OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IRODALOM ÉS FILM: GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM
IRODALOM ÉS FILM: GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM : MESEREGÉNY 6-9: Lengemesék (2) Nádtengeri nyár

MESEREGÉNY 6-9: Lengemesék (2) Nádtengeri nyár

  2019.02.27. 01:40

Berg Judit - Lengemesék - Nádtengeri nyárKiadás éve: 2013
Oldalszám: 116

A végtelenül hullámzó Nád-tengeren zajlik az élet.

Kikeltek a kiskacsák, cikáznak a szitakötők, és csendesen szövögetik hálóikat a pókok. A nádas zöldbőrű őrzői, a lengék, nádirigóháton cirkálva vigyázzák a Locsogó-tó lakóinak nyugalmát, éberen fürkészik az ellenség terveit, de szabadidejükben szívesen strandolnak és ropogtatják a finom pattogatott békalencsét. Persze akadnak kötekedő alakok is bőven! Undok kecskebékák és nagyképű vízisiklók keserítik a máskor vidám lengegyerekek életét.

Berg Judit népszerű mesesorozatának második kötetében ezúttal a lengék nyári kalandjait élhetjük át. Miközben Füttyös Vilkó elpusztíthatatlan csodahajó építésén fáradozik, vagy éppen vízicsatát játszik a barátaival, a harácsok egy fondorlatos csellel el akarják foglalni Lengevárat. Vajon ezúttal is sikerül Vilkónak keresztülhúzni a számításaikat? Sikerül megmentenie a fogságba esett barátokat, és békét kötni a vízisiklókkal?

Mindez kiderül a Lengemesék nyári epizódjából, melyben Timkó Bíbor gyönyörű rajzai keltik életre a nádtengeri mesevilágot.

 

2012-ben volt egyszer egy Lengemesék. Most meg már itt a Lengemesék - II. Nádtengeri nyár című mesekönyv Berg Judittól. Mixeltünk ma belőlük egy Matinéra valót. 

Lengevár a világ legkülönösebb városa. Alatta víz, fölötte ég, körülötte hullámzik a végtelen Nádtenger. Ha feltámad a szél, Lengevár fészekszerű, sásból szőtt házai a nádszálakkal együtt hajladoznak. Lakói, az aprótermetű, zöldbőrű lengék éppen ezért nem szédülnek sosem. Szárnyalhatnak nádirigó-háton, billeghetnek kéregtutajban a hullámok tetején, vagy akár bukfencezhetnek a szélben ingó Lengevárban, mégsem forog velük a világ.

Nem kavarog a gyomruk, nem verdes a szívük ijedtükben, sőt, minél jobban imbolyog alattuk a talaj, ők annál otthonosabban érzik magukat. Majd meglátjátok, hogy ez időnként igazán szerencsés adottság. A lengék ugyanis a Nádtenger őrei.
 
Berg Judit: Lengemesék – Nádtengeri nyár

Éberen vigyázzák a tó lakóinak életét, oltalmazzák a vízimadarak fiókáit, védik a nádasban növekvő növényeket, vigyáznak a növekedő ebihalakra, de jó barátságban vannak a pókokkal, szitakötőkkel, gőtékkel, halakkal, sőt még a parti kövek közt élő vízicsigákkal és bolharákokkal is. Idomított nádirigóik hátán őrjáratoznak a levegőben, szemmel tartják a Nádtenger környékét, lecsapnak a fosztogatókra, a rablókra és a szemetelőkre is. Harácstanyát, ősi ellenségeik városát különösen szemmel tartják, mert a vörös bőrű, lusta harácsok gyakran indítanak támadást a Nádtenger lakói ellen.

  Berg Judit: Lengemesék – Nádtengeri nyár

Míg a vidám, izmos lengék mások biztonsága felett őrködnek, a kerek képű, mogorva harácsok azon törik a fejüket, miként tudnának madártojást, kiskacsákat vagy éppen békalencsét rabolni. Ha a lengék nem őriznék folyamatosan a tó biztonságát, a harácsok már réges-régen kifosztották és tönkretették volna Nádtengert. Így is gyakran okoznak károkat a vízben és a tóparton, főleg nyáron, amikor hajnaltól napnyugtáig zajlik az élet. Madárszülők terelgetik és tanítgatják fiókáikat, halak és siklók cikáznak a vízfelszín alatt, zsong a vidék a rovarok zümmögésétől, a tücsciripeléstől, miközben békák egész kórusa dalolja át az éjszakát. A lengeőröknek ilyenkor annyi a dolga, hogy néha elkerüli a figyelmüket a harácsok titkos fondorkodása.

Szerencsére a lengeőrök vezetője, Rence Ervin nemcsak szigorúságáról, de éles szeméről is nevezetes. Eddig még mindig sikerült időben észrevennie, miben mesterkednek a Nádtenger ellenségei. Munkáját bátor és harcra kész lengecsapat segíti. A lengeharcosok haja barna, mint a nádbuga vagy az öreg fűzfa kérge, zöld arcuk beleolvad a nádas zöldjébe, fekete szemük úgy csillog, mint a napfényben cikázó rózsabogár szárnya. Ha lesben állnak, szinte láthatatlanok. De ha megharagszanak, vadméhekként süvítenek át a Locsogó-tó fölött.

Miközben Vilkó elpusztíthatatlan csodahajó építésén fáradozik, vagy éppen vízi csatát játszik a barátiaival, a harácsok egy fondorlatos csellel el akarják foglalni Lengevárat. Aljas terveik közt szerepel a teljes hatalomátvétel, a rigók rabszolgasorba állítása és a békalencsék kifosztása is.

Azonban Füttyös Vilkó ezúttal is résen van, és megmenti a Lengebirodalmat a pusztítástól. Bátorságának és ravaszságának köszönhetően meghiúsítja a harácsok tervét és kiszabadítja a harácstanyán fogságba ejtett nádtengeri lakókat. Hősies tetteit követően a király felajánlja, hogy bármit kívánhat tőle. Vilkó pedig önzetlenül barátjának, a féllábú békának kedvező kéréssel hozakodik elő.

Az izgalmas kalandokkal teli nyári mese nemcsak szórakoztató, hanem egyúttal érdekes tanulságokkal is szolgál. A bátor, nagylelkű és önzetlen gyermekhős kalandjain keresztül egy új lengevilág tárul elénk.

Lengék a nagyvásznon

 

Berg Judit a kortárs gyermekirodalom egyik legkedveltebb szerzője, nem véletlenül: történetei érdekesek és ötletesek, karakterei pedig igazán szerethetőek. A Nádtengert benépesítő aprócska lények, a Lengék már több kötetnyi kalandot éltek át, ideje volt, hogy Füttyös Vilkó vezetésével meghódítsák a mozivásznat is.

Berg Judit munkáit ugyanakkor korántsem csak a gyerekek szeretik, igényes és ízléses történetei, kedves karakterei komoly elismeréseket vívtak ki szakmai körökben is. A József Attila-díjas írónő nevéhez fűződnek Maszat kalandjai, neki köszönhetjük a két kis dínót és a Hisztimeséket, a Rumini-sorozattal pedig az Év Gyermekkönyve díjat is elnyerte egy ízben.
A kivitelezésében is igényes gyermekkönyvekben a szöveggel egyenrangú módon, egymást harmonikusan kiegészítve van jelen a képi illusztráció, a lenge nevű lényeket és az egész Nádtengert vizuálisan életre hívó Timkó Bíbor munkái valósággal animációért kiáltottak.
 
Lengemesék

 

Az új, magyar, egészestés animációs film nem csak azért különleges, mert ebben a műfajban régen készült már hazai alkotás (s olyankor is árnyékot vetett a műfajra néhány kevésbé sikerült munka, ld. A kis Vuk), hanem mert kimondottan a közönség legkisebb tagjait, az óvodás korosztályt célozza meg. A film a maga alig egyórás hosszával kiválóan befogadható a 3-6 éveseknek, nem mozgat túlontúl sok karaktert, a történetvezetés egyszerű és jól követhető akár a könyvek előzetes ismerete nélkül is. A kellően fordulatos cselekmény azonban bőven tartogat annyi izgalmat, amennyi egy kisiskolás figyelmét is bizonnyal leköti.

Lengemesék

A történet fókuszában a kis lengefiú, Füttyös Vilkó áll, aki nagyon szeretne már a nagyokhoz hasonlóan buzogányt vetni, nádirigón repülni és a tavon csónakázni, ez azonban a zöldhajú-zöldfülű ifjoncoknak még tilos, meg kell várniuk, amíg felnőtté érnek, amelyet a hajuk bebarnulása jelez. Vilkó barátai szemlátomást jó úton haladnak a barnulás útján, csupán Vilkó üstöke bizonyul minden reggel ugyanolyan éretlennek, mint előző este volt. Ő azonban nem búslakodik hosszan, s még ha olykor tilosban jár is, mindig a jószándék, a kíváncsiság és az alkotókedv vezérli. Amíg a többieket őrzővé avatják, hogy beteljesítsék feladatukat és a Nádtenger békéje felett őrködjenek, addig Vilkó elsüllyeszthetetlen palackhajót épít, megmenti az ebihalakat és figyelmezteti társait a tó túloldalán lakó Harácsok jelentette veszélyekre.

Lengemesék

Az események mozgatórugója pedig – Vilkó siettetni kívánt felnövekedésén kívül – a kis vörös, gömbölyű lények, a Harácsok mozgolódása lesz. Ezek a kicsiny lények éppen ellentétei a szorgos és békés lengenépségnek: ők nem szeretnek dolgozni, egész nap a hasukat süttetik és a hattyúkkal szövetkezve szeretnék átvenni az uralmat Nádtenger fölött, hogy mindenkit az igájukba hajtsanak. Minthogy a lengék éppen a békaderbin mulatoznak, a szórakozásból egyedül kimaradó Vilkón múlik, hogy gonosz tervüket siker koronázza-e.

Lengemesék

Lengemesék kedves főhősei egyből elrabolják a kisgyerekek szívét, felnőttként azonban azért is szerethető a történet, mert nem redukálja a problémákat a jók és a rosszak végletekig kiélezett, fekete-fehér ellentétére. Vilkó nyíltan nehezen viseli a felnőttek világából való kirekesztettséget, s ha rosszban sántikál, büntetést mérnek rá, a bátorságát és tisztaszívűségét ugyanakkor elismerik a szabályokat hozó felnőttek is. Barátságok szövődnek, a rosszul fejlődött lábú kecskebéka egyenlő partner és igaz barát Vilkó számára, a Nádtenger társadalma pedig nem él hazug, sosemvolt idillben: a vízisiklók népe nem ismeri el a lengék vezetőjének, Sulyom királynak az uralmát, amikor azonban a Harácsok gonosz tervét kell megakadályozniuk, szövetségre lépnek egymással. Itt lakik a megközelíthetetlen, öreg és bölcs szürkegém és barátja, a lengék világából már kissé kifelé mutató Nagyapó is. Végül a Jó természetesen elnyeri méltó jutalmát, a történet igazi erénye azonban az, hogy a maga módján felmutatja jó és rossz relatív voltát.

A film vizualitásáról fontos elmondanunk, hogy Timkó Bíbor látványtervei nyomán egy gyönyörűen kimunkált és szemnyugtatóan zöld világ kerekedik ki a Nádtengerből és lakóinak sokaságából, az aprólékos kidolgozottságnak köszönhetően pedig megannyi finom jelzésen keresztül képeződik le a történetben a mi jól ismert világunk. Kiemelten fontos azonban, hogy a részletgazdag vizualitás nem jelent egyet az animációs és filmes technikák túlpörgetésével, a képen belül általában jól elkülönül az előtérben mozgó szereplő és a nagyrészt statikus háttér, nincsenek túl gyors montázsok, a képek egymásutánisága a gyerekek számára is jól követhető. Ez pedig rendkívül fontos szempont egy óvodás korosztálynak szánt filmalkotás esetében. 

Pálfi Zsolt

 

Lengemesék - Színes, magyar rajzfilm

A forgatókönyvet azonos című meséje alapján írta: Berg Judit

Látványterv: Timkó Bíbor

Animációs rendező: Pálfi Zsolt

Storyboard: Hernádi Edit

Vezető animátor: Bárdos Attila

Operatőr: Antók Krisztián

Producer: Temple Réka

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinhető.
Bemutató:
2017. április 27.
 
Forgalmazza a Vertigo Media

Forrás: prae.hu

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót