OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - MESEORSZÁG LAKÓI
MESEREGÉNY - MESEORSZÁG LAKÓI : Égforgató csodagyűrű

Égforgató csodagyűrű

  2020.04.28. 02:46

9-10 éves kortól
Illusztrálta: Jankovics Marcell
Kiadó: Méry Ratio,  2004
Oldalszám: 184

Valamikor ​a mesekönyvek apáról fiúra szálltak, s nagy becsben tartották őket. Voltak bennük királyok és királylányok, tündérek és sárkányok – a történetek egyszerre játszódtak a földi és az égi világban. Mirtse Zsuzsa és Jankovics Marcell Égforgató csodagyűrű című mesekönyve ezen hagyományok útján indult el, s lett az elmúlt évtizedek egyik legszebb magyar mesekönyve: elvarázsolt, különleges utazás a képzelet birodalmában. Igazi varázskönyv, ahol a képek és a mesék együtt kelnek útra az olvasóval.

A mesék lazán összekapcsolódó füzérben egyesülnek, mely az egyetemes és a magyar tradíció közkincséből merítkezve teremti saját, eredeti mesevilágát.
 
Aki ujjára húzza az égforgató csodagyűrűt, a mesék kellős közepén találja magát: találkozhat az igazmondó sárkánylánnyal, lusta manókkal, a varázstalan varázslóval, a kétarcú királlyal, égig érő hegyekkel és hatalmas próbákkal, amelyekről sorra kiderül, hogy nem is a külső világban vannak – hanem a lelkünk legmélyén. Olyan félelmek és akadályok, amelyeket le kell győznünk… A szürkeség apokalipszisa ellen a mesék a teremtő fantáziát, a mágikus mesélőkedvet hívják segítségül.

 

Egy napon küldött érkezik a Manóperenciás-tengeren is túlról, és az emberek/az írónő segítségét kéri országuk manó-királykisasszonyának megmentésére. A kis manólány ugyanis, akinek az volt a missziója, hogy boldoggá tegye, jókedvre derítse a Manóvilág lakóit, megbetegedett, elvesztette cselekvő kedvét, életerejét, és ettől az egész világmindenség bajba került.

https://sites.google.com/site/mirtsezsuzsahonlapja/recenziok-velemenyek-a-koenyvekrol/egforgato-csodagyuru-recenziok9/inic_T2%20honapra%20kicsi.jpgAz írónő szerint azonban egyedül a 999 esztendős varázsló segíthet a baján, mégpedig úgy, hogy az Égig érő fa tetején vándorolva átkel kilenc kapun és legyőzi a kilenc sárkányfejet: a kilencfejű, félelmetes sárkányt, aki benne él.

 
A meseregény fejezetei az egyetemes és magyar népmesei hagyományokból építkezve, a klasszikus mesehősök és kellékek – manók, tündérek, királylányok és királyfiak, sárkányok - fölvonultatásával, a varázsló küzdelméről, a minden emberben megtalálható gyengeségek – a kételkedés, a félelem, a céltalanság, az önzés, a hiúság, a hazugság, a múló időtől való rettegés, a gőg, a sértődékenység – legyőzéséről számolnak be.
 
https://sites.google.com/site/mirtsezsuzsahonlapja/recenziok-velemenyek-a-koenyvekrol/egforgato-csodagyuru-recenziok9/Mirtse%20Zsuzsa%20-%20Jankovics%20Marcell%20%C3%89gforgat%C3%B3%20csodagy%C5%B1r%C5%B1%20mesek%C3%B6nyvillusztr%C3%A1ci%C3%B3%20inic_E%20holnapra%20kicsi.jpgJelképesen az ember önmagára találását, a felnőtté válás útját elbeszélő varázslatos történetek mondanivalója Jankovics Marcell gazdag szín- és formavilágú illusztrációi kíséretében teljesedik ki.

Az illusztrációk a pre-raffaelita könyvészek világát, a keretdíszek, melyek az illusztrációkat közrefogják, a középkori kódexek aszimmetriáját követik. Ezt a mesekönyvet nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen fogják kézbe venni.

https://sites.google.com/site/mirtsezsuzsahonlapja/recenziok-velemenyek-a-koenyvekrol/egforgato-csodagyuru-recenziok9/inic_U%20honlapra%20kicsi.jpgAki kinyitja a könyvet – és megnyitja a lelkét a mesék előtt –, azt a mese magába fogadja; a varázslat részévé válhat. Mert minden emberben lakik valami a sárkányból, a tündérkirálynőből és a vitéz királyfiból is, csak merni kell átlépni a valóság határán, és hinni magunkban, hogy utunk során a legjobb felé megyünk.

Mirtse Zsuzsa különleges hangulatú meséit mágikus illusztrációk, Jankovics Marcell Cannes-i nagydíjas filmrendező, illusztrátor csodaszép akvarelljei teszik feledhetetlenné.

A kötet 2004-ben, az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Méry Ratio Kiadó gondozásában. A mesekönyv 2005-ben Párizsban is bemutatkozott, a Párizsi Magyar Intézet meghívására. A mesekönyv művészkönyv-változata merített papíron, korlátozott számban, gyűjtők számára is megjelent.

A kritikák egyöntetű véleménye szerint az Égforgató csodagyűrű „ma Magyarország talán legszebb könyve” – a gyerekek széles körében ajánlandó.
 

 

Mirtse Zsuzsa és Jankovics Marcell előszava az Égforgató csodagyűrű című mesekönyvhöz

 

 Jankovics Marcell:

"Mesét írni a legnehezebb dolog a világon. A népmeséket, melyek úgy tűnik, minden felnövekvő nemzedéket elvarázsolnak, mesemondó generációk adták egymásnak szájról szájra, többezer év csiszolta nemessé. Ez a teher nyomasztja a meseíró lelkét.

Aztán meseírónak van a legkritikusabb olvasóközönsége a világon. Azt a mesét, amelyet a gyerek nem fogad be azonnal, semmilyen reklámkampány nem teheti sikeressé, írója nem reménykedhet abban, hogy megelőzte a korát, s majd egyszer mégis felfedezik.

A gyerek ezer év múlva is csak olyan gyerek lesz, mint a mai. Nagy baj volna, ha nem így lenne!

Igazán jó mesét csak nagyon kevesen tudtak írni. Leginkább azok, akik tudják, érzik, hogy bármennyire is “modern” világban élünk, egy bizonyos életkorban minden kislány királykisasszony, minden kisfiú vitéz királyfi szeretne lenni, és a fontos dolgokat ünnepélyes, varázslatos formában akarja meghallani, meghallgatni. Ahogy egy szobor elborzaszt, ha nem áll talapzaton, úgy a mese is hatástalan marad (gyermeki) énemre, ha a cselekménye a szürke mindennapokban játszódik.

Ezért volt világra szóló siker annak idején az “Óz, a csodák csodája”, vagy Kipling meséi – és ezért jósolok sikert ennek a mesekönyvnek is.

Ez a könyv igazi varázsköny. Tündérruhába bújt, aki írta, és egy fehér szakállú, öreg varázsló rajzolta – Neked! Forgasd, bújj a lapok közé, s meglásd, elkap a varázslat, s ráébredsz arra, hogy a csepergő esőt mindig felszárítja a Nap sugara!"

 

Mirtse Zsuzsa:

"Amíg apró gyerek voltam, karnyújtásra volt az ég – amikor lerajzoltam magam, hajam mindig az égbe lógott. Most a betűkből font szavak segítenek abban, hogy az ég újra karnyújtásnyira kerüljön hozzám.

Kik ezek a kis manók, tündérek, akik szüntelen az utamba kerülnek, és fülembe súgdossák titkaikat? Azt ígértem nekik, hogy nem árulom el. Úgyis az a fontos, hogy milyenek ők: erősek, nagyon erősek. Szárnyaikkal, apró tenyerükkel tartani tudják az eget – és talán engem is, ha felrepülök közéjük, vagy ha lehajolok hozzájuk a fű és a kövek közé. Minden egyes sor, ami az ujjaim alatt születik – írjak bármire, ami a kezem ügyébe kerül: kavicsra, papírra, ablaküvegre; ujjal, tintával, színes ceruzával – őket köszönti.

És amíg e meséket lejegyeztem nektek, pontosan tudom, hogy milyen távolságra voltam attól, ahol minden születik. Éppen karnyújtásnyira…"

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót