OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Állattörténetek
IFJÚSÁGI - Állattörténetek : Winston 1-2.

Winston 1-2.

  2016.08.21. 00:12

Írta: Frauke Scheunemann
Fordította: Totth Gitta

1. Kandúr titkos küldetésben

Kiadó: Manó Könyvek, 2015
Oldalszám: 232

Ha valaki, hát Winston jól tudja, mi kell egy kandúrnak: egész nap elnyúlva heverészik, csak a konyhába sétál ki időnként, hogy harapjon valami ínyencséget.

Így megy ez nap nap után, amikor egyszer csak új házvezetőnő érkezik a házba, aki magával hozza Kirát, a lányát is. Ettől kezdve minden más lesz. Egy váratlan vihar pedig végképp felforgatja a kandúr megszokott életét...
Hiszen ki hallott már olyat, hogy egy macskának iskolába kell mennie, és hogy titkos ügynökként nyomoznia kell? Végül persze kiderül, hogy egy szokatlan kaland az izgalmakon kívül sok jót is tartogathat.

 

"A nevem Winston. Winston Churchill.
Nemes és pedigrés fajtatiszta kandúr vagyok. Pontosabban csak voltam, ugyanis amikor belém csapott a villám, sajnálatos módon testet kellett cserélnem egy 12 éves lánnyal, Kirával.
Azt mondod, hogy ez őrültség? Egyetértek. De ez még nem minden!
Egymás gondolataiban is tudunk olvasni! Tudom, hogy mit forgat a fejében Kira, és ő is tudja, hogy én mit gondolok. Elképesztő, hogy mi minden jár egy ilyen lány fejében! Feláll tőle a hátamon a szőr! Vagyis csak állna, ha lenne rajta.
Most biztosan tudni szeretnéd, hogy ez az egész hogyan lehetséges...Nos, fogalmam sincs! De igazából nem is érdekel! Csak azt az egyet szeretném tudni, hogyan juthatok ki ebből a szorult helyzetből?
Vagy lehet, hogy éppenséggel így tudok majd segíteni Kirának?"

A Winston Churchill névre hallgató, nemes és pedigrés fajtatiszta fekete kandúr az Árnyas fasor  lakója. Gazdája egy kissé szórakozott professzor. Az ő békésen megszokott életüket forgatja fel Anna, aki új házvezetőnő lesz a professzornál. Az ő tizenkét éves kislánya Kira.

Már a megismerkedésük is rendhagyóan indul egy éjszaka során. A mai történetben kiderül: Anna és Kira bevándorlók. Kira új környezetbe kerülése sokaknak ismerős lehet.

Az új osztálytársak természetesen nem fogadják túl lelkesen a kislányt, nehezítve a beilleszkedését. Leonie a fő hangadó, bandavezér ott köt bele, ahol csak tud. Érthetőbb a háttér, hogy ezek a gyerekek igen gazdagok és elkényeztetettek. A szülők orvosok és médiaemberek. Kira anyukája pedig csak házvezetőnő.... és még idegenek is.

Aztán hirtelen egy viharos délután minden megváltozik. A villámcsapás okozta váratlan testcsere sok újabb kaland forrása lesz. A 12 éves lányka a kandúr bundájában egészen jól érzi magát, de Winston élete fenekestül felfordul... Iskolába kell járnia! Emberek közé, ki a világba, amit eddig csak az ablakból ismert. Egymás gondolataiban is tudnak olvasni, Winston tudja, hogy mit forgat a fejében Kira, és ő is tudja, hogy Winston mit gondol. Elképesztő, hogy mi minden jár egy ilyen lány fejében! A kandúr elhatározza, rendbe teszi a kislány sorsát, segít barátokat szerezni neki.
Anna és Kira életét nehezíti még Vadim is, aki valamivel zsarolja Annát. Kira macskabőrben a titok nyomába ered... Később feltűnik a rendőrség is.

A fordulatos, kalandokban bővelkedő történet sok humor forrása is. Kimondottan szórakoztató olvasmány, akár fiúknak, akár kislányok részére. Megtudjuk, hogy sajttal ugyan lehet egeret fogni, de az emberek elfogására másra van szükség, de azt is, hogy az emberek miért is nem nyalogatják egymás fülét?

Winston és a libaszerű emberek, azaz a kislány osztálytársai is sok új kalandot okoznak egymásnak. Mire a végén elhangzik az "igaz barátok örökre" fogadalom, kalandos utat járnak be együtt.

Winston ismerkedése a kinti világgal, a ház egyéb macskáival jól párhuzamba állítható a kislány új környezetével. Mindketten új helyzetek előtt állnak, új élményeket gyűjtenek. 

A végére pedig a testcsere problémája is megoldódik. Elvégre egy professzor macskájának is illik tudni némi matematikát. Amíg azonban Winston kandúr jól megérdemelten elnyújtózkodhat a kosarában, sok izgalomban lesz része. Kalandos, élményekkel teli olvasmány. Ahogyan a címből sejthető: Winston a titkos-ügynök kandúr még visszatér!


Die Gewinnerin des 2. Deutschen Katzen-Krimi-Preises Frauke Scheunemann mit dem Sieger-Titel »Winston« und der »Schwarzen Tatze«. Foto: Sandra KunzeFrauke Scheunemann

1969-ben született Németországban. Jogot tanult, majd újságíróként dolgozott.

2002. óta főfoglalkozásban ír. Jelenleg férjével és négy gyermekével Hamburgban élnek.

Forrás: gaboolvas.blog

2. Szimatol a macskabanda

Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 272
 
A nevem Winston. Winston Churchill. Kira pedig a legjobb barátom. Együtt élünk az Árnyas fasorban egy szép nagy házban.
Egy nap szokásunkhoz híven elégedetten heverésztünk a nappaliban: hagytam, hadd simogassa Kira a bundámat, én pedig cserébe doromboltam neki egy kicsit.
Felőlem akár örökké így maradhatott volna minden. De nem így történt!
 
Ugyanis valaki elrabolta Kira osztálytársnőjét, Emíliát, váltságdíjat követelt a szülőktől, a rendőrség pedig sötétben tapogatózott. Így aztán Szuper-Winston sem heverészhetett ölbe tett manccsal, hanem félelmet nem ismerve kénytelen volt a bűnöző nyomába eredni.
 
A csalhatatlan szimatú kandúr segítségére siettek a hátsó udvar macskái, Kira váratlanul betoppanó nagymamája és a két jó barát, Tom és Pauli. A nyomozás pedig elindult - puha mancson!
 
Prológus - Hős vagyok. Vagy talán mégsem?
 
– Most aztán elkaplak, te buta dög!

A férfi Odette felé nyújtja hatalmas mancsát. A macskalány reszketve hátrál a sarok felé, ameddig bír. De semmi értelme, a férfi mindjárt megragadja a bundáját. Legalábbis azt hiszi! Mert velem természetesen nem számolt! Winston Churchill, a rettenthetetlen és nemes lelkű kandúr menten ott terem.

Gyorsan felmérem a távolságot, és ugrom. Rettenthetetlenül és halált megvető bátorsággal! A másodperc töredékrésze alatt a bűnöző hátán landolok. Cigiszaga van meg…

He?! Fenyő? Werner karácsonykor szokta hazacipelni azt az izét, a karácsonyfát a lakásba. Pont ilyen ez a szag is.

Hát ez bámulatos! A karácsonynak több gondolatot sajnos nem szentelhetek, mert a fickó veszettül rázza magát, hogy megszabaduljon tőlem. Egy határozott mozdulattal végigszántok az arcán.

– Aúúú! Hát ez meg mi? – Azonnal elereszti a mancsából Odette-et, és helyette nekem próbál odasózni egyet. Engem ugyan nem fog meg, ahhoz én túl ügyes vagyok. Odette, a világ leggyönyörűbb fehér cicalánya gyorsan iszkol a sarokból.

– Fuss, Odette, fuss! – kiáltok utána. – Én addig elterelem a figyelmét!

– Ó, Winston, nélküled nem megyek sehová!

– Szaladj, Odette! Jobb lesz így! – kiáltok utána, de kis macskaszívem nagyot dobban a boldogságtól. Odette nem akar itthagyni. Mielőtt a férfi lerázna magáról, kiosztok neki egy utolsó mancscsapást. Mire ő felordít, és újfent felém sújt.

– Ó, Winston! – sóhajt Odette. – Te olyan bá…úgy meghíztál! Tedd már arrébb magad!

Meghíztam? Odette! Mi ez itt? Kipattan a szemem, és értetlenül bámulok. Hogy volt képes ilyen bántó dolgot mondani nekem Odette? Hisz a megmentője vagyok!
A lovagja!

Bemutatkozom: Winston vagyok, a kandúr. Jelenlegi szerepemben leginkább személyi tanácsadó egy lányszobában. Legkevésbé: szobatigris!

Nem Odette az, aki ilyen álnok módon megbántott, hanem két lábon járó lakótársam, Werner Hagedorn professzor, aki szemmel láthatóan le akar ülni.
Méghozzá pont a díványra, ahol heverészem, és épp arról álmodozom, hogy megmentem Odette-et egy bűnözőtől.

Ajjaj, de bosszantó! Pompás álom volt, és szívesen megtudtam volna, mit akart mondani Odette. A valós életben eddig ugyanis nem adódott túl sok alkalmunk beszélgetni egymással, mivel én a második emeleten lakom az Árnyas fasor 106/a-ban, Odette pedig ugyanezen ház hátsó udvarában szokott lófrálni. És most ahelyett, hogy megtudnám, mit akart Odette a fülecskémbe lehelni, Werner szépen arrébb tol. Aztán meg lezuttyan mellém a heverőre. Ekkora arcátlanságot! Sértődötten ugrom le a padlóra. Nagyon téved, ha most azt hiszi, hogy nyugodtan simogathat. Egyáltalán nem szorulok Werner szolgálataira, ha a cirógatás-adagomra van szükségem. Piha, még mit nem! Azoknak az időknek bizony vége, főleg amióta már nem csak Bemutatkozom: Winston vagyok, a kandúr.

Jelenlegi szerepemben leginkább személyi tanácsadó egy lányszobában. Legkevésbé: szobatigris!

Kettesben lakunk ebben a szép polgári házban Hamburg egyik előkelő negyedében. Ugyanis lett két nagyon kedves lakótársunk: egy kislány és az anyukája – Kira és Anna.

Kezdetben csak Annát ismertük, bejárónőként dolgozott nálunk, de amióta otthagyta a volt barátját (sőt elmenekült tőle), a lánya, Kira is nálunk lakik.

Kirával nemrég egy hihetetlenül izgalmas kalandban volt részünk, és bár mindig azt gondoltam, hogy ki nem állhatom a gyerekeket, vele mégis nagyon jó barátok lettünk.

Egy okkal több, hogy hagyjam ezt a buta Wernert leülni a heverőre, és Kira keresésére induljak!

Elfutok hát a hosszú-hosszú előszobai folyosó másik végéig. Ott található a valamikori vendégszobánk, ahol most Kira lakik. Az ajtó épp csak be van hajtva. Az orrommal tolok rajta egy kicsit, hogy résnyire kinyíljon, és besurranok a szobába. Kira egy kis íróasztalnál ül az ablak mellett.

Valószínűleg épp a házi feladatát készíti. Elegendő két ugrás, először az ágyra, onnan pedig tovább, és máris ott termek az íróasztalán. Úgy van, ahogy sejtettem: Kira az iskolai füzetébe körmöl valamit.

– Szia, Winston! – köszönt vidáman, és megvakarja a fülem tövét.

Miaúúú! Ezt nevezem én illő fogadtatásnak. Óvatosan Kira ölébe mászom, és dorombolni kezdek. Ha már azt a csodás álmot nem élvezhettem a végéig, akkor igazán rászolgáltam
egy kiadós simizésre. Tehát még hangosabban dorombolok.

– Igen, igen! Te kis édes! Ugye, ez tetszik neked? – kérdezi mosolyogva Kira. – Erről jut eszembe, Pauli és Tom érdeklődtek utánad. Tudni akarták, hogy vagy.
Pauli, akit igazából Paulának hívnak, és Tom Kira osztálytársai és egyben legjobb barátai. Együtt járnak a Wilhelmina Gimnázium 7. b osztályába, és mindketten nagyon rendben vannak, erről már személyesen meggyőződhettem.

Hogy kandúrként ez miképp sikerülhetett nekem? Nos, igen egyszerű: annyi történt, hogy testet cseréltem Kirával, és egy kicsit én nyomtam az iskolapadot helyette, mint tizenkét éves kislány. Hogy ez LEHETETLEN? Már miért lenne az?! Tényleg így történt! Együtt még egy bűnözőt is elfogtunk, bilincs csattant a csuklóján, azután meg Kira anyukájának segítettünk, nehogy gondja legyen a rendőrséggel.

Mindez azelőtt történt, hogy visszacserélődtünk. Jószagú szardínia, az volt ám az izgalmas kaland!

De nézzünk mindent szép sorjában: néhány héttel ezelőtt egy építkezési területen nagy viharba kerültünk, Kira meg én. És belénk csapott a villám. Méghozzá pont abban a pillanatban, amikor mindketten azt kívántuk, bárcsak valaki mások lehetnénk. És, hát… teljesült a kívánságunk, mert amikor a villámcsapás után magunkhoz tértünk, semmi sem úgy volt, mint korábban. Én, Winston, Kira kislánytestében találtam magam, Kirából pedig egyszeriben egy fekete bundájú, brit rövid szőrű kandúr lett – azaz Winston. Ráadásul mindketten tudtunk a másik gondolataiban olvasni. Bár ez utóbbi igen praktikus volt, a csere azért mégsem bizonyult olyan kellemesnek. Részemről már csak azért sem, mert onnantól fogva minden áldott reggel iskolába kellett mennem, Kira iskolájába. És ez kezdetben borzasztó volt! Az a gonosz Leonie, meg a kibírhatatlan lánybandája megpróbáltak elintézni. Talán még sikerült is volna nekik, ha Tom és Pauli nem lépnek közbe. De így végül nem esett bántódásom. Arra pedig még büszke is vagyok, hogy sikerült őket megnyernem barátoknak Kira számára.

Eleinte nyilván fogalmuk sem volt róla, hogy én egy kandúr vagyok, Kirának pedig magától nem jutott eszébe, hogy összehaverkodjon velük. Így lett belőlem, bizonyos értelemben, lányügyekben jártas tanácsadó.

De a sok izgalmas élmény ellenére sem akartam örök életemre Kira testében élni. A lelkem mélyén én bizony négylábú vagyok – kizárt, hogy kétlábúként éljek. De mégis hogyan érvénytelenítsük a cserét? Mikor már nagyon kilátástalannak tűnt a helyzet, Tom előállt egy mentő ötlettel, amelyhez még villámlásra sem volt szükségünk, és aztán… Na jó, rövidre fogom: happy end lett a vége, Kirából megint kislány, belőlem pedig kandúr lett. Sajnálatos
módon azonban többé nem tudunk egymás gondolataiban olvasni. Bár ettől még nagyon jól megértjük egymást. Hát, ezek azok a dolgok, amik miatt Kira nagyon jól tudja, hogy irtóra örülök neki, ha bármikor újra találkozhatom Tommal és Paulival.

– Azt találtam ki, hogy a legközelebbi találkozónkra egyszerűen magammal viszlek. Ez véletlenségből pont ma délután lesz a fagyizóban. De előtte tehetünk egy kis kitérőt a hátsó udvarba, hogy meglátogassuk a haverjaidat. Vagy egy bizonyos havernőt – vigyorodik el Kira.

Természetesen tud róla, hogy mennyire odavagyok Odette-ért. Végül is elég gyakran szóba került a téma, amikor még tudtuk egymás gondolatait olvasni. Odette a legszebb macskalány, akit ismerek. Hófehér, bársonyosan fénylő bundát visel, és olyan éjfekete szeme van, hogy szabályosan beleszédülök a mélységbe, amikor belenézek. És bár az udvari macskák vad életét éli, ő azért mégis igazi hölgy. Milyen kár, hogy sokáig csak egy felfuvalkodott, arrogáns és elpuhult szobatigrisnek tartott. Ami természetesen szemenszedett butaság! Művelt vagyok, sőt jól képzett, nem pedig beképzelt! És ez óriási különbség! Kira erre elhalmozott a tanácsaival, hogy jó pontokat szerezhessek Odette-nél. Igazán jól eltalálta a dolgokat, mert azóta, ha nem is szoros, de mégiscsak baráti kapcsolatba kerültünk a cicalánnyal, és amikor véletlenül összefutunk a hátsó udvarban, nagyon kedvesen és kötetlenül elcsevegünk olyan lényegtelen dolgokról, mint az időjárás vagy az utolsó étkezésünk.

Ettől persze Odette egész biztosan nem tart valami nagy hősnek – még nem! Álmomban már majdnem sikerült, és most veszettül megfogadtam, hogy ezen bizony az életben is változtatni fogok.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót