OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TÜNDÉRMESÉK 5-9
TÜNDÉRMESÉK 5-9 : A virágtündérek titkai (1) Olina és a varázsszirom

A virágtündérek titkai (1) Olina és a varázsszirom

Mechler Anna - Olina és a varázssziromÍrta: Mechler Anna
Illusztrálta: Láng Anna
Kiadó:
Manó Könyvek, 2019. március
Oldalszám: 64 
 
A Tündérpalotában virágvarázslat zajlik. Akinek kiszínesedik a ruhája, az egy gyógynövény segítője lesz.
 
Vajon kit ér ez a szerencse?
Ki lesz az orbáncfű gondozója?
Milyen feladatok várnak rá?
 
Olina, a félszeg tündérlány kapja az új feladatot: az orbáncfű őrzője és segítője lesz. Ahogy ismerkedik a növénnyel, egyre ügyesebbé válik, és sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról.
 
Vajon hogyan lehet szembeszállni a kártevőkkel?
Mire jók az illatlabdák?
Lehet-e barátságot kötni az emberekkel?

A kötetből mindez kiderül, és a bűbájos mese mellett sok érdekes információt is megtudhatunk a gyógynövények világáról.

 

Tartalom
 
Kit választ a varázslat?
Olina színre lép
Az orbáncfű
Tündértitkok
Egy új barát
Egy szót se!
Zselyke bajban van
Herba anyó dicsérete
Az orbáncfű varázsereje
Veszély!
A felmentő sereg
Mindenki másban jó
Az illatháború
Sötét felhők a láthatáron
Minden jó, ha jó a…
 
 

foxbooks

Mechler Anna a népszerű Kerék mesék könyvek (Bernát, a mentőautó) szerzőnője, aki most egy új, és nagyon eredeti sorozatot álmodott meg – ezúttal elsősorban a kislány szíveknek. A virágtündérek titkai ugyanis igazi elbűvölő tündérmeséket tartogat számukra, és az élményt még különlegesebbé teszi, hogy a kalandokkal együtt a növények gyógyító hatásait is megismerhetik a gyerekek. A sorozatban egy csodás mesevilág nyílik meg nekik, ahol kellemes és megnyugtató hangulat várja őket, és úgy érezhetik, hogy varázsos titkok ismerői lettek. Jó olvasni, jó elmerülni benne – és azok az elragadó illusztrációk! Az Olina és a varászszirmok a sorozat első kötete, és az orbáncfű jótékony hatásai előtt tiszteleg. Felkészültél a varázslatra?

"A közönséges orbáncfű (latin nevén Hypericum perforatum) nemcsak gyönyörű, hanem igazi hasznos növény is. Aranysárga színű virágairól, keresztben átellenesen álló leveleiről könnyen felismerhető ez a hazai száraz gyepeken vadon előforduló növény. Érdekessége, hogy fény felé tartva levelei lyukacsosnak látszanak, azonban a lyukaknak tűnő kis pöttyök valójában apró, átlátszó illóolajtartók. A legjelentősebb gyógynövények közé tartozik, ugyanis föld feletti részeiből fontos, kedélyzavarok kezelésére alkalmas gyógyszerek készülnek. Olajos kivonata is igen kedvező hatású, azt külsőleg, főleg bőrpanaszok kezelésére használják."

Óriási izgalom volt a Tündérpalotában: eljött a nyár első napja, a virágvarázslat ideje. A hagyományok szerint ezen a napon választják ki a legújabb virágtündért. Most derül ki, hogy melyik növény kap segítőt, és melyik tündérlány lesz a virág őrzője. Nem véletlenül volt mindenki olyan izgatott a palotában, hiszen ez egy csodálatos megtiszteltetés a tündérek számára. A kiválasztott ugyanis a szürke öltözetét hátrahagyva, színpompás ruhát ölthet, pont olyat, mint amilyen a virága. Ezenkívül szabadon járhat-kelhet a réten, hogy gondoskodhasson a védencéről. De egy dologra azonban figyelnie kell: a virágtündérek nem lesznek többé láthatatlanok az emberek számára. A szertartást ezúttal is a jóságos Herba anyó vezette le. A lányok ámulattal figyelték, ahogy meglengette a pálcáját, és elmormogta a varázsigét.

Vajon kit választ ma a varázslat, és melyik növény kap pártfogót?  

Egyszer csak előrajzolódott egy karcsú, sárga virág alakja: az orbáncfű az! Herba anyó ezután a szürke ruhás lányok felé intett a pálcájával, hogy kiderüljön, melyikük lesz az orbáncfű patrónusa.

"Egyszer csak az egyik tündérlány szürke ruhája elszíneződött, a lábán vékony, zöld harisnya és egy zöld cipőcske formálódott, szoknyája öt sárga, szirom alakú résre hasadt. Csinos napsárga blúzának nyakrészét hosszú szálak ékesítették a végükön kicsit sötétebb sárga gömböcskékkel. A sárga együttest egy bájos kis napsárga kalap és két halványsárga szárny tette teljessé."

Wow, hiszen ez gyönyörű! Az ámulattól mindenkinek elakadt a szava. A tündérek irigységgel vegyes csodálattal nézték ahogy a társuk átalakul, de a kis tündérlány is alig hitt a szemének. Az orbáncfű kis védőjének a neve pedig a szépséges Olina lett! Olinában cikáztak az érzelmek, majd kiugrott a szíve a helyéről. Örült, megszeppent, izgatott és kíváncsi volt egyszerre.

Megérdemelte ő ezt a megtiszteltetést? Alkalmas lesz a feladatra?

Szerencsére Herba anyó mint mindig, most is megnyugtatta – hiszen a virágvarázslat sosem téved! – és arra bátorította, hogy mielőbb ismerje meg közelebbről is a pártfogoltját. Olina ezentúl ugyanis szabadon járhatott ki-be a palotából, egy varázslat segítségével.

"Cickafarkfű, zsálya, akác, édes mézet árulj,
Tündérpalota kapuja, arra kérlek, tárulj!"

A virágtündér izgatottan indult útnak, és hamar meg is találta a növényét, hiszen a rét több pontján is vidáman sárgállott az orbáncfű. Amikor közelebb ment hozzá, látta, hogy virágonként öt sárga szirom pompázik, és a középéből sárga porzók ágaskodtak az ég felé. A növény finom, balzsamos illatot árasztott, és Olina nyugodtságot érzett a közelében.

Megfigyelte az illóolajtartó kelyheket is a leveleken, amikor pedig a szirmából egy picike darabot letépett és összenyomta, bíborvörös folyadék ereszkedett ki belőle. Pont ahogy tanulta! Mire mindent alaposan átnézett, már biztosan tudta, hogy ez az ő növénye! Boldog volt a közelében, és érezte, hogy a virágnak is jó az ő jelenlétére.

Olina napjai szorgalmasan teltek. Nagyon igyekezett, hogy jó virágtündér legyen. Felfedezett és megtanult mindent, figyelmesen gondoskodott a növényéről – ha szomjas volt, harmatcseppet varázsolt a tövébe, ha túl nedves volt, elvezette a vizet…

De az élete más szempontból is megváltozott. Habár a színes ruhások befogadták, és sokszor beszélgettek vele, a régi társai távolságot tartottak tőle.

Vajon sikerül mégis megőriznie a barátságukat?

Gyakran látott embereket is a réten, és néha kíváncsian követte őket. Különösen egy kislány keltette fel a figyelmét, akit sokszor látott a réten játszani, koszorút fonni, bóbitát fújni, fára mászni… Egy nap épp őt figyelte az orbáncfű virágán ringatózva, de óvatlan volt, és a legnagyobb megdöbbenésére a kislány odafordult hozzá és farkasszemet nézett vele. Ajjaj, észrevette!

"Tudtam, hogy itt vagy. Éreztem. Nagyon örülök, hogy találkoztunk! Én Zselyke vagyok!"

Vajon most mit tegyen?

Olina első gondolata a menekülés volt, és biztosan el is repült volna, ha nem bénul le az ijedtségtől. De aztán a kislány annyira kedves és megnyugtató volt, hogy úgy döntött, marad és megismerkedik vele.

Vajon mit hoz ez a szokatlan barátság? És mit szólnak hozzá ha megtudják a többiek? Tartsa titokban, vagy elárulja valakinek? Na és Zselyke állja a szavát, nem mesél a tündérekről senkinek?

"Bár nem mondták ki, de ugyanarra gondoltak: jó Zselykének és Olinának lenni, akik barátok, megoszthatják egymással a titkaikat, és bepillantást nyerhetnek egy másik világba."

Hamar kiderült, hogy a kislány valóban melegszívű, aki érzi a virágtündérek jelenlétét, és lassan igazi barátság szövődik közöttük. Sőt, egy nap Olina a lehető legnagyobb áldozatot is meghozza a kislányért. Azonban ezt nem minden virágtündér nézi jó szemmel.

Vajon Herba anyó is megdorgálja érte?

Mire számíthatunk még a könyvben?

Megismerkedhetünk Lellével, a lila ruhás levendulatündérrel, és a levendula áldásos hatásairól is olvashatunk. De kiderül az is, hogy mennyire megviseli a virágtündéreket, ha valaki bántja, vagy leszakítja a növényeiket.

Egy nap Kamilla virágai is bajba kerülnek, ugyanis kártevők lepik el őket. Olina azonnal támogatja a társnőjét, és együtt indulnak útra, hogy csalánleveleket gyűjtsenek a sebekre. De szerencséjükre mások is a segítségükre sietnek…

Szerinted kik lehettek azok?

Amikor pedig egy óriási vihar közeledik feléjük, és egy virágtündér veszélybe kerül, Olina azonnal a mentésére siet.

Vajon sikerül véghez vinnie vakmerő tervét, és nem sodródik bajba ő is? Mit szól ehhez Herba anyó? Na és azt tudod, hogy hogyan rajzolódik az égre a szivárvány…?


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót