OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Felnőtté válás
IFJÚSÁGI - Felnőtté válás : Egy szót se szólj!

Egy szót se szólj!

  2018.06.26. 13:08

https://www.pagony.hu/resources/images/4n/0k/60/post_side/egy_szot_se_szolj_borito_340_.jpgÍrta: Nagy Anikó Johanna
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 144
 
A tizenöt éves Hanga életét apja halála óta a depresszió uralja. Mintha semmi sem akarna összejönni: képtelen a tanulásra koncentrálni, rengeteget hízott, ráadásul három lány az osztályából folyamatosan szekálja. Minden napja ugyanolyan egyhangúan telik, míg be nem költözik a szomszédba egy házaspár.
 
A férfi, Balázs szinte apjaként gondoskodik róla: segít neki a tanulásban, jókat beszélgetnek és ajándékokkal lepi meg a lányt. Hanga egyre jókedvűbb és magabiztosabb lesz, és úgy tűnik, végre minden jóra fordul. Ám egy idő után kiderül, hogy Balázs nem az, akinek mutatja magát, Hanga élete pedig rémálommá változik…

Kinek a segítségére számíthatsz, ha nem hisznek neked? Kihez fordulj, ha már senkiben sem bízhatsz? Van egyáltalán kiút, és ha igen, merre keresd? 
Nagy Anikó Johanna könyve 14 éven felülieknek és szüleiknek. 
 
Kinek nem világos, hogy mitől lesz „rémálom a lány élete”?
-Kamaszkritika-

 

Manapság egyre több könyv szól a korosztályomnak, a kamaszoknak, és ezzel párhuzamosan nő az olyan kötetek száma, amik tabutémákat boncolgatnak. A legtöbb a felnőtté válás rögös útjáról szól, amibe természetesen beletartozik a többi tinédzser piszkálása. Ha valaki meg meri mondani nekik, hogy nincsen igazuk, akkor jön a piszkálás, a szívatás, a kitaszítás – csak a „szokásos”.

Igazából csak az a baj a mai kamaszokkal, hogy túlságosan hamar képzelik magukat felnőttnek, és borzasztóan gonoszok. Hanga ezeket nap mint nap a saját bőrén tapasztalja, mikor három osztálytársa folyamatos cikizését kell elviselnie. Nem csak a rossz poénok miatt szomorú, apukája betegsége, később halála is eléggé betett neki, nem beszélve a több mint 10 kilós súlyfeleslegről, ami a bánatevéssel „felszaladt”, ráadásul még az iskolai teljesítménye is romlik szegénynek. Ám amikor az új szomszéd, Balázs felajánlja a lánynak, hogy segít neki a tanulásban, úgy tűnik, minden megoldódik. De Hanga minél több időt tölt el a harmincnyolc éves férfival, annál nagyobb veszélybe kerül…

Én személy szerint egyből levágtam már a fülszöveg elolvasása után, hogy mi lesz a „nagy csavar”. Most komolyan. Van egy csaj, aki totálisan össze van törve, aztán találkozik egy középkorú pasival, aki ajándékokat ad neki, holott nem is rokona vagy ilyesmi. Később pedig „kiderül, hogy Balázs nem az, akinek mutatja magát, a lány élete pedig rémálommá változik…” Kinek nem világos, hogy mitől lesz „rémálom a lány élete”? Oké, a címből nem biztos, hogy lejön, de a fülszövegből tuti mindenki ugyanarra gondol. (És csak azért sem írom le, mire, én aztán nem spoilerezek!)

Ha őszinte akarok lenni, nem tetszett a könyv. Értem én, hogy mai, meg fontos a mondanivalója, meg ilyenek, de olvastam már elég sok olyan könyvet, amit sokkal jobban élveztem. (Mondjuk, rosszabbakat is, de inkább hagyjuk.)
Nekem alapból nem jön be ez a naplófíling, nem látok benne semmi kreativitást, kicsit agyonhasznált, manapság pedig semmi értelme, hiszen egyetlen korombelit sem ismerek, aki naplót ír (hozzá kell tenni, elég sok írópalántát ismerek, akik inkább a történeteikben dolgozzák fel a velük történteket, de az más). Pár éve, mikor minden lány Szent Johanna gimi-lázban égett (amit egyáltalán nem értek, mire fel lett ilyen népszerű), talán voltak, akik a főszereplő Renit utánozva belevágtak, de nem hiszem, hogy máig kitartottak volna. Nem szeretnek a mai fiatalok naplót írni, mert bárki elolvashatja, nem szeretnek kézzel írni, nincsen rá idejük a Facebook mellett, és még sok ezer hasonlóan ostoba indok létezik. De inkább nem ecsetelem ezt, maradjunk annyiban, hogy nem ír senki sem naplót, legalábbis elég kevesen.

A másik dolog, ami miatt nem lett kedvencem, az maga a történet. Lehet, hogy velem van a baj, és nem vagyok még elég érett ahhoz, hogy értékelni tudjam, de egyáltalán nem tetszett. Talán azért, mert nem éreztem át teljesen, vagy nem tudtam beleélni magamat Hanga szerepébe. Egyébként van egy olyan sejtésem, hogy ezzel a korombeliek közül nem csak én vagyok így, mivel – szerencsére – sokunk nem élt át még csak hasonló traumákat sem. Olvasás közben egyre jobban erősödött bennem az az érzés, hogy a könyv nem is a kamaszoknak, hanem a felnőtteknek szól. Amikor pedig
az utószót olvastam, amit egy pszichológus néni írt, már teljesen biztos voltam benne, hogy ez így van.

Még egy kicsit zavaró volt számomra a nagyon szlenges, kissé erőltetetten „fiatalos” fogalmazásmód is. Néha rá kellett keresnem egy-két szóra, hogy mit is jelentenek pontosan. Bár elképzelhetőnek tartom, hogy túlságosan is elszoktam az ilyen szóhasználattól, és csak ezért éreztem kicsit soknak. (Amúgy hozzátenném, a mai kamaszok nem használnak olyan szavakat, mint „pöpec” vagy „csuka”.)

Azért a felsoroltak mellett volt még néhány dolog, ami kifejezetten tetszett, és emiatt örülök, hogy mégis elolvastam a könyvet.

A tabutémákat pedzegető történetekben az a jó, hogy talán valaki olyan is elolvassa, aki mint támadó érintett benne, és rájön, mennyire rossz az, amit csinál. Vagy éppen egy áldozat jön rá az olvasás által, hogy nincsen egyedül ezzel a problémával, és talán megoldást is talál, hogyan tudna segíteni magán. Vagy csak egy egyszerű kívülálló olvassa, és ha netalántán ő is egyszer áldozat lesz, vagy lát valakit, akinek ilyen problémája van, (nagyjából) tudja, mit kell tennie. Ráadásul valószínűleg nem lesz támadó. Ez a könyv erre tökéletes példa, csak az az egy baj van vele, hogy nem hiszem, hogy mondjuk egy pedofil vagy egy piszkálódó genyó kezébe kerül valaha is, ugyanis szerintem egyik csoport tagjai sem arról híresek, hogy ilyen könyveket olvasnának (vagy utóbbi esetében tudnak olvasni). Így elég kicsi annak a valószínűsége, hogy bárki is „megjavul” tőle. De annál valószínűbb, hogy egy áldozat vagy egy kívülálló elolvassa, és ezáltal tud segíteni magán vagy másokon, esetleg mindkettőn.

Nagyon hasznosnak tartom, hogy a könyv utolsó lapjain megadtak mindenféle telefonszámot és weboldalt, ahol tudnak segíteni a hasonlókat átélt tinédzsereknek, gyerekeknek, esetleg felnőtteknek is. Egy csomó szervezetről nem is tudtam, hogy így is segítenek másokon, vagy hogy egyáltalán léteznek. De most már tudom, és ha ilyesmi problémám lesz, és nincs ezzel kihez fordulnom, biztosan tőlük kérek majd segítséget!

Összességében nem volt olyan rossz könyv, sőt. Szerintem ha kicsit idősebb és érettebb leszek (és még emlékezni fogok rá), újraolvasom, és talán jobban meg tudom majd érteni. Mindenesetre a fentebb említett „rosszak” ellenére ajánlom mindenkinek, mert nagyon hasznos könyvecske, még így is rengeteget tanultam belőle, hogy nem lett a kedvencem... Szóval ha van két (vagy ha gyors olvasók vagytok, akkor egy) szabad délutánotok, akkor ajánlom, hogy olvassátok el, már csak azért is, hogy megismerjétek a világnak ezt a sötét oldalát (amit remélem, való életetekben sosem tapasztaltok majd)!

Balázsi Boglárka írása

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót