OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
BERG JUDIT

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Berg Judit

  2017.03.23. 14:47
"...olvassunk a gyerekeinknek, neveljük őket olvasóvá, hogy érdeklődő, gondolkodó,
humánus felnőtté válhassanak!
Neveljünk nyitott, empatikus, önálló, szabad embert."

Kapcsolódó képBerg Judit négy gyermek édesanyja, és rengeteg mesekönyv írója, a Pagony egyik legfontosabb szerzője. Saját bevallása szerint három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha ötletgazdáik vagy épp "megrendelőik" is. Történeteit a tematikus szerkesztés és a világos megfogalmazás jellemzik, amit a gyerekek is könnyen megértenek, ám a felnőtteknek sem együgyű.
 
Az Év Gyermekkönyve-díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg.
Magáról így mesél: 
"1974. január 28-án születtem Budapesten. Az első könyv, amit egyedül sikerült végigolvasnom hét vagy nyolcéves koromban, rövid kis mesekönyv volt: A halász hetedik fia. Testvéreimmel és unokatestvéreimmel sokat meséltünk, matchboxoztunk, fantázia- és szerepjátékokat játszottunk éveken át, de akkor még eszembe sem jutott, hogy egyszer én is meséket fogok írni. Akkoriban ornitológus, síoktató és kaszkadőr akartam lenni. Kedvenc olvasmányaim pedig a Dumas-könyvek és Mándy Iván Robin Hood-ja voltak.
 

A hisztimesétől a detektívregényig

Makkai Kinga  2018.11.25. 21:28
Tíz év alatt félszáz mesekönyv – ez Berg Judit mérlege. Pedig gyerekként ornitológus, síoktató és kaszkadőr szeretett volna lenni.
Első meséit a legkisebbeknek szánta, ma már elmondhatja, hogy minden korosztálynak írt valamit. Berg Judit a magyar nyelvterület egyik legismertebb és legtermékenyebb gyerekkönyv írója.

Újabban forgatókönyvíróként is kipróbálta magát, a Lengemesék mozis változatában, de felnőtteknek szóló regényen is dolgozik. Írásról, olvasóvá nevelésről és a jövőről beszélgettünk.

Első gyerekkönyved, a Hisztimesék 2005-ben jelent meg, és pillanatok alatt elfogyott a könyvesboltokban. Kitűnő érzékkel írtál egy roppant kényes gyereknevelési kérdésről, a hisztiről. Mi inspirált akkor az írásra? Változott-e ez azóta? Miből merítesz ihletet ma?
 
Akkor egy kényszerhelyzet vezetett az írásra – a folyamatosan hisztiző pici lányomnak és magamnak akartam segíteni a mesékkel. Nagy volt a tét, hiszen a mindennapi túlélésünkért kellett megküzdenem. Ma már nagyok a gyerekeim, a hisztin és dackorszakon rég túlvagyunk, ha a mindennapok gondjaiból akarok ihletet meríteni, akkor mostanában inkább a kamaszkori problémára koncentrálok. De a lényeg nem változott: akkor lesz jó egy szöveg, ha az író lemerül a téma legmélyére Legyen az kalandregény, ismeretterjesztő mű vagy éppen egy válságos helyzetre reflektáló mese, a személyes érintettség, önmagam teljes beleadása képes igazán élővé és mások számára is átélhetővé tenni a művet.
 

A Balatontól a Nádtengerig

pagony.hu  2019.02.15. 15:42
lengemesek-II-nadtengeri-nyar-belso1"Régóta szerettem volna olyan mesét írni az óvodás-kisiskolás korosztálynak, ami egyszerre kitalált és valóságos. A Balatonpart és a nádas gyerekkorom meghatározó helyszíne, de rajongtam az ingoványos mezőkért, kis tavakért, kacsákért és vízisiklókért is.

Ezt a világot szerettem volna közel hozni az olvasókhoz." - így kezdte Berg Judit a vele készült intejút, melyet a Lengemesék kapcsán készítettünk vele.

A Lengemesékben minden a természet körül forog…

Mit gondolsz az ember és a természet viszonyáról?

A világ csodálatos, én mindennap elámulok a szépségén. Természeti környezetünk a legnagyobb értékünk. Sokfelé jártam már a világban, őserdőben, működő vulkán kráterében és a sarkkörön, de a mai napig ámulatba ejt egy szép bükkerdő, csendesen fodrozó tó vagy egy virágzó kökénybokor.
 
Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek már pici korukban megismerjék az őket körülvevő világot, és tudatára ébredjenek, mennyire fontos vigyáznunk a környezetünkre. A Lengemesék őrzőinek is az a feladata, hogy óvják a Nádtenger lakóit, miközben a tó túlpartján laknak a harácsok, akik kicsit úgy viselkednek, mint napjaink városlakói: nem figyelnek az élő környezetre, csak fosztogatnak, szemetelnek, és közben azon sírnak, hogy mióta összegyűlt a sok hulladék, rossz íze lett a korábban friss forrásvíznek.
 

Berg Judit megnyitó beszéde a 89. Ünnepi Könyvhéten

  2019.02.14. 21:51
Nagy szeretettel köszöntöm az itt megjelenteket, akik a 89. Ünnepi Könyvhét és Gyerekkönyvnapok alkalmából gyűltek össze. Amikor gyerekként anyukám először vitt magával a könyvheti forgatagba, már akkor rabul ejtett az a megfoghatatlan izgalom és finom ünnepélyesség, ami körüllengte az izzadó nagyvárosban felállított, friss könyvillatot árasztó bódékat. Később, az éppen zajló vizsgaidőszak sem tudta elvenni a könyvhét örömét, íróként pedig minden évben megélem ennek a néhány napnak valódi ünnep-voltát.
Az összegyűlt sokadalmat látva, felmerül a kérdés, hogy valójában miért ünnep a könyvhét, és mit is ünneplünk valójában?

Flegma kamaszként csípőből rávágtam volna, hogy a könyveket. Esetleg, hogy az új könyvek születését, tehát ez itt egy ötnapos szülinapi parti. Ma azért hozzátenném, hogy ezen a héten a könyvek létrehozóit is ünnepeljük, a teljes könyvszakmát: kiadókat, szerzőket, illusztrátorokat, műfordítókat, szerkesztőket és mindenkit, aki részt vesz a könyvek készülésében. És természetesen – a legkevésbé sem utolsó sorban – ünnepeljük az olvasókat, a friss gondolatok után ácsingózokat, a kíváncsiakat, az érteni vagy éppen elrévülni vágyókat.

Az olvasásról annyi mindent elmondtak már: ez a gondolkodás szabadsága, a szellem hatalmas játszótere, embervoltunk egyik fő bizonyítéka. Gyakran esik szó arról is, milyen fontos volna, hogy a felnövő generációk is olvasóvá váljanak.
 

Berg Judit portré (2011)

origo.hu  2011.08.16. 15:55
Fotó: Mudra László [origo]Berg Judit négy gyermek édesanyja, és rengeteg mesekönyv írója. Saját bevallása szerint három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha ötletgazdáik vagy épp "megrendelőik" is. 

Történeteit a tematikus szerkesztés és a világos megfogalmazás jellemzik, amit a gyerekek is könnyen megértenek, ám a felnőtteknek sem együgyű.

 
Az Év Gyermekkönyve-díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg.
 

Egy író csukott szemmel is dolgozhat

olvassmeset.hu  2017.04.19. 10:10
Bizony, csukott szemmel, és ez nem áprilisi tréfa! Berg Judit mesélt erről azon az író-találkozón, amelyet április elsején rendeztek meg a Debreceni Pagonyban. Mint a népszerű író elmondta, előfordult már, hogy csukott szemmel gondolkodott, és a gyermekei megkérdezték tőle, mit csinál.
Dolgozom – válaszolta nekik.
 
De mielőtt mi, felnőttek irigykedni kezdenénk a munkavégzés eme módjára, tegyük hozzá gyorsan, hogy az elmélyült töprengést aztán írás követi, és Berg Judit mára több tucatnyi gyerekkönyv szerzője.
 

Nyár nem múlhat el a Balaton nélkül

Somogyi László  2017.08.09. 15:38
Mit csinál a szerző nyáron? 

Berg Judit mesélt nekünk gyerekkori nyarairól, arról, hogy mit olvas idén nyáron, és milyen könyvön dolgozik éppen most.

Hogy telik nálatok a nyár?

 

Többnyire mozgalmasan telnek nálunk a nyarak. Amióta a gyerekeim már nem picik, több szervezést igényel a nyár, mert ide-oda utaznak, néha velem, néha külön-külön, táboroznak, barátokat, barátnőket, unokatesókat viszünk magunkkal a Balatonra. Nyár nem múlhat el nálunk Balaton nélkül, de nekem a tenger is nagyon fontos – legalább néhány napra igyekszünk oda is eljutni. És persze kirándulások, utazás, fesztiválok és sok-sok barát vonul végig a nyáron.

Miket olvastok nyáron?
 

"Egy mai mesében pörögniük kell az eseményeknek" - Berg Judit mesélni tanít minket

  2017.04.16. 10:05
12 év alatt 42 mesekönyv. Nagyon leegyszerűsítve ez Berg Judit eddigi (2017-04) mérlege, aki most a Lengemesékkel új területre tévedt: kicsiknek szóló mozifilmet készített a nádasok varázslatos világáról.
 
Ennek apropóján beszélgettem vele a mesélés rejtelmeiről, a Rumini sorozat sorsáról, és arról, hogy jó-e nekünk, hogy a magyar mesekönyvek sokkal szövegorientáltabbak a külföldieknél.
 

2-4 éveseknek - Dackorszak meséi

  2014.08.16. 15:59
Illusztrálta: Gévai Csilla
Kiadó: Ecovit Kiadó, 2010-2011
Oldalszám/kötet: 36
 
A kicsikkel mindig csak a probléma van: az egyik hisztizik, másik nem eszik. És még szemtelenek, csúnyán is beszélnek, sokszor megfáznak télidőben. Ez a gyerekség bosszantó és imádnivaló egyszerre.
 

Berg Judit Hisztimesék című könyvének folytatása, a Meseleves a rossz evők szüleinek segít megoldást találni.

A kötet meséi sorra bizonyítják, hogy sikerül is neki, hiszen türelemmel, szeretettel és humorral, több nézőpontot felsorakoztatva közelíti meg ezt a bosszantó problémakört.

Felnőttmesék egyes élethelyzetekben adhatnak ötletet, biztatást a csemetéjükkel küzdő, tanácstalan szülőknek. De szolgálhatnak megnyugtatásul is azoknak, akik úgy hiszik, "csak" náluk nehéz a gyereknevelés.
 

2-4 éveseknek - Maszat sorozat

  2014.08.16. 16:48
Illusztrálta: Agócs Írisz
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Kötetek száma: 8
 

Berg Judit rövid meséi Maszatról és barátairól összeforrnak Agócs Írisz hihetetlenül találó, finom, humoros, eredeti figuráival. Egy interjúban olvastam egyszer, hogy a Maszat “megrendelésre”, egy koncepció alapján készült, nevesül a Pagony a legkisebb korosztálynak szeretett volna egy szerethető karakterről szóló mesesorozatot, hiszen hozzájuk kevés olyan könyv szól, ami a szó klasszikus értelmében vett mese.

Minden kötet két rövid, a legkisebbek számára is emészthető történetet tartalmaz Maszatról és barátairól, Misiről és Sáriról. Vannak erősebb és gyengébb, didaktikus és kevésbé didaktikus mesék, amik egységét természetesen Maszat kópés figurája és Agócs Írisz imádnivaló képi világa teremti meg. Minden mozzanatból árad az itt és most: sehol egy sublót, egy ködmön, egy pele, nem kell feleslegesen magyaráznom olyan dolgokról, amikhez soha semmi közünk nem lesz.
 

2-4 éveseknek - Sári születésnapja

  2020.04.07. 23:20
https://www.pagony.hu/resources/images/a6/y2/gx/post_side/sariszuletesbor.jpgIllusztrálta:Agócs Írisz
Kiadó:Pozsonyi Pagony, 2020. április
Oldalszám: 48

Sárinak születésnapja van, amire meghívja Hédit, Misit - no és persze Maszatot is.

A barátaitól egy plüssrókát kap ajándékba, mert mindenki tudja, hogy a róka Sári kedvenc állata.

Sári nagyon boldog - Pötyi baba viszont nagyon szomorú. Egyáltalán nem örül a rókának. Annyira nem örül, hogy világgá is megy.

Mi lesz Pötyi babával? Ki és hol találja meg?
 
Hát a róka, akinek a mese végére még neve is lesz végre!
 
Sárit minden ovis szereti, hiszen a rövid történetekben ismerősek számukra a hétköznapi helyzetek.

 

2-4 éveseknek - Sári a Vadasparkban

  2020.02.23. 20:09
Berg Judit - Sári a VadasparkbanÍrta: Berg Judit
Illusztrálta:
Agócs Írisz
Kiadó:
Pozsonyi Pagony, 2019
Oldalszám: 48
 
Sárit és Pötyi babát már ismerhetitek a Maszat-sorozatból. Most mindketten egy új sorozat főszereplői!

De Sárival nagyon sok érdekes dolog történik, amelyekről külön is szeretnénk mesélni nektek. Most például barátnőjével, Hédivel mindenféle állatokat rajzolnak.

De milyen színű vajon a róka farka? Ehhez el kell menni a Vadasparkba! Hívjuk Maszatot is, és kiránduljunk együtt!

 
Főszerepben: Sári és Pötyi baba

 

3-6 éveseknek - Lengék a nagyvásznon

Pálfi Zsolt  2017.05.14. 10:42

Berg Judit a kortárs gyermekirodalom egyik legkedveltebb szerzője, nem véletlenül: történetei érdekesek és ötletesek, karakterei pedig igazán szerethetőek. A Nádtengert benépesítő aprócska lények, a Lengék már több kötetnyi kalandot éltek át, ideje volt, hogy Füttyös Vilkó vezetésével meghódítsák a mozivásznat is.

Berg Judit munkáit ugyanakkor korántsem csak a gyerekek szeretik, igényes és ízléses történetei, kedves karakterei komoly elismeréseket vívtak ki szakmai körökben is. A József Attila-díjas írónő nevéhez fűződnek Maszat kalandjai, neki köszönhetjük a két kis dínót és a Hisztimeséket, a Rumini-sorozattal pedig az Év Gyermekkönyve díjat is elnyerte egy ízben.
A kivitelezésében is igényes gyermekkönyvekben a szöveggel egyenrangú módon, egymást harmonikusan kiegészítve van jelen a képi illusztráció, a lenge nevű lényeket és az egész Nádtengert vizuálisan életre hívó Timkó Bíbor munkái valósággal animációért kiáltottak.
 

3-6 éveseknek - Téli történet a Nádtengeren

Dombai Dóra  2019.02.14. 23:11

Berg Judit óvodásokat megszólító mesesorozata másodszor kerül nagyobb volumenben a nagyvászonra: a karácsonyi szünetre megérkezett a Lengemesék második része, melyben a szorgos kis lengék a télre készülődnek, miközben a harácsok és a patkányok gonosz tervet forralnak ellenük.

Látszólag minden a régi: Füttyös Vilkó haja még mindig nem barnult be, ennélfogva továbbra is legfeljebb vágyakozhat a repülés öröme és az Őrzők felelősségteljes feladatai után. A kis lenge azonban nem csügged, először Táltos barátjával, a féllábú kecskebékával készül a békaderbyre, majd a hideg idő beálltával végignézhetjük, mennyi előkészületi teendője van a lengeközösségnek, ha át akarják vészelni a zord telet. Költözködés, tüzelőgyűjtés és a Nádtenger költözőmadarainak búcsúztatása közben Vilkó és Lile egy legyengült fecskefiókkal találkoznak, akinek kedvéért még a messzi tóhoz is elmerészkednek orvosságért. Nem mindenki készül azonban melegebb vidékre, a harácsok ráadásul a télre való gondos felkészülést is igyekeznek megúszni, rászorulva a lengék jóságára és segítőkészségére – ez pedig újabb konfliktust élez a két közösség életében.
 

4-8 éveseknek - Cipelő cicák sorozata

  2014.08.16. 23:34
Illusztrálta: Agócs Írisz
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2008-2009
 
A Cipelő cicák apró kis játékcicák: testük tarkabarka, farkuk végén színes gyöngyök himbálódznak. Pont elférnek egy gyerek markában, gazdáik mindenhová magukkal cipelik őket. A felnőttek csak ennyit látnak...
  

Cipelő cicák a városban

Cipelő cicák a hátizsákban

Cipelő cicák a cirkuszban

Cicakalandok
 

4-8 éveseknek - Panka és Csiribí-sorozat

  2014.08.16. 23:38
Illusztrálta: Pásztohy Panka
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám/kötet: 48

Ezt a rózsaszín ruhás tündérlánykát Pankának hívják. Az erdő közepén él, egy öreg tölgyfa első emeletén. Puha mohából van az ágya, virágszirom a ruhája. A tündérfiú neve Csiribí. Ő is az erdőben lakik, egy odvas fenyőfában. Panka és Csiribí barátok.

Panka nyáron szamócalekvárt, cseresznyekompótot szokott eltenni. A lekvárhoz aztán süt egy kis palacsintát, vagy készít egy nagy tepsi süteményt, Csiribí legnagyobb örömére. Csiribí úgy szereti az édességet, hogy evés után mindig csupa porcukor az orra. Nem csoda, hiszen Panka süti a legjobb áfonyás pitét az egész erdőben.
 
Csiribí bezzeg kerüli a konyhát. Mindenféle szerkentyűt képes megjavítani, télire motoros hókotrót fabrikált fakéregből, csavarokból, huzalokból. Mókus mamának megígérte, hogy liftet is épít a fenyőfára, hogy ne kelljen annyit cipekednie.
 
A főzés azonban nem megy neki. Még kedvencét, a forró csokit sem tudja elkészíteni...
 

5-8 éveseknek - Két kis dínó (1-3)

  2014.08.17. 00:39
5-9éveseknek
Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
Kötetszám: 5
Kiadó: Pozsonyi Pagony

Berg Judit kimondottan kezdő olvasóknak szánt sorozata két nem mindennapi icipici dinó kalandjairól szól.

Trikó és Nyamm a zsírkréta korban születtek, de egy vulkán elrepíti őket a mai korba. Szeretnének visszajutni, de addig ide-oda utaznak a térben és az időben. Kőszeghy Csilla vicces dinós illusztrációi is kedvet csinálnak az olvasáshoz.
 

5-8 éveseknek - Lengemesék (1) Lenge-foglalkoztató - Tavasz + DVD

  2018.01.04. 20:14
Berg Judit - Lenge-foglalkoztató - Tavasz + DVDVideotalálatok erre: lengemesék24 db kiszedhető matricával
 
Illusztrálta: Timkó Bíbor
Kiadó: Centrál Médiacsoport, 2017
Oldalszám: 16
 
Ugye te is szeretsz színezni, böngészőket bújni, találós kérdéseket megfejteni? Hát akkor ceruzákat elő, tedd próbára az ügyességed Füttyös Vilkó és a Nádtenger többi lakója segítségével!
A füzetben sok szép matricát is találsz, amiket bárhova felragaszthatsz.
 
A közel egyórás rajzfilmen pedig végigizgulhatod Vilkó és barátai kalandjait!
 
A füzethez csomagolt DVD Berg Judit Tavasz a Nádtengeren című kötetének animációs filmjét tartalmazza, illetve egy kis ízelítőt a Nádtengeri nyárból.
 

5-8 éveseknek - Mesék a tejúton túlról

  2014.08.17. 00:43
Illusztrálta: Gévai Csilla 
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2007
Oldalszám: 56
 
Kalandos, izgalmas utazás nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak az IBBY-díjas Berg Judittól és az Aranyvackor-díjas Gévai Csillától!
Egy kisiskolás fiú (Bojti) és egy óvodás kislány (Tücsök) csúnyán hajbakapnak a játszótéren. Addig-addig ráncigálják Bojti új biciklijét, amíg az el nem ragadja őket, és átrepíti a Tejúton, egy egészen különleges világba.

Ahhoz, hogy hazajussanak, a gyerekeknek végig kell haladniuk a Bátrak útján, veszélyek, kalandok, gaz ellenségek és segítőkész barátok között. Hol bátorsággal, hol kitartással, hol igazságossággal sikerül továbbjutniuk a hosszú úton, amely átvezet Homokországon, Növényországon, Árnyékországon, Vasországon és más különleges vidékeken.

A hétköznapi szituációból elrepülnek, de talán csak azért, hogy jobban megértsék a hétköznapokat. Ebben a mesében ugyanis azért kell olyan messzire menni, hogy felfedezzük a nagyon közeli dolgok szépségét, értékét: a homokét, a kőét, a növényét, az ízekét. És persze főleg az egymásra utaltságot: hogy nehéz sokszor együttműködni, de csak így lehet.
 

5-9 éveseknek - Lengemesék (1) Tavasz a Nádtengeren

  2014.08.17. 00:45
Berg Judit - Timkó Bíbor - Lengemesék - Tavasz a NádtengerenIllusztrálta: Timkó Bíbor
Kiadó: Centrál Kiadói Csoport, 2012
Oldalszám: 80
 
Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger. A Nádtenger hullámai között minden tavasszal megkezdődik a munka.
 
A vízi madarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt. Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat. De a legvidámabbak mégis a Nádtenger őrei, a lengék.

Hogy róluk eddig még nem hallottál? 

Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői.
 
A lengék teste alig nagyobb, mint a pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, hajuk pedig kócos barnán lobog a szélben. Vagyis csak a felnőttek haja barna. A csemeték fején vidám zöld hajtások ágaskodnak.
 
A szerző legújabb mesesorozatának első kötete ez a könyv, Tavasz a Nádtengeren címmel.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót