OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS KÜLFÖLDI
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS KÜLFÖLDI : Matyi és Sári sorozat (3) Matyi és Sári mindent megold

Matyi és Sári sorozat (3) Matyi és Sári mindent megold

pagony.hu  2016.02.21. 20:55

Matyi és Sári mindent megold

 

Matyi és Sári a harmadik béből (no meg Jonatán kutya) visszatér! Hőseink, ha lehet, még az eddigieknél is izgalmasabb kalandokba keverednek, de a minden kívánságot teljesítő telefonkagyló szerencsére a rendelkezésükre áll: tolvajokat és emberrablókat fognak, sőt, ha kell, ők maguk válnak betörővé!
 
3. fejezet, amelyből kiderül, hogyan tanította Matyi és Sári illedelmes viselkedésre Jonatánt


matyi1cica.jpgEgyszer Matyi és Sári éppen iskolába mentek, és ahogy az általában lenni szokott, Jonatán elszökött Kadlicsek nénitől, hogy elkísérje őket az iskoláig. És ahogy az általában lenni szokott, Kadlicsek néni kiszaladt utána és szólongatta, Jonatán, gyerünk haza, ne gondold, hogy itt fogok szaladgálni utánad az utcákon! De ebben a pillanatban Jonatán meglátta Czinkóczy nénit és Micike nevű macskáját, és ahogy az általában lenni szokott, szörnyű csetepaté tört ki.
 
Micike fújt, Czinkóczy néni üvöltözött, Jonatán ugatott és a lakók kirohantak a lakásokból és kiáltoztak, mi történik már megint, mikor lesz már végre nyugalom, már megint ez a Jonatán, átkozott kutyája, hát miért kell ezt nekünk folyton hallgatnunk, tele van már vele a hócipőnk, még egy ilyen és röpül kifelé a házból azzal a macskával együtt, irgum-burgum!

 
Matyi meg Sári pedig mentek az iskolába, mindketten a fejüket csóválták, és Matyi azt mondta, Sári, te érted ezt, egy ilyen engedelmes és intelligens kutya, százszor okosabb, mint Horácsek vagy Pacanda, és ilyen kínos helyzetbe hozza magát, ne mondd, hogy téged ez nem dühít! És Sári azt felelte, ez tényleg így van, engedelmes is, intelligens is, de amint meglátja Micikét, úgy viselkedik, mint egy kis hülye, tényleg tennünk kéne valamit.

Ezen a napon a tanító néni a hangszerekről beszélt, a fagottról, a nagybőgőről, a harmonikáról meg a timpanónak is nevezett üstdobokról, és Horácsek persze előadta, hogyan is kell játszani ezeken az üstdobokon, ez a bolond elkezdte ütögetni a Csermák Gizi fejét, aki előtte ült, és aki persze, hogy nem hagyta magát, úgyhogy képzelhetitek, mi volt az osztályteremben.


matyi2giziek.jpgmatyi2A tanító néni végül szétválasztotta őket és azt mondta, Horácsek, azonnal gyere ki a táblához, Csermák Gizi úgyszintén, úgy látom, itt az ideje, hogy elmagyarázzam nektek a társasági illem alapvető szabályait, mert ha az ember nem tudná, kik is vagytok valójában, simán összetéveszthetne titeket a páviánokkal vagy a tigrisekkel az állatkertben.

És Horácsek meg Csermák Gizi kiléptek a dobogóra és a tanító néni azt mondta, jól jegyezd meg, Horácsek, egy férfi sohasem viselkedik olyan gorombán egy nővel, mint holmi kanadai játékos a hokimeccsen, hanem mindig finoman, nemesen és gálánsan, mire a nő mivel válaszol, na mivel, Csermák Gizi? Hát persze hogy kedvességgel. Próbáljuk csak meg! És a tanító néni leült a székre, de azonnal fel is állt, és azt mondta Csermák Gizinek, figyelj, Csermák Gizi, te most egy igazi hölgy vagy, én pedig egy úriember, és éppen átengedem neked a helyet a villamoson. Te erre mit csinálsz? Naná, hogy a következőket!

matyi3leckek.jpgÉs a tanító néni finoman biccentett a fejével, mintegy köszönésképpen, és közben nagyon szépen elmosolyodott. De aztán azonnal elkomorult az ábrázata és Horácsekre bökött az ujjával, úgy ni, most te jössz! És Horácsek leült a székre és azonnal fel is állt, jelezve, hogy a szék szabad, és Csermák Gizi nyugodtan leülhet rá, és a Csermák Gizi le is ült, biccentett a fejével, mintegy köszönésképpen, és nagyon szépen elmosolyodott.

A tanító néni tapsolni kezdett és az osztályhoz fordult, na látjátok, gyerekek, megy ez nekik, máris tudnak úgy viselkedni, mint két ember, pedig nemrég még úgy voltak egymással, mint a kutya meg a macska. Nagyszerű, ez már tetszik nekem, most folytatjuk, és elmondom nektek, ki kit enged előre az ajtónál meg ehhez hasonló dolgokat, sok minden van, nem vesztegethetjük az időt.


És amikor Matyi meg Sári hazafelé mentek, azt mondta Sári, te Matyi, az jutott eszembe, hogy ha Csermák Gizit és Horácseket meg lehet tanítani az illedelmes viselkedésre, miért ne értené meg ugyanezt Micike és Jonatán is, mit gondolsz?

Matyi kikerekedett szemmel meredt rá, Sári, normális vagy? Hát hogy tudnánk elmagyarázni egy kutyának, hogy adja át az ülőhelyét egy macskának, úgy látszik, neked tényleg nincs ki mind a négy kereked! De Sári azt mondta, tudod mit, bízd csak rám, és rögtön ebéd után, amint készen volt a leckékkel, becsöngetett Matyiékhoz, és együtt elmentek Czinkóczy nénihez kölcsönkérni Micikét. Udvariasan megköszönték, és amikor Czinkóczy néni becsukta az ajtót, Sári azt mondta a telefonkagylónak, kérem szépen, nagyon nagy szükségünk lenne arra, hogy Micikéből valóságos kisasszony legyen, aki tud beszélni, és a kagylóból azonnal felhangzott a válasz, ahogy parancsoljátok, barna legyen vagy szőke?

Sári azt felelte, tökmindegy, legyen mondjuk szőke, és a macskából egyszerre csak igazi kisasszony lett, és megszólalt: azt a mindenségit, hát ez meg mit jelentsen, valaki ellopta a mellső lábaimat! Sári rögvest megnyugtatta, pánikra semmi ok, azokat a lábakat hamarosan visszakapja, Matyi, menj le vele, én mindjárt jövök. Matyi elindult lefelé a lépcsőn Micikével, aztán ott állt vele a ház előtt, és Micike egyfolytában kérdezgette őt, mi lesz most énvelem, én ezt nem értem, hogyan fogok ezután egerészni, ez azt jelenti, hogy többé nem leszek macska, vagy mi?

És Matyi azt felelte, dehogynem, ne féljen, maga most is igazi cica, méghozzá nem is akármilyen, de ebben a pillanatban kijött a házból Sári egy elegáns úrral, és amikor közelebb ért, azt mondta, engedje meg, Micike, hogy bemutassam önnek ezt az urat, ő ugyanis Jonatán, de alighogy ezt kimondta, Micike fújni kezdett, Jonatán vicsorgott, és egy szempillantás alatt mindketten eltűntek, mint a huzat. Na látod, te tökfej, mondta Matyi Sárinak, itt van a kísérletezésed eredménye, régebben, ha egymásnak estek, az még egész normális volt, a kutya az kutya, a macska meg macska, de most az egészből óriási botrány lesz, nézd csak meg!

matyi4matyi4cuki.jpgÉs tényleg, valami szörnyűséges látvány volt, amint az a szőke hölgy, Micike a fán ugrándozott ágról ágra, az az elegáns úr meg utána, és a hölgy közben úgy visítozott, mint akit elevenen nyúznak, az úr pedig a fogát csattogtatta, mintha a lábát vagy legalábbis a fülét akarná leharapni, és az emberek kővé dermedve álltak a fa alatt. Némelyikük rémületében eltakarta a szemét, egy úr azt kiabálta, hát hová süllyed ez a világ, mire nem képesek az emberek, hiszen ez rosszabb, mint a páviánok vagy a tigrisek az állatkertben, egy asszonyság pedig azt kiabálta, és milyen hatással lesz ez a felnövekvő ifjúságra, menten elsüllyedek a szégyentől, és mindenki kiáltozni kezdett, pfuj, micsoda gyalázat, szégyelljék magukat!

És mivel Jonatán engedelmes kutya volt, Micike meg engedelmes macska, akik általában hallgattak a szóra, amikor azt hallották, hogy szégyelljék magukat, hát elszégyellték magukat, és olyannyira elszégyellték magukat, hogy Sári megrémült, és azt mondta, elég, az isten szerelméért, még a végén valami bajotok esik! Ráadásul szégyenkezni önmagában mit sem ér, jobb, ha inkább javítunk a hibáinkon, másszatok le a fáról, és te, Jonatán, nyújtsd szépen a karodat Micikének, nézd csak, hogyan kell ezt csinálni, és Sári Matyival bemutatta Jonatánnak, hogyan kell belekarolni a másikba, és Micike szépen belekarolt Jonatánba és Sári meg Matyi elvitték őket a kertbe, ahol egész délután arra tanították őket, amit a tanító néni az iskolában előadott nekik.


matyi5vege.jpgÉs amikor aztán reggel Jonatán kutya találkozott Czinkóczy nénivel meg Micike macskával, és Czinkóczy néni felkiáltott, Micikém, menekülj, és Kadlicsek néni azt mondta, Jonatán, ide hozzám, szóval amikor az egész ház már várta a szokásos szörnyűséges cirkuszt, hát mindannyian sóbálvánnyá meredve álltak, mert valami egészen rendkívüli dolognak lehettek szemtanúi. Láthatták, amint Jonatán megcsókolta Micike pracliját, kinyitotta neki a ház kapuját és előre engedte őt az utcára, ami annyira hihetetlen volt, hogy Hubácsek nénit az ájulás környékezte, és a szerencsétlen csak azt ismételgette, hogy ez a kutya jobban viselkedik, mint a férjem, hát mondják meg, hogyan lehetséges ez, mióta viselkednek a kutyák az illemkönyvek szabályai szerint?

És Krupicska asszony vigasztalta, ne vegye annyira a szívére, Hubácsek asszony, ha az emberek néha úgy viselkednek egymással, mint a kutya meg a macska, miért ne viselkedhetne hébe-hóba a kutya meg a macska egymással úgy, mintha emberek volnának, nem igaz? És Krupicska úr hozzátette, kedves asszonyom, ez csupán bizonyíték arra, hogy az illedelmes viselkedés nem is olyan nehéz dolog…

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót