OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12)
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12) : Az Ickabog

Az Ickabog

  2020.11.13. 11:50

10 éves kortól

 

Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek...
 
Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát?

Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna.

És hogy mi is az az Ickabog?

Egy félelmetes szörny, aki gyerekeket és juhokat eszik, de néha elragad felnőtt férfiakat és nőket is. Rendkívüli képességekkel bír, utánozni tudja az emberi hangot, úgy csalja magához az utazót; ha megsebesítik, varázslatosan meggyógyul, vagy két Ickaboggá hasad szét. Tudják ezt jól Duskáldia lakói. És hogy képesek-e legyőzni az Ickabogot? Gyertek, derítsük ki együtt!

A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá. J.K. Rowling a könyv eladásából származó teljes bevételét felajánlja olyan szervezeteknek, amelyek célja, hogy segítsenek azokon, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.

Az Ickabog klasszikus tündérmese, amit J.K. Rowling több mint tíz éve esti mesének írt a két kisebb gyerekének, aztán hagyta a fiókban porosodni jó sokáig. Amikor azonban kitört a koronavírus-járvány a világban, úgy gondolta, eljött az idő, hogy a történetet közzétegye, ezzel is segítve a négy fal között rekedt szülőknek, hogy szórakoztassák gyermekeiket. Az illusztrácókat - pályázat alapján - gyerekek készítették.

 

pagony.hu

 

Nincs ennél időszerűbb gyerekkönyv

Új meseregény J.K. Rowling tollából! A szenzációs bejelentés után fejezetenként jelent meg online, és az olvasókat kérte fel a kötet illusztrálására. De milyen könyv Az Ickabog? Itt megtudhattok róla egyet, s mást.

Miután megírta az utóbbi évtizedek legsikeresebb, és talán legfontosabb gyerekkönyv-sorozatát, J.K. Rowling elképesztően meggazdagodott. A Harry Potter befejezése után egy ideig csak a filmváltozatok felügyeletével foglalkozott, és ideje nagy részét azzal töltötte, hogy rekordidő alatt lekerült a Forbes leggazdagabb embereinek listájáról. Hivatalosan ő volt az első, aki a jótékonysági befektetései miatt nem ütötte már meg a lécet.

Rowling tudatosan adakozik, projektjei, programjai hosszútávúak és saját jótékonysági szervezete is van: a Lumos. Árváknak, mélyszegénységben élő gyerekeknek teremtenek jobb jövőt, küzdenek a gyerekmunka és a modern rabszolgaság ellen, innovatív gondozási modelleket vezetnek gyermekotthonok helyett a világ több pontján.

Ez volt az elsődleges elfoglaltsága éveken át. Aztán lassacskán, kényelmesen elkezdett írni. Robert Galbraith álnéven remek krimisorozattal jelentkezett, és írt Harry Potter spin-offot, mindegyiket felkérésre, és az alapítványaiba fektetve az ezekből származó bevételt.

Idén pedig jött a vírushelyzet, a tavaszi, első otthonmaradós időszak, így Rowling felment a padlásra az Ickabog kéziratáért. A gyerekek a világ minden táján szenvedtek, a napjaik egyformán és bezártságban teltek, ő pedig azzal igyekezett enyhíteni ezen, hogy napról napra, fejezetről fejezetre jelentette meg ingyen, online a könyvet. Felkérte az olvasókat, hogy küldjenek illusztrációkat, és természetesen jótékony célra ment az egész.

De milyen is Az ickabog?

Másmilyen.
Nagyon más, mint egy Harry Potter kötet, de nem fog csalódást okozni.

A legtöbben azt kérdezitek hogy mekkora gyerekeknek ajánljuk. Most, hogy elolvastam, tanúsíthatom, hogy valóban kisebbeknek szánta, mint a HP sorozatot. Az én verdiktem: nyolc éves kortól olvasható. Kilencvenkilenc éves korig.

Mitől más?

b4ca1e2a-8e9a-4169-9774-41082a51e7eb.jpegA Harry Potter könyvekről elsőként a HP-univerzum jut eszünkbe, az olvasót magába szippantó, kidolgozott világ, tele elbűvölő részletekkel és árnyalt karakterekkel. A második a mély, és üdítően nem didaktikus üzenetei. Nos, Az Ickabog egy szándékosan egyszerűbb tollvonásokkal felvitt történet. A királyság, ahol játszódik, olyan, amilyet már láttunk hasonló meseregényekben, leginkább Milne Holnemvoltjában. Csodás elemek és nagy jellemrajzok helyett itt a történet van a középpontban. A figurák, a hatalom és népszerűség körül nyüzsgő felnőttek, és a tisztaszívű, egyenes jellemű gyerekek mintha Réber László tolla alól kerültek volna ki.

 

Hogy miről szól, azt nem fogom itt részletesen elemezni, de leginkább olyan dolgokról, amit nehezen magyarázunk el a gyerekeinknek, ha nincsenek mesébe, történetbe ágyazva. Valószínűleg így írta Rowling is Az Ickabogot. Annyit mindenesetre elmesélt erről, hogy estéről estére olvasta fel nekik, és most, hogy évekkel később újra elővette, a javított, szerkesztett változatot is újra felolvasta. Nehéz egy ilyen mese nélkül elmagyarázni a gyerekeinknek, hogyan szedhető rá egy vezető, hogyan terjed különböző érdekek mentén a hazugság, hogyan vesznek részt benne egyre többen.

Az ickabog; az érdekből hazudott szörny, és egy ország intrikákkal teli története a gyerekeknek tanulságos, mélyenszántó mese, amitől jobban belátnak majd a történelem kulisszái mögé. Olvasás közben az ókoritól a közelmúlt történelméig, sőt, sokunknak a jelen idő eseményeiig rengeteg párhuzam juthat eszébe. A nagyoknak és felnőtteknek pedig mesébe oltott politikai thrillerként is élvezhető olvasmány.

90900b53-7785-4941-bccf-80f6d4d4f70d.jpegKörülbelül a történet harmadától kezdve engem már a Trónok Harca cselszövéseire emlékeztetett, máskor meg Clavell, Enquist, vagy Spiró kemény történelmi regényeire. Nagy szavak, tudom, de közben próbáljátok elképzelni, hogy mindez egy rém izgalmas, jól megírt meseregényben kapott helyet. Nekik nem lesz nyomasztó. Izgalmas és gondolatébresztő igen. Nektek, felnőtteknek talán az lesz egy darabig. Az biztos, hogy mindenkinek tanulságos.

Ahogy a Harry Potterben is, itt is egyenes és jóravaló gyerekek szállnak szembe a gonosszal. Itt is győznek. Nem könnyen, nem nehézségek és küzdelem nélkül. De győznek.

És mondjatok nekem fontosabbat a post-truth világban, mint egy gyerekkönyvben megértetni a valóságot kénye-kedve szerint hajlítgató gonosz természetét és a gonosznak meghajlásét – és ugyanakkor hősöket felmutatni, akik szembeszállnak vele, le tudják győzni, és nekiállnak felépíteni egy igazabb, igazságosabb világot. Mert ez Az ickabog. Nem tudok most elképzelni időszerűbb ifjúsági irodalmat.

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót