OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12)
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12) : Kívánságfa

Kívánságfa

  2020.06.24. 10:31

 
Katherine Applegate - KívánságfaÍrta: Katherine Applegate
Fordította: Abrudán Katalin
Illusztrálta: Charles Santoso
Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ, 2019. november
Oldalszám: 200

Helló! Én egy öreg északi vörös tölgyfa vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Régóta nagy gonddal őrzöm a környéket egy Bongó nevű varjú és számos kis állat társaságában, akik az odvaimban rendezték be lakásukat.

És még egy fontos dolog: az itt élő emberek minden évben, május elsején eljönnek, hogy az ágaimra kötözzék a kívánságaikat. Az álmok, vágyak és remények suttogó fája vagyok. Egy kívánságfa.

Eddig csendesen figyeltem az élet körforgását, és sohasem avatkoztam közbe. De úgy tűnik, sok-sok év után ki akarnak vágni, így itt az idő, hogy most, utoljára én magam teljesítsem egy különleges kislány kívánságát. Elmesélem hát neked ezt a történetet a barátságról és a szeretet erejéről.
Nyisd ki a füled!

 

 

olvasonaplo.hu

A történetet Vörös egy 2016 éves tölgyfa meséli, aki rengeteg állatnak ad otthont, legjobb barátja egy varjú és a környéken Kívánságfaként is üzemel.

Az emberek május elején továbbvíve egy régi ír hagyományt ágaira teszik a kívánságaikat. Papírra vagy rongyra írják őket, s reménykednek, hogy beteljesülnek. Vörös nem szokott beleavatkozni az emberek dolgaiba. Ám az utóbbi időben eléggé nyugtalan lett a környék. Egy muszlim család költözött az egyik házba, aminek a telkének határán áll Vörös.

A kislány nagyon egyedül van, barátokat szeretne, s bár a tölgy környékén lakó állatok szívesen biztosítanak társaságot Tamarnak, ez azért mégse ugyanaz. Valaki pedig csúnya üzenetet hagy Vörös törzsén, a telek tulajdonosa pedig panaszkodik, hogy a fa gyökerei tönkreteszik a vízvezetékeket, úgyhogy ki szeretné vágatni. Csak előbb még megvárja az éves Kívánságfa napot. Vörös tehát úgy érzi, hogy valami nyomot kell hagynia a világban. Talán ha segít Tamarnak összebarátkozni a szomszéd kisfiúval akkor már nem hiába állt az udvarukon annyi ideje… A terv kivitelezéséhez persze szüksége van a barátaira: Bongóra, a hollóra, hogy segítsen és a kisállatokra, akik otthonként tekintenek rá.

Nagyon szép történet volt, amit egy olyan fa mesél el, amely idősebb bármely embernél, s bár folyamatosan felhívja a figyelmet arra, hogy ő csak egy fa, sokkal emberibben viselkedik mint bárki. Elfilozofálgat az életről, megfigyel és nagy kedves apróságokat oszt meg az olvasókkal az állatokról, akiknek menedéket, otthont biztosít (például, hogy milyen neveket adnak maguknak). Nem kevés humor is akad a történetben, elvégre Vörös rendszeresen faviccekkel próbálkozik, s ő maga is tudja, hogy egyrészt nem jó viccmesélő, másrészt meg el is várják tőle, hogy ne legyenek poénjai.

A kerek sztori pedig ugyanakkor nagyon is aktuális problémáról szól: a muszlimokkal szembeni előítéletről, de olyan finoman érinti a kérdést, hogy egyáltalán nem tűnik erőltetettnek, egyáltalán nem töri meg a ritmust. Na és persze arra is felhívja a figyelmet, hogy igazából mindenki aki ott él a környéken valamikor ugyanúgy kívülálló volt, mint Tamar családja, de egy közös hagyományteremtés összehozta őket.

A kívánságfa egy nagyon szép történet barátságról és összetartásról, természetről, hagyományokról és közösségről. Olvasmányosan, gördülékenyen van megírva és az üzeneten kívül rengeteg tudományos információt is tartalmaz növényekről, állatokról. Nagyon jól kell érteni a szóforgatáshoz ahhoz, hogy minden teljesen organikusnak tűnjön és ne legyen semmi túltolva és túlszirupozva, s Katherine Applegate könnyedén megugrotta ezeket az akadályokat.

A könyvből a közönsége, a kisiskolások igencsak sokat tanulhatnak, egész szórakoztató módon. Sőt az olvasás is könnyű, mert nagyok a betűk, rövidek a fejezetek és kimondottan szépek az illusztrációk. S természetesen ha rákeresünk Katherine Applegate oldalán vannak olyan dokumentumok, amelyek azokat a pedagógusokat segítik, akik esetleg iskolában szeretnék feldolgozni a történetet.

 
sorok-kozott.hu
 

A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Katherine Applegate: Kívánságfa című gyerekkönyve, mely a 2017-es Goodreads Choice Awards legjobb gyerekkönyv szavazásán a fináléba jutott. A 216 éves vörös tölgyfa történetét ő maga meséli el, amit kortól függetlenül ajánlunk az olvasók figyelmébe.

A Kívánságfa tulajdonképpen egy mese, amit Vörös, a 216 éves fa mesél el nekünk. A történetből kiderül, hogy az állatok és a fák is tudnak beszélni, csak az emberek elől ezt titkolják. Vörös élete akkor változik meg kissé, amikor a vele szemben lévő házba egy muszlim család költözik, akiknek nehéz a beilleszkedés. A kislány, Tamar egy kívánságot hagy a fán: nagyon szeretne egy barátot. Vörös eldönti, hogy minden tőle telhetőt megtesz, de eközben a saját életét is félti: az egyik szomszéd ugyanis ki akarja vágni a fát…

Hihetetlen, hogy milyen sok mindenről tudott mesélni ez a relatíve rövid történet! Olyan sok érzelemmel, gondolattal volt tele, ráadásul időnként sikerült is elmosolyodnom Vörös kicsit béna, de annál szerethetőbb poénjain. Vörös legjobb barátja Bongó, a varjú volt, az ő beszélgetéseik is hol viccesre, hol nagyon szívhez szólóra sikeredtek. Olyan jó volt átélni a barátságukat, és az állatszereplőket is kifejezetten szerettem a történetben, különösen a könyv végén, ott könnyekig meghatódtam. Az állatok kapcsán pedig olyan szépen átjött, hogy lehet békében, harmóniában együttélni akkor is, ha akadnak problémák, nehézségek. A lényeg a szeretet.

Tamar kapcsán előjött a kirekesztettség kérdése is, ugyanis a kislánynak nincsenek barátai, valaki pedig egy “Tűnjetek el” fenyegetést karcol a fára, mert nem akarja, hogy muszlimként ott éljenek. Ezek a részek is nagyon az ember szívébe martak, leginkább mert Tamar egy végtelenül szerethető kislány volt. Olyan jó volt átélni Bongó és Vörös erőfeszítéseit, hogy Tamar barátra leljen a szomszéd kisfiúban, Stephenben, és végre elinduljon valamilyen pozitív változás az életében. Rasszizmusról sosem egyszerű írni, de az írónő nagyon szépen kezelte ezt a szálat, a lezárás pedig külön bejött, annyira emberi volt így.

Kaptunk egy történetet a történetben is, Vörös ugyanis elmesélte, hogy milyen volt itt az élet bő kétszáz évvel ezelőtt, és hogyan is vált belőle kívánságfává, és mennyire reményt tud adni az embernek az, ha hihet valamiben, és az valóra válhat. Maeve története gyönyörű volt, különösen ahogy a nehézségeket viselte. Legjobban persze az tetszett, ahogy ezt összekötötte a jelennel, és valami igazán egyedi történetszálat kreált belőle a szerző.

A Kívánságfa egy gyönyörű, elgondolkodtató és szívhez szóló regény, amiben Vörös, a fa mesél megannyi bölcsességgel és időnként imádnivaló fa-humorral. Engem teljesen elvarázsolt ez a történet, olyan jó érzés volt olvasni.

Hogy tetszik a borító?

Álomszép! Ezek a színek, a fa, az állatok, annyira jó lett! Ráadásul a kötetben is sok illusztráció van, azok is szépek lettek, jó rájuk nézni, és feldobják a könyvet.

Kinek ajánlom elolvasásra?

Igazából mindenkinek, szerintem felnőttek is élvezhetik, de bármely gyerek kezébe odaadnám. Olyan jó lenne, ha általános iskolában ilyen kötelező olvasmányok várnák a kicsiket…

 

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót