OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ : A tűz ösvénye

A tűz ösvénye

  2018.10.31. 13:34

Írta: Molnár Krisztina Rita, illusztrálta: Simonyi Cecilia. Naphegy Kiadó, 2018., 96 oldal
 
A víz ösvényében megismert, kedves és népes család története a Tisza és Bodrog közt fekvő kis faluban folytatódik. Az itteni rokonoknál töltik a karácsonyi szünetet a szülők meg a négy gyerek: Tamás, Misi, Boró és Lili.
 
Füst

–  Huuuh. Azt hiszem, berakom a tésztát a hűtőbe. Ez ma nem akar sikerülni. Majd megsütjük szombaton. Főzök egy teát. Egy citromfűteát. Kérsz te is?

– Igen, anya, az jó lesz.

– Vegyél föl még egy pulcsit. Ez jó sokára fog kiszellőzni. Egyszer… tényleg, ezt még nem is meséltem el neked, szóval egyszer nálunk volt egy igazi tűz… vagyis majdnem volt. Amikor még kicsik voltunk. Évek óta eszembe sem jutott. Csak most. A füst szaga. Ettől előjött az egész.

– Mi? Milyen egész?

 

– Azt hiszem, nyolcéves lehettem. És az öcsém hat és fél. Emeletes ágyunk volt, én aludtam fölül.

– Fura téged elképzelni egy emeletes ágy tetején. Meg nyolcévesen is…

– Hát, gondolom. De mielőtt felnő az ember, általában nyolcéves is lesz. Meg tíz, meg tizennégy…

– És te? Te jártál valakivel nyolcadikban?

– Nem. Már nem. Azt hittem, belepusztulok. Ha az ember először szerelmes igazán, és az véget ér…, az azért fáj. Ha akarod, majd elmondom azt is. De most tele van a fejem ezzel a másik emlékkel. Amikor kigyulladt a kispárnám.

– Kigyulladt a kispárnád?! De hogy? Ha te aludtál fönt?

– Vacak, régi bérház volt, amiben laktunk. A gyerekszobát egy konyhából alakították át nekünk. A gangra nyílt az ablaka, és csak úgy dőlt be a fény, ha sütött a nap. De akkor épp szakadt a hó. Mert télen történt.  Mármint az, hogy egy este az anyukám úgy döntött, bekapcsolja a szobánkban a hősugárzót, hogy meg ne fázzunk. A régi konyhákban nem mindenhol volt radiátor, mert főzés közben melegített a tűzhely. Nyáron költöztünk, és a fűtés szerelése valahogy még nem lett kész…

Tudod, Boró, akkoriban minden elég nehézkesen ment, központilag lehetett csak a dolgokat intézni, ez még épp a szocializmus utolsó éveiben történt. Majd tanuljátok töriből. Szóval az anyukám bekapcsolta a hősugárzót, mesélt nekünk, mi meg elaludtunk. Persze mindig beszélgettünk a még a sötétben, aztán az egyikünk egyszer csak nem válaszolt, és akkor tudtuk, hogy ő már alszik…

Hm. De rég aludtam az öcsémmel. Nahát. Pedig akkor olyan volt, mintha minden mindig így lenne, és soha nem is lehetne másképp… Na, és akkor… akkor egyszer csak fölébredtem. És nem láttam semmit. És nem azért, mert sötét volt. Hanem mert valami marta a szemem. És fojtogatott. Azt hiszem, ha akkor nem ébredek fel, most nem beszélgetünk itt… te jó ég, ebbe még soha nem is gondoltam bele… hogy micsoda szerencse…

Tele volt a szoba füsttel, és iszonyú büdös volt. Lenéztem az ágyról. A gomolygó füstben csak egyetlen izzó foltot lehetett látni. A kispárnámat. A hősugárzóra esett. Egy tüzes, narancssárga világító pamacs lett belőle. Nem tudom, hogy másztam le. De valahogy eljutottam a nagyszobáig. A többire nem emlékszem. Hogy hogy ébresztettük fel az öcsémet, és anya hogy oltotta el a tüzet, és egyáltalán, hogy hogyan oldotta meg az egészet. Csak azt tudom, hogy apa akkor nem volt otthon valamiért, és azt, hogy aznap végül bent aludtunk a nagyszobában. És utána is, még napokig, mert a szobánk tele volt az égett toll szagával, ami iszonyú, és hideg volt, mert hősugárzóról egy darabig szó sem lehetett… És azt hiszem, féltünk is. Aztán elmúlt. Látod, majdnem ki is ment a fejemből… csak most, a füst, hogy a mézes odaégett…

 

Marsmese

 – Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy bolygó. Pontosabban nem is bolygó volt, hanem egy falu. De annyira furcsa volt benne mindenki, mintha nem is a Földről való lenne. Mintha valahonnan az űrből jöttek volna. Mondjuk a Marsról. Tudod, arról a bolygóról, ami…

– Tudom, tudom! A vörös bolygó! És egy római istenről nevezték el, arról a tavaszi istenről, aki miatt a március március. Marsról, na. A hadistenről.

– Hát ezt meg honnan tudod?

– Apával olvastuk egy csillagászatos könyvben. De meséld tovább!

– A királyt Mártonnak hívták, és az összes lakó olyan volt, mintha állandóan parázson lépkedne. A cipőjük pipacspiros szattyánbőrből készült. Tüzes volt a hangjuk, sütött a tekintetük, mintha tüzet raktak volna bennük, ami csak úgy lobogott, és olyan forró volt, hogy soha, de soha nem fáztak. Rövidujjú pólóban jártak télen-nyáron, és takarójuk sem volt, álmukban csak egy vékony narancssárga lepedőt ejtettek magukra, azt is csak azért, hogy kuckósabb legyen a fekvés az ágyukon, meg hogy ne fázzanak meg, mert azért azt tudtak. Belázasodni. Mivel mindig ezekben a könnyű ruhákban jártak. A neve is mindnek tüzes volt. Piroska, Herold, Hajnalka, Matild, Marcell meg Márk és Artemisz és Róza.

– Várj, nem értem. De ha falu volt, akkor hogyhogy volt benne király? Az nemcsak az országoknak van?

– Hát, a legtöbbször igen. De azért van egy-két ilyen falu is. Ahol van király. És Márton király nem palotában lakott, ahogy a legtöbb uralkodó. Márton király egy piros cseréptetős, tornácos házban élt. A kertje tavasszal telis-tele volt tulipiros tulipánokkal, nyáron meg vörös rózsával és bordó kardvirággal. A kert végében pirosló almafák. Volt egy kis tó is az almafák mögött, aminek nagyon örült Márton király, mert szeretett úszni. Ha haragos lett, nem várta meg, hogy egészen átforrósodjon, rögtön, ahogy a füle égni kezdett, leszaladt a tóhoz, és úszott egy nagyot.

– Haragos?

– Haragos. Igazságos király volt, ezért elég gyakran lett haragos, mert az emberek elég gyakran igazságtalanok egymással. És Márton király azonnal megérezte, ha valaki igazságtalanul viselkedett a falujában. Vagyis a bolygóján. A fülével érezte, az volt az igazságvevő készüléke. Ha például egy anyuka az első idei eperből minden gyerekének öt szemet rakott a tányérjára, és a nagyobbak gyorsan kivettek kettőt a kisebbik tányérjából, mert az még úgysem tud számolni, azonnal elkezdett melegedni a füle. De nem rohant oda azonnal, ahol az eset történt, előbb úszott egyet a tóban, hogy lehűtse magát, mert tudta, hogy a hirtelen harag nem jó tanácsadó. Aztán magára kanyarította vörös frottírból varrt királyi fürdőköntösét, és odaballagott a tett helyszínére.

– És mit csinált? Gondolom, már semmit sem tehetett, ha egyszer megették azt a két szem epret!

– Hát, epret éppen nem tudott varázsolni, de perzselt a tekintete és a hangja, ahogy megkérdezte a két testvért, hogy szerintük kedves dolog-e megtréfálni egy óvodás öcsikét. És persze azonnal keserű lett a torkukban az eper íze a pironkodástól. Aztán elzavarta őket epret szerezni sitty-sutty, még jó, hogy a falu majdnem minden kertjében volt eperágyás. Aztán amikor megjöttek a frissen szedett eperrel, és odaadták a kistestvérüknek, Márton király megdicsérte őket. Mert a marsfalviak mind nagyon melegszívűek, akik könnyen haragszanak, de könnyen is olvadnak meg a saját szívük melegétől. A királynak egyenesen olyan jó szíve volt, mintha nem is szív, hanem egy forró kályha dobogott volna a bordái közt.

– Hm. Akkor egy kicsit hasonlítanak ezek a marslakók Boróra. Meg apára. Nem?

– Lehet. Igen, most, hogy mondod…

– És szerelmesek? Úgy értem a marslakók. Csak Boró miatt kérdezem…

– Ja! Hát persze! Állandóan! Már négy-öt éves korukban szerelmesek lesznek, és ennek mindenki nagyon örül, mert aki szerelmes, az olyan… olyan szép lesz, na, mert valahogy olyan, mintha lebegne, mint egy léggömb, és csak úgy ragyog a szeme, mint…

– … mint Borónak…?

– Na, ezt eltaláltad, Tamás! Pont úgy, igen.

 

Forrás: deakkert.dfmvk.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót