OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR : Hanga régi karácsonyai

Hanga régi karácsonyai

  2020.10.18. 11:24

Írta: Wéber Anikó, illusztrálta: Keszeg Ágnes. Pozsonyi Pagony, 2020., 88 oldal
 
 

A kis olvasók a mesékben találkozhatnak Sissivel és a kislányával, Mária Valériával, az Andrássy grófokkal és grófnőkkel, de akár Szendrey Júliával is. Megismerkedhetünk továbbá régi népek karácsonyi szokásaival, és akkor sem kell kétségbe esni, ha a gyerekek nem ismerik még a fent említett híres történelmi alakokat: egy mesén keresztül megismerkedni velük a lehető legkülönlegesebb élmény lesz számukra.

Szuper, hogy a mai gyerekeknek is készült egy kortárs, de mégis időtlen mesekönyv, ami biztos, hogy a felnőtteket is elvarázsolja majd!

 

Az első út

Hanga izgatottan nyújtózott a hatalmas, szürke felhő tetején. Ma lesz a legelső útja! Végre ő is megnézheti közelebbről a földet. A hegyeket, a városokat, az erdőket. Már alig várta! Beállt a sorba a többi hópehely közé, és befonta kócos, bokáig érő, fehér haját. A nagy felhő szélén épp ekkor sétált végig Pompa úr. Kecses mozdulattal csendre intette az izgő-mozgó, fecsegő hópihéket, és beszélni kezdett.

– Három hosszú hónapig tanítottalak benneteket! Ismeritek a tánclépéseket. Emlékeztek a pörgésekre-forgásokra. Tudjátok a ritmust. Ne hozzatok szégyent a fejemre! A fiatal hópihék lelkesen bólogattak. Pompa úr megköszörülte a torkát, és folytatta.

– A földön már várnak benneteket. A bokrok szeretnék, ha betakarnátok és megóvnátok őket a kemény fagytól.

A csupasz fák és zöld fenyők új, tisztafehér ruhákat kérnek tőletek. A gyerekek pedig kíváncsiak a táncotokra. Senkinek se okozzatok csalódást!

A hópihék ismét bólogattak. Hanga a tizedik sor közepén türelmetlenül toporgott. Majdnem rálépett hosszú, ezüstösen csillogó szoknyájára.

Pompa úr letekintett a mélybe.

– Mindjárt beúszik a felhőnk a város határába. Ha intek, ugorhat az első sor. Most! – harsogta.
Az első sorban álló hópelyhek egyszerre ugrottak. Helyükre a második sor lépett. Amikor nekik is intett Pompa úr, ők is elrugaszkodtak a felhőtől.

Hanga csak kapkodta a fejét. Minden olyan nagyon gyorsan történt.

Pompa úr úgy lengette a karját, mintha karmesterként vezényelne egy zenekart. A hópelyhek hallották is a titkos, csak nekik szóló zenét. A sorok egymás után ugrottak a mélybe. Hirtelen Hanga is ott találta magát a felhő szélén. Letekintett, és egy pillanatra megrémült, mert borzasztóan messze volt a föld. De ekkor a fülében felhangzott a titkos dallam, és megnyugodott. A ritmusra a levegőbe lendült, és pörögni-forogni kezdett. Szállt a többi hópihe között, amik sűrű sorokban közeledtek a föld felé. Néhányan összekapaszkodva keringőztek. Mások polkát, csárdást jártak, vagy fogócskáztak. Hol összeértek, hol eltávolodtak egymástól, ahogy a tánclépés kívánta. Hanga a magasból megpillantotta a szürke hegyeket. Rajtuk a fák csupasz ágaikkal nyújtózkodtak a hópelyhek felé. A fenyők tűleveles karjaikkal integettek nekik a titkos dallam ritmusára. Hanga vidáman köszönt nekik. De még nem akart lehullani. Tovább szeretett volna szállni, hogy még többet láthasson a világból. Engedte, hogy a szél felkapja csillagmintás, ezüstös ruháját, és továbbsodorja a város felé.

Lassan beesteledett. A tízemeletes tömbök nem integettek a hópihéknek. Álmosan ásítoztak. Az óriási, fényfüzérekkel kivilágított kockaépületek se törődtek a hóeséssel. Elfoglaltak voltak. Hiszen folyton ki-be nyitogatták az ajtajaikat, amiken hatalmas táskákkal léptek ki a kabátos nők és férfiak. Hanga itt sem akart lehullani. Vékony karjával és lábával tovább táncolt a levegőben. Most büszke, oszlopos és díszes épületek következtek, majd egy hatalmas folyó.

– Nézd, ez a legszebb rész a városban! – súgta a fülébe a szél, és Hanga kíváncsian lepillantott. Alatta sötét kígyóként tekergőzött a víz, két partja kivilágított hidakkal kapaszkodott össze. Az egyik oldalon, a dombtetőn egy vár terpeszkedett. Fény ölelte körbe. A közelében bástya kémlelte az utakat. A templomtornyokban megszólaltak a harangok.

A túlparton óriási, csillogó kerék forgott lassan, komótosan.

– Ez Budapest. A folyó pedig a Duna – magyarázta a szél. – Kapaszkodj erősen, nehogy a fekete hullámok közé ess!

Hanga megfogadta a szél tanácsát. Hagyta magát átrepíteni a Duna felett. A hidak és házak színes fényei megcsillantak hópehelyruháján. Pörgő szoknyája úgy szikrázott a sötétedő város felett, mintha gyémántból volna. Bukfencet vetett a háztetők és kémények között, majd elsuhant egy ablak előtt. Egy kisfiú az üvegnek nyomta az orrát, és tátott szájjal bámulta őt és a hópehelytársait.

Hanga tovább táncolt a levegőben. Csakhogy amint közeledett a föld felé, egyre kevésbé hallotta a fülében csengő dallamot. Kiesett a ritmusból. Az utakon hosszú sorokban álltak az autók, és hangosan dudáltak.
 

https://www.pagony.hu/resources/images/80/c4/xe/post_side/4c00412b-4d87-4712-8bcc-85d03bb0a58f.jpegA járdákon sálakba burkolózva siettek az emberek. Cipősarkaik rémisztően koppantak a sáros-havas betonon. Hanga félt, hogy épp eléjük zuhan. Gyorsan előrelendült, és körbenézett. Ekkor vett észre egy kicsi, padokkal körbevett teret. Még épp idejében bukfencezett hármat a levegőben, így nem az útra, hanem egy szobor fejére hullott.

– Itt jó lesz. Innen mindent látok! – ujjongott.

Jött is egy fiú az osztálytársaival. Lehajoltak, és a markukba fogták Hanga hópehelytársait. Gombóccá gyúrták őket, és nevetve dobálták egymást. A hógolyók a madaraknál is gyorsabban szálltak. Majd egy apuka érkezett a lányával. A pelyheket nagy kupacba tornyozták, és elnevezték hóembernek. Őket egy csoszogó bácsi követte, aki maga mögött gurította kerekes táskáját.

Óvatosan haladt, mintha egyetlen pelyhet sem szeretne eltaposni. Végül a tér lassan elcsendesedett. Már csak a lámpák zúgtak a sötétben. Kérdezgették a hópihéket, hogy mit láttak a magasban. Hangát a halk suttogás elálmosította. Arra ébredt, hogy egy meleg kar simogatja a hátát. A napsugár volt az. Neki köszönhetően az ezüstruhája most még szebben tündökölt, mint a lámpafényben.

Hanga szeretett volna ismét táncra perdülni, de nem tudott mozdulni. Nem engedelmeskedett sem a karja, sem a lába.

– Mi történik velem? – kiáltotta rémülten.

– Ne félj! Ez csak az olvadás – nyugtatta egy idősebb hópehely, aki a szobor orra hegyén napozott. – Az olvadásról biztosan hallottál már!

Hanga szeme elkerekedett.

– Igeeen – csuklotta. – Csak nem tudtam, hogy ilyen gyorsan eljön.

– Mostanában egyre gyorsabban – bólogatott a hópehelybácsi, és megsimogatta hosszú, fehér szakállát. – De ne aggódj! Olyan lesz, mintha álmodnál, és nemsokára ismét a felhőkön leszel, és újra lehullhatsz a magasból.

– Ó… A felhőiskolában is ezt mondták – próbált megnyugodni Hanga. A hópehelybácsi szerette volna megvigasztalni Hangát, ezért mesélni kezdett neki.

– Hosszú Hugó vagyok. És már több mint 200 alkalommal olvadtam el, és hullottam le újból az égből. Mit szólsz hozzá? Annyi mindent láttam már, hogy el sem hinnéd. Bálokat, háborúkat, építkezéseket, karácsonyokat. Bizony, a karácsonyok nagyon szépek.

– Mi az a karácsony? – kérdezte Hanga.

Hugó bácsi az egyre rövidülő szakállát simogatta.

– Hm. Azt nem tudnám pontosan megmondani. Sokféle karácsonyt megéltem már. Újakat. Régieket. Tudod, ilyenkor másképp viselkednek az emberek, mint a hétköznapokon. De 150 éve láttam ünnepelni igazi királylányokat és grófúrfikat is.

– Én is szeretnék karácsonyokat látni! Meg királylányokat és grófúrfikat! Pont mint te 150 évvel ezelőtt – sóhajtotta Hanga.

Hosszú Hugó egyre kisebb lett, ahogy olvadt. A szakálla szinte teljesen elfogyott, miközben válaszolt.

– Azt is lehet. A hópelyhek tudnak utazni az időben. Nincs más dolgod, mint megkeresni az őszhajú asszonyt. A tincseit szalagok fogják össze. Kapaszkodj bele a leghosszabb szalagba, és ne engedd el! – motyogta Hugó bácsi.

Hanga lehunyta a szemét. Kicsit félt, hogy milyen is lesz, amikor elolvad. Még sosem történt vele ilyesmi. Egyre erősebben tűzött a nap, de semmi rosszat nem érzett. Csak egyre könnyebb lett. Mintha lebegett volna. Eltűnt a szobor fejéről, és amikor kinyitotta a szemét, hirtelen egy üres, fehér mezőn találta magát. Felkelt, és útnak indult.

A távolban megpillantotta az őszhajú asszonyt, aki földig érő tincseit fésülte, csigákba fonta, és szalaggal kötözte meg. A leghosszabb szalagba belekapott a szél, és a magasba emelte. Hanga futni kezdett felé, nagyot ugrott, és megragadta a végét. A szél a szalaggal együtt őt is megpörgette a levegőben. Egyre gyorsabban és gyorsabban forgatta, de Hanga erősen fogta a selyemszálat. Nem engedte el. Amikor a szél elállt, és Hanga hópihe körbenézett, ismét egy nagy, szürke felhőn találta magát.

Rajta volt ezüstcsillagos szoknyája, és Pompa úr állt előtte. Most is a díszes, szivárványszínű ruháját viselte. Kezében hosszú listát tartott, és amikor meglátta Hangát, kipipált egy négyzetet.

– Hát itt vagy, Hanga! Hamarosan ismét lehullhatsz a földre. Most azonban pihend ki magad! Reggel vár a munka – mondta, majd a listája fölé hajolt. Hanga engedelmeskedett. Fáradtnak érezte magát. Jólesett lefeküdni a vattapuha felhőágyba. Arról ábrándozott, milyen kalandok várnak még rá az alvás után.

 

 
 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót