OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KORTÁRS MESÉK MESEKUCKÓJA ÓVODÁSOKNAK
KORTÁRS MESÉK MESEKUCKÓJA ÓVODÁSOKNAK : Ünnepelj velünk! Ovis mesék: Szüreti mulatság

Ünnepelj velünk! Ovis mesék: Szüreti mulatság

  2018.01.09. 18:31

Írta: Vadadi Adrienn, illusztrálta: Pásztohy Panka.Pozsonyi Pagony. 2015., 112 oldal

Vadadi Adrienn: Ünnepelj velünkA könyv a szürettel kezdődik, amelyben a csoport meglátogatja az egyik kisfiú falun élő nagymamáját és részt vesz a szüretelésben: lovas kocsin utaznak, énekelnek, esznek-isznak, megetetik a tyúkokat, diót szednek és persze szüretelik a szőlőt. A többi fejezet már az óvodában játszódik: születésnapot ünnepelnek, lesz Márton-napi libázás, Mikulás, Betlehem, Farsang, Húsvét, Anyák Napja, sőt Torkos Csütörtök is…

https://www.pagony.hu/resources/images/74/jl/6x/cover_image/szolo.jpgSzüreti mulatság
 
Dani nagymamája, Mamó, egy kis falu szélén lakik nem messze a várostól. Ősszel, amikor érik már a dió, a szilva, az alma és a szőlő, az óvodások hozzá járnak szüretelni. Mert Mamónak óriási kertje van! Sok-sok gyümölcsfával, szőlővel, virágokkal és állattal. Van házőrző kutyája, Fickó, cirmos cicája, hogy megfogja az egeret, kecskéje és tehene, hogy tejet adjanak, tyúkjai, akik tojást tojnak, kakasa, hogy rendet tartson a tyúkok körül, és még egy szamara is, csak úgy! Daniék sokszor meglátogatják Mamót hétvégén, mert Mamó egyedül él, elkel neki a segítség. De szeretnek is hozzá menni, mert finomakat főz, lehet nála fára mászni, a szomszéd gyerekekkel játszani, és Dani apukájának ebéd után lepihenni.

 

https://www.pagony.hu/resources/images/6i/bv/49/post_side/szuret2.jpgIdén is ellátogatott hozzá az egész nagycsoport, hogy segítsen a gyümölcsök betakarításában.

Amikor a gyerekek Mamó falujában leszálltak a vonatról, nagy meglepetés vártaőket. Pista bácsi, Mamó szomszédja, lovas kocsival kijött az állomásra a nagycsoportért. A lovas kocsi elé befogta Hajnalt és Csillagot. Őket már régóta ismerik a gyerekek, Pista bácsi minden évben meg szokta engedni, hogy felüljenek a hátukra. Lea tavaly még Hajnal sörényét is befonta. Peti pedig Csillagot egész nap a földre potyogott almával etetgette.

A lovas kocsira szűkösen ugyan, de felfért az egész nagycsoport. Dani Pista bácsi mellé ült a bakra, a többiek pedig hátulra, a kocsira. Akkor aztán Dani csettintett a nyelvével, úgy, ahogy Pista bácsitól tanulta, és a lovak elindultak. A kocsi csak úgy döcögött a hepehupás úton, a gyerekek meg sikítoztak! De az óvó néni rájuk szólt:

– Megijesztitek a lovakat! Inkább énekeljünk! – és már el is kezdte a Somvirágot fújni.

Fújta vele az egész nagycsoport! Mint a dalban, épp olyan aranysárga volt körülöttük a világ. Sárgultak az út mentén a gesztenyefák, az őszi nap melegen ragyogott. Azután Zsófinak eszébe jutott, hogy ha már úgyis szüretelni mennek, elénekelhetnék az Érik a szőlőt, az almás dalt és a Száraz dió, ropogtatót is. Amerre csak futott a lovas kocsi, énekszótól zengett a falu. De senki sem haragudott érte, sőt, a nénik-bácsik még ki is álltak a kapujuk elé, hogy jobban lássák a jókedvű gyerekeket.

Mamó már messziről hallotta, hogy érkeznek. Fickóval, a kutyájával kiálltak a kapuba, hogy ott várják a gyereksereget. Amikor Pista bácsi a ház előtt meghúzta a gyeplőt, és Dani szólt a lovaknak, hogy „Hóóó!”, Hajnal és Csillag megálltak, a gyerekek pedig leugráltak a lovas kocsiról. A dadus nénit a kosarakkal meg a plédekkel Pista bácsi segítette le.

– Isten hozott benneteket! – köszönt a gyerekeknek Mamó.

– Minket nem is Isten hozott – nevetett Peti –, hanem Pista bácsi!

– Nem is Pista bácsi – bohóckodott Roli –, hanem a lovak! Hajnal és Csillag!

– De tréfás kedvetekben vagytok! – terelte a kertbe az óvó néni a gyerekeket. – Inkább köszönjünk, és adjuk oda, amit hoztunk!

A gyerekek körbepuszilták Mamót, azután elővették a hátizsákjukból a mütyürkéket, rajzokat, apró csomagokat, amiket ajándékba hoztak. Zsófi és Györgyi közös ajándékot készített, egy Mamó-betűvel kihímzett anyagzsebkendőt. Lea, Maja és Dorci háziállatokat – cicát, malacot, bárányt, csibét és tyúkanyót – rajzoltak keménypapírra, hogy Mamó kirakhassa a kredencre a képeslapjai meg fényképei mellé. Roli egy szép kavicsot csomagolt be, Peti anyukája egy egész doboz süteményt küldött, a dadus néni pedig egy zacskó mazsolát hozott Mamónak, amit a tavalyi szőlőszüret után az óvodában aszaltak.

A kertben, az almafa tövében telepedtek le a gyerekek. Mamó frissen sütött túrós lepénnyel várta őket. A gyerekek úgy falták, mintha napok óta nem ettek volna! Egyedül Maja méregette a túrós lepényt. Nem mert beleharapni, mert mazsola volt benne.

– Mi a baj, csillagom? – kérdezte tőle Mamó.

– Én a mazsolát nem szeretem – felelte Maja szégyenlősen.

– Annyi baj legyen! – legyintett Mamó. – Szemezgesd ki, életem, aztán dobd oda a tyúkok elé! Meglátod, egy szempillantás alatt felkapkodják.

https://www.pagony.hu/resources/images/31/72/q0/post_side/szuret4.jpgLea és Dorci megirigyelték Maját, amiért etetheti a tyúkokat. Ők is szemezgetni kezdték a mazsolát. Lea még azt is megkérdezte, hogy a túrós lepényből a tojást is kiszedegetheti-e, mert ő meg azt nem szereti. Vagyis szereti, de nem eheti, mert középső óta érzékeny rá. De Mamó megnyugtatta, hogy ő már középsős koruk óta tudja, hogy sem Peti, sem Lea nem ehetnek tojást, így hát nem is sütött tojást a túrós lepénybe. Azt mondta, inkább szedegesse össze a plédről a morzsákat, azt dobja a tyúkok elé, különben jönnek a hangyák, és mindent ellepnek.

Lea összeszedegette a morzsákat, Peti még a száját is megtörölte, nehogy belepjék a hangyák, és amikor már minden elfogyott, Dani elszaladt a fészerbe, ahol Mamó a kerti szerszámokat tartja, hogy megkeresse a hosszú botot, amivel a diót szokták leverni. A dadus néni kiosztotta a kosarakat, amikbe a diót lehet gyűjteni. Az óvó néni a szőlőszüreteléshez a lányoknak kisollókat adott, Mamó pedig egy nagy puttonyt vett elő.

Kezdődhetett is a munka! Dani és a fiúk felváltva verték a diót a hosszú bottal a diófa magas ágairól. Csak úgy potyogott a földre meg a gyerekfejekre!

– Dióeső! Dióeső! – kiabálták a fiúk, és a fejükre kapucnit meg sapkát húztak, aztán ki-be szaladgáltak a diófa alól. Az alacsonyabban lévő ágakba belecsimpaszkodtak, és fel-le hintázva rázták a diót a kosarakba. Fickónak nagyon tetszett a diópotyogás! Ott ugrabugrált a gyerekek körül, hogy még a levegőben is elkapja a diókat. Ha egyik-másik messzire gurult, lobogó füllel már szaladt is utána, és vidáman elropogtatta.

– Fickó nagyon szeret focizni! – mesélte a fiúknak Dani. – Ha elrúgom neki a labdát, visszafocizza hozzám!

– Focizni! – zsémbelődött Mamó. – De dióval? Ha ő eszi meg az összes diót, mi marad nekünk? – azzal elküldte Danit, hogy kösse meg Fickót. A fiúk morgolódtak, hogy „szegény Fickó, szegény kiskutya”, de aztán megkérték Mamót, hogy a megkötés helyett inkább hadd játszanak vele felváltva a kert végében. Így is lett. Dani megkereste Fickó labdáját, és már hívta is az almafákhoz focizni. A fiúk egymással versenyezve váltották le egymást a kutyafociban.

Míg a fiúk játszottak, a A lányok a szőlőtőkék körül szorgoskodtak. Ollóikkal levagdosták a szőlőfürtöket, és a nagy puttonyba rakosgatták. Közben pedig, mint a kismadarak, csipegették a szőlőszemeket.

A dadus néni Mamónak segített. A szilvát felezték, amit Mamó már tegnap leszedett. Kiskésekkel félbevágták, a magokat kivették, a szilvát pedig az üstbe tették. Pista bácsi már rakta is a tüzet a szilvának. Egész estig rotyoghat majd az üstben, míg lekvár lesz belőle!
Amikor a dió lepotyogott a fáról, a fiúk a kosarakba szedegették valamennyit, és szaladtak mind Fickóval játszani. A puttony is megtelt szőlővel. Pista bácsi a hátára vette, és a ház melletti dézsához cipelte.

– Az egészből mazsola lesz? – fintorgott Maja.

– Dehogy mazsola! – nevetett Pista bácsi. – Először gyerekeknek való must, aztán meg Pista bácsinak való jó borocska! – és már borította is a puttonyból a szőlőfürtöket a dézsába!

Az óvó néni egy lavórba vizet hozott. Lea, Maja és Dorci már dugta volna bele a kezét, hogy megmossa. Csupa ragacs meg maszat volt az édes szőlőtől. Ám az óvó néni rájuk szólt:

– Ne a kezeteket, hanem a lábatokat!

– A lábunkat? – néztek rá csodálkozó szemekkel a lányok. – De hát az nem koszos! Nem is vagyunk mezítláb! – azzal már dugdosták is az óvó néni orra alá a szandáljukat meg a cipőjüket.

– Ha sokáig tudtok kézen állni – mókázott Pista bácsi –, felőlem a kezetekkel is taposhatjátok a szőlőt!

A lányok most már semmit sem értettek az egészből. A koszos kezüket nem kell megmosni, a tiszta lábukat meg igen? És kézen kellene taposniuk, amíg a szőlőből Pista bácsinak jó borocskája nem lesz?

– A szőlőből az édes levet ki kell préselni – magyarázta az óvó néni. – Ha beleálltok a dézsába és jó alaposan megtapossátok a szőlőt, kicsorog belőle a szőlőlé, a must. Aztán ha nem isszátok meg mindet, Pista bácsi leszűri, hogy ne maradjanak benne magok, beletölti hordóba és leviszi a pincébe. A must erjedni, érni kezd, és tavaszra olyan jó bora lesz Mamónak – kacsintott Pista bácsira az óvó néni –, hogy Pista bácsi hozzá jár majd koccintani mindennap!

A lányok hitték is, meg nem is, amit az óvó néni mondott, de mégiscsak elkezdték a cipőket kikötni, a szandáljukat kikapcsolni, a zoknikat lehúzni. Maja még a lábujjai közé tapadt szöszmöszöket is kiszedegette, mielőtt a dézsába lépett.

https://www.pagony.hu/resources/images/82/f2/47/post_side/szuret3.jpgA szőlőn taposni furcsa, langyos, csúszós-szúrós érzés volt. De amikor Pista bácsi elmesélte, hogy régen a gyerekek összekapaszkodtak és énekeltek szőlőtaposás közben, Leáék is dalra fakadtak:

Badacsonyi szőlőhegyen
Két szál vessző,
Szél fújja, fújdogálja,
harmat hajdogálja.
Hol a tyúknak a fia?
Talán mind elkapdosta,
Csűr ide, csűr oda,
kass ki, bárány, kass oda!

Aztán Zsófi és Györgyi következett a szőlőtaposásban, majd a többi lány. Mire a fiúk kifocizták magukat, már mindenki keze-lába tiszta volt. A szilva is az üstben rotyogott. Mamó zsíros és vajas kenyereket kent a gyerekeknek, Dani még paradicsomot is szedett hozzá a konyhakertben. Az almafa alatt aztán meguzsonnáztak, és ittak egy jó pohár mustot. A betakarításnak vége volt, kezdődhetett a játék!

A fiúk a dombon diógurító versenyt játszottak, Györgyi és Zsófi megkeresték a cicát, Maja és Dorci a zsíros kenyérből maradt morzsákat odaszórta a tyúkoknak, Lea a kert végében legelésző Csillag sörényét fonogatta. Az óvó néni elkísérte Mamót az istállóba, hogy kiengedjék a tehenet, a szamarat meg a kecskéket legelni. A dadus néni pedig Pista bácsival az almafa árnyékában diskurált.

VISSZA AZ ÓVODAI ÉLETHET>>

VISSZA A GYŰJTEMÉNYHEZ

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót