OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
BERG JUDIT
BERG JUDIT : 5-9 éveseknek - Rumini-sorozat

5-9 éveseknek - Rumini-sorozat

  2014.08.17. 01:03

IMG_5777

A Rumini tízéves születésnapja alkal-mából Berg Juditot kérdeztük a Rumini születéséről. Ezt nézhetjük meg a vidóban.

A Rumini első része 2007-ben kapta meg az Év Gyerekkönyve kitüntetést - 10 év alatt nyolc kötetté bővült.

A történet egy speciális világban játszódik, melynek benépesítői beszélő, társadalmat kiépítő állatok, illetve mágikus lények. A főszereplő Rumini, egy egér matróz, aki a Szélkirálynő nevezetű vitorláson próbál eljutni Pelevárba.

A Rumini vérbeli kalandregény. A minden lében kanál kisegér direkt keresi a veszélyt és izgalmakat - szívesen lopódzik a raktárba egy kis édességért vagy oson ki titokban egy lakatlan szigetre kincset keresni. Ám a végén mindig valami sokkal nagyobb kalamajkába keveredik. 

 

A minden lében kanál kisegér direkt keresi a veszélyt és izgalmakat - szívesen lopódzik a raktárba egy kis édességért vagy oson ki titokban egy lakatlan szigetre kincset keresni. Ám a végén mindig valami sokkal nagyobb kalamajkába keveredik. A Ragacs-tenger óriáspolipjára, a Sárkány-szorost őrző háromfejű fenevadra, a mindenre elszánt, kegyetlen kalózokra vagy a Pelevár alatt húzódó kazamatákra még Rumini sem számít. Ennyi veszélyből már csak a barátok (és néhány varázseszköz) segítségével lehet kikeveredni.

A Ragacs-tenger óriáspolipjára, a Sárkány-szorost őrző háromfejű fenevadra, a mindenre elszánt, kegyetlen kalózokra vagy a Pelevár alatt húzódó kazamatákra még Rumini sem számít. Ennyi veszélyből már csak a barátok (és néhány varázseszköz) segítségével lehet kikeveredni.

 

A kötetek szereplői

Rumini

Bár beosztása szerint csak hajósinas, ezért a sor végén kellene állnia Balikóval együtt, mégis előre vesszük, mivel ő a főszereplő.

Árva, kalandvágyó kölyök, akit a pandúrok elől menekít a kapitány a Szélkirálynőre. Titokban arra vágyik, hogy nagykorára ő legyen a világ leghíresebb hajóskapitánya. 

Meglehetősen lusta, utálja súrolni a fedélzetet, viszont ha egy kis csínytevésről, kalandról, netán kincskeresésről vagy édességlopásról van szó, attól se riad vissza, hogy az egész éjszakát ébren töltse. Sosem hagyja cserben a barátait. Ügyesen kártyázik (néha csal), és szeretné Galléros Fecó összes pókertrükkjét eltanulni. Zúzmaragyarmat királyának tett szolgálataiért lovaggá ütik. 

Balikó

A Szélkirálynő másik hajósinasa. Rumini barátja és társa minden gaztettben. Nagyon szereti a hasát, de ha választani kell, kalandok helyett inkább szundikál. 

Mindig lehet rá számítani, Rumini neki köszönheti, hogy Pelevárban nem adták el rabszolgának. A teknősök népének akkora szolgálatot tesz a Rumini 3-ban, hogy végül nagy kitüntetésben részesül.

Bojtos Benedek kapitány

Tapasztalt, sokat látott tengerészkapitány, aki bölcs döntéseiről és jó szívéről híres. Általában megértő, de ha megharagszik, akkor igazán szigorú lesz.

Galléros Fecót például büntetésből kirakta a hajóról. Csak évek múlva térhetett vissza.

Sebestyén, a kormányos

Izmos, hatalmas termetű egérlegény. Ő a Szélkirálynő második tisztje, a kapitány helyettese és egyben a kormányos is.

A legnagyobb viharban is biztos kézzel navigálja a hajót.

Negró, a fedélzetmester

Szigorú, katonás, mindig rosszkedvű és rossz humorú fickó. A rendetlenkedőket, lustálkodókat egyáltalán nem szívleli. Rendszerint pattog, fegyelmez, büntetést osztogat.

Rumininek és Balikónak rendszeresen megkeseríti az életét. Nagyon fél a kísértetektől.

Ajtony, a hajószakács 

A vajszívű, pocakos szakács nem csak finom főztjeiről nevezetes, hanem arról is, hogy (hajósinasok legnagyobb örömére) időnként elfelejti bezárni az éléskamra ajtaját.

Cincogi doktor

Hajóorvos. Mindig felismeri a legénységet sújtó betegségeket, és remekül gyógykezeli őket. Legbecsesebb gyógyszere a recefice fa kérge, amit a Batka-szigeten kapott a fabatkáktól.

Rumininek egyszer sikerült átvernie, amikor ddig dörzsölte a lázmérőt, amíg a doktor azonnali hűtőfürdőt és ágynyugalmat nem rendelt.

Galléros Fecó 

Fiatal, vidám matrózfiú, Rumini és Balikó barátja. A kapitány egyszer régen, büntetésből kitette a hajóról Datolyaparton, mivel út közben titokban megevett egy egész láda különleges sajtot a rakományból.

Csak később, Sötétváralján találkoznak vele újra. Ekkor a kapitány megbocsát neki, és visszaveszi a Szélkirálynőre. A Rumini 3-ban szerelmes lesz egy gyönyörű egérlányba.

Dundi Bandi 

Pocakos, kedves, de rettentő gyáva matróz. Kicsit lusta is. De ha nincs se túl sok munka, se félnivaló, akkor igazi jó barát és vidám cimbora. Szeret gitározni is.

Roland

Ő a legfiatalabb matróz a hajón. Gyakran tölti idejét Rumini, Balikó és Dundi Bandi társaságában.

Kicsit kotnyeles, szeret mindenről tudni, szimatolni, és mások dolgaiba beleütni az orrát.

Tubák

Tapasztalt, hallgatag matróz. Ha három szónál többet mond, már mindenki tátott szájjal csodálkozik. Először a Rumini 2-ben szerepel, de akkor többször is kihúzza a hajósinasokat a slamasztikából.

A Rumini 3-ban, egy gonosz varázslat folytán rövid időre szószátyár, fecsegő alakká válik, később azonban még kevesebbet beszél.

Dolmányos papa 

Idősebb egér, a hajó ezermestere. Nincs olyan agyafúrt szerkezet, amit ne tudna megszerelni. A hajó sérüléseit, elromlott alkatrészeit is ő szokta megszerelni. Időnként a vihar a tengerbe sodorja a szerszámait.

Sajtos Pedro 

 A legélesebb szemű matróz. Leggyakrabban őrszolgálatba van beosztva, mert az árbockosárból ő veszi észre leghamarabb a közelgő szárazföldet, vihart vagy kalózokat.

Frici 

Matrózlegény a Szélkirálynőn. Ruminiék barátja. Az óriáspolip elleni küzdelemben megsérül a karja. Ő is éles szemű, gyakran teljesít őrszolgálatot.

Brúnó 

Ő a legerősebb matróz. Bár ritkán szerepel, karja erejének sok hasznát látják, akár ládák cipeléséről, árupakolásról, vagy a vitorlák kezeléséről van szó.


A sorozat kötetei

1. Rumini

Kiadás éve: 2007, 2017
Oldalszám: 216

Hallottatok már Pelevárról? Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; van itt láthatatlanná tevő kalap, látószelence, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve.

A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval.

Az út hosszú és veszedelmes, a Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik. Miért félelmetes hírű a Ragacs-tenger? Hogy lehet átkelni a rettegett Sárkány-szoroson? Mit rejt a lakatlan sziget, ahol vízért szállnak partra? És hová tűnt Rumini?

A Ragacs-tenger óriáspolipjára, a Sárkány-szorost őrző háromfejű fenevadra, a mindenre elszánt, kegyetlen kalózokra vagy a Pelevár alatt húzódó kazamatákra még Rumini sem számít. Ennyi veszélyből már csak a barátok (és néhány varázseszköz) segítségével lehet kikeveredni.

Szélkirálynő 

Egérország leggyorsabb háromárbocos kereskedőhajója. A legveszélyesebb utakra is vállalkozik, és mindig sikerrel tér vér vissza. 

Kapitánya a jószívű, igazságos Bojtos Benedek, első tiszt és kormányos a nagy erejű Sebestyén. Negró, a szigorú, keménykezű fedélzetmester katonás rendet tart, és szigorával megkeseríti a legénység életét. Leginkább a hajósinasokét, Ruminiét és Balikóét.

2. Rumini Zúzmaragyarmaton

Kiadás éve: 2007, 2017
Oldalszám: 329
 
Ezúttal a Szélkirálynő északra hajózik, úti célja Zúzmaragyarmat fővárosa, Jégváros. Arrafelé télen már gyakran befagy a tenger, nem csoda, hogy az egerek igyekeznek mielőbb megjárni az utat. Ám egy aljas cselszövő titokban eltéríti a hajót, így a jóval délebbi Ércszigetre partjaira sodródnak. Fekete sirályok, hómenyétek, gonosz ércmanók és egy szerencsétlen zúzmarakirály is szerepelnek a kalandok között.
Ruminiék segítségére siet egy mindenre elszánt zúzmaratörpe kisfiú és egy bátor lány, ráadásul visszatér a hajóra Galléros Fecó, akit három évvel azelőtt büntetésből tett ki a kapitány a hajóról. Rengeteg fordulat, sok veszély, számtalan kaland!

3. Rumini és a négy jogar

Kiadás éve: 2009, 2015
Oldalszám: 329

Az Arany-tenger Egérországtól nyugatra fekszik, több hónapi hajóútra.

A szigetvilágot arrafelé Hódszövetségnek nevezik, négy nagy nemzet lakja: a hódok, kígyók, teknősök és fénylények.

Ruminiék érkezése idején éppen felborul az évezredes rend - egy gonosz varázsló és a kapzsi hódkirály uralma alá akarja hajtani az egész birodalmat. Ha aljas tervük sikerül, a Szélkirálynő sem tud többé visszatérni.

Különös változások 

Szinte reménytelen a küzdelem, de az egerek mellé áll egy bölcs teknősbéka, egy bátor kígyólány és néhány apró, de annál harciasabb fénylény. A hódok és ott élő egerek között is akadnak segítők, bár egy aljas varázslat következtében éppen azok válnak ellenséggé, akiktől azt legkevésbé vártuk.

4. Galléros Fecó naplója

Berg Judit

Kiadás éve: 2010, 2017
Oldalszám: 336

A Galléros Fecó naplója nagyon szorosan kapcsolódik a kalandregényekhez.
 
Galléros Fecó a Szélkirálynő matróza volt még Rumini érkezése előtt, de egy gaztette miatt büntetésből ott hagyták Datolyaparton.

A Rumini 2. részében azonban véletlenül újra összetalálkozik a társaival, megbocsátják bűneit és visszatér a hajóra, Rumini és Balikó hatalmas örömére. Kalandjai során megismer rengeteg jó és gonosz alakot, akik a Rumini első, második és negyedik részben fontos szerepet játszanak.

Sok minden kiderül a már ismert szereplőkről, és néhány kaland is egész más értelmet nyer Fecó elmesélése után. De a matrózfió önmagában is hihetetlen alak: rengeteg kalamajkába, csetepatéba keveredik, hol kalózok és más haramiák törnek az életére, máskor ő tanít móresre gonosztevőket, miközben vígan pókerezik (és nyer), segít a rászoulókon, de legfőképpen a Szélkirálynő nyomát kutatja mindenütt a világon.

5. Rumini Datolyaparton

Kiadás éve: 2011, 2017
Oldalszám: 400

Rumini és barátai egy háborúskodás kellős közepébe csöppennek: adzsungel különös népei állnak harcban a túlélésért. Galléros Fecó régi barátai, a mindenre elszánt ripacsok, a jó kedélyű denevérek, és az igazságtalanul száműzött trónörökös próbálják megmenteni Datolyapartot a végső pusztulástól, és ebben a Szélkirálynő legénysége is segítségükre siet.
 

Vérszívó denevérek, cápák, egy ostoba selyemmajom király és egy titokzatos varázsló is nehezítik egér-tengerészeink küldetését. S hogy a baj még nagyobb legyen, egy kalóztámadás során maga a Szélkirálynő is odavész.

Messzi ország a délen elterülő trópusi tengeren. Egy évvel azelőtt, hogy Rumini elszegődött a Szélkirálynőre, az egerek ide szállítottak egy egész hajónyi rakományt. Itt derült fény Galléros Fecó, a vagány, lókötő egérmatróz újabb gaztettére, amiért a kapitány büntetésül otthagyta kikötőben. 

Fecó sokáig bolyongott mindenfelé, különféle hajókon vállalva munkát, amíg végül elvetődött Sötétváraljára, Ércsziget fővárosába. A Rumini következő részében a Szélkirálynő is erre sodródik, és Balikó felismeri régen látott barátját a kikötőben.

6. Rumini Ferrit-szigeten

Berg Judit - Rumini Ferrit-szigetenKiadás éve: 2012, 2016
Oldalszám: 312

A Rumini-regények után elkészült az első színdarab, amelyben Rumini és társai sosem látott helyszínekre sodródnak, és újabb lélegzetelállító kalandokba keverednek. A darabot 2011 decembere óta játssza a budapesti Magyar színház 

A Szélkirálynő és legénysége ezúttal a Delej-tengerre indul, nem sejtve, hogy hamarosan életük leghátborzongatóbb élményében lesz részük. Rumini megint bajba keveredik, és közben szörnyű veszélybe sodorja a társait is. Saját élete kockáztatásával kell megmentenie a ferritek leigázott népét és saját, elvarázsolt barátait Molyrától, a gonosz pillangókirálynőtől. Szerencsére ő a legtalpraesettebb egérfiú a világon, így sok mulatságos kaland után kivágja magát a veszedelmekből a láthatatlanná tevő kalap, a vascsöppentő és egy mindenkinél erősebb királylány segítségével.  

 A színdarab az ismert szereplőkkel jó bevezető a drámaol vasásba, sőt iskolai színjátszó csoportoknak is hasznára válhat.

A kötetben Kálmán Anna gyönyörű, színes festményei idézik meg a színház világát.

 

7. Rumini a Fényvizeken

Berg Judit: Rumini a FényvizekenKiadás éve: 2013, 2017
Oldalszám: 316

Ez a történet egy időben kezdődik a Szélkirálynő datolyaparti útjával, és jóval azután ér véget, hogy a hajó visszatért Ferrit-szigetről.

Sajnos arra nem jutott időm, hogy lejegyezzem, mekkora bajba került időközben Egérország, mi történt a Szélkirálynővel Datolyapartról hazafelé, és hányféle veszélybe sodródtak tengerészbarátaink, mielőtt visszatértek volna Ferrit-szigetről. Pedig nem kevés bátorságra, leleményességre és szemtelenségre volt szükségük ahhoz, hogy kiverekedjék magukat a szorult helyzetekből!

Szerencsére ők titkos üzenetekben és levelekben mindig beszámoltak kalandjaikról a barátaiknak. Ezeket a leveleket összegyűjtöttem, kiegészítettem néhány pandúrsági jegyzőkönyvvel, térképpel, újságcikkel, amíg összeállt belőlük egy újabb szövevényes kaland.

bj"Ez a történet egy időben kezdődik a Szélkirálynő datolyaparti útjával.

Emlékeztek? A hajó Ruminivel, Balikóval, Rikivel és a többiekkel a fedélzetén elindult Datolyapart fővárosába, Maracujába, Galléros Fecó pedig Egérvárosban maradt újdonsült feleségével, Johannával. Aztán, miután a Szélkirálynő matrózai sikeresen túlélték a kalózok támadását és a vérszívó denevérek fogságát, ráadásul még a selyemmajmokat is megmentették, visszatértek Egérországba. A visszaút kalandjairól és viszontagságairól azonban a regényből már nem értesültetek.

Aztán a vitorlás hamarosan újra útra kelt, hogy Marcipán-szigetre hajózzon. Útközben Ferrit-szigetre vetődtek, erről a kalandról szól a Rumini-színdarab, amit meg is nézhettek a Magyar Színházban. De azt megint nem tudjátok, hogy folytatódott a Szélkirálynő útja, miután elhagyta Ferrit-sziget partvidékét. Ráadásul ezekben a hónapokban Galléros Fecóval és Johannával is döbbenetes dolgok történetek, arról nem is beszélve, hogy egérbarátaink hazája, Egérország végveszélybe jutott.

Ennyi hátborzongató és életveszélyes eseményt egyetlen regénybe talán bele sem lehetne sűríteni. De a mi barátaink igazán jó cimborák, ezért titkos üzenetekben és kevésbé titkos levelekben mindig beszámoltak egymásnak a kalandjaikról. Ezeket a leveleket összegyűjtöttem, kiegészítettem néhány pandúrsági jegyzőkönyvvel, térképpel, újságcikkel és felhívással, és csodák csodájára összeálltak belőle azok az események, amiket Nektek, detektív-olvasóknak kell összeállítani.

Ha végigolvassátok a könyvben található leveleket, mindenre fény derül, sőt azt is megtudjátok, hová készül legközelebb a Szélkirálynő, és miért tér vissza a legénység közé Galléros Fecó.

Annyit szeretnék csak kérni tőletek, hogy Szkander Bob (hejes)helyesírását ne tanuljátok el!
 
Jó szórakozást és körömrágást kívánok Mindenkinek!"
Szeretettel: Berg Judit

8. Rumini kapitány

Berg Judit - Rumini kapitányKiadás éve: 2016
Oldalszám: 312

Berg Judit

 
Kálmán Anna

Galléros Fecó csatlakozik a Kartács-tengerre tartó Szélkirálynőhöz, hogy elrabolt kisfia és Sajtos Rozi nyomába eredjen. Újra együtt hát a legénység, Rumini, Balikó, Fecó – no meg persze a kiállhatatlan Negró, a puhány Dundi Bandi, a bölcs Bojtos Benedek és a többiek. Egy végzetes baleset során Rumini és Fecó eltűnik, később a Szélkirálynő is végveszélybe kerül, ráadásul nem kevesebb, mint három gonosz keresztezi hőseink útját: Pengecsőr báró, André de Majré és Vipera...

Bár a helyzet gyakran válik reménytelenné, hőseink mégis mindig megtalálják a kiutat, néhol a szerencse, máskor jó szándékú barátok segítségével. Földön, vízen, levegőben zajlanak a váratlan és sorsfordító események, amelyek megállíthatatlanul sodorják a jól ismert tengerészeket az utolsó nagy megmérettetés felé. Kálmán Anna különleges rajzain opálbálnák, amandina pintyek, mérgezett karmú baglyok és nyílméreg békák kelnek életre, akik mind fontos szerepet játszanak a történet alakulásában.

És hogy hogyan lesz Ruminiből kapitány?
Ez is kiderül a sorozat befejező részéből!

 

9. Rumini Tükör-szigeten

Írta: Berg Judit

Oldalszám: 312
Megjelenés: 2019. november

Elég a kalandokból!

Amikor a Szélkirálynő legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és békésen fagyizgatva napoznak és úszkálnak, egészen biztosan úgy ­érzik, hogy most egy ideig végre nyugalom lesz körülöttük.

De persze nem is lenne ez egy igazi Rumini-könyv, ha a számításai­kat nem húzná keresztbe néhány ártalmatlannak tűnő, ám annál veszé­lyesebb higanyhidra, aminek a mérgétől Sajtos Rozi nemcsak gondolat­olvasó lesz, de ha nem tesznek valamit sürgősen, az egész ­teste ezüstté fog válni...

Állítólag az ellenszer egy bizonyos Tükör-szigeten található. Csakhogy a térképen jelölt helyen két egyforma sziget áll!

Az egyik a másiknak tükörképe, és mindkettő nagyon veszélyes! De vajon melyik az igazi, és hol rejtőzik a gyógyszer?

Minden titokra fény derül a Rumini kilencedik részéből, még arra is, mi rejtőzik a tükör mélyén!

"Tükör-sziget közvetlen szomszédságában áll egy ugyanolyan sziget. Egyik a másiknak a tükörképe. De melyik az igazi?
Annyi biztos, hogy mindkettőn furcsa dolgok történnek.

A Szélkirálynő először csak azért kanyarodik Tükör-sziget felé, hogy orvosságot szerezzenek Sajtos Rozi betegségére, de hamarosan mindannyiuk élete veszélybe kerül, miközben még az sem biztos igazán, hogy a menekülés kulcsát Tükör-szigeten vagy a mellette emelkedő tükörképén találják-e." Berg Judit


10. Rumini és az elsüllyedt világ

Rumini és az elsüllyedt világ

Oldalszám: 440
Megjelenés: 2020. október 28.

Végre mindenki újra ép és egészséges, a Tükör-szigeteki kalandok után irány Egérváros! Nem csoda, ha ennyi viszontagság után még a legelszántabb matrózok is egy kis egérvárosi nyugalom és megérdemelt semmittevés után áhítoznak. Csak az Áspis-tengeren kell keresztülhajózniuk, ahol egy erős tengeráramlat pont a megfelelő irányba sodorja majd a Szélkirálynőt.

Jó tempóban, jó hangulatban haladnak.

Vajon miért nem jár errefelé egyetlen hajós sem?

 

Aztán egyszer csak szörnyű reccsenés hallatszik... Majd még egy. Mintha szétszakadtak volna a hajót tartó eresztékek, a fedélzet egyik oldala megemelkedik, miközben a másik oldal majdhogynem belemerül a vízbe.

- Öt perc, és elsüllyedünk!

Mi lesz a Szélkirálynővel? Mi lesz Ruminivel, Rozival, Fecóval és a többiekkel? Ki Megalion, a varázsló, és vajon a különleges víz alatti birodalom, Megantisz, valóban létezik? Sellők és sellővadászok, dobócsillagos ugróegerek és törpekenguruk, tavi tigrisek és mélytengeri szörnyetegek hajóznak, úsznak és ugrálnak keresztül és kasul a regény lapjain...

Ennél szomorúbb kezdete még egy Rumininek sem volt - de talán ennél fordulatosabb, összetettebb, kalandosabb és varázslatosabb folytatása sem! Kiderül minden a tizedik Ruminiből!
 

pagony.hu

A Rumini és az elsüllyedt világ ott folytatódik, ahol az előző rész, a Rumini Tükör-szigeten véget ért. Az ott átélt kalandok megviselték a legénység tagjait, és már alig várják, hogy hazatérjenek otthonukba, Egérvárosba. Többhetes út vár rájuk, de nagy reményekkel indulnak neki, hiszen otthon várják őket barátaik és családjuk. Kisvártatva kiderül, hogy létezik egy rövidebb útvonal is hazafelé, keresztül az Áspis-tengeren. Rövid tanácskozás után úgy határoznak, hogy ezt választják, hiszen mind tapasztalt hajósok, és úgy érzik, az esetleges erős áramlatokkal simán megbirkóznak.

Természetesen amikor az ember (bocsánat, egér) úgy érzi, hogy kézben tartja az eseményeket, és már igazán nem érheti meglepetés, akkor üt be a mennykő… Ilyen szomorú, reménytelennek tűnő kezdete még egyetlen Rumininek sem volt korábban: már a második fejezetben, rejtélyes okokból, percek alatt elsüllyed a Szélkirálynő.

81cecea8-a698-4f9e-9abf-688c6da1916c.jpegKálmán Anna illusztrációjaPersze egy másik könyvet olvasnánk, ha itt mindenki feladná, és lemondóan hánykolódna a tengeren egy mentőcsónakban, így a kétségbeesést rövidesen felváltja a reménykedés, hogy elveszett társaik talán mégis életben lehetnek. És amíg erre egy csepp remény is van, addig biztosak lehetünk benne, hogy Rumini, Rozi, Fecó és a többiek nem adják fel!

Megszokhattuk, hogy hiába sokrészes már ez a sorozat, Berg Judit mindig meg tudja újítani, mindig kitalál valami különlegességet az olvasóinak, hiszen szíve mélyéből szereti és ismeri a karaktereit.
Szerencsére ez most sem volt másként, egy grandiózus, elképesztően kalandos és varázslatos történet született, telis-tele új és izgalmas szereplőkkel (Sajtos Rozinak remek lehetőséget biztosítva a lény-gyűjteménye bővítéséhez). Alászállunk Ruminiékkel a tenger mélyére, hogy kiderítsük, valóban létezik-e a titokzatos víz alatti birodalom, Megantisz. Sellőkkel, tavi tigrisekkel és mindenféle más különleges, és sokszor veszélyes lénnyel ismerkedhetünk meg.

A humor és fantasztikus nyelvi leleményesség a szomorkás kezdet ellenére változatlanul a könyv szerves részét képezi, átsegítve minket, olvasókat is a nehéz helyzeteken. A karakterek fejlődése, személyiségük mélyülése is teljesen egyértelműen tetten érthető: döntéseik átgondoltabbak, és tényleg egy igazi csapatként tudnak együttműködni a cél érdekében.

A Rumini és az elsüllyedt világot az egész család rettenetesen élvezni fogja, az ovisok, a sulisok, a nagytesók, akik "hivatalosan"még kinőttek a Rumini-korszakból és a felolvasó szülők is. Tartsatok velük az eddigi legnagyobb, leghosszabb és legizgalmasabb kalandjukon!

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót