OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR : Amíg utazunk (3) - Amíg repülünk

Amíg utazunk (3) - Amíg repülünk

pagony.hu  2015.08.16. 13:05

Amíg repülünkAnya levelet kapott. Meghívták egy tudományos konferenciára Alaszkába, ahol Nanuk és családja él. Csakhogy Doma és Panni nem mehet. Hát nem szörnyű igazságtalanság? Rengeteg furfanggal, titkos tervet szőve, kalandok közepette a két gyerek eléri, hogy õk is repülhessenek Nanuk karjaiba! Persze most is Bali bácsi segít rajtuk.
 
Miközben Domáék készülődnek, járunk velük a Ferihegyen, a Repüléstörténeti Kiállításon, Budapest egykorvolt hidroplán kikötõjében, és azt is megtudjuk, kik és hogyan találták fel a repülést. Végül pedig elkísérjük őket a hosszú-hosszú útra repülőtereken, terminálokon keresztül, kisebb és nagyobb gépeken utazva.
 
Én is akarok menni!
Melyben Doma elmeséli, hogy miért jó élni, majd beavat egy igazán remek tervbe, ami a Gellért téren veszi kezdetét és Alaszkában válik valósággá.

 Doma vagyok, és szeretek élni. Most éppen azért vagyok rettenetesen boldog, mert kitaláltam, hogy meglátogatjuk Nanukot, az eszkimó barátomat. Nagyon szeretnék kiugrani a bőrömből, olyan jól kitaláltam! Már két napja csak töröm, töröm a fejem, hogy hogyan válhatnának a terveim igazi utazássá.
 
Az egész ott kezdődött, hogy pár napja pénteken anya nagyon izgatottan jött haza a munkából. Ahogy megláttam az arcát, rögtön tudtam, hogy én is mindjárt nagyon izgatott leszek. Aztán hazaért apa is Pannival. Érdekes, apa is rögtön látta, hogy valami jó dolog történt, de anya mindig csak annyit mondott:

– Majd vacsora közben mindent elmesélek!

Életemben nem akartam még ennyire vacsorázni! Aztán végre elkészült a tejszínes csirke főtt brokkolival. Komolyan mondom, még a brokkoli is mosolygott a tálon! De ki akar mosolygós brokkolit enni, ha közben egy óriási nagy titok van anyuban. Aztán végre-végre megkegyelmezett nekünk, és megtudtuk a titkot. Anya megtörölte a száját a szalvétával, mosolygott egy hatalmasat, és így szólt:

– Fogódzkodjatok meg! Ma délben a posta hozott egy szép borítékot a Nyelvtudományi Intézetbe, amin az én nevem állt. Az egész szótárosztály megcsodálta rajta a bélyegeket. Meg voltam róla győződve, hogy születésnapi üdvözlőkártya valamelyik amerikai kollégámtól. De nem az volt! A levélben ugyanis az állt, hogy november nagy szeretettel várnak minket az alaszkai Fairbanks város egyetemén tartandó nyelvészeti konferenciára, Tubush Olga és Dr. Prof. Légvári Balázs (így néz ki leírva Bali bácsi teljes, rendes neve) kiváló nyelvészprofesszorok társaságában. Ez utóbbi professzornak különösen gratulálnak az „Érzelemkifejező- és indulatszavak az alaszkai inuit gyermeknyelvben” című figyelemreméltó cikkéhez, mely mű felolvasása természetesen szerepelni fog a szakmai programban. Szállás, repülőjegy, egyéb választható kulturális tevékenységek fizetve.

Visszajelzést mindenképp kérnek!

Apa felugrott a konyhai székéről, és összevissza puszilta anyát. Mi pedig háromszor körbefutottuk a konyhaasztalt, mert én ekkor még úgy értettem, hogy természetesen az egész családot meghívták, és végre én is ülhetek igazi repülőgépen, és biztos már holnap indulunk is. De amikor megkérdeztem anyától, hogy akkor pontosan mikor is utazunk, ő szomorkásan rám nézett, és elkezdte nekem magyarázni, hogy sajna a családból CSAK ő fog elutazni, mert ez nekünk egy nagyon unalmas szakmai konferencia lenne, és különben is, olyan messze kiutazni rengeteg pénz, de hoz majd nekünk sok ajándékot. Én erre mondtam neki, hogy tudok én venni Alaszkában magamnak ajándékot, és hogy tudtommal Nanuk is Alaszkából jött, aztán mégis ki tudta az anyukája fizetni a repülőjegyet kétszer is, pedig ők egy jégmezőn élnek, mi pedig a város közepén egy nagy házban, tehát mi sokkal gazdagabbak vagyunk!

Erre apa leültetett maga mellé, és megpróbálta nekem elmagyarázni, hogy igen, mi nagyon gazdagok vagyunk LELKILEG, de ANYAGILAG egy kicsit kevésbé, és most próbáljak meg annak örülni, hogy legalább anya ilyen érdekes helyre utazhat, igaz, nélkülünk. Panni beleült apa ölébe, és úgy tett, mintha ő megértette volna a szavait. Én viszont dühös fejet vágtam, becsaptam magam mögött a gyerekszoba ajtaját, és hét és fél percig zokogtam. Egy kicsit az elején még műsírás volt, de aztán annyira beleéltem magam a dologba, hogy a negyedik perctől már igazából sírtam.

Szeretem Pannit! Ugyanis amint meghallotta, hogy sírok, bejött vigasztalni, de annyira jól sírtam, hogy ő is kedvet kapott hozzá, és egy kis ideig együtt sírtunk. Pannival nagyon jó együtt sírni, mert nagyon át tudja érezni a fájdalmamat! Aztán elcsukló hangon elmagyaráztam neki a lényeget:

– Panni! Anya itt akar minket hagyni! Egyedül megy Nanukhoz! Ez nem igazság! Bezzeg Bali bácsi mehet! Bezzeg Olgika me-he-he-het!

Aztán hosszan zokogtunk bánatunkban.

Amikor belefáradtunk a zokogásba, felültünk az ágyamra, és suttogni kezdünk a Nagy Tervről. Mert én rögtön kitaláltam, hogy természetesen be fogunk mászni anya nagy barna bőröndjébe, és úgy fogunk elutazni Alaszkába. Panninak lovagiasan átengedtem anya új, piros, gurulós bőröndjét. Panni viszont aggódni kezdett, hogy az úgy mégsem lesz jó, mert mi van, ha nem kap majd levegőt vagy megéhezik. Erre én elővettem az extra-szupertitkos tervező füzetemet, szépen elmagyaráztam Panninak, hogy hol fogok lélegzőlyukakat fúrni anyu bőröndjeire, és hol lesz bennük egy kis titkos polc, ahova majd a szendvicseinket rejtjük. Nem hiába vagyok utazási szakértő!


Így már sokkal jobban tetszett Panninak is az ötletem.

Másnap este megint együtt vacsoráztunk! Csakhogy ezen a vacsorán már ott volt Bali bácsi és Olgika néni is, és a felnőttek végig Alaszkáról és az inuit nyelvészetről beszélgettek, meg a közelgő útról. 

A gyerekszobában én és Panni szintén az alaszkai utunkat terveztük. A világatlasz szerint szárazföldön is eljuthatunk Alaszkáig, csak nem balra, hanem jobbra kell indulnunk otthonról. Mivel én nem beszélek még túl sok nyelven, kitaláltam, hogy Bali bácsi majd apának adja a repülőjegyét (mert akkor apa is kijöhet velünk), ő pedig átzötyög velünk vonattal Ukrajnán és Oroszországon, és aztán áthajózunk a Bering-szoroson, Kanadán keresztül Alaszkába. Mire véget ért a vacsora, Bali bácsi előszobában hagyott cipőjében ez a levél lapult. 

Kedves Bali bácsi!

Mi is akarunk menni Alaszkába Pannival, mert Nanuk nagyon vár minket, és mi nála fogunk majd aludni, nem a nyelvészeti konferencián. De ez TITOK! Senki sem tudhat róla! Bali bácsi adja oda a repülőjegyét apunak, mert neki most nincs. Bali bácsi velünk jöhet Alaszkába, mert nekünk kell tolmács, anyunak és Olgikának viszont nem. Ha kell, Pannival dolgozni is fogunk, hogy meg tudjuk venni a vonatjegyet, mert az nem olyan drága, mint a repülőjegy. Nincs sok időnk, Bali bácsi szerezzen munkát nekünk! 

Ja: Kérem szépen!

Doma, Panni (és Nanuk, mert ő is velünk van!)

Szerintem Bali bácsi most már mindent ért. Kezdhetünk készülődni!

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót