OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12)
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12) : Mesék Földjén 1-2.

Mesék Földjén 1-2.

  2017.10.11. 23:49

Chris Colfer: Mesék Földjén 1. A Kívánság VarázslatChris Colfer: Mesék Földjén 2. A Gonosz Tündér visszatér
Írta: Chris Colfer     
Fordította: Benedek Dorottya
Kiadó: Könyvmolyképző

Öt éve kezdődött az egykori Glee-sztár, Chris Colfer számára az igazi kaland, akkor jelent meg ugyanis az első regénye, a Kívánságvarázslat. 2017 júniásában pedig az utolsó, hatodik kötetéhez ért a sorozat.

Messzemenően ezt a könyvemet volt a legnehezebb megírnom. Nem csak azért, mert hajtottam magam, hogy megfeleljek az olvasók elvárásainak, hanem mert meg akartam felelni a prológusban leírtaknak is. Nagyon hálás vagyok, hogy egy ilyen sikeres könyvsorozat szerzője lehetek, ez életem legcsodásabb élménye” – nyilatkozta az EW-nek. Utóbbi pedig nagy szó, hiszen a Glee sorozatban nyújtott szerepléséért Golden Globe díjat is nyert.

 

1. A Kívánság Varázslat
Chris Colfer: Mesék Földjén 1. A Kívánság VarázslatKiadás éve: 2016
Oldalszám: 416

Amikor az ikrek megkapják nagymamájuk féltve őrzött mesekönyvét, még nem sejtik, hogy hamarosan egy minden képzeletüket felülmúló világba lépnek majd be: a Mesék Földjére, ahol gyerekkori történeteik hősei életre kelnek.

Alex és Conner nemsokára ráébred, hogy ebben a varázslatos világban az általuk oly jól ismert mesék folytatódnak: Aranyfürtöcske immár körözött szökevény, Piroska a saját királyságában uralkodik, Hamupipőke királyné pedig anyai örömök elébe néz!

Az ikrek tudják, hogy valahogyan haza kell jutniuk. De sikerrel járhatnak a legendás Gonosz Királynővel a nyomukban?

 
media-addict
 
 
A történet főszereplői a tizenkét éves ikrek, Alex és Conner, akik az édesapjuk halála miatt nehéz időket élnek át. Egész életükben kiemelt szerepet játszottak a tündérmesék, aztán egyszer csak arra lesznek figyelmesek, hogy a nagymamájuktól kapott könyv beszippantja őket, és A Mesék földjére keverednek, aminek királyságaiban a terhes Hamupipőke, a nemrég feléledt Csipkerózsika, a gonosz mostohától rettegő Hófehérke és Piroska uralkodik. Az ikreknek be kell járniuk az összes kírályságot, hogy a kívánságvarázslat összetevőit összegyűjtve hazajuthassanak.

Térkép A Mesék földjén helyszíneihez

Mivel jómagam is bolondulok a grimm mesékért, örömmel olvastam ismét gyerekkorom kedvenc mesehőseiről. Jó volt látni, hogy mihez kezd Colfer a jól ismert mesealakokkal. Piroska átdeformálása például kifejezetten jól sikerült, de a Gonosz Királynő háttértörténetét is nagyon szerettem. Igazán kreatív volt a mód, ahogy a meséket Colfer összegyúrta, és új fényben világította meg, miközben a mesék jelentését és tanulságát is kiemelte. Az ok-okozati összefüggéseket szerettem a legjobban: ha a legkisebb Daliás-testvér nem tűnik el, és nem mennek a keresésükre a hercegek, nem találják meg Hófehérkét és Csipkerózsikát, és a bált sem rendezik meg, ahol Hamupipőke felbukkan. Imádtam látni, hogy minden okkal történt.

A karakterizálás is nagyon nagy erőssége volt a könyvnek, a főszereplő ikreket például nagyon szerettem. Át tudtam érezni a fájdalmukat, imádtam látni, ahogy szépen-lassan megtanulnak együtt élni a gyásszal, és olyan bátrak és erősek lesznek a mesevilágban, amilyenek legbelül mindig is voltak. A mesehősöket is nagyon jó volt más oldalukról megismerni, és sokszor magamon is azt a fajta lelkesedést éreztem, mint Alexen. Hogy “nem hiszem el, hogy találkozom Hamupipőkével“. Ennyire képes volt bevonni a történetbe az író. A találkozások pedig fantasztikusak lettek.

Pár dolog azért zavart, például a kalandok, a nagy megmenekülések néha elég hiteltelenek voltak, és a történetben is éreztem némi zavart. Például a tündérek közt voltak, és eszükbe se jutott megkérdezni, hogy valaki haza tudja-e őket küldeni, inkább bejárták a teljes birodalmat. Ilyen, és ehhez hasonló apróságok bökték néhol a csőröm, de idővel elfogadtam, hogy ez egy elsősorban gyerekeknek írt könyv, így igyekeztem elnyomni a kritikus énem, és engedni, hogy a bennem szunnyadó gyermek élvezze a könyvet. Ó, és élvezte. Nem is kicsit!

Forrás: media-addict

2. A Gonosz Tündér visszatér

Chris Colfer: Mesék Földjén 2. A Gonosz Tündér visszatérKiadás éve: 2017
Oldalszám: 520

Lépj be a Mesék Földjére, ahol a tündérmesék valóra válnak!

A Mesék Földje már nem az a vidám hely, amire Alex és Conner Bailey a Kívánságvarázslat-kalandjukból emlékeznek: a Gonosz Tündér, aki megátkozta Csipkerózsikát, visszatér, hogy bosszút álljon, és a mesevilág rettegésben él.

Amikor a Gonosz Tündér mesterkedése Alex és Conner világát is eléri (és elrabolják az édesanyjukat!), cselekedniük kell. Szembeszegülnek nagymamájuk utasításaival, és követik a Mesék Földjére, hogy megmenthessék őt.

Vajon sikerül megmenteniük édesanyjukat és a mesevilágot az eddig látott legnagyobb veszélytől?

A Mesék Földjén az utóbbi évek legvarázslatosabb meseregénye, A Kívánságvarázslat izgalmakkal teli folytatásában a veszély minden sarkon ott leselkedik. Alex és Conner pedig utazásuk során olyan helyekre jutnak el, amikről még csak nem is álmodtak.

Csipkerózsika épp segítségért kiáltott volna, amikor ibolyaszín villanás vakította el. A királynő felsikoltott, és az arcát eltakarva földre esett, de a villanás csak egy másodpercig tartott. Füstszagot érzett. Felállt, és körülnézett. Az egész erdő lángokban állt, és minden egyes fa rokkává változott. Nem volt értelme tovább tagadni: valóra vált a királyság legnagyobb félelme.
– A Gonosz Tündér – suttogta Csipkerózsika – visszatért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

olvasonaplo.net

 

Alex és Conner ikrek, s az első részben eljutnak a mesék földjére, s megpróbálnak visszakerülni a saját világukba. Persze kalandokat élnek át, veszélybe kerülnek, barátokat szereznek és titkokat tudnak meg saját származásukról is. A második rész ott folytatódik, ahol az előző befejeződött. A két gyerek nem csak élményekkel gazdagabban tért vissza a saját világába, de mind a ketten sokat fejlődtek és míg most már Conner az, aki jól érzi magát a bőrében és megtalálja a helyét, Alex pedig egyre inkább szeretne visszatérni a Mesék Földjére. Ahol éppen a hősök legrosszabb rémálma válik valóra: visszatér a Gonosz Tündér, akinek óriási hatalma van és már nem elégszik meg csak azzal, hogy minden országot meghódítson, hanem a mi világunkba is átmerészkedik. S persze Alex és Conner megunják, hogy nem mondanak el nekik semmit, viszont állandó védelem alatt kell éljenek, úgyhogy megtalálják az utat és visszatérnek a Mesék Földjére. Ahol azonnal az események sűrűjébe keverednek, hiszen a Gonosz Tündér ismét Csipkerózsika birodalmára támadt és elrabolta Hamupipőke lányát, s attól se riad vissza, hogy ártalmatlanná tegye a Tündér Keresztanyát. Az ikrek ismét csak ott találják magukat, hogy egy varázstárgy összetevőit kell megtalálniuk.

Ez a motívum, ami visszatért az első könyvből kicsit erőltetettnek tűnt, mint azok a filmfolytatások, ahol igazából nem találnak ki semmi újat, csak az előző alkalommal bevált formulát alkalmazzák más néven. Viszont most legalább már ismertük a Mesék Földjének szereplőit, őket nem kellett újra bemutatni, de jó volt újra találkozni velük és néhány kiemelttel tölteni az időt. Az ilyen modern mesefeldolgozásokban az szeretem, amikor a szerző életet lehet az ismert karakterekben, akik mondjuk az eredeti tündérmesében maximum külső jelekkel rendelkeztek, de jellemekkel nem. Igazán ez az egyik erőssége Colfernek, hogy képes izgalmas háttértörténeteket és karakterrajzokkal élettel tölti meg a mesehősöket. Az egyik legjobban megírt alakja amúgy Piroska volt, már az előző részben is bírtam, itt meg különösen tetszett, hogy nem egysíkú karakter, hanem bár többnyire idegesítő és el van telve magával, alapjában véve jó a szíve és segítőkész.

Az előző regényhez képest az ikrek kapcsolata is sokat fejlődött, jóval bensőségesebb lett, s míg az előző részben Conner volt az, aki inkább kellemetlenkedett és hátráltatta az eseményeket, főleg az elején, most Alexnél éreztem úgy, hogy kicsit kilóg a lóláb.

A szerző amúgy nem hiába színész, nagyon filmszerűek a leírásai, sőt az első regény határozottan forgatókönyv-szerű volt. Így a második körre mintha jobban belerázódott volna Chris Colfer a mesélésbe, bár még mindig volt néhány jelenet (főleg a gonoszok monologizálása!!!!) amit meg lehetett volna vágni, de legalább is feszesebbé tenni. Összességében a Mesék Földjén nagyon izgalmas és magába szippantó történet, egyformán szórakoztató lehet gyerekek és felnőttek számára is.

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót