OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Felnőtté válás
IFJÚSÁGI - Felnőtté válás : A nap színe

A nap színe

  2020.06.04. 19:42

14+
A nap színeÍrta: David Almond
Fordította: Rét Viktória
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 169
 
Az Andersen-díjas David Almond legújabb regénye!
Egy történet a gyász feldolgozásáról, a reményről, és egy 15 éves fiú gondolatairól, emlékeiről és a világgal való kapcsolatáról. Gyönyörű fejlődésregény, amelyet 14 éves kortól legszívesebben mindenkinek megvennénk ajándékba!

„Davie a zöld rágót rágja, összekeveri a szájában a lila maradékával. Annyira édes, annyira finom. A sokszínű fényre gondol, ami most a testében van, és tetszik neki a gondolat. Megy tovább. Fölfelé megy. Már tudja, hogy meg fogja írni ennek a napnak a történetét.

Az lesz a címe, hogy Jimmy Killen halála vagy Hulla az építkezésen vagy Vér a zöld kockás ingen vagy A pitében lakó lélek. Vagy az is lehet, hogy valami másról ad majd neki címet, olyasmiről, ami történni fog, amiről még nem tudhatja, hogy mi lesz, amit a nap hátralévő része hoz.”

David Almond regénye a felnőtté válás elsöprő izgalmával csodálkozik rá a felfedezésre váró világra.

 

pagony.hu
 
Próbálom visszaidézni azokat az időket, amikor kiskamaszként, a gyermekkor és a közelgő felnőttség határán, egyfajta átmeneti időszakban léteztem. A még nem ott, de már nem itt állapotban, amikor tele van az ember kérdésekkel, furcsa, új típusú érzelmekkel, félelmekkel és a szembesüléssel, hogy mi van elmúlóban, és mi is vár majd rám.

Tapasztalataim szerint ennek az időszaknak sokkal kevesebb jelentőséget tulajdonítunk, mint kellene. Sokszor csak egy kézlegyintéssel elintézzük a 10-14 éveseinket azzal, hogy még csak gyerekek, de még nem igazán kamaszok, miközben ezekben az években igenis óriási változások mennek végbe ezeknek a kis embereknek a  testében-lelkében. David Almond: A nap színe című regénye pontosan erről az időszakról mesél, érzékenyen és elgondolkodtatóan.

A tizenpár éves Davie egyetlenegy napját követhetjük végig a történetben. Egy hosszú sétát, ami alatt beleláthatunk ennek a fiatalembernek a fejébe, lelkébe, és vele lehetünk ebben a rövid, furcsa utazásban, amiben keveredik a múlt és a jelen, a fájdalom és a boldogság, az élet értelmének keresése és az életigenlés.

Davie néhány hónapja veszítette el imádott édesapját. A temetés időben már kellő távolságban van ugyan, de a fájdalom még nagyon erős. A gyász folyamata abba a fázisába ért, amikor a mély szomorúság ellenére is tovább kell lépni, folytatni kell az életet – kérdés, hogy hogyan.

Davie-nek van egy nagyon erős édesanyja, aki a férje elvesztése után komoly támasza a fiának, akiben megvan az élni akarás, a továbblépés ereje, és annak a felelőssége, hogy segítse fiát a traumája feldolgozásában. Davie-t szeretik, vannak barátai, sejthetőek szerelemcsírák a szíve táján, van egy városi közössége, kapcsolódása, kötődése a városka lakóihoz, ami biztonságot jelent számára a szomorúságában is.

A regény elején Davie a régi poros játékaival babrál, és titokban úgy játszik velük, mint kiskorában. Ugyanakkor vágyik rá, hogy már nagyobb fiú legyen, hogy legyen barátnője, és mehessen a barátaival bulizni. Ebben a kettős, melankolikus hangulatban indul neki kisvárosi sétájának. A nap folyamán egymást érik a furcsa történések és a különleges találkozások, amelyek mind hatással vannak rá. 

Azon a bizonyos nyári reggelen, amikor a történet kezdődik, egy helyi lakos holttestére bukkanak a városlakók. Egy fiatal, Davie-nél valamivel idősebb fiú az áldozat, aki két, egymással évtizedek óta konfliktusban álló család egyik tagja. A helyiek rögtön meg is nevezik, hogy ki lehetett a gyilkos a másik családból. Davie maga sem tudja, miért, elindul, hogy megkeresse a gyilkosnak hitt fiút.

A sokkoló esemény után először a város fiatal lelkészébe ütközik, aki neki gyónja meg, hogy elhagyja hivatását, és Isten szolgálata helyett a szerelmet választja. Majd az utcán játszó, cserfes kislányokkal találkozik, akik varázslatos tündérvilágot rajzolnak épp az aszfaltra krétával. A fantáziaviláguk irigylésre méltó buborékjában léteznek, ami Davie-nek már csak a hiányzó múltat, a gyermekkor elvesztését juttatja eszébe.

Alig néhány sarokkal odébb egy olyan tiltott környékre téved, ami az egyik harcban álló család felségterülete. Davie pillanatok alatt dühödt, elvadult gyerekek foglyává válik, és csak az arra tévedő járőrnek köszönheti, hogy kiszabadul. Az ijedelem sem riasztja el, folytatja útját, hogy aztán begyűjtsön néhány gondolatot az élet értelméről is. Egy a kerítésén támaszkodó fickó a természet csodájáról mesél neki, állatokról, növényekről, a táj szépségéről, az élet körforgásának nehezen felfogható varázslatáról. A férfi Davie apját juttatja eszébe. 

És megy tovább, és újabb és újabb találkozások jönnek, amelyek sajátos erős üzenettel bírnak, és mind komoly hatással vannak a fiúra, akinek egész úton zakatol az agya, próbálja megérteni a történéseket. Megy kifelé a városból, felfelé, maga mögött hagyva mindent. Ahogy fárad, úgy keverednek bele álomszerű motívumok az útjába. Eljut arra az erdei tisztásra, ami apjával közös, titkos helyük volt.  Ezen a bűvös helyen édesapja is megjelenik számára. A történet visszatérő figurája egy loncsos kutya, aki hol eltűnik, hol pedig levakarhatatlanul követi Davie-t, a másik pedig a város emblematikus furcsa figurája, a féllábú Wilf Pew, akitől a gyerekek általában félnek, a felnőttek pedig mindenféle mendemondákat terjesztenek róla. A különös figura a maga mogorva, de egyenes mondataival tükröt tart a fiúnak, segít válaszokat találni.

Davie végül megtalálja a keresett fiút is. Álomszerű találkozás után az egész történet új fordulatot vesz, és minden jó véget ér. A fiú fejlődéstörténete egy jobb világ, egy élhető, szerethető élet irányába mutat, egy látványos fináléval a sztori végén.

Ez a könyv egy kiskamasz története, mégis inkább nagy kamaszoknak és a gyermekei személyiségfejlődését követő, kíváncsi, vagy a saját emlékeit felidézni akaró felnőtteknek ajánlom. Elgondolkodtató, felkavaró és gyógyító erejű olvasmány.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót