OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR : Lengemesék I. - Tavasz a nádtengeren (1)

Lengemesék I. - Tavasz a nádtengeren (1)

  2013.07.08. 22:43

Írta: Berg Judit, illusztrálta: Timkó Bíbor. Sanoma Kiadói Rt., 2012.,  80 oldal
 
 
Mesék a Nádtengerből
 
Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger. Tavasszal olyan vidám zöld leveleket növeszt, hogy akár rétnek is beillene. Nyáron a nádszálak tetején barna hajkorona nő, távolról nézve úgy barnállik a sok buga, mint a frissen szántott föld. Őszre a nádas megsárgul.
Télen, mikor a tó befagy, a nádvágók levágják az elszáradt szálakat, és a nádtengerből hírmondó sem marad. De tavasszal a Locsogó-tó partján újra megjelennek a vidám zöld hajtások, és a Nádtenger új életre kel.
A Nádtenger hullámai között minden tavasszal megkezdődik a munka. A vízi madarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat, a nádirigók a karcsú nádszálak derekára fonják fészküket. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt.

 


Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat. De a legvidámabbak mégis a Nádtenger őrei, a lengék.

Hogy róluk eddig még nem hallottál? Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, mindannyian megtalálhatók a lexikonokban és múzeumokban, utánuk nézhetsz könyvtárakban vagy az interneten, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. A tudósok és kíváncsi megfigyelők elől azonban gondosan elrejtőznek.

Nem is kell bujkálniuk, elég mozdulatlanul ücsörögniük egy nádszálon, hogy észrevétlenek maradjanak. A lengék teste alig nagyobb, mint a pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, hajuk pedig kócos barnán lobog a szélben. Vagyis csak a felnőttek haja barna. A csemeték fején vidám zöld hajtások ágaskodnak.

A lengegyerekeket éppen ezért senki sem nevezi zöldfülűnek, hiszen minden lengének zöld a füle. Zöldhajúnak szokták hívni őket legfeljebb, amikor éppen arról esik szó, mit nem szabad csinálniuk. Mert a lengék sok mindentől óvják az ifjoncokat. 

Egyedül nem evezhetnek, nem ülhetnek békahátra, nem kaphatnak fegyvert, és ami a legrosszabb, nem repkedhetnek a nádirigók hátán. Nem csoda, hogy minden lengegyerek szívrepesve várja a napot, mikor zöld haja végre barnulni kezd. 

 

I. fejezet - Viharsárkány

Füttyös Vilkó, a csillogó szemű, zabolátlan lengefiú izgatottan figyelt. Jobb kezében fából faragott kulcsot szorongatott, bal kezével zöld hajfürtjeit csavargatta, miközben tekintete a láthatárt kémlelte. Vihar készülődött. Az ég már elsötétült, vad szél süvített a tó felett, és hatalmas erejével szinte ráfektette a nádszálakat a vízre. A nádas lakói rég biztonságos helyre húzódtak már. Volt, aki a vízbe merült, mások az iszapba ásták be magukat, a madarak a nádtövek között kerestek menedéket. Még a Nádtenger védői is visszavonultak őrhelyükre, Lengevárba.

A vihar elmúltáig az őrszolgálat is szünetel, ilyenkor a lengék is csak a várból ki-kilesve tartják szemmel a vidéket. Füttyös Vilkó elégedetten pörgette ujjai között a fakulcsot. Hetek óta a kegyetlen szélre és a fekete felhőkre várt, hogy a nádas megrettent lakói behúzódjanak rejtekhelyeikre, és kis időre néptelenné váljon a környék. Most végre kipróbálhatja a viharsárkányt, amit üres óráiban, a lengék kíváncsi tekintete elől gondosan elrejtve épített! Csak két barátja, Mocsári Miki és Gyékényes Geri tudott a munkáról. Most is ott ácsorogtak Vilkó mellett, de cseppet sem tűntek jókedvűnek. 

– Azt mondom, Vilkó, nem  vagy normális, ha ilyen szélben felszállsz – mondta Mocsári Miki.

– A viharsárkánnyal csak viharban érdemes repkedni – nevetett Vilkó.

– Jobban tennéd, ha te is elrejtőznél. Ítéletidő készül! – figyelmeztette Geri.

– Azt már nem! – csattant fel Vilkó. – Felszállok!

– Csak nehogy elszállj! – aggódott Miki. – Hamarosan bebarnul a hajunk, és a Buzogányünnepen őrzővé avatnak minket. Onnantól kezdve akármennyit repülhetünk. Addig már igazán kibírhatnád! – Nem bírom ki! – dobbantott Vilkó. – Különben is, honnan tudjam, hogy bebarnul addig a hajam? Pont olyan zöld, mint tavaly ilyenkor.

Miki és Geri összenézett. Mindketten tudták, Vilkóval nem érdemes vitatkozni. Régi hagyomány a lengéknél, hogy a Buzogányünnepen őrzővé avatják a barna hajú ifjoncokat, akik nemcsak buzogányt, de saját nádirigót is kapnak, hogy aztán madárszárnyon járhassák a Nádtenger környékét. A zöldhajúaknak azonban tilos a repülés, a kicsik csak saját lábukon közlekedhetnek. Ők viszik a híreket a Nádtengeren, nádlevélről nádlevélre szökkenve száguldoznak a nádasban.

Vilkó olyan régóta vágyott már a repülésre, hogy eltökélte, nem várja meg, amíg bebarnul a haja. Nála ötletesebb lengefiú nem élt a Nádtengerben. Hetekig gondolkozott, tervezgetett, majd madártollakból, levelekből, sásból és bambuszból elkészítette a viharsárkányt. Dióhéjból bukósisakot is csinált magának, és már csak a vihart várta, mikor a lengeőrök elrejtőznek, és ő végre kedvére repkedhet.

– És ha beléd csap a villám? – kérdezte Geri. 

– Tavasszal nem szokott villámlani – legyintett fölényesen Vilkó. – De ha mégis, akkor leszállok. Villámhárítóm tényleg nincs.

Közben eleredt az eső, és egy újabb széllökés kis híján elsodorta a három fiút.

– Menedékbe! – ordított Mocsári Miki.

– Menjetek csak! – kacagott Vilkó, és becsatolta a bukósisakját.

Miki és Geri jó utat kiáltott még, aztán gyorsan elrohant. Legfőbb ideje volt, hogy elrejtőzzenek a vihar elől Lengevárban, a lengék nádból font erődítményében. A nádszálakon függeszkedő rejtekhely vadul himbálódzott a szélben, mégis biztonságosabb és erősebb volt, mint az öreg fák odva. Az idősebb, tapasztalt lengék a legzordabb időben is olyan nyugodtan ücsörögtek őrhelyükön, mint a matrózok a hullámok hátán himbálódzó hajó fedélzetén. Az ifjoncok nagyokat kacagtak, mikor egy-egy széllökés különösen nagyot lendített az erődítményen. A lengebabák pedig éppen az ilyen viharos időben aludták legédesebb álmukat.

Miközben a lengék a biztonságos Lengevárban várták a vihar elmúltát, Vilkó csillogó szemmel szélirányba állította a viharsárkányt, bekötötte magát, elfordította a fakulcsot, és elrugaszkodott. A rafinált szerkezet azonnal a magasba emelkedett. Egy szélroham magával ragadta és megpörgette, de Vilkó csak meghúzott egy zsinórt, befeszített egy kart, és máris ura volt a masinának. Élete nagy álma vált valóra végre: szabadon uralta az eget! A Lengevárban meghúzódó őrszolgálat persze semmit sem vett észre. Távolról úgy tűnt, mintha egy zöld falevelet sodorna a szél, csakhogy ez a falevél időről időre szembefordult a viharral, és a széllel szemben kanyargott. Néha elkapta egy légörvény, magasba emelte, egy darabig magával cipelte, de a szemtelen levélke újra meg újra kisiklott a vihar szorításából.

Hirtelen villám cikázott keresztül az égen. Bármennyire is élvezte Vilkó a száguldást, azonnal úgy döntött, hogy leszáll. Ám mire épp ereszkedni kezdett, a száguldó szél leszakított a part menti fűzfáról egy függőcinege-fészket, és egyenesen nekisodorta a viharsárkánynak.

A masina hatalmas nyekkenéssel kettétört, bátor pilótája pedig pontosan a Nádtengerbe zuhant. A nádszálak tompították a becsapódás erejét, Vilkó mégis alaposan megütötte magát. Hogy a baj még nagyobb legyen, az egyik lengeőr észrevette, és máris ketten rohantak a segítségére. Vilkó az utolsó pillanatban egy nádlevélre akasztotta bukósisakját, nehogy megmentői meglássák, aztán megadóan tűrte, hogy a két harcos berángassa a rejtekhelyre. Mocsári Miki és Gyékényes Geri elsőként rohant hozzá.

– Nem esett bajod? – kérdezte suttogva Miki.

– Megdöntöttem a szaltózás rekordját! – vonogatta sajgó vállát Vilkó. – Tizenkét pörgés nyaktörés nélkül. Világszám!

– Inkább világraszóló butaság – fintorgott Geri, de közben boldogan vigyorgott a barátjára. Milyen jó, hogy megúszta az őrült kalandot!

Szerencsére senkinek sem tűnt fel, hogy Vilkó egyenesen az égből pottyant a nádlevelek közé. Az őrök jól tudták, hogy a kalandvágyó lengefiú időnként áthágja a szabályokat, így most is azt hitték, hogy csak a kelleténél később akart behúzódni Lengevárba, ezért esett áldozatául a szélnek. Persze így is nagy fejmosásban részesítették. Rence Ervin, az őrszolgálat vezetője nagyon mérges volt. – Oktondi zöldhajú! Nem tudod, hogy a vihar mennyire veszélyes? – kiabálta.

– Nem is veszélyes – gondolta magában Vilkó. – A viharsárkánnyal meg tudom lovagolni! De persze hangosan nem szólt semmit.

Rence Ervin kijelentette, hogy ezentúl rajta tartja a szemét. Vilkó, miközben engedelmesen bólogatott, már rég azon tűnődött, hogyan fogja majd összeszedni a viharsárkány szétszóródott darabjait, hogy minél hamarabb újjáépítse a tönkrement masinát. Mikor a felnőttek végre odébbálltak, Miki és Geri Vilkó mellé telepedett.

– Szerencséd volt, hogy megúsztad – súgta Miki.

– Ugye soha többet nem csinálsz ekkora butaságot? – kérdezte Geri.

– Nem hát – vágta rá Vilkó. – Legközelebb akkor szállok csak fel, ha villámhárítót és légzsákot is szereltem a sárkányra!

Tovább>

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót