OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
CSUKÁS ISTVÁN

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

CSUKÁS ISTVÁN

  2020.02.24. 17:03
"Az író lelke mindig tükröződik a műben, s Csukás István írásaiból valami bölcs naivitás dereng fel. Figurái nem hajlanak a romlásra, romlottságra, sokkal inkább a megjavulásra, a tévedések jóvátételére, a csorbák kiküszöbölésére. Műveiben sosem láthattunk bántást, annál több gyermeki rácsodálkozást a világra - mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára búcsúztató beszédében.
 
Hozzátette: az alkotó mesésen gazdag világában a figurák nem ijesztik meg a gyerekeket, a sárkány egyfejű, a kutya nem harap, a macska nem karmol, a giliszta nem taszító féreg. Csukás István remek költő volt, aki a gyermeki látásmódot és a rácsodálkozás képességét bölcsességgel, melegséggel és zsenialitással rendezte el történeteiben." ( www.magyarhirlap.hu)
 
Csukás István talán a legnépszerűbb és legismertebb magyar meseíró, Süsü, Pom Pom, és még sok figura szülőatyja. Apja kovácsmester, de ő gyerekkorában hegedűművész akart lenni. A békéstarhosi zeneiskolába járt, ám hiába vették volna fel felvételi nélkül a Zakadámiára, ő mégis előbb a jogi egyetemre, majd a bölcsészkarra járt, de egyetemi tanulmányait nem tudta befejezte. "Egészen más a zenei hallás és a verszenei hallás..."– mondta Lackfi Jánosnak a 75. születésnapjára készült szubjektív portréban.
Először a Magyar Televízióhoz került, majd a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője lett. 1985 óta szabadfoglalkozású író.

Már a hatvanas évek közepén a gyerekirodalom felé fordult, erre Kormos István bíztatta, és ezután született meg a Mirr-Murr, a Pom-Pom, a Süsü és számos kitűnő gyerekkönyv. Nagy részükből filmváltozat is készült, sőt, sokan csak film alapján azonosítanak be olyan műveket, mint a Keménykalap és krumpliorr.

A rovatban - korosztály szerint válogatva - végigkísérhetjük a Kossuth-díjas író több évtizedes múltra visszatekintő munkásságát meséivel, ritmikus verseivel és regényeivel, amelyek mondanivalójukban még ma is frissek és korszerűek.
Olvassuk kicsiknek, nagyoknak, felejthetetlen élménybe lesz részünk!
 

Ezen dolgozott halála előtt Csukás István: exkluzív interjú a nagy mesélő kiadójával

Steiner Petra   2020.03.02. 17:28
Ezen dolgozott halála előtt Csukás István: exkluzív interjú a nagy mesélő kiadójával

A Nemzet Művésze, Kossuth-, kétszeres József Attila-, Prima Primissima Díjas magyar költő és író. A kitüntető elismerések ellenére sokan mégis csak a nemzet mesélőjeként hivatkoznak rá, akinek történetein generációk egész sora cseperedett fel. Tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála az egész országot megrendítette, hiszen Csukás István még 83 éves korában is rendíthetetlenül alkotott. A Könyvmolyképző Kiadó alapítója, Katona Ildikó mesélt a HelloVidéknek barátságukról, közös munkájukról és a Csukás-monográfiáról.

A szegedi kiadóvezető nem titkolja, gyermekkora óta rajong Csukás István műveiért. Bár legtöbben híres mesealakjait, Süsüt, Pom Pomot vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgászt említik elsőként, Katona Ildikóban ifjúsági regényei élnek a legélénkebben. A Keménykalap és krumpliorr és a Nyár a szigeten meghatározóak voltak kiskamasz éveiben, de a Vakáció a halott utcában és a Csicsóka és a moszkitók is nagy kedvence. Később, az egyetem alatt még a Sünmadár becenév is ráragadt, amit egy kevésbé ismert Csukás-mű, A legkisebb ugrifüles televíziós bábsorozat figurája után kapott. Épp ezen a gyerekkori szereteten, valamint a költő-író iránti tiszteleten alapult az a heves vágy, hogy bárcsak együtt dolgozhatnának, amit csak még tovább fokozott az a tény, hogy sokáig fájdalmasan hiányoztak a boltokból Csukás István művei.
 

"Beindul a képzelet-mozi - … mert olvasni jó!"

  2020.02.24. 17:03
„Gyerekkoromban, amikor megtanultam olvasni, és az első könyvet becsuktam, úgy éreztem, másik ember lettem. Mintha kinyílt volna előttem az egész világ. Ma sem tudok nagyobb csodát elképzelni, mint amikor a fehér papírlapon megelevenednek a fekete betűk.

Beindul a képzelet-mozi, és a kicsi fekete pöttyök életre kelnek. Ha valaki látja a fejében pörgő filmet, jó úton jár. Az olvasás élménye persze csak akkor teljesedhet ki, ha már megtanultunk olvasni. Amikor már nem jelentenek akadályt a mondatok, amikor már nem esünk pánikba egy-egy vastagabb könyvtől.

Aki nem tud olvasni, nem élvezheti az olvasás adta örömöket. Az olvasás megszerettetésében is nagy szerepe van például az újságoknak. Az újságok, a napilapok nagy előnye a könyvekkel szemben, hogy naponta számolnak be érdekes dolgokról. Újságot böngészve frissen tarthatja az agyát az ember. A jó újság olyan fontos, mint a friss levegő, amit vesz az ember. Nagy szükség van rá.
 

Két szárnyam van, az egyik a vers, a másik a mese, és szépen repülök

Forgách Kinga   2018.09.12. 11:06
csuka_s_istva_n-38826.jpg„A gyerekkel kapcsolatos dolgok többsége nem pénz, hanem odafigyelés kérdése” –  vallja Csukás István, aki – amikor csak teheti – felszólal a gyerekek érdekében, és próbálja képviselni az ifjúsági irodalom és színház ügyét is. Ahogy mondani szokta, mindezt nem maga miatt teszi, mert ennél híresebb már nem akar lenni, hanem a gyerekekért, akik egyébként szinte mindig kimaradnak a pénzosztásból. Szerinte nagy baj, hogy ma már alig vannak magyar ifjúsági filmek, ahogy az is, hogy a kamaszoknak senki nem ír színdarabot.

Csukás István egyébként mindent megtesz, amit íróként meg lehet, nyolcvankét évesen is gőzerővel dolgozik, jelenleg három darabot is ír. Közben töretlenül népszerű régi műveit is újra meg újra kiadják, nemrég megjelent a Pom Pom meséinek összegyűjtött változata, de a kétszáz gyerekjátékot tartalmazó Az én játékos könyvem is nemsokára megint a polcokra kerül, ahogy felnőtt versei is.

Csukás Istvánt fordulatos fiatalkoráról, Weöres Sándorral való kapcsolatáról, és gyerekkori kedvenc olvasmányairól is megkérdeztük, ő pedig sorra elmesélte, hogy milyen „nagy szerencsék” érték őt az életében, amikért a mai napig is hálás.

Mikor tudta meg, hogy egy napon született a nagy mesemondóval, Hans Christian Andersennel?
 

Élményt kell adni - Beszélgetés Csukás Istvánnal

Vass Antónia  2017.06.18. 15:45
A 88. Ünnepi Könyvhéten a Könyvmolyképző Kiadó szerzője, Róbert Katalin egy igazán különleges emberrel beszélgetett. Csukás István történetein generációk nőttek fel, neki köszönhetjük többek között Mirr-Murr, Süsü, vagy éppen Pom Pom kalandjait, most pedig az olvasásról, a gyerekekről és írói pályája kezdetéről mesélt.
 
Hitvallást, iránymutatást kaphatott Csukás Istvántól az, aki vasárnap délben kilátogatott a Vörösmarty térre. A Kossuth-díjas író, mint oly sokszor, ezúttal is hangsúlyozta, hogy amikor gyerekirodalomról van szó, a legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy a gyerek ugyanolyan ember, mint a felnőtt, hasonló érzelmi világgal, ezért hasonló módon is kell kielégíteni az olvasásra, a történetek megismerésére való igényét.
 

Csukás István: a jövő egy méter magas és itt van közöttünk

Sárosi Kinga  2018.07.02. 19:32
Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István, aki augusztusban fellép egy szóládi kisfesztiválon.
 
A rendezvény vissza szeretné csempészni a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Fellépőként ön is részt vesz az augusztusi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon, Szóládon. Mennyire áll közel önhöz ez a dél-balatoni vidék?

Ahol születtem, ott síkság volt, se domb, se hegy – gyerekkoromban tehát síkságélményem volt. Mezőjáró gyerekek voltunk, nyáron szabadon kószáltunk, szerettük a fákat, madarakat. Azt hittem, a világ lapos, ezt láttam, ezt szívtam magamba. Később jöttek a hegyek – a vízélmény ért utoljára, amikor 18-20 évesen először láttam a Balatont. Ott álltam a parton és elámultam, hogy lehet ennyi édes víz egy helyen. Csak szívtam magamba a látványt, az illatot – azóta is ezt teszem. Harminc éve van meg a balatonszárszói nyaralónk, minden nyáron leköltözünk. Jó megélni, amikor a megszokott környezetből átmegyünk egy másikba, jó az évszakokhoz igazodni. Télen Óbudán, nyáron meg Szárszón vagyunk. Már amikor elhagyjuk Budapestet, másképp érzem magam.

A Balatonnál pihen vagy alkot?
 

Így néz ki Csukás István dolgozószobája

Kiss Orsi  2018.07.16. 14:06
csukas_targyalas-kozepes.jpg
 
Csukás István nem szereti, ha bárki rendet rak az íróasztalán, mert szüksége van olyan munkakörnyezetre, amit a saját igényeihez igazíthat. Állítása szerint „az alkotói rendetlenségben” mindennek megvan a pontos helye, a kéziratok is fontossági sorrendben követik egymást a kupacokban. A Süsü és a Pom Pom írója nyolcvankét évesen is aktív, minden nap kilenctől délig dolgozik óbudai lakásában, amelyet ajándék gyerekrajzok, Gombóc Artúr-figurák és Süsü-párnák népesítenek be. Műveit ma is nagy érdeklődéssel fogadják, ő pedig alig győzi megírni az ötleteit. Az utóbbi időben több színdarabját is bemutatták országszerte, a Fővárosi Állatkertben pedig épp a látogatásunk előtti napon avatták fel a Holnemvolt Várat, ahol Csukás-mesefigurákkal játszhatnak a gyerekek.
 

Olvassunk nekik mesét...! - Interjú Csukás Istvánnal

Schäffer Erzsébet   2017.01.09. 11:58
csukas istvanOtt ül a kávéházi törzsasztalánál, integet, nehogy máshová üljek! Elég csak ránézni, már jókedvű lesz az ember. Csukás Istvánba annyi életöröm szuszakolódott gyerekkorában, hogy kitart máig.

"Hát ez az, ezt mondom egyfolytában, egy gyerekbe hétéves koráig olyan mennyiségű életörömöt, nevetést, jókedvet kell belegyömöszölni, hogy kitartson hetven-nyolcvan éves koráig. Ez nem boszorkányság, hiszen a gyerek ősemberi mohósággal veszi birtokba a világot. Issza, habzsolja. És azt habzsolja, amit eléje adunk. Ezért akkora a felelősségünk.

Einsteintől olvastam egy mondatot, nem is olyan régen: Ha azt akarod, hogy intelligens gyereked legyen, olvass neki mesét. Ha még intelligensebb gyereket akarsz, olvass neki még több mesét."
 

Csukás István és a Könyvmolyképző

Garamvölgyi Katalin  2017.10.12. 08:56
Interjú: Csukás István
REZESBANDA ÉS ALBATROSZ

Az Ünnepi Könyvhétre (2013) jelenik meg legújabb vidám története, a Berosált a rezesbanda a Könyvmolyképző Kiadónál.

Mióta tart és hogyan alakult a kapcsolatuk?

A Könyvmolyképzőnek először a neve tetszett meg. Nagyon imponált, hogy valaki egy ilyen kedves nevet mer választani a sok idegen hangzású névtől presztízst remélő kiadók korában. 2009-ben „igazoltam” át hozzájuk, nem állíthatom, hogy hosszú hányattatás után, hiszen mindig volt kiadóm, de a Könyvmolyképzőnél az első perctől fogva éreztem az őszinte érdeklődést, nem pusztán a személyem, hanem az iránt is, amit csinálok. És azóta is változatlan a lelkesedés, nem csak Katona Ildikó kiadóvezető, hanem munkatársai részéről is.
 

Csukás István-figurák, akiket lehetetlen nem szeretni

noklapja.nlcafe  2018.09.30. 10:52
Csukás István figuráin felnőni az egyik legnagyobb ajándék volt, amit a sorstól kaphattunk. Ez a hat mesés alak a legnagyobb bizonyíték rá.

Gombóc Artúr

gombóc-artúrAki a csokoládét ugyanúgy szereti, mint mi, az csak rokonlélek lehet. Gombóc Artúr gyerekként hamar belopta magát a szívünkbe falánk természetével, ugyanakkor a szívünk mélyén mindig picit tartottunk tőle: mi van akkor, ha eleszi előlünk az összes édességet?

Süsü

süsüFelsorolni is hosszú, mi mindenért szeretjük Süsüt, de azért megpróbálkozunk a lehetetlennel. Először is szereti a vadkörtét. Másodszor egy híres egyfejű, olyan sztár a sárkányok körében, hogy Trónok harca Daenerysének Drogonja is csak pislog a népszerűségén. Harmadszor, mert udvarias és tud egy csomó illemszabályt. Negyedszer, mert szereti a pillangókat. És végül azért is, mert tud énekelni. Persze a lista még hosszan folytatódhatna, de nekünk ennyi is elég volt, hogy egy életre a szívünkbe zárjuk.

A nagy Ho-ho-ho-horgász és a Főkukac

a-nagy-hohohohorgászNincs Nagy Ho-ho-ho-horgász Főkukac nélkül, ahogy Főkukac sincs Nagy Ho-ho-ho-horgász nélkül. Bár mi magunk sosem hódoltunk ennek a ho-ho-ho-hobbinak, azt nagyon szerettük nézni, ahogy a Balázs Péter és Mikó István hangján megszólaló figurák mindent megtesznek, hogy becserkésszék a csibész halakat, természetesen sikertelenül.
Véget nem érő szócsaták, egymás szekálása, és fülbemászó főcímdal – hát kell ennél több?
 

2-3 éveseknek - Vidám állatkert

  2014.09.06. 19:30
Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Illusztrálta: Szőnyi Gergely 
 
A gazdagon illusztrált képes lapozó az állatkert állataval ismerteti meg a legkisebbekete egy-egy rövid verssel.
 

3-4 éveseknek - A sínen ült egy fehér nyúl

  2014.09.06. 19:33
Rajzolta: Radványi Zsuzsa
 
Mozin innen, téren túl,
hol a 6-os befordul,
ahol az a nagy közért,
s fagyit adnak forintért
(mindig málnát, de rémes!
De ez itt most mellékes).
 
S szemben áll egy új trafik,
rágógumit kapni itt,
szóval ott a sarkon,
hol rikkancs rikkant, rikácsol,
mozin innen, téren túl,
sínen ült egy fehér nyúl. 
 
 
Szeme piros.
Füle hét centiméter is elért,
bár mi fület, nyulat is,
láttunk már nagyobbat is.
Hogy hol? Falun, múlt nyáron,
a vízhordó szamáron.
És még? Ejnye, ne tarts föl,
itt van, nézd meg, egy tükör!
 

3-4 éveseknek - Dal a hóemberről

  2017.01.09. 20:26
Csukás István: Dal a hóemberrőlIllusztrálta: Szőnyi Gerely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Oldalszám: 8 oldalas leprelló
 
Hideg szél fúj, hogy az ember
majd megdermed.

Kinek jó ez? Csak a kövér hóembernek.
 

3-4 éveseknek - Erdőben jártam

  2018.05.08. 09:37
Csukás István: Erdőben jártamÍrta: Csukás István
Illusztrálta: Szőnyi Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2018
Kötés: leporello
 
A legkisebbek kilenc erdei állattal ismerkedhetnek meg Csukás István verses leporellojából, megtudva azt is, hogy mit eszik, s milyen tulajdonsága van a medvének, nyuszinak, rókának, harkálynak, sünnek, mókusnak, vaddisznónak, őznek és a kakukknak.
 
Illusztrálta Csergezán Pál
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 1986
Kötés: leporello
 
A bundám szőrös, kócos és 
a talpaim nagyok. 
Fő ételem a sárga méz, 
a medve én vagyok. 
Ha brummogok, hát megremeg 
az erdőrengeteg, 
bizony, a hangom mily remek, 
csak rám füleljetek!
 

3-4 éveseknek - Sün Balázs

  2014.09.06. 19:31
Kiadó: Könyvmolyképző, 2015
Razolta: Dargay Attila  

Erdőszélen, erdőszéli tölgy tövében volt egy ház. Abban lakott hét süntestvér:

Sün Aladár, Sün Piroska, Sün Adorján, Sün Dorottya, Sün Demeter, Sün Tihamér s a legkisebb: Sün Balázs.

Róluk szól a verses mese:
 

3-4 éveseknek - Vidám állatsereglet

  2017.01.09. 13:50
Csukás István: Vidám állatseregletIllusztrálta: Szőnyi Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Oldalszám: 8
Kötés: leporelló

 

A legkisebbeknek szóló rövid versek egy-egy erdei állatot mutatnak be.
 

3-5 éveseknek - A Legkisebb Ugrifüles

  2017.01.09. 19:33
Csukás István: A Legkisebb UgrifülesIllusztrálta: Ráduly Csaba
Kiadó: Könyvmolyképző, 2016
Oldalszám: 32

"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyúl.

Vagyis... az az igazság, hogy ott, azon a bizonyos réten több nyúl is volt; hogy egészen pontosak legyünk: rengeteg nyúl volt! És a rengeteg sok nyúl között volt egy, aki a legkisebb volt. Ám neki is szép nagy füle volt, és nagyon szeretett ugrálni! Úgy is hívták: Legkisebb Ugrifüles! Na de nemcsak a legkisebb volt, hanem a legokosabb is. Tudta ezt róla mindenki, még egy vers is keringett róla a réten:

Milyen okos, milyen ügyes a Legkisebb Ugrifüles!"

Mivel nagyon szeretett ugrálni, elugrált az útig, ahol káposztát rakodtak egy teherautóra. Felugrott az autóra, de nem egyedül, mert éppen arra sétált Tüskéshátú, és utána ugrott. Bebújtak a káposzták közé, és elkezdődött a nagy utazás, a vidám kalandok sora. Találkoztak egy unatkozó kutyával, akit megtanítottak játszani. Meglátogattak egy vakondot a föld alatti lakosztályában, ahonnan telefonon felhívták a pontos időt és a tűzoltókat. A végén a két világutazó hazaindult, a fejük tele volt élménnyel, a szívük örömmel.

A mese végén együtt örülünk mi is, és ebben segítenek Ráduly Csaba vidám és szemet gyönyörködtető rajzai.
 

3-5 éveseknek - Cillancs felfedezi a világot

  2017.01.09. 10:34
Kiadó: Juventus, 1989
Oldalszám: 24
 
 
Egy kiscica története, aki a fekhelyéről kiszökve felfedezi a világot, a pamutgombolyagot, a kertet, és aki megriad ősi ellenségétől, az egértől.
 

3-6 éveseknek - Egy kiscsacsi története

  2014.09.09. 17:16
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 1975
Foky Ottó színes, mulatságos bábos fényképeivel
Oldalszám: 52

Ki ne ismerné a kedves, jámbor, kék posztóból készült kiscsacsit, akinek kedvenc helye a virágtartó egyik sarka? És ki ne ismerné a torzonborz, villogó szemű Mirr-Murrt, a fogait csattogtató, de nem is olyan félelmetes kandúrt?

Évek óta jó barátunk mindkettő és a hozzájuk tartozó vidám kis kompánia, részben a tévéből, részben a Móra Kiadónál megjelent mesesorozatból.
 
Kiadó: Könyvmolyképző, 2015
Illusztrálta: Ráduly Csaba
Oldalszám: 88
 
Ebben a könyvben útnak indul Csukás István Kossuth-díjas költő híres mesehőse, Mirr-Murr, a kandúr. Első pillantásra megszeretjük őt, hiszen olyan ártatlan képe van.

Ám az ártatlan külső óriási kalandvágyat takar, kiderül, hogy félelmetes góllövő, hogy harcias légyvadász, s kiderül az is, hogy mi a nagy álma: kóbormacska szeretne lenni!

Ugrabugrálásával, játékos, bohókás kedvével beragyogja a szobát, nagyotmondásával, hencegésével, tréfás megjegyzéseivel beragyogja a szívünket.

Ne is felejtsük el, mert a következő kötetekben tovább olvashatjuk kalandjait.

Ráduly Csaba rajzai derűsen és játékosan varázsolják elénk a híres macskát és barátját, a kiscsacsit.
 

4-7 éveseknek - Kelekótya ​kandúrok

  2020.01.31. 16:49
Illusztrálta: Cakó Ferenc
Kiadó: Ifjúsági, 1987
Oldalszám: 32

Sétáltam egyszer az utcán, bámészkodtam, tűnődtem, mikor egy árnyék elsuhant előttem, be a pinceablakba!

Nahát, mi lehetett az? Óvatosan a pinceablakhoz mentem, két szem parázslott rám. Egy kandúr nézett kíváncsian. Néztük egymást egy ideig.

– Legyünk barátok! – mondtam neki. – És majd jókat mesélünk egymásnak!

Így is lett. A kandúrt elneveztem Oriza-Triznyáknak, mert mindenkinek jár a név, és ő bemutatta sorban a barátait: Mirr-Murrt, a kandúrt, Téglagyári Megállót, a fura nevű kutyát és a többieket.

Elmesélték a kalandjaikat, én meg könyvet kanyarítottam belőle, meg mesefilmet, hogy mások is megismerhessék! Most új meséket hallottam tőlük, és gyorsan megírtam.
Olvassátok!
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót