OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ : Lufi ​és a hajmeresztő szerelem

Lufi ​és a hajmeresztő szerelem

  2020.02.23. 16:26

Írta: Balázs Ágnes, illusztrálta: Békés Rozi. Móra Könyvkiadó, 2016., 240 oldal
 
’’Bibinek
és a Rettenthetetlen Betűfalóknak"

1.
Mi van velem?
Nem tudom, mi van velem mostanában!

Amikor Szamóca felbukkan a folyosó végén és rám mosolyog, vagy amikor bedugja a fejét az osztályterembe, és azt mondja nekem, hogy „Szia, Lufi!”, akkor hirtelen nagyot dobban a szívem, jéghideg lesz a tenyerem, és fülig vörösödöm. Ezért mostanában inkább elkerülöm a 6. b osztálytermét, hogy minél kevesebbet találkozzam vele, mert az még csak hagyján, hogy a szívem majd kiugrik a helyéről, amikor megpillantom őt, meg hogy olyan vörös lesz a fejem, mint Kertész néninek, miközben azt harsogja a házunk udvarán, hogy

„Már megint ki gázolt keresztül a kukacvirágaimon?, de hogy a kezem is remegni kezdjen, mint a hetvenéves Tücsök bácsinak, amikor Szamóca odanyújtja nekem a túrós táskája felét, az már mégiscsak sok!

Mészáros Emőke szerint Szamóca semmit sem változott az évzáró óta, pontosan úgy néz ki, mint a nyári szünet előtt, de én biztos vagyok benne, hogy nincs igaza. Először is, Szamóca sokat nőtt a nyáron, és ez csak azért nem tűnik fel Mészáros Emőkének, mert ő is sokat nőtt a nyáron, akárcsak én, így hát Szamóca, sajnos, még mindig egy fél fejjel alacsonyabb nálam. Ezenkívül Szamócának mélyebb lett a hangja, és megváltozott a tekintete! Olyan lett, mint az áramütés!

 

Márta néni is észrevette a változást, legalábbis ami Szamóca hangját illeti, ugyanis az első énekóra után áttette őt a szoprán szólamból az altba. Nem tudom, hogy az áramütést rajtam kívül ki vette még észre, mert nem merem megkérdezni senkitől. Amikor véletlenül összefutok Szamócával, és ő rám emeli kedves vadgesztenyeszemét, akkor én egy jókora ütést érzek a mellkasomban, amitől néhány másodpercre teljesen megbénulok, és amikor végre
szóhoz jutok, akkor csak dadogok meg nagyokat nyelek meg összevissza beszélek. Szamóca olyankor leveszi a szemüvegét, megtörölgeti a pólója szélében, és szép türelmesen kivárja, amíg lassan kinyögöm, amit mondani szeretnék.

Nagymama szerint azért nem tudom mostanában választékosan kifejezni magam, mert túl sok változás történt körülöttem. Az igaz, hogy rengeteg minden átalakult az iskolában és odahaza is! Nem elég, hogy felsős lettem, és hat ismeretlen tanárt kaptam a nyakamba, még egy új osztályfőnököt is meg kell szoknom, Gabi nénit. Gabi néni matematikát tanít, félelmetesen villog a szemüvege, és folyton ráncolja a homlokát. Már az első héten ránk hozta a frászt; bemutatkozásképpen megíratott velünk egy dolgozatot, azt mondta, kíváncsi, mire emlékszünk a tavalyi anyagból. Hát én nem sokra emlékeztem, mert hiába próbáltam minden erőmmel a szöveges feladatra koncentrálni, mindig eszembe jutott az a levél, amit Szamóca óra előtt a kezembe nyomott.

Sajnos nem volt időm elolvasni, mert Gabi néni még becsöngetés előtt megjelent az osztályteremben (…) Óra után aztán hiába kerestem Szamóca levelét, nem találtam, úgyhogy tanítás végén mérgemben még Pál Laura füzeteit is a táskámba söpörtem, mert előfordulhatott, hogy nagy izgalmamban az ő firkái között rejtettem el Szamóca levelét.(…) Mészáros Emőke ma tanítás után közölte velem, hogy olyan vagyok, mint egy tank, szegény Szamóca biztosan rám várt a kapuban, én meg köszönés nélkül elrohantam mellette, csoda, hogy fel nem löktem nagy siettemben. Persze hogy elrohantam Szamóca mellett, hiszen amint megpillantottam őt, bumm, már éreztem is az áramütést a mellkasomban, és még mielőtt teljesen lebénultam volna, jobbnak láttam elmenekülni a helyszínről. Úgysem tudtam volna mondani neki semmi értelmeset. Vörös fejjel dadogni meg idegesen nyeldekelni már látott eleget.

És nem elég, hogy az iskolában ennyi változás történt, még otthon sem tudok megnyugodni! Amióta az ikrek járni kezdtek, olyan felfordulás van nálunk, mint amilyet Szűcs Karcsiék rendeznek az öltözőben, miközben mi a tornateremben izzadunk.(…) Reggelente, amikor elindulok az iskolába, hiába csukom be a szobám ajtaját, anyu mindig kinyitja valamiért, és aztán nyitva is felejti. Na, a tesóimnak sem kell több! Mire anyu megtalálja őket, a szobám úgy néz ki, mintha bombát robbantottak volna benne. A játékaim szanaszét hevernek a padlón, a füzeteimből hiányoznak a lapok, a könyveim megtépázva, megrágcsálva szomorkodnak imitt-amott. És még csak megszidni sem lehet az ikreket, mert ők még kicsik, és anyu szerint nem akarattal okoznak kárt. De nekem teljesen mindegy, hogy akarattal teszik-e vagy sem, mert ez a lényegen semmit sem változtat! A füzetem lapjai nem forrnak össze, a játékaim nem másznak vissza a helyükre, hanem nekem kell elpakolnom őket, és a könyveim sem néznek ki úgy, mint új korukban.

És az ikrek miatt még Tornádót is elvették tőlem! Az én édes, aranyos kutyám most Lajos bácsinál lakik, az órásbolt fölötti lakásban. Nagymama megnyugtatott, hogy rendesen ellátja majd, és nem értette meg, hogy nem azért bőgök, mert attól félek, hogy Tornádó nem kap majd elég velős csontot, hanem azért, mert hiányzik a reggeli hancúrozás vele. Tornádó ugyanis minden reggel ellopta az ágyam alól a papucsomat, és én addig kergettem a lakásban,
amíg vissza nem szereztem tőle. Hiába könyörögtem, hogy Tornádó megint velem lakhasson, apu kijelentette, hogy bőven elég neki az ikrek visítozását hallgatni, nem hiányzik még az is, hogy Tornádó feldöntse őt, amint kilép a fürdőszobából. Most csak délutánonként találkozhatom az én édes kutyusommal, amikor kiviszem őt sétálni a parkba. Éppen csak ledobom otthon az iskolatáskámat, és már rohanok is az órásboltba Tornádóért. Csak az a baj,
hogy akkor sem lehetünk kettesben, mert a parkban mindig összetalálkozom valakivel, aki aztán eltereli Tornádóról a figyelmemet. Vagy Takács Tamarával futok össze, vagy Mészáros Emőkével, esetleg Pál Laura és a Kukucska ikrek borzolják az idegeimet, a lényeg az, hogy még Tornádóval sem oszthatom meg azt a zűrzavart, ami mostanában a fejemben és a lelkemben lakik.(…)

Otthon rettenetes látvány fogadott! Az iskolatáskám üresen hevert a padlón, a füzeteim cafatokban, a tankönyveim borítója zsírkrétával kidekorálva. Benjámin, amint megpillantott, izgatottan hadonászni kezdett a tolltartómmal, amelyben, mondanom sem kell, egy árva toll vagy ceruza sem maradt, és lelkesen azt rikkantotta, hogy „Lu!”, ami azt jelenti nála, hogy
Lufi, Rebeka pedig boldogan sikongatva négykézláb megindult felém. De én most egyáltalán nem tudtam örülni nekik, helyette sírva fakadtam, és azt bömböltem, hogy elegem van ebből a két kis undok békából, nem akarok testvért, én nyugalmat akarok végre, és azt akarom, hogy ezentúl senki ne lépjen a szobámba az engedélyem nélkül!

A rombolásnak aztán több következménye is lett:

1. Anyu megígérte, hogy kapok egy kulcsot a szobámhoz, vásárol nekem új
füzeteket, és borítót is kapok a könyveimre.
2. Nem találtam meg Szamóca levelét.
3. Az ikrek Pál Laura füzeteit is széttépték. (…)

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót