Az az ostoba vulkán meg fogta magát, és visszapöckölt minket az időben. Mi persze nem tudtuk ezt még akkor, azt hittük, Matyit és az osztályt varázsolta el mellőlünk, ezért kétségbeesetten elindultunk, hogy megkeressük őket. Honnan is sejthettük volna, Matyi és a többi 2. a-s gyerek csak évszázadok múlva fog megszületni? Találkoztunk viszont egy fiúval, aki lovon poroszkált, dúdolgatott, és egyáltalán nem futott el, amikor meglátott minket. Ő volt Soma, aki hamarosan a barátunk lett.

1. A találkozás

- Hát ti, miféle törpe sárkányfajzatok vagytok? – kérdezte tágra nyílt szemmel Soma, amikor meglátott minket. Persze akkor még nem tudtuk, hogy Soma a neve.

Nyamm a kérdés hallatán rögtön vicsorogni kezdett, de én úgy döntöttem, megpróbálok szót érteni az ismeretlen fiúval. Hátha meg tudja mondani, hol találjuk Matyit és az osztályt.

- Kis dinók vagyunk a zsírkréta korból – mondtam udvariasan. – Matyit keressük.

A fiú úgy elcsodálkozott, hogy a szája is nyitva maradt.

- Kit kerestek? – kérdezte végül bambán.

Komolyan mondom, Nyamm szokott ilyen bután nézni, ha nem ért valamit. Márpedig általában semmit sem ért, tehát többnyire ilyen fejet vág. De nem baj, mert Nyamm a barátom, és nem hagyom, hogy bárki butának nevezze.

- Kit kerestek? – kérdezte még egyszer a fiú, és megdörzsölte a szemét, mintha rosszul látna.

- Matyit – vágtam rá gyorsan. – Vele jöttünk.

- Hát már megérkezett? – döbbent meg a fiú. – Különben, vigyázz a szádra! Őt senki a világon nem meri Matyinak nevezni.

- Mi márpedig így hívjuk. A barátai vagyunk – mondtam én harciasan.

Nyamm úgy érezte, hogy nem árt egy kicsit jobban megmagyaráznia, miről is van szó.

- Matyi a legnagyobb a király az egész osztályban – jelentette ki nagyvilági stílusban.

Ezt a „legnagyobb királyt” Dömpertől hallotta, ő szokta mindig mondani, amikor a focikártyáit mutogatja, hogy Iker Casillas és Cristiano Ronaldo a két legnagyobb király a Real Madridban. Nyamm megszólalása végképp megdöbbentette a furcsa öltözetű csupaszlábút.

- Valóban ő a legnagyobb király! – bólintott tisztelettel. – És nem csak az országban, hanem az egész világon.

- Lehet, azt nem tudom – hagyta rá Nyamm. – De annyi biztos, hogy ő a legjobb fej a 2. á-ban!

 A fiú megint értetlenül nézett, de végül felcsillant a szeme.

- Furcsán fűzöd a szót, kicsi sárkánygyík – mondta –, de igazat szóltál. Valóban e hó másodikára várjuk Mátyás király őfelségét, az ország fejét a szigligeti várba.

Most rajtunk volt a csodálkozás sora. Hiszen a szigligeti várat már tegnap megnézte az osztály! Mi az, hogy várnak minket, legfőképpen pedig Matyit? És miért nevezik őt Mátyásnak? Csak az anyukája szokta így szólítani, amikor haragszik rá. De nem volt időm ezen töprengeni, mert hirtelen eszembe jutott valami. Rájöttem, miért volt olyan furcsán ismerős ennek a csupaszlábúnak a ruhája. Hiszen efféléket láttunk kiállítva előző nap a vár múzeumában. Tehet ő itt egy teremőr! Vagy az egyik szereplője a várjátéknak, amiről tegnap lemaradt az osztály.

Merthogy a szigligeti várban időnként várjátékot rendeznek, amit meg is akartuk nézni, de Hoci és Dömper elcsellengett, amikor út közben megálltunk pisilni, és olyan sokáig kerestük őket, hogy végül lekéstük a programot. Lehet, hogy ma is van várjáték, az osztály pedig a badacsonyi túráról egyenesen visszament Szigligetre a busszal, hogy megnézze. Tegnap nagyon sajnáltuk, hogy pont lemaradtunk róla.

- Nem vinnél minket magaddal a várba? – kérdeztem a fiút. – Matyi már biztos aggódik.

- Dehogynem, elviszlek szívesen – bólintott. – Bár a nagy király csak másodikára ígérte az érkezését. Az holnap van. De annál jobb, ha már megérkezett.

Nyamm rám nézett. Én őrá. Egy halvány rossz érzés motoszkált bennem, hogy valami nagyon nincs rendben, de nem tudtam, mi. Lehet, hogy a vulkán két nappal repített minket vissza az időben? Mivel közel s távol teremtett lelket sem láttunk, úgy véltem, a lehető legjobb, ha elvitetjük magunkat a furcsa fiúval Szigligetre, hátha ott újra találkozhatunk az osztállyal és Matyival, a barátunkkal.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót