OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Állattörténetek

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Fuss, ​Artemisia, fuss!

  2017.07.13. 21:16
Pam Munoz Ryan: Fuss, Artemisia, fuss!
Írta: Pam Muñoz Ryan
Fordította: Tótisz András
Kiadó: Könyvmolyképző, 2009
Oldalszám: 204
 
Mayának ​nem maradt más emléke anyjáról, mint kopott játék lovacskák, és néhány töredezett emlékfoszlány. Nagyanyja kaliforniai házában fogolyként él, szigorú szabályok szerint: nem is beszélhet az anyjáról, nem lehetnek barátai, szó sem lehet semmilyen ostobaságról, amíg egy tragikus esemény mindent meg nem változtat.
 
Egy egészen másik világban, Wyoming vad pusztaságában egy vad musztáng, Artemisia szabadon él, csak a csillagokhoz kötődik. Egy olyan világban, ahol pumák és a pompás vadlovakat betörő csikósok jelentenek állandó veszélyt, a kancának nem könnyű vigyáznia csikójára. amíg egy katasztrófa el nem választja őket a csapatuktól. S akár egy fonott gyeplő, Maya meg Artemisia élete végül összefonódik: Ketten együtt jelentik a kulcsot egymásnak a túléléshez.
 
Ebben az őszinte és sugárzó könyvben Pam Muñoz Ryan sétál, üget, vágtat ezen az új terepen; páratlan prózája emlékezetes refrén ütemét veri szívünkben. Ryan több mint harminc könyvet írt fiatal olvasóinak. Regényei több elismerést is arattak, köztük a Pura Belpré érmet, a Jane Addams Awardot, és a Schneider Family Awardot. Kétszer kapta meg a Willa Cather Awardot írásaiért. Dél Kaliforniában él.
 

Gesztenye, a honalapító

  2017.09.18. 12:51
Írta: Richard Adams
Fordította: Székely Kata
Illusztrálta: Aldo Galli
Kiadó: Partvonal, 2012
Oldalszám: 416
 
Vakarcs ​a legapróbb az egész nyúltanyán, de titokzatos képesség szorult beléje: tévedhetetlenül megérzi a jövőt. Íme, most is rátör a látnokok emésztő nyugtalansága, tudja, hogy a tanyát közeli végveszély fenyegeti. De ki hallgat a prófétára a maga hazájában? Mindössze egy tucatnyi társa kerekedik föl vele együtt a nyúltermészettel igazán ellenkező vándorútra, hogy száz veszéllyel dacolva új lakóhelyet találjanak.
 
És amikor itt már biztonságban érezhetnék magukat, csak akkor törnek rájuk a még nagyobb veszedelmek, akkor várnak rájuk a még nyaktörőbb kalandok. Aki Gesztenye, Vakarcs, Bósás és a többi hős tapsifüles történetét végigizgulta, kétszer is meggondolja majd, hogy nyúlszívűnek nevezze a gyáva embert.
 

Holdfény

  2017.09.18. 13:20
Jenny Oldfield - Holdfény - 14. kötetÍrta: Jenny Oldfield
Sorozatcím:   Félhold Farm
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2012
Oldalszám: 152

Kirstie Scott lovakkal él, velük együtt lélegzik, és velük álmodik. Családjával a Félhold farmon lakik. Nem retten vissza a vad és veszélyes tereptől, semmit sem szeret jobban, mint a Meltwater-vonulat magas erdőin és mély kanyonjain keresztülvágtatni. Minden pillanat új kaland a Félhold farmon...

Holdfény, az új jövevény egy aukciós istállóból került a farmra. Gyönyörű, de csak félig képzett. Hadley szerint a ló előző gazdája, Ty Turner okolható a feketederes vad viselkedése és rossz állapota miatt. Kirstie egyetért az öreg farmsegéddel abban, hogy Turner híres szelíd képzési módszere nagyon gyanús. Nem örül azonban annak, amikor Hadley úgy dönt, szembesíti Turnert kétes tetteivel. Ezzel saját és Holdfény életét is kockára teszi...

Jakabak

  2020.05.24. 21:03
 
Jean-Claude Mourlevat - JakabakÍrta: Jean-Claude Mourlevat
Illusztrálta: Rofusz Kinga
Fordította: László Kinga
Kiadó: VIVANDRA. 2019
Oldalszám: 209
 
Ha szeretitek a kecskéket, a bendzsót és a sarlatánokat, a gyalázkodó versenyeket és a folyton ásítozó kis peléket, akkor kövessétek Jakabak barátunkat elképesztő utazásán. (Ha nem szeretitek, akkor is! Megéri!)
 
Sziporkázó humorral teli, igazi energiaturbó "emberi" történet, amelyben sok mindent megtudunk barátságról, szerelemről, magányról...

 

Kincsem

  2017.09.03. 13:14
KincsemÍrta: Szélesi Sándor
Kiadó: Könyvmolyképző, 2017
Oldalszám: 470

A ​csodakanca igaz története! 
Egy furcsa szerelem és egy legyőzhetetlen ló… A sors vagy talán maga a végzet rendezte úgy, hogy 1874 tavaszán egy tápiószentmártoni istállóban, Blaskovich Ernő birtokán megszülethetett egy sárga csikó. Ez a csikó annyira darabos mozgásúnak tűnt, hogy amikor a következő tavaszon vevők érkeztek a birtokra, a többi egyéves lovat elvitték magukkal, ezt az egyet azonban ott hagyták.

Mindeközben – ismét csak a sors különleges játékossága folytán – Blaskovich Ernő megpillantott egy kék szemű leányt a Nemzeti színpadán, és lehetetlen dolog történt: a nyugodt életet élő, dolgos természetű és kiszámítható férfi szerelmes lett.
 

Lassie hazatér

  2013.08.25. 22:31
Eric Knight: Lassie hazatérÍrta: Eric Knight 
Fordította: Dobó Zsuzsanna
Kiadó: Könyvmolyképző, 2015
Oldalszám: 224
 
A skót hegyvidék erdeiben, vízmosásokon, vadcsapásokon át egy kutya vándorol dél felé, Yorkshire irányába.
 
Persze ő nem tudja, hogy Yorkshire felé halad, s hogy mintegy négyszáz mérföldes út áll előtte, csak azt tudja, vagy inkább érzi, hogy valahol délen, egy bányászfaluban kis gazdája, Joe várja, s hogy el kell jutnia hozzá mindenáron.
 

Lúna gyermekei

  2017.07.13. 20:57
Írta: Szigeti Kovács Viktor
Illusztrálta: Cserny Timi Pookah
Kiadó: Ciceró, 2016
Oldalszám: 154
 
Az igényes nyelvezetű, rendkívül olvasmányos, fordulatos regény a gólyák világába röpíti olvasóit. A szigorú Esztrág vezetésével a gólyacsapat minden évben biztonságban teszi meg a nagy utat Afrikába, és ezért társai tisztelik és szeretik az öreg gólyát. Csupán egy kivétel akad, a fiatal Márkus, aki át akarja venni az irányítást. Esztrág apja, az idős Akk útközben régi meséket mond a kölyköknek, a kíváncsi Cser, Kuncog és Vacak pedig áhítattal hallgatják az őseikről, Lúnáról és Dragonról szóló történeteket.
 
Találkoznak Regével, a vénséges vén fával, aki figyelmezteti a gólyákat, hogy veszély leselkedik rájuk, s ezúttal inkább otthon kellene tölteniük a telet, de ők nem hallgatnak rá. Rege nem téved, a gólyákra ezúttal kalandosabb utazás vár, hiszen feltámad Ferdinánd, a vihar, aki ezer évente egyszer hatalmasra nő, s ilyenkor óriási dühe és ereje semmit sem kímél…
 
A fekete-fehér rajzok remekül illeszkednek a történet hangulatához, amelybe a szerző számos hasznos ismeretet beleszőtt a természetről, az állatokról. Az emberi tulajdonságokkal felruházott gólyák izgalmas s olykor megható kalandjai lebilincselő olvasmányélményt ígérnek a 11-14 éves gyerekeknek.
 

Oroszlánhűség 1-2.

  2016.08.07. 22:47
Írta: Joy Adamson
Kiadó: Könyvmolyképző
 
Joy Adamson: OroszlánhűségFordította: Ifj. Tildy Zoltán
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 206
 
A szerző férje, aki Kenya egy északi tartományában vadászati főfelügyelő, egy napon – félig önvédelemből és kényszerből, félig talán véletlenségből – lelövi a három alig néhány napos oroszlánkölykök anyját. A kölyköket felkutatja, és magához veszi. A két nagyobbat néhány hónapi nevelés után állatkertbe küldik. A harmadikat, a legkisebbet és leggyengébbet, Elzát, a házaspár felneveli.
 
A kis oroszlánnal egész addigi életrendjük átalakul: mindenüvé viszik magukkal, hivatalos vadászútjaikra, szabadságuk idején a tengerhez…
 
Az idő múlásával a kis oroszlán természetesen kifejlett, tökéletes példánnyá növekszik. Mit tegyenek vele? Bár eredetileg Elzát is állatkertbe szánták, mégis úgy döntöttek, hogy Afrikában tartják. A vadon ugyan rendszerint elpusztítja az emberi környezetben felnövekedett ragadozót, de Elza félig-meddig mégiscsak természetes környezetében nevelődött… 
 
 

Rin-Tin-Tin

  2017.07.13. 20:33
Írta: Sas Ede
Illusztrálta: Mühlbeck Károly
Kiadó: K.u.K., 1995
Oldalszám: 174
 
Ember és kutya barátságáról szól Sas Ede szép gyermekregénye. A Rin-Tin-Tin és az ő gazdája címmel 1926-ban megjelent mű utat találhat a mai fiatalokhoz is a bátor farkaskutya és kis gazdája történetét.
 
Egy tengeri viharban hajótörést szenvedett halászbárka két életben maradott menekültjét egy egyszerű, jóságos halász házaspár fogadja hajlékába. Ebből a halász­kunyhóból indul el kalandos útjára a tízesztendős kisfiú, mert élteti a remény, hogy talán szülei nyomára bukkanhat. Hű kísérője a kutyája, Rin-Tin-Tin.
Vándorkomédiás, kovácsmester inasa, hajómatróz lesz, hányja-veti a sors Kanutot, míg végre Rin-Tin-Tin segít­ségével sorsa jóra fordul, s reményében sem kell csalatkoznia.
A kötet a gyermekregények, az állattörténetek műfajában maradandó értéket képvisel. Mühlbeck Károly­ rajzai megelevenítik a romantikus, nemes szándékú, ihletetten megírt történetet.
 

Winston 1-2.

  2016.08.21. 00:12
Írta: Frauke Scheunemann
Fordította: Totth Gitta

1. Kandúr titkos küldetésben

Kiadó: Manó Könyvek, 2015
Oldalszám: 232

Ha valaki, hát Winston jól tudja, mi kell egy kandúrnak: egész nap elnyúlva heverészik, csak a konyhába sétál ki időnként, hogy harapjon valami ínyencséget.

Így megy ez nap nap után, amikor egyszer csak új házvezetőnő érkezik a házba, aki magával hozza Kirát, a lányát is. Ettől kezdve minden más lesz. Egy váratlan vihar pedig végképp felforgatja a kandúr megszokott életét...
Hiszen ki hallott már olyat, hogy egy macskának iskolába kell mennie, és hogy titkos ügynökként nyomoznia kell? Végül persze kiderül, hogy egy szokatlan kaland az izgalmakon kívül sok jót is tartogathat.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót