OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Kalandregény
IFJÚSÁGI - Kalandregény : Percy Jackson és az olimposziak (1) A villámtolvaj

Percy Jackson és az olimposziak (1) A villámtolvaj

  2020.06.05. 00:31

Írta: Rick Riordan
Fordította: Bozai Ágota
Kiadó: Könyvmolyképző, 2019
Oldalszám: 374

A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?

Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba.

 

Hirtelen mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.

Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.
 
 
konyvparfe.blog.
 

Kifejezetten humán beállítottságú vagyok, imádom a könyveket és az irodalmat. A suliban mégis gondom volt a történelemmel, mert sokszor száraznak éreztem, és a bemagolni való évszámokkal is meggyűlt a bajom. Viszont a görög és római mitológiát nagyon szerettem  hallgatni, bár egy idő után elvesztettem a fonalat, hogy ki kicsoda és éppen kivel gubancolódott össze. Emlékszem, amikor először hallottam Percy Jacksonról, azt gondoltam, végre egy olyan film, amit biztosan imádni fogok. Istenek, titánok, szörnyek, kaland és még sorolhatnám. Igen, jól olvastad, az előbb filmet írtam. Ugyanis először a mozis verzióhoz volt szerencsém és később került a kezeim közé a könyv. Mindkettőt nagyon szeretem, igaz jócskán eltér egymástól a két történet. Egyvalamiért sajnálom csak, hogy nem a könyvvel kezdtem... már a Mamma Mia alatt sem hittem a szememnek, amikor Pierce Brosnan (vagyis a kemény, mindenre elszánt 007-es ügynök) dalra fakadt, de miután láttam kentaurként A villámtolvajban, visszavonhatatlanul beleégett a retinámba. Ettől sajnos nem igazán sikerült elvonatkoztatnom olvasás közben...

Miről szól a történet?

Ha hiszed, ha nem, az istenek köztünk élnek. Simán előfordulhat, hogy szembejön veled motoron Árész, vagy egy pubban melléd ül Dionüszosz, és rendel egy üveg bort. A tizenkét éves Percy Jackson eddig csak a tankönyvekből hallott róluk, de egy osztálykirándulás alkalmával rá kellett jönnie, hogy a mítoszok nem kitalált történetek; az istenek igenis léteznek és halhatatlanok.

Percy diszlexiás, nehezen megy neki a tanulás, gondjai vannak a beilleszkedéssel, és kénytelen sűrűn iskolát váltani. A történet elején a Yancy Akadémia bentlakó diákja, amely problémás nebulókra szakosodott. Persze Percyt itt sem kerüli el a zűr, az ominózus kirándulás alkalmával matektanárnője szörnyeteggé változik és megtámadja. A fiú kezdi kapizsgálni, hogy valami nagyon nagy baj lehet a háttérben.

A dolgokra akkor derül fény, amikor anyukájával közös nyaralásra indulnak Montaukba. Aznap éjjel sötét, zavaros álmokat lát, és az éjszaka kellős közepén felriadva bekopogtat hozzájuk legjobb barátja, Grover. Már a helyzet is elég szokatlan, de a srácon nincs cipő, deréktól lefelé pedig kecske. Percy még fel sem ocsúdik, menekülniük kell, mert üldözőbe vette őket a Minotaurusz. Útközben édesanyja elárulja, hogy különleges gyermek és az apja nem más, mint az olimposzi görög istenek egyike. Sikerül legyőzniük a dühöngő fenevadat, de miután édesanyját elveszíti, az egyetlen biztonságos hely, ahová mehet, a Félvér tábor.

Sok mindenre fény derül, ugyanis itt élnek a hozzá hasonló félvér gyerekek, na meg egy-két isten, néhány nimfa, és a kedvenc tanára a Yancyból, aki történetesen egy kentaur. Hiába próbálja felvenni a ritmust, nincs a helyzet magaslatán. Ám ez még mind semmi, azt is megtudja, hogy ki az apja. És ha még mindig nem lenne elég a meglepetésekből, valaki ellopja Zeusz villámát, és ő lesz az első számú gyanúsított. Percynek tíz napja van arra, hogy megtalálja, visszaadja, és megbékítse a háborgó isteneket az Olimposzon. Két társ szegődik mellé, Annabethel és Groverrel indul útnak, de egyikük sem sejti, mennyire veszélyes kalandban lesz részük, és milyen veszedelmes szörnyekkel akadnak össze. Az idő pedig vészesen fogy, az istenek egyre haragosabbak, és a jóslatról még nem is beszéltem...

Gondolom a fenti bevezetőmmel nem mondtam újat, sokan olvasták, vagy látták már. Kicsit tartottam tőle, hogy nem tudok elvonatkoztatni a filmtől, de kár volt emiatt aggódnom. A könyv nagyon jó, az elején még csak ismerkedünk a szereplőkkel, de miután Percy bekerül a táborba, egyre jobban felpörögnek az események. Riordan nagyszerűen kombinálja a görög mítoszokat és a humort, talán ez a könyv legnagyobb erőssége. 

Habár az egész történet a mitológia köré építkezik, egyáltalán nem száraz. Ha nem ismered annyira az isteneket, a könyv végén találsz egy kislexikont, ahol olvashatsz róluk, felfrissítheted a tudásod. Ugyanakkor az író részletesen leírja le a szereplők tulajdonságait, így azok számára is élvezhető és követhető lesz, akik kevésbé jártasak ebben a világban. Nem mondhatom rá, hogy csak ifjúsági regény, mert ezt szívesen fogják olvasni felnőttek is.

Az tuti, hogy rettenetesen addiktív, ha elkezded, képtelenség abbahagyni. Először azt fogod mondani, hogy csak még egy fejezetet... aztán azt, hogy csak egy pár oldalt még... végül annyira rákapsz az ízére, hogy követelni fogod a sorozat következő részét.

A könyv 2008-ban jelent meg először hazánkban, azóta több kiadást megért már. Bozai Ágota fordításában és a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában olvashatod. A kiadó oldalára kattintva nemcsak megrendelheted, de bele is olvashatsz!

 

  

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót