OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TÜNDÉRMESÉK 5-9
TÜNDÉRMESÉK 5-9 : A virágtündérek titkai (2) Bíborka és a varázsfőzet

A virágtündérek titkai (2) Bíborka és a varázsfőzet

Mechler Anna - Bíborka és a varázsfőzetÍrta: Mechler Anna
Illusztrálta: Láng Anna
Kiadó:
Manó Könyvek, 2020. március
Oldalszám: 64

Közeledik a virág-varázslat ideje - de vajon mi lesz akkor, ha a tündérek a nagy napon éppen betegek?

Hogyan kaphat megfelelő segítőt egy gyógynövény, ha reggel még az sem biztos, hogy az összes tündérlány részt tud venni a ceremónián? Szerencsére Herba anyó úrrá lesz a helyzeten.

Ebben az évben egy csodálatos szépségű virág tűnik fel a varázsgömbben, és Bíborka személyében kedves, lelkiismeretes támogatót kap. A tündérlány sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról, és közben új barátokat is szerez.

A bíbor kasvirág ugyanúgy segíti Bíborkát a mindennapokban, mint ahogy a kislány gondoskodik róla.

A bűbájos mesék olvasása közben észrevétlenül ismerhetjük meg a gyógynövények gyógyhatását.

 

Tartalom
Ünnepi előkészületek
A virágvarázslat
A kasvirág tündére
Milyen a kasvirág?
Nem igazság!
Galagonyatea
Barátságok erdőn-mezőn
A küldetés
Bújócska a kertben
A rét túl messze van!
Vissza a palotába
Mi lehet Zselykével?
Varázsfőzetek
Minden jó, ha jó a…
 

 

foxbooks.hu

 

Mechler Annát elsősorban a Kerék mesék könyvekből (Bernát, a mentőautó) ismerték, és szerették meg a gyerekek, most azonban egy merőben új, és különleges sorozattal jelentkezett a kislányok legnagyobb örömére. A virágtündérek titkai nemcsak egy kellemes, szívet melengető tündéres mesekönyv, hanem egyedülálló is a műfajában, ugyanis a gyógynövények jótékony hatásaival is megismerteti kis olvasóit. Az elbűvölő mesesorozat első részében (Olina és a varázsszirmok) az orbáncfű, a folytatásban pedig a bíbor kasvirág a főszereplő. Bíborka és a varázsfőzet – íme egy kis ráhangoló!

"A bíbor kasvirág (latin nevén Echinacea purpurea) egy Észak-Amerikában honos növény, amelyet Európában gyógynövényként  és dísznövényként is ültetnek. Az egy méter magas növény fészekvirágzata messziről egyetlen nagy virágnak látszik, pedig valójában sok-sok olyan apró virágból áll, amiket csak erős nagyítóval lehet alaposan megfigyelni. A fészekvirágzat alján zöld fellevelek nőnek. Fölöttük, körben sorakoznak a nyelves virágok, amik a színpompás rózsaszín szirmokat hordozzák. Legfelül, középen található a sok apró, vörös csöves virág. A virágzat közepe kissé szúrós, és egy dombocskát alkot, ami leginkább egy összegömbölyödött sünire hasonlít. Az Echinacea név is erre utal, a görög echinos szó ugyanis sündisznót jelent. A bíbor kasvirág világszerte ismert és népszerű gyógynövény, ami a szervezet ellenálló képességét erősíti, ezért elsősorban megfázás megelőzésére és kezelésére használják."

Ismét elérkezett a virágvarázslat ideje. A Tündérpalota azonban meglepően csendes volt, nem töltötte be vidám és izgatott zsivaj a termeket. Idén szokatlanul hideg volt a május, és sok tündérlány betegeskedett. Most is a szobájukban gyengélkedtek, az egyikük köhögött, a másikuk tüsszentett, varázsfőzetet kortyolgattak, borogatást cserélgettek – a jóságos Herba anyó ápolgatta őket. Pedig holnap lesz a nyár első napja, és a virágvarázslat most sem maradhat el!

A lányoknak pihenniük kell, és bízniuk a varázsfőzet erejében, hogy jobban legyenek, és részt vehessenek az ünnepségen. Mindegyikük arról ábrándozott, hogy ő lesz a következő kiválasztott, aki egy újabb különleges gyógynövény őrzője lehet.

Hogy melyik növény lesz az, és kit ér ez a megtiszteltetés?

Az bizony csak holnap derül ki, de tudták, hogy a virágvarázslat sosem téved: mindig azt a tündért választja, aki arra a leginkább érdemes. Ezentúl ő fogja óvni, és gondoskodik a virágról, de egyéb kiváltságok is járnak a virágtündéreknek: szabadon szállhatnak ki-be a palotából a rétre, és ráadásként szürke öltözetük helyett a virághoz illő, gyönyörűséges ruhát öltenek.  

"Láttátok Lelle szoknyáját? Pont olyan, mint a levendula virága, nekem annyira tetszik!

– És Olina kalapja? Én is szívesen hordanék sárga kalapot! Ki gondolta, hogy az orbáncfű gondozója ilyen csinos fejfedőt viselhet?

– Nekem Kamilla kontya tetszik! – kapta fel a témát egy göndörhajú tündérlány. – De jó lenne, ha nekem is ilyen jó frizurát adna a varázslat!

– És Galatea piros cipője? A galagonya nagyon menő!"

Másnap a tündérlányok jobban ébredtek, valóban használt a varázstea, már csak egyikük érezte magát elesettnek. Elmenjen a varázslatra, vagy maradjon az ágyban? Végül bármennyire gyenge volt, összeszedte magát, hiszen egész évben erre az ünnepre várnak, neki is látnia kell! A varázslatot ezúttal is Herba anyó vezényelte le. Sitty-sutty, meglebegtette a varázspálcáját, csiribí elmormolta a varázsigét, és voilá: lilás, pirosas színek tűntek fel, a sárgák összeolvadtak, és végül alakot öltött egy szépséges, a rózsaszín és a mályva árnyalataiban pompázó virág

Az idei év kiválasztott növénye, aki egy segítőt kap, nem más, mint a gyönyörű bíbor kasvirág! Az őrzője pedig pont a leginkább gyengélkedő kis tündérlány lett, tudod, aki alig tudta összeszedni magát, hogy eljusson az ünnepélyre.

"A tündérlány, aki tegnap még lázas volt, ámulva figyelte, ahogyan szürke ruhái átváltoznak; sok ágra hasadt szoknyácskája a derekán egészen sötét rózsaszín volt, a végén majdnem fehér; hosszú, bő ujjú blúza a nyakánál bíbor színben játszott, a derekához és a kezéhez közelítve mind halványabb, rószaszínes lett; a nyakába egy sárgával mintázott piros, bolyhos körsál tekeredett, a hajában ugyanilyen színű hajcsatt ékeskedett. A lábán pedig a szürke papucs helyén egy sárgáspiros csizmácska feszült."

Wow, te is irigyled, ugye?

A bíbor kasvirág patrónusának a neve pedig Bíborka lett! A tündérlány egy pillanat alatt megfeledkezett a betegségéről, megilletődötten, hitetlenkedve és nagyon boldogan vette tudomásul a beavatást. A többiek ámulattal figyelték, hogy a társuk milyen gyönyörű lett! Herba anyó ellátta jó tanácsokkal, felhívta a figyelmét, hogy ezentúl vigyázzon az emberekkel, mert már nem láthatatlan számukra, megtanította neki a kapunyitó varázslatot is, hogy ezentúl szabadon járjon keljen, és bátorította, hogy mielőbb ismerkedjen meg közelebbről is a növényével. Bíborka még gyengélkedett, de nem tudott ellenállni a csábításnak, azonnal kirepült a rétre.

A bíbor kasvirágot két helyen is megtalálta, az egyik a réten (ezen csodálkozott, hiszen a tengerentúlon valóban a vadonban él, de nálunk leginkább a kertekben), és a másik egy erdő széli kiskertben nőtt. Méghozzá Zselyke nagymamájának a kertjében! (Zselykével az előző részben ismerkedhettünk meg, ő az a kislány, aki érzi a virágtündérek jelenlétét, megőrzi a titkukat, segíti és támogatja őket).

A bíbor kasvirág meseszép volt, pont ahogy emlékezett rá. Bíboka töviről-hegyire megfigyelt mindent. A kúp alakú fészekvirágzat messziről ugyan egyetlen virágnak tűnt, ám közelebbről látszott, hogy sok-sok apró virágocskából áll. Ráadásul a közepén máshogy néztek ki, mint a virág peremén.

'Apró virágok alkották a sündisznóra emlékeztető, kúposan kiemelkedő részt, amely narancsvörös színben pompázott. Bíborka beleszagolt a virágok közepébe. Gyümölcsös illat csapta meg az orrát; ahogy megsimogatta a porzókat, a keze sárga lett a virágportól. A kiálló bibék messziről úgy néztek ki, mint egy színjátszó szivacs, közelről pedig élő útvesztőt alkottak… '

A tündérlány boldog volt, és nagyon jól érezte magát a virág közelében. Észrevette azt is, hogy erőre kapott, és nem is érzi magát olyan betegnek és gyengének, mint amikor elindult. Boldogan tért haza, de nem az várta otthon, amire számított. A társnői már nem úgy néztek rá, mint eddig, sőt még a többi virágtündér is sóvárogva méregette a meseszép bíborszín szettet rajta. A vacsoránál az egyik szürke ruhás tündér pedig „véletlenül“ leöntötte a ruháját lekvárral. Bíborka nagyon elkeseredett, igazságtalanságnak érezte, ahogy bánnak vele.

Szerencsére a jóságos Herba anyó megnyugtató szavaira mindig lehet számítani, és természetesen most is ott állt mellette. Elmesélte neki, hogy a többiek most irigykednek, de biztosan hamarosan megbékélnek majd. Hogy bízzon magában, mert nem véletlen, hogy őt választotta a varázslat, hiszen a bíbor kasvirág a kertekben nő, és sok okosságra és leleményességre lesz szüksége ahhoz, hogy észrevétlen maradhasson. 

Másnap a kedves Galatea is pártfogásába vette Bíborkát, és egy jó forró galagonyateával is megkínálta, hogy könnyebb legyen szíve. Bíborka hálás volt neki, és alig várta már, hogy újra a virága közelében legyen. Ám út közben egy titkot is felfedezett: elkapta, amint Olina egy szőke hajú kislánnyal beszélgetett…

A kasvirágnál időzött egész álló nap, és megfigyelte, hogy most is erőre kapott a közelében. Eszébe jutott az is, hogy mit tanult róla az iskolában: hatékonyan növeli a szervezet ellenálló képességét, felgyorsítja a gyógyulást, megfázás, orrfolyás, torokfájás és tüsszögés esetén.

Annyira elmerült benne, hogy alig vette észre, hogy egy kislány tart felé. Zselyke hosszan és kíváncsian fürkészte a kasvirágot, de Bíborkának szerencsére sikerült észrevétlennek maradnia előtte. A virágtündér úgy döntött, itt az ideje, hogy rákérdezzen Olinánál a kislány kilétére. Megtudta, hogy Zselyke a barátjuk (Lelle és Herba anyó is tud már a kapcsolatukról), nem kell félnie tőle, sőt már mesélt is a kislánynak Bíborkáról

Bíborka szorgos volt, nagyon sokat tanult, egyre jobban belejött a feladatába. Rengeteg kaland várt rá ezen a nyáron. Valóban éles eszű, és ügyes rejtőzködőnek bizonyult, ezért Herba anyó egy különleges feladattal is megbízta. Egy lila fejű bíborkát (igen, őt is így hívják) kellett szereznie, ami nálunk leginkább a keretekben terem!

Bíborka neki is vágott a kimerítő és veszélyes küldetésnek.

Vajon milyen kalandok várnak rá az út során? Látatlan tud maradni az emberek előtt?
Rátalál a bíborkára? 
Hogyan hozhatja el a virágát olyan messziről egyes-egyedül?
Sikerül épségben visszajutnia? Milyen szerepe lesz mindebben Zselykének, és hogyan segíthet barátnőjén Olina?
Vajon megszereti ő is az emberkislányt?
És tudja valaha is viszonozni a segítségét?
De legfőképp: miért volt a bíborka virágára szüksége Herba anyónak? Kíváncsi vagy a varázslatra?
 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót