OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK : Ragacs, a hős kismacska

Ragacs, a hős kismacska

  2019.04.08. 10:12

5-8 éveseknek
Illusztrálta: Buzay István
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2018
Oldalszám: 80
 
Ragacs mindig éhes, mindig fülig maszatos, kedves kismacska. Könnyen megijed: fél az idegen kismacskáktól a parkban, fél az új szomszédtól, a rossz álmoktól és főleg a Macskák szigetének peremén élő haramiáktól, a Surranóktól.
 
Otthon szeret játszani a mamájával, vagy a felhúzhatós egerére vadászni a papájával, de legjobban szeret ajándékot kapni a Macskamikulástól. Ragacs mégis nagyon hősies, mert amikor igazán szükség van rá, akkor legyőzi a félelmét, és akár a Surranók tanyájára is belopakszik, hogy segítsen a társainak.
 
Wéber Anikó kedves, humoros és érzékeny meseregénye megmutatja, hogy milyen félénknek és bátornak lenni, és hogyan tudja valaki legyőzni a félelmeit – és ebben hogyan támogatja Ragacsot mindig megértő, szerető cicamamája.

 


pagony.hu
 
Segítő mesekönyv cicákkal
 
 
Minden kisgyerek életében van néhány olyan pillanat, amikor megijed valamitől. Egy idegen  állattól, más gyerekektől, a vihartól. Ilyenkor ha ismerjük a kiváltó okokat, könnyen segíthetünk a félelmük feloldásában. De mit tehetünk, amikor a gyerek számunkra irracionális dolgoktól fél, esetleg tartósan retteg? Mit tehetünk, ha félelmét és annak okait nem tudja felénk érthetően kommunikálni? Tudd maeg az alábbi cikkből!

Életkoronként változó, mik azok a jelenségek, amiktől a gyerekek félnek, de a félelmük tárgyai általános jelenségek, mint pl. szörny az ágy alatt, a sötétség vagy az egyedül maradással kapcsolatos félelem. Gyakran fordul elő az is, hogy életük új fejezeteihez kapcsolódnak a szorongások. A szobatisztasággal sokszor jár a vécétől való szorongás, később a szocializációval járó félelmek nyernek teret, az idegenektől, más gyerekektől, kiközösítéstől való félelem. De lehetnek egészen elvont dolgok is, amik félelmet keltenek: egy mesebeli képességekkel felruházott képzeletbeli alak, különböző zajok, bogarak, sőt számunkra egymástól függetlennek tűnő események is.

Mit tegyünk, ha a gyerekünk tartósan retteg valamitől, és sehogy sem tudjuk megnyugtatni?

Számos eskösz létezik a félelem enyhítésére, s ezek közül az egyik a meseolvasás. Wéber Anikó új, 5-8 éveseknek íródott mesekönyvét, a Ragacs, a hős kismacskát melegen ajánlom minden gyereknek és szülőnek, akik bármilyen félelemmel küzdenek. A meseolvasás során a gyerekek könnyedén beleélik magukat a főhős szerepébe, segítségével átélhetik, hogy mások is küzdenek félelmekkel, gyengeséggel, hogy bár kicsik és elesettek, felül tudnak kerekedni az érzéseiken, és belőlük is válhat bátor lovag, igazi hős.

Ragacs egy átlagos kiscica, aki anyukájával, apukájával és nővérével él az emberektől távoli Macskák szigetén. Ember ide be nem teheti a macskasiccentő bakancsát vagy a cicaborzantó tűsarkúját. Itt a macskák az emberéhez hasonló társadalmat építettek fel, amelyben minden cicának megvan a szerepe. Van itt vadászboltos, párnaárus sziámi cicus, konyhás macskanő és futárcica is. A macskagyerekek felhúzható egeret kergetnek a parkban, iskolába járnak, és ugyanúgy várják a Cicamikulást, mint az igazi gyerekek. A felnőttek vadásznak, sütnek-főznek, és éppúgy gondoskodnak a közös karácsony meghittségéről, mint az igazi felnőttek. De ahogy az emberi, úgy a macskatársadalom sem tökéletes. A sziget szélén, a Macskajaj tanyán élnek ugyanis a rémisztő Surranók, a közösségből kirekesztett fosztogatók, banditák és gonosztevők. Ragacs nem sokat tud az efféle rossz útra tévedt macskákról, de egy nap, miközben anyukájának keres születésnapi ajándékot, apja barátjához téved. Háromlábú Marcit nagy misztikum övezi, a gyerekek fantáziáját  természetesen nem hagyja nyugodni, hogy veszthette el az egyik mancsát. Akadnak legendák, melyek Marci elvetemültségéről mesélnek, mások a gonoszságáról, de mind egyezik abban, hogy a balesetnek a Surranókhoz van köze. Háromlábú Marci mesél először részletesebben Ragacsnak a számkivetettekről. Ragacs félelemmel vegyes izgalommal hallgatja a történeteket, és később is sokat gondolkodik rajtuk. Barátja feltüzeli, hogy igazán különleges ajándékot csak a Surranók tanyájáról szerezhet, így Ragacs elindul, hogy felfedezze titkos birodalmukat.

https://www.pagony.hu/resources/images/41/qq/jy/post_side/belso1.jpgRagacs szőrgombóccal a torkában és vasgolyóval a gyomrában vág neki a hosszú útnak, mert csakis egy kép lebeg a szeme előtt: megszerezni anyának a legszebb ajándékot. Szegény cicakölyköt hamar elfogják a Surranók, bebörtönzik, és váltságdíjat akarnak követelni érte, mígnem szerencséjére egy titkos jótevője kiszabadítja. Ragacs az eset után megváltozik.

Félős lesz, rettegni kezd az ismeretlen dolgoktól, fél szóba állni másokkal vagy egyedül az utcára merészkedni. Boldogtalan, ha más gyerekekkel kell játszania, mert fél, hogy ügyetlensége miatt kinevetik, elveszíti a barátait, és a cicakölykök kiközösítik. Surranókkal teli rémálmok gyötrik, és csak anyukája közelében érzi nyugodtnak magát. Az a makacs szőrgombóc sehogy sem akar lecsúszni a torkán. Anyukája hiába faggatja, Ragacs nem meri elmondani, mi történt vele a sziget szélén, és miért olyan félénk mostanában. Mígnem nővérét elrabolják a Surranók, és Ragacs úgy érzi, ő az egyetlen, aki megmentheti. Minden erejét összeszedve felülkerekedik a félelmén, és bátran szembenéz a gonoszokkal. Barátai és szülei segítségével megmenti a nővérét, és végül megszűnik a gombóc is a torkában. Így végre kibeszélheti magából az őt ért traumát, hogy a rémisztő álmok is megszűnhessenek.

https://www.pagony.hu/resources/images/9x/k7/98/post_side/belso2.jpgA Ragacs, a hős kismacska egyszerre izgalmas, mindennapi eseményekkel tarkított mesekönyv, imádnivaló cicás kalandregény és hasznos segítőkönyv, amely segít a félelmek feloldásában, a kiváltó okokról való beszélgetésben.

Ráadásul Mikulásos és karácsonyi fejezetet is találunk benne, így téli estékre vagy ajándékba is jó választás. Buzay István illusztrációi segítenek lekötni a gyerekek figyelmét, visszafogottságukkal azonban sok mindent a gyerekek képzeletére bíznak, ezzel is segítve a szituációkba történő bevonódást és problémafeldolgozást.

 

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót