OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
KÜLFÖLDI IFJÚSÁGI IRODALOM 10-12 ÉVESEKNEK
KÜLFÖLDI IFJÚSÁGI IRODALOM 10-12 ÉVESEKNEK : Milliárdos fiú

Milliárdos fiú

  2013.10.12. 20:03

David Walliams - Milliárdos fiú

(…) Talán már feltűnt neked, hogy Jocó egyedül van a képen. Ami azt illeti, egyedül száguldozni egy versenyautóval nem olyan nagy móka. Még akkor sem, ha csilliárd-billió fontja van az embernek. Kell ugyanis valaki, akivel versenyezni lehet. Jocónak azonban nem voltak barátai. Egyetlenegy sem.

Barátok: Ø

Szóval, Forma–1-es autót vezetni és kibontani egy óriási Mars szeletet két olyan dolog, amit nem tanácsos egyszerre csinálni. Mivel azonban Jocó már vagy tíz másodperce nem evett egy falatot sem, nagyon megéhezett. Amikor beért az egyik S kanyarba, a fogával feltépte a csomagolópapírt, és beleharapott az ízletes, tejcsokoládé-bevonatú, nugátos-karamellás szeletbe. Jocó fél kézzel fogta a kormányt, és amikor a kerekek döccentek egy nagyot az útpadkán, sajnálatos módon elveszítette az uralmát a jármű felett.

 

A sok millió fontba kerülő Forma–1-es járgány leröpült a pályáról, megpördült és nekicsapódott egy fának.

CSIIIIIIIIIIIIKKKKKKKKKKKKKKKKKKKOOOOOOOOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A fának nem esett baja, az autó azonban totálkáros lett. Jocó kikászálódott az ülésből. Nagy mázlija volt. Karcolás nélkül megúszta, csak a feje lett egy kicsit kótyagos, ahogy visszabotorkált a házba.

– Apu, összetörtem az autót – mondta Jocó, ahogy belépett a fényűző nappaliba.

Köptzös úr ugyanolyan köpcös volt, mint a fia, csak sokkal szőrösebb – a fejét leszámítva, amely kopaszon csillogott. Jocó apukája egy hatalmas krokodilbőr kanapén ült, és kedvenc bulvárlapjából fel sem nézve válaszolt a fiának.

– Semmi baj, Jocó. Veszek neked másikat. Jocó lehuppant az apja mellé a kanapéra. – Ó, majd elfelejtettem: boldog születésnapot, Jocó! – mondta Köptzös úr, és anélkül, hogy levette volna a tekintetét a bulvárlap harmadik oldalán látható hiányos öltözetű hölgy fényképéről, a fiú kezébe nyomott egy borítékot.

Jocó gyorsan kinyitotta. Vajon idén mennyi pénzt fog kapni? Az üdvözlőkártyán ez állt: „Boldog tizenkettedik születésnapot, fiam!” Jocó félredobta a lapot, és kihúzta a borítékban lapuló csekket.

Alig bírta leplezni csalódottságát.

– Egymillió font? – fanyalgott. – Ennyi?

– Mi baj van, fiam? – tette le egy pillanatra az újságját Köptzös úr.

– Tavaly is egymilliót kaptam – nyafogta Jocó. – A tizenegyedik szülinapomra. A tizenkettedikre szerintem több járna, nem?

Köptzös úr kivette a csekkfüzetét egyedi szabású, fényes szürke öltönyének zsebéből.

Az öltöny borzalmasan állt rajta, és borzalmasan drága volt.

– Ne haragudj, fiam – mondta. – Akkor legyen kétmillió.

Itt fontos megjegyezni, hogy Köptzös úr nem mindig volt ilyen dúsgazdag. Nem is olyan régen a Köptzös család igen szerény körülmények között élt. Köptzös úr tizenhat éves korától fogva egy hatalmas külvárosi vécépapírgyárban dolgozott. Köptzös úr munkája iszonyúúúúúúúúan unalmas volt: rá kellett tekernie a papírt a belső kartongurigára. Egyik gurigára a másik után. Napról napra. Évről évre. Évtizedről évtizedre. Addig csinálta, amíg végül elvesztette minden reményét. Csak állt a futószalag mellett – több száz unott munkatársával együtt –, és ugyanazt az agyzsibbasztó feladatot végezte újra meg újra. Amint rátekerte a papírt a kartongurigára, máris kezdhette a következőt. És az összes klotyópapírtekercs egyforma volt. Mivel szegények voltak, Köptzös úr a szülinapi és karácsonyi ajándékokat is kartongurigából készítette a fiának. Köptzös úrnak ugyanis nem volt elég pénze, hogy megvegye Jocónak a legmenőbb új játékokat. Viszont remek versenyautót tudott gyártani a klotyópapírgurigákból, sőt egyszer még vécépapír-guriga erődítményt is készített, igazi vécépapírguriga katonákkal. A legtöbb játék végül persze elszakadt, és a kukában végezte. Jocó egyszer megmentett egy vacak vécépapír-guriga űrrakétát, bár maga sem tudta, minek.

Köptzös úr munkájában az volt az egyetlen jó dolog, hogy közben nyugodtan álmodozhatott. Egy nap eszébe jutott egy ötlet, amely egyszer és mindenkorra forradalmasította a fenéktörlést. Fel kéne találni egy vécépapírt, amelyiknek az egyik oldala nedves, a másik meg száraz, gondolta Köptzös úr, miközben feltekerte a vécépapírt a gurigára – aznap már az ezredikre. Köptzös úr senkinek sem mondta el, mit talált ki. Órákig kísérletezgetett apró önkormányzati lakásuk fürdőszobájában, hogy az új kétoldalú klotyópapír tökéletes legyen.

Amikor Köptzös úr végül piacra dobta az Üdepopót, a terméknek hatalmas sikere lett. Naponta egymilliárd tekercs vécépapírt adott el világszerte. És minden egyes eladott tekercscsel keresett tíz pennyt – ami rettenetesen sok pénzt jelent, ha összeadod. Ezzel az egyszerű képlettel ki tudod számolni:

10 penny szorozva 1 000 000 000 tekerccsel szorozva 356 nappal

évente = iszonyat sok guba.

Köptzös Jocó nyolcéves volt, amikor az Üdepopót piacra dobták, és az élete egy csapásra a feje tetejére állt. Először is a szülei elváltak. Kiderült ugyanis, hogy Jocó anyukája, Carol, évek óta titkos viszonyt folytat Jocó cserkészcsapatának a vezetőjével, Alannel. A bíróság tízmilliárd fontos tartásdíjat ítélt meg Carolnak. Alan lecserélte a kenuját egy hatalmas jachtra. A legutolsó hír az volt róluk, hogy elhagyták Dubai partjait, és minden reggel méregdrága pezsgővel öblítik le a ropogós-mogyorós kukoricapelyhet. Jocó apukája szemmel láthatóan gyorsan túltette magát a váláson. Azóta a kedvenc bulvárlapjának harmadik oldalán látható, ledér öltözetű hölgyekkel randizgat.

Jocó és az apukája időközben nyomorúságos önkormányzati lakásukból hatalmas és modern rezidenciájukba költözött, amelyet Köptzös úr egyszerűen csak „Üdepopó kastély”- nak hívott. A ház olyan óriási volt, hogy még a világűrből is látszott. A kaputól a házig öt percig tartott az út autóval. Több száz facsemete szegélyezte a mérföld hosszú, kavicsos utat. A házban hét konyha volt, tizenkettő nappali, negyvenhét hálószoba és nyolcvankilenc fürdőszoba. Még a fürdőszobákhoz is járt külön fürdőszoba. Sőt volt olyan külön fürdőszoba, amelyhez még egy külön fürdőszoba tartozott. Bár néhány éve ott laktak már, Jocó még mindig csak a negyedét fedezte fel a háznak. A telken volt egy csomó teniszpálya, egy csónakázótó, egy helikopterleszálló, sőt még egy iszonyat hosszú, műhóval borított sípálya is. A csapok, a kilincsek, de még a vécéülőkék is tömör aranyból voltak. A szőnyegeket vidramenyétszőrméből készítették. Jocó apukája felbecsülhetetlen értékű antik serlegekből itta a frissen facsart narancslét. Egy ideig egy Otis nevű főkomornyik is szolgált a házban, aki igazából egy orángután volt, de végül ki kellett tenni a szűrét.

– Kaphatok valami rendes ajándékot is, apu? – kérdezte Jocó, miután zsebre vágta a csekket. – Tudod, az a helyzet, hogy pénzem már nagyon sok van.

– Mondd meg, fiam, mit szeretnél, és megkérem valamelyik asszisztensemet, hogy vegye meg neked – felelte Köptzös úr. – Mit szólnál egy tömör arany napszemüveghez? Nekem már van egy. Nem igazán lehet kilátni rajta, de nagyon sokba került.

Jocó ásított egyet.

– Van már saját gyorsasági motorcsónakod? – tapogatózott Köptzös úr.

Jocó a szemét forgatta.

– Kettő is. Nem emlékszel?

– Ne haragudj, fiam – mondta Köptzös úr. – Mit szólnál egy negyedmillió font értékű könyv utalványhoz?

– Unom! Unom! Unom! – topogott Jocó dühösen. Fene se gondolná, hogy egy dúsgazdag fiúnak ilyen nehéz a sora.

Köptzös úr kezdett kétségbeesni. Úgy tűnt, semmi sincs már a világon, amit megvehetne egyetlen fiacskájának.

– Akkor mit szeretnél, fiam?

Jocónak ekkor támadt egy ötlete. Elképzelte magát, ahogy egyedül köröz a versenypályán, vetélytársak nélkül.

– Hát, van valami, amit nagyon szeretnék… – kezdte óvatosan.

– Ki vele, mi az? – biztatta Köptzös úr.

– Egy barát.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót