OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12)
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12) : Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

  2017.10.16. 15:16

http://3.bp.blogspot.com/-rJXBLwoZNxM/Ujdw434HsTI/AAAAAAAAD2k/OdKwzcovF34/s1600/artemis1.jpg
Írta: Eoin Colfer
Fordította: Sepesi Gergely
Kiadó: GABO, 2011
Oldalszám: 272

„Emberfia! Tovább egy tapodtat se! Nem tudod, mivel játszol…”

A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost – egy tisztet a TÜNdefi-egységből.
Ezek nem azok a tündérek, akikről lefekvés előtt szokott mesélni anyukád. Ezek a tündérek fegyverrel mászkálnak, és életveszélyesek mindazokra, akik ellenük törnek. Artemis azt hiszi, simán zsebre vághatja őket – de aztán alaposan meglepődik…

 

zakkantolvas.hu
 
A Tündérekkel életre halálra című könyv egy szórakoztató kaland egy 12 éves zsenivel a tündérek világába. A kis Artemis (igen, ez egy fiú név, én is meglepődtem!), a Fowl birodalom örököse, miután ideje korán elvesztette édesapját, aki eltűnt egy bevetésben. A Fowl családról azt kell tudni, hogy nagyon régóta foglalkoznak illegális beszerzésekkel (ebből keresték meg tetemes vagyonukat), amit különböző trükkökkel nyernek el/vesznek el mindenféle fura népségtől. Élen járt ebben az idősebb Fowl, de eltűnt, felesége pedig depressziósan otthon fetreng narkolepsziásan így a család (és az örökség megóvása) fenntartása Artemisre hárul.
 
"A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost – egy tisztet a TÜNdefi-egységből. Ezek nem azok a tündérek, akikről lefekvés előtt szokott mesélni anyukád. Ezek a tündérek fegyverrel mászkálnak, és életveszélyesek mindazokra, akik ellenük törnek. Artemis azt hiszi, simán zsebre vághatja őket – de aztán alaposan meglepődik… "

Artinak persze nem lenne kötelező részt vennie mindenféle veszélyes akciókban, de mivel apjára ütött kíváncsiságban, így a fiú mindenbe beleüti az orrát 12 éves kora ellenére. Segítőjével (Butler, aki egyben a testőre is) új célt tűz ki maga elé, ami az eddigi stiklijei után a legnagyobbnak számít. Artemis a legendás nép, azaz a tündérek aranyát szeretné megszerezni magának.
 

foto: weheartit


A fiú a modern kor gyermeke és internetezés közben (naná! én is találtam már a tündérekről mindenféle sztorit a google-ben!) bukkan rá azokra a hírekre, miszerint élnek és léteznek a tündérek, azok akiket eddig csak mesékből ismert. A gyors észjárású fiú összerakja az információ morzsákat és még jobban beleássa magát a témába. Több gigabájtnyi adatot gyűjt össze a Népről (így hívják magukat a tündérek) és Artemis azt is megtudja, hogy minden lénynél van egy a népükről szóló bibliából és ez mellé minden tündérre érvényes a válság arany alap, amit az elrablásuk után kifizetnek. Arti kalandja Ho-Si-Minh városában kezdődik, ahol egy részeges, hajléktalan koboldtól (ők is a tündérekhez tartozó kaszt) megszerzi a hőn áhított könyvet.

"– Ne rémüljön meg, Mr. Nyugen – mosolygott Artemis. – A fegyvereket nem fogjuk használni.
Nyugen nem úgy festett, mint akit ez a kijelentés megnyugtat.
– Nem – folytatta Artemis. – Butler ugyanis legalább száz különféle módon képes végezni önnel anélkül, hogy használná a fegyvertárát. Bár meggyőződésem, hogy ha egyféle módon már végzett, a többire nemigen lesz szükség."


Akármennyire is veszélyes és alvilági körökben mozog Artemis mégis csak egy gyerek, aki a könyves küldetés után hazatér édesanyjához, aki nincs teljesen magánál, mióta belerokkant férje eltűnésébe. Szomorú viszony van az anya és fia között, amitől kicsit érthetőbbé válik, hogy Arti miért is nőtt fel ilyen korán. A fiú megfejti a tündérek könyvének titkát, a bonyolult kód nem ellenfél számára, így mindent megtud a népről.

Ezzel párhuzamosan megismerhetjük Pinduri Berkenye századost is, aki tündérlányként a Nép katonaságában a TÜN-ben (Transzverzális Ügyeleti Néprendészet) szolgál. Éppen egy elbaltázott küldetésről tér vissza főnökéhez Gyökér őrnagyhoz, aki az utolsó lehetőséget adja a bizonyításra a lánynak. Egy feldühödött trollal kell szembenéznie, ami nem is olyan egyszerű ám. A tündér hadsereg egyébként megóvja az embereket attól, hogy találkozzanak a különleges világ néha elszabaduló trolljaival vagy más különleges élőlényeivel. Berkenye küldetése nem sikerült valami jól, de azért sikerül neki nagy nehézségek árán megállítania a trollt, de elfogy a tündérereje, így a TÜN szabadságra küldi kicsit.

foto:weheartit

(A tündérek nem ám ilyen meseszerűek mint a képen! Igaz van szárnyuk, de ez is felcsatolható, mert az evolúció során elcsökevényesedett. Hasonlóan mint a Harry Potter a seprűk, a szárnyaknak is vannak prototípusai és rengeteg csodás kütyüvel vannak felszerelve a TÜN desszant tagjai a mordályoktól a kisebb lézeres puskákig)

Míg mi megismerjük Gyökér őrnagyot, Pinduri Berkenyét, Kisgebét a kentaurt (aki a TÜN tisztek irányítója, mérnöke, feltalálója és mindenese) Furkó főtörzset, addig Artemis szövögeti tervét az aranyról, amihez el kell rabolnia egy tündért. Naná, hogy Berkenye lesz a "balszerencsés", amikor varázserő feltöltő körútja során összefut Artival és Butlerrel és így megkezdődik a harc a zsenipalánta és az agyafúrt tündérek között.

– Artemis?
– Artemis Fowl. Az egész az ő ötlete volt. Mindig minden az ő ötlete.


Nagyjából ennyi a történet eleje dióhéjban. A későbbi oldalakon aztán elkezdődik az ügyeskedés, az egymás elleni meccs, tárgyalással, egymás kijátszással, blöfföléssel, taktikázással mindkét fél részéről. Kiderül az is, hogy mi az az időgyűrű, a biobomba. Azt is megtudjuk, hogy mit esznek a törpök, mi az a bélsárgáz robbanás, és mi köze van mindehhez a Mikulásnak.

Végtelenül sokat nevettem a könyvön, mert a karakterek (főleg a törpök és a tündérek) nagyon jó jellemábrázolást kaptak. Szinte látom magam előtt a bagót rágó Gyökér századost és simán elképzeltem, amikor Tőzeg a törp és Butler először ismerkedik meg egymással egy végtelenül gusztustalan, de nagyon vicces jelenetben. Pinduri Berkenye és Artemis hasonló mentalitásúak, és hiába máshonnan származnak fontos nekik a barátság, a segítségnyújtás és persze fel van vágva a nyelvük, de nem annyira mint Kisgebének a kentauarnak, aki a legmókásabb karakter az egész könyvben.

Artemis egy 12 éveshez képest végtelenül okos (ezt kicsit túlzónak találtam és néha soknak), de ugyanakkor sebezhető és ezt néhány jelenetben láthatjuk is. (főleg az anyjával való beszélgetésekben, és amikor az apjáról beszél.) Butler egy igazi hős, míg húga Juliet bár kis szerepet kap, az is idegesítő, de ő is fontos ahhoz, hogy a sztori kerek egész legyen.

Szerettem, hogy Eoin Colfer ennyire könnyedén és ennyire szórakoztatóan kalauzol el a tündérek közé így észre sem vettem a cselekvények között, hogy véget is ért Artemis első kalandja, ami naná, hogy folytatásért kiállt. Természetesen nálam is, úgyhogy már tudom, mit fogok olvasni a téli estéken, amikor is nevetni szeretnék és egy olyan világban találni magam, ahol a technikai vívmányok csodáival együtt sok mesebeli lény együtt tud élni és hiába az állandó vita az emberek és közöttük, mégis kompromisszumot tudnak kötni, ha arra kerül a sor.

Colfer jól beépítette a modern kori világot a mesekönyvekből ismert lények közé és ez a kettősség szerintem nem mutatott hülyén, hanem sok érdekességet olvastam és tudtam meg belőle. A történet nincs túlbonyolítva, a szereplők könnyen megjegyezhetők, az erőviszonyok átláthatóak ezért kis kamaszoknak tökéletes olvasmány lesz. Persze engem így vén fejjel is elszórakoztatott.)

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót