OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12)
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12) : Viharok Őrzője

Viharok Őrzője

  2020.06.24. 12:03

viharok_orzoje_borito_500px.jpg
Írta: Catherine Doyle
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2019
Oldalszám: 304
 
Fionn Boyle nővérével Arranmore távoli szigetén, nagyapjuknál tölti a nyári vakációt. Még soha nem járt itt, nagyapját, ezt a fura, titokzatos öregembert se ismerte azelőtt. A fiú hiába tudja, hogy vén tengeri matrózok leszármazottja – retteg a víztől. Nem érdeklik a kalandok, a hajótörések, sem a fáradhatatlan szél, ami időről időre végigsöpör a szigeten.

De egy régi varázslat felbolydul a sziget rétegei alatt. Hatalmas vihar közeledik a tenger és az idők mélyéről, ugyanaz a vihar, ami tizenkét évvel ezelőtt elragadta Fionn apját is. Családja védelmében Fionn-nak fel kell vállalnia a sorsát, és szembeszállnia legnagyobb félelmével…

Catherine Doyle első könyve 2018-ban elnyerte a Brit Könyvkereskedők olvasói díját. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9—12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Ezeket a könyveket jó olvasni!
 
A sziget felbolydul a lába alatt
Fionn Boyle, a kiválasztott

 

A Harry Potter sorozat óta méltán népszerűek azok a fantasy alkotások, melyek egyszerre ötvözik a misztikum és természetfeletti erők varázslatos világát a realitással. A varázslat valóságossá, mi több, hétköznapivá tétele olyan izgalmas világba kalauzolja az olvasókat, ami minden más műfaj szórakoztató erejét felülmúlja. De hogyan működik ez a műfaj és miért olyan népszerű? Új Abszolút könyvünk, a Viharok őrzője segítségével pillantsunk bele a hétköznapi tinivarázslók izgalmas világába!

Minden kis és nagy könyvmolynak megvan a maga kedvenc misztikus/disztópikus young adult regénye. Kinek a Harry Potter, kinek A gyűrűk ura, kinek Az éhezők viadala, és persze még számos példát hozhatnánk. Személy szerint az összes regénynek nagy rajongója vagyok, így fokozott izgalommal vártam, hogy mikor születik meg az újabb alkotás, ami méltán beillik majd a fentebb megkezdett sorba. Szerencsére nem kell tovább várnunk, mert a Pagony gondozásában végre magyarul is megjelenik Catherine Doyle kétkötetes sorozatának első része, a Viharok őrzője.

A Viharok őrzője egy 11 éves fiú, Fionn történetét dolgozza fel, aki Arranmore szigetére utazik a nővérével Dublinból, mert az édesanyjuk kórházba kerül. A nagypapájukhoz indulnak, aki egy régi viskóban él, és mindenféle furcsa színű, szagú, formájú gyertyák készítésével tölti a napjait. Fionn nagyon furcsán érzi magát attól a pillanattól kezdve, hogy a kompról lelépve a lába megérinti a sziget földjét. Mindezt csak tetézi a nagyapja különös viselkedése, és persze a titkolózó nővére is, aki semmibe nem avatja be. Fionn szép lassan felfedezi a sziget titkait, amely akár egy élőlény, lát és hall mindent, irányítja a rajta zajló történéseket, és képes megpecsételni emberi sorsokat is. Fionn hamar ráébred arra is, hogy a sziget kiválaszt egy őrzőt, aki nem csupán az időjárás felett uralkodik, de a sziget számára is kulcsfontosságú szövetséges. A sziget és az őrző folyamatosan azon dolgozik, hogy a jó győzedelmeskedjen a föld mélyén eltemetett, ám élő gonosz felett. Minden generációban egy őrző létezik, aki ezúttal nem más, mint Fionn nagyapja. Az öreg Malachy emlékei azonban halványulnak, ahogy egyre idősebb lesz, így a sziget új Viharok őrzője után kutat.

Fionn egy átlagos kiskamasz, nem rejteget különleges képességeket magában, nem kiemelkedően okos, és nem is tartja magát túl bátornak. Sok nehézséggel és félelemmel küzd, ezért nehezen talál barátokat, és sokszor nyomja a lelkét a bánat. Édesapját születése előtt elvesztette, az édesanyja nehezen épül fel a gyászból, a nővére pedig belépett az őrjítő kamaszkorba, amikor az embernek tényleg teljesen elmegy az esze. Fionn az emlékek, a magány és megnemértettség háromszögében találja magát, amiből a varázslat segít neki megtalálni a kiutat. A regény nem csupán egy varázslatos utazás a misztikum világába, hanem csodálatos fejlődéstörténet is egy fiúról, aki megtanulja kezelni a gyászát, értékelni a családi kötelék fontosságát, és hinni önmagában.

De mi az, ami összeköti és naggyá teszi ezeket az alkotásokat a varázslat erején túl? Mi az a fantasztikus erő, ami azonnal beszippantja az olvasót, amitől olyan könnyen bele tudja képzelni magát az történésekbe?

Ahogy a kedvenc fantasy regényeink esetében, úgy a Viharok őrzőjében is egy átlagos kisfiúról van szó, aki hétköznapi életet él, nincsenek különleges képességei, és nem is akar különösen kitűnni a tömegből. Hétköznapi, de mégis nagy dolgok rejlenek benne: jószívű, szeretetteljes, megbocsájtó, és bár nem tud róla, de a szíve mélyén nagyon bátor is. Sok esetben koraérett karakterekről van szó, akik ugyan nem realizálják eme tulajdonságukat, mégis sokszor felelősségteljesebbek, mint némely felnőtt. Legyen szó A gyűrűk ura Frodójáról, Harry Potterről vagy Katniss Erverdeenről, mindannyian a legrettegettebb hatalommal szállnak szembe, hiába tudják, hogy hozzá képest csak apró cseppek a tengerben. Hétköznapiságuk mellett pedig nehéz helyzetekkel kell szembenézniük, nem csupán kalandjaik, de már előéletük során is. Gondoljunk csak Harryre, aki árván maradt, és gonosz nevelőszülőkhöz került, vagy Katnissre, aki egy élhetetlen világban próbál erején felül gondoskodni a családjáról. Így van ezzel Fionn is, akinek az apukája még a születése előtt meghalt, akinek az édesanyja sokszor szomorú és magányos, így nem tud róluk megfelelően gondoskodni, és akinek a nagypapája szépen lassan elveszíti az összes emlékét.

A küzdelmes előélet szála a történetekben éppen olyan fontos, mint a gonosszal való szembeszállás, hiszen azt üzeni a gyerekeknek, hogy bármilyen nehézséggel és fájdalommal küzdesz is, mindig van kiút. Rossz dolgok történnek, amik fájdalmat tudnak okozni, és sokszor visszafordíthatatlanok, még varázserővel is: Harry nem kaphatja vissza a szüleit, ahogy Fionn sem támaszthatja fel az édesapját, viszont mindketten megtanulják kezelni a fájdalmaikat, és boldog életet élhetnek.

Az olvasó könnyedén bele tudja élni magát az ő helyzetükbe, át tudja adni magát a félelmeiknek, küzdelmeiknek. Nagy érzelmeket képesek megmozgatni, mert a könnyedén kialakuló empátia által bátorságot és erőt tudnak önteni fiatal olvasóikba. Csodálatos üzenetet közvetítenek, miszerint „ha én képes vagyok rá, te is képes vagy rá”.

A Viharok őrzője egy összetett, misztikus kalandregény, mely büszkén viszi tovább Harry Potter örökségét. Catherine Doyle írói zsenialitása nem csupán a képzelőerőt gyönyörködtető hasonlatokban, festői tájleírásokban és a varázslattal átitatott Arranmore utolsó fűszáláig átgondolt világában rejlik, hanem a szerethető, rejtélyes és vicces karakterekben is, akikről mindent meg akar tudni az olvasó, hiába fedi titkaikat a mágia.

 

vissza a kiskamaszok sorozatához

Vissza a sorozat-ismertetőhöz

 

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót