OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Olvasás-népszerűsítő kiadványok
Olvasás-népszerűsítő kiadványok : A betű mágusa

A betű mágusa

  2019.07.13. 15:39

12+
kai_meyer2.jpgÍrta: Kai Meyer
Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
Kiadó: Maxim, 2017
Oldalszám: 416

Minden könyvnek van egy titkos oldala.

Furia Faerfax a könyvek világában él. Családja vidéki birtoka egy végtelenségbe nyúló könyvtár fölött emelkedik. A lány egy nap különleges könyvre bukkan: a lapokra írt sorok segítségével képes levelezni Severinnel, aki 1804-ből válaszol neki.

Miközben a barátság lassan vonzalommá formálódik, Furia nem is sejti, milyen halálos veszedelem fenyegeti a családját. A tragédia hamar bekövetkezik, édesapját elveszti, öccsét pedig elrabolják.
 
Így Furia olyan erőkkel kerül szembe, amelyek hatalmát még csak nem is sejti. Hogy segítséget kapjon, Libropolisba, az eltűnt könyvesboltok városába megy. Itt találkozik a vadóc lánnyal, Cattel, és Finniannel, a felkelővel.
Együtt vonulnak harcba a könyvmágia urai és az összes könyvet fenyegető betűhalál ellen.

 

smokingbarrels.blog
 
Egy izgalmas fantasy, amelyben dübörög a könyvmágia
 

A betűhalál a legnagyobb tragédia az irodalom szerelmeseinek, hiszen ha eltűnnek a betűk a könyvekből, a világ szürke és lélektelen lesz. Ezért nem kérdés, hogy bármi áron el kell pusztítani az Üres Könyveket, nehogy ez a borzalmas vírus rászabaduljon a könyvmágusok által igazgatott különleges világra, amelyben hemzsegnek a könyvönkívüliek, valamint a lázadók, akik meg akarnak szabadulni az egyre inkább diktatorrá váló mágusoktól, akik eredetileg szimpla könyvmániások voltak, de aztán megszédítette őket a mágikus képességeik által megszerzett hatalom. Miközben egyre durvábbá válik a harc a felek között, egy világtól elzártan élő kamaszlány levelezni kezd egy könyvön keresztül egy nála 200 évvel korábban élő fiúval, ami egyre bonyolultabbá teszi az amúgy sem könnyen átlátható összefüggéseket, melynek eredményeként egy izgalmas fantasy-nak örülhetünk. Kai Meyer saját műfajában Németország egyik legismertebb alkotója, nemrégiben jelent meg nálunk a Varázskönyv-trilógia első része, amely a könyvmágiának köszönhetően ki tud emelkedni a fantasyk tengeréből, azonban kicsit nehezen indulnak be az események, amelyek a végén túl gyorsan kerülnek lezárásra, de összességében egy letehetetlenül izgalmas könyvről van szó, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

A 15 éves Furia Faerfax édesapjával és öccsével, Pip-pel él egy elhagyatott vidéki rezidenciát, amely édesanyjuk halála után egyre szomorúbb hely lesz. A család azért kénytelen bújkálni, mert egy könyvmágus családok közötti leszámolás túlélői, akiknek létezéséről a könyvek világát irányító Akadémia nem szerezhet tudomást. Aztán egy tragédia miatt Furia elveszíti édesapját, öccsét elrabolják, neki pedig  el kell jutnia Libropolis-ba, a különleges könyvek településére, hogy segítséget kérjen, azonban egyre vadabb kalandokba keveredik...

Azt minden könyvmoly tudja, hogy a könyveknek lelke van, azonban lélekkönyve csak egy könyvmágusnak lehet, aki saját maga választja ki a gazdáját, és nélküle nem működik a varázslat. Iszonyatos hatalom összpontosul egy tapasztalt mágus kezében, azonban ennek ára is van, a könyvönkívüliek (azok a karakterek, akik a mágia gyakorlása közben kiesnek a könyvekből és emberré válnak) gettókban, elnyomásban élnek, az Akadémia pedig egyre nyilvánvalóbban diktatúrát épít, amely ellen egyre többen lázadnak fel, könyvmágusok, könyvönkívüliek és emberek egyaránt. Furia ebbe a hatalmi harcba csöppen bele úgy, hogy fogalma sincs semmiről, mivel édesapja mindent megtett, hogy távol tartsa a külvilág veszélyeitől. Aztán a lehető legváratlanabb helyen és időben rátalál a lélekkönyve, akinek nagyon gyorsan ki kell képeznie alapfokon mágiából a lányt, mert folyamatosan életveszélyben van ő és új barátai is. Ráadásul az öccsét is meg kell mentenie a gonosz Fekete Özvegytől, akinek olyan erős a mágikus ereje, hogy esélye sincs ellene, azonban az utolsó pillanatban olyantól érkezik a segítség, akitől a legkevésbé várta volna.

Amilyen nyögvenyelősen indulnak be az események, olyan gyorsan bonyolódunk bele a könyvvilági kalandokba, levegőt venni sincs idő, mindig jön egy váratlan fordulat, Furiával együtt először csak megpróbáljuk túlélni az eseményeket, majd szépen lassan megértjük, mibe is sikerült belekeveredni. A lányt mindenki gyereknek nézi, aztán amikor hozzá kerül a lélekkönyv, kiderül, hogy milyen erős mágus rejtezik benne, de az igazi fegyvere a gyorsan vágó esze. A titokzatos könyv, amelyben a 200 évvel korábban élt fiúval beszélget, egyre fontosabb szerepet kap a történetben, amelynek a tónusa egyre sötétebb lesz, ahogyan átlátjuk, milyen komoly tétje van Furia tetteinek. A fiatal lánynak nagyon gyorsan fel kell nőnie a feladathoz, ami nem kisebb, mint megakadályozni a betűhalált, ami elsöpörné a mágikus világot, és gátat szabni az Akadémia túlkapásainak. A múltban megváltoztatja a jelent, azt azonban csak a folytatásokból tudjuk majd meg, hogy sikerült-e tartós eredményt elérnie az ebben a történetben végrehajtott cselekedeteinek köszönhetően.

Okos írói húzás a könyvmágia világába helyezni az eseményeket (melyik könyvmoly ne esne szerelembe azonnal azzal az univerzummal, amelyet ez a varázslat mozgat?), azonban egy jó ötletet ki is kell tudni bontani, és mindvégig fenn is kell tartani az olvasó érdeklődését. A kezdet nem annyira gyomorbavágó, de ha túljutunk az első néhány tíz oldalon, nem fogjuk tudni letenni a könyvet, annyira magával ragadó a gyorsan pergő cselekmény és mindenek előtt az az érdekes világ, amelyet az Akadémia felügyel, és amelyről senki sem tudja, hogy mikor lett békés és tudásra éhes könyvmániások univerzumából egy igazi diktatúra, amelynél elkövetkezik az a pont, amikor az erőszak átveszi az uralmat a józan ész felett. Kár, hogy a sztori vége elsietettnek tűnik, lett volna még benne lehetőség újabb fordulatokra, de legalább nem fogunk unatkozni a következő részekben sem. A karakterek érdekesek, a könyvmágia varázslatos, az írás profi, a külcsín takaros. Nemsokára jön a tél így február elején, tökéletes választás ez a jó kis fantasy arra, hogy begubózzunk a szobába vele, és elfelejtsük a kinti ronda időjárást. A Libropolisos könyvjelzőért külön piros pont jár, remélem, minél előbb megjelenik a folytatás, mert nagyon kíváncsian várom, hogyan folytatódnak Furia kalandjai ebben a fantasztikus világban.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót