OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
TÜNDÉRMESÉK 5-9
TÜNDÉRMESÉK 5-9 : Hófehér karácsony

Hófehér karácsony

6-8 éveseknek
Illusztrálta: Rofusz Kinga
Kiadó: Cerkabella Könyvek, 2013
Oldalszám: 40
 
„Az autó, fedélzetén a Takács családdal és az évek óta használaton kívüli szánkóval, egyre távolodott a várostól. Az utak szinte teljesen néptelenek voltak: ilyenkor, szenteste délutánján a legtöbb család már otthon díszítette a karácsonyfát...”

Célba ér-e a Takács család? Hogyne... nem is lehetne másképp egy karácsonyi történetben. A család utazása azonban nem mondható hétköznapinak. De ezt érdemesebb magától a szerzőtől meghallgatni szombaton.

Két angyal, egy kétgyerekes család, egy messzi kis faluban élő nagymama - és kavargó hóesés. Az angyalok lezuhanó ajándékszállító légikocsiját, a hóban elakadó családi autót, no és a

 


A szövegben nemcsak ismert, varázsos motívumok (angyalok, varázspor) szerepelnek, hanem a szerző által létrehozott fantasztikus motívumok is (légikocsi, ajándékszállító angyalok) - s mindezek egy családi utazásos-elakadásos történetben kedves, meghitt karácsonyi mesét eredményeznek.

A történet több szálon folyik: egyrészt szentestén egy kis bakonyi faluban, szakadó hóesésben - egy nagymama várja haza fiát és annak kétgyerekes családját.

 
Másrészt a nagyvárosból útnak induló család kalandjait olvashatjuk: nem sokkal a cél előtt megcsúsznak a hóesésben, és elakadnak az autóval. Harmadrészt két angyal bajlódik egy túlterhelt légikocsival, amivel a bakonyi falucskába szánt karácsonyi ajándékokat kell leszállítaniuk - ők is éppen a család elakadt autója mellett szenvednek balesetet. Az angyalok némi varázsporával a két gyereknek sikerül segítséget hívni a faluból, így Fuvaros Jocó nemcsak a család autóját húzza ki a kátyúból, hanem az angyalokkal együtt a karácsonyi ajándékokat is leszállítja.

Az angyalok meglepetés ajándékként megkapják a család narancsos csokoládétortáját. Rofusz Kinga illusztrációjával a szöveg még közelebb kerül a karácsony csodákkal teli világához, hiszen a művésznő légies, pasztell figurái nemcsak a földön túlit, de a meghitt békességet is idézően mesebeliek.

hofeher-karacsony-belso1

 

Nyulász Péter

Mesésen szép

 Egyszervolt, hol nem volt, nem is olyan messze, nem is olyan régen, a tavalyi vagy tavalyelőtti hideg, havas télen, a Bakony kellős közepében, egy kis faluban, ami úgy bújik meg a fehér tetejű hegyek lábainál, ahogy kormos macska dörgölőzik a korán kelő péklegény lábához.

Így indul a történet, finoman rímelgetve, idilli – költői képekkel a szövegben, s ezekhez méltó fennkölt festményekkel dupla oldalakon. Mindez egy olyan kívánatos ajándékká teszi a kötetet, ami díszcsomagolás nélkül is jól mutat a fa alatt, s igazi dísze lehet a karácsonyestének – látványban, s lélekemelésben egyaránt.

Mondhatni: mesésen szép.

Csalfa látszatok

cerk_hofhkar2Csakhogy akad ebben egy kis szemfényvesztés, ugyanis ez a könyv nem egy „karácsonyi dizájn kötet”, és nem is egy megszokottan érzelgős, szeretetátitatósan egymást ölelgetős történet. Ha jobban megnézzük, és ha jobban megismerjük, olyan képeket találunk, ahol a felhőre cetli van tűzve, hogy „műhó kapható”, arra pedig ráragasztva egy másik kisebb, hogy elfogyott, pedig csak 300 Ft.  

A történet pedig hamar-hamar több szálra bomlik, s párhuzamosan zajlanak az események, amelyek nem feltétlenül a „negédes karácsonyi angyalkás” kategóriába tartoznak. Mert például az egyik karácsonyi angyalka kifejezetten zsörtölődős típus. No meg, ha nincs térerő, ha leáll a lélekmotor hajtotta légikocsi, s ha még a téligumi se segít… valaminek történnie kell. Mondjuk, jól jönne egy öreg Ifa. Na de Fuvaros Jocónak egyáltalán nem esik jól, amikor szenteste, a karácsonyi vacsora mellől rángatják ki, s egyáltalán nem akaródzik neki otthagyni a gyerekeket, a halászlét, meg a töltött káposztát… pedig a lélekmotor jótettekkel működik.

Karácsonyi varázslatok

cerk_hofhkar A karácsony maga a varázslat. Ilyenkor minden, és mindenki kicsit mássá válik. Ilyenkor mindenki szeretne alkotni valamit. Képet készít, verset ír, lakást-, fenyőt díszít vagy valami egyedi ajándékot fabrikál – s próbálja még szebbé, még meghittebbé tenni az ünnepet. Ám ennek az ünnepnek sok-sok rétege van. Szinte annyi, ahány ember. S ilyenkor nem csupán szeretet és összetartozást ünnepelünk, hanem a fény eljövetelét is – éppen akkor, amikor a leghosszabb az éjszaka. S az imént említett szemfényvesztés lényege éppen ebben rejlik e kötetben. A történet is, a festmények is több, sőt, sok rétegben mutatják, mesélik el a karácsonyt.

A finom, mai humorral a múlt századelő meghitt hangulatát idéző festmények láttán, s az angyalian mesés fordulatokkal a mai (hétköznapi?) történet olvastán, a legvégén újra csak az az érzése támad az embernek, mint amikor először rápillant egy könyvesboltban: ez a könyv egy „karácsonyi dizájn kötet”, s benne egy igazán szeretetátitats, egymást ölelgetős történet.

 Nem is csoda, ha mindenki Hófehér karácsonyra vágyik.

 

Részlet a meséből:

– Jóból is megárt a sok! – sóhajtott morcosan a kicsiny bakonyi falutól nagyon-nagyon messze egy karácsonyi angyal. Egy hatalmas kupac ajándék mellett állt, és kétségbeesetten méregette a dobozokat és a dobozok mellett álló hófehér, szárnyas-propelleres légikocsit. – Egy ilyen kicsi faluba kinek kell ennyi ajándék? Elképzelni nem tudom, hogyan suvasztjuk be a járgányba… Még ha be is fér, képtelenek leszünk repülni a tehertől.

– Ne morogj már! – szólt ki egy másik angyal a kocsi mélyéről. – Inkább add a következő dobozt! Ideje indulnunk. Ebben a hóesésben nem lesz könnyű az utunk, és tudod, hogy az ajándékoknak estére a fa alatt kell lenniük.

– Tudom, tudom! Ráadásul az a falu a világ vége – sóhajtott a mogorvább angyal, és fancsali képpel kezdte el adogatni a kisebb meg nagyobb dobozokat.

– Kinek a vége, kinek a közepe! – nevetett rá bíztatóan a másik, de a társának sehogy sem akaródzott mosolyra húzni a száját.

A bakonyi falutól messze-messze a nagyváros is szentestére készült. A házak, az üzletek már hetekkel ezelőtt csillogó-villogó fényruhába öltöztek. A kirakatok műhóval, műkarácsonyfákkal, műtélapókkal és műangyalkák tucatjaival hirdették a szeretet ünnepének közeledtét.

A vaskos fellegek itt is megtettek minden tőlük telhetőt, hogy fehér karácsonnyal örvendeztessék meg az embereket. Sokkal nehezebb dolguk volt, mint vidéken: mire földet ért, a csillogó hópihék többsége elolvadt-összetöpörödött, de legalábbis megszürkült. Ám a városiak ennek a soványka hónak is örültek. A belváros, feldíszített utcáival maga is egy nagy, csillogó kirakatnak tűnt, és még a legkopárabb, legszegényebb lakótelepeket is mintha fehér, ünnepi damasztabrosszal terítették volna be.Egy külvárosi bérház előtt két gyerek kászálódott be egy autó hátsó ülésére. Apa a nagynak épp nem nevezhető csomagtartóba, a szánkó mellé gyömöszölte az utazótáskákat, anya pedig, a térdén egy narancsos csokoládétortát egyensúlyozva, siettette a többieket.

– Máté, Mirella, ne vitatkozzatok tovább! Mindketten az ablak mellett fogtok ülni! Inkább kössétek be magatokat! Drágám, elraktad a szánkót? Indulhatunk végre? Mindjárt négy óra! A nagymama már harmadszor telefonált, azt mondja, hatalmas a hóesés a Bakonyban. A végén még lekéssük a karácsonyi vacsorát!

– És az ajándékok? – kotnyeleskedett Mirella, a hétéves nagylány.

– Tudhatnád, hogy az ajándék nem a mi dolgunk! – kukkantott be a kocsiba apa. – Hidd el, mire megérkezünk, a csomagok is ott lesznek! – ült be elégedett mosollyal a kormányhoz, és elindult a városból kivezető úton.

Az autó, fedélzetén a Takács családdal és az évek óta használaton kívüli szánkóval, egyre távolodott a várostól. Az utak szinte teljesen néptelenek voltak: ilyenkor, szenteste délutánján a legtöbb család már otthon díszítette a karácsonyfát. Takácsék is csak azért indultak útnak, mert nem akarták, hogy a nagymama egyedül töltse a karácsonyt.

Lassan elmaradtak mögöttük a főváros utolsó házai. A hó egyre sűrűbben, egyre nagyobb pelyhekben kavargott. Az üres utakon szinte suhant az autó, de mennél messzebb kerültek a várostól, annál zordabb lett az idő, nagyobb a hó és kockázatosabb az utazás.

A kicsi Máté néhányszor megkérdezte, hogy meddig mennek még, de gyorsan elszundított a kényelmes ülésben. Mirella egykedvűen nézegette az ablak előtt kavargó hópelyheket. Néha mintha furcsa, repülő kocsikat látott volna a magasban, de nem szólt róluk senkinek: anya nem mindig volt olyan hangulatban, hogy ilyen butaságokkal foglalkozzon. Egy karácsonyi pakolás és tortasütés után meg főleg nem. Apa inkább kapható volt az ilyesmire, de neki, ugyebár, a vezetésre kellett figyelnie.

hofeher-karacsony-belso2

uveghegyentul

Adott egy egyszerű történet :az apuka aki feleségével és két gyermekével útra kel, hogy együtt töltsék a szentestét a nagymamával. És adott egy karácsonyi varázslat, amelyben angyalkák hordják az ajándékokat légikocsival.

A két történet összefonódik a Bakony havas vidékén, ahol a két utazó csapat összetalálkozik, mivel mindketten balesetet szenvednek. Közös céljuk, hogy lejussanak a faluba, a család a nagymamához, az angyalok a gyerekekhez. A segítség is megérkezik, egy falubeli sofőr feláldozza karácsonyi vacsoráját és nagylelkűen segít, így mindenki odaér, ahová indult.

Nagyszerű karácsonyi történet segítségnyújtásról és önfeláldozásról. Gondoskodásról, amely a nagymamával való törődés és odafigyelésben nyilvánul meg. Az igazi karácsonyi hangulatról, ahol a családé lehet csakis a főszerep.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Mészöly Ágnes meséjét felolvasni léleksimogató volt, a hasonlatok, szinesztéziák, csodálatos leíró részek igazán magas színvonalú irodalmi alkotássá emelték a mesét. Mellette pedig hihetetlen kifinomult, letisztult és ünnepi Rófusz Kinga rajzai. Ismét csak a fa alá tudom ajánlani, mint ajándékot.

De csodálatos lehet meghallgatni gyerekekkel, ünnepi hangulatban, fenyő illatban úszva, hiszen a történet ezt az üzenetet is hordozza, nem a tárgyi ajándékok teszik a karácsonyt karácsonnyá.


 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót