OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
ALKOTÓI INTERJÚK
ALKOTÓI INTERJÚK : Erdélyi-Burgmann Bernadett-Farkas Nóra-Szabóné dr. Jámbor Eszter: első könyves anyukák

Erdélyi-Burgmann Bernadett-Farkas Nóra-Szabóné dr. Jámbor Eszter: első könyves anyukák

Makai Marianna  2018.12.02. 08:56

Mesevilág jogászszemmel – avagy hogyan lesz 3 jogász anyából mesekönyv író

Kicsi a világ, mondjuk oly sokszor. S ha a három meseíró – dr. Erdélyi-Burgmann Bernadett, dr. Farkas Nóra és Szabóné dr. Jámbor Eszter – történetét olvassuk, még biztosabban leszünk ennek a mondatnak az igazságában. Három nő az ország három különböző pontjáról.

Mindannyian anyák, hivatásukat tekintve jogászok, akik mertek nagyot álmodni. Mesét írtak, napról napra sikeresebbek, népszerűbbek lettek, miközben – az internetnek hála - egymást segítő, támogató csapattá kovácsolódtak. Sőt, a bájos és céltudatos mesetrió megszületésében a Kecskemétimami is szerepet játszott. Ismerjétek hát meg ti is a történetüket!
 
Mesélnétek nekem arról, hogyan találkoztatok?

 

Dettivel több közös ismerősünk van, kölcsönösen tudtunk arról, hogy a másik élete első mesekönyvének megjelentetésére készül. Bár előtte személyesen nem ismertük egymást, a hasonló tervek, célok miatt a kapcsolatfelvétel nem váratott sokat magára.

A közös hangot könnyedén megtaláltuk, rengeteget ötleteltünk, megosztottuk egymással az örömöket és a nehézségeket. Eszter néhány hét múlva csatlakozott hozzánk, épp neked és a Kecskemétimaminak köszönhetően. Egy veled folytatott beszélgetés során került szóba Eszter neve, akinek akkoriban készítetted a weboldalát. Időközben kiderült, hogy még több kapcsolódási pont van közöttünk, mint ahogy azt elsőre gondoltunk.

Most már hónapok óta működik a mi kis mesetriónk, ami – és azt hiszem, ezt mindannyiunk nevében kijelenthetem – rengeteget ad mindhármunknak.

Nagyjából egy időben jelentek meg nyomtatásban a könyveitek, munka illetve család mellett léptetek a mesekönyvpiacra. Mi volt a mozgatórugó, minek köszönhető, hogy írói pályára léptetek?

Dr. Erdélyi-Burgmann Bernadett: Palánkák Tomi és a kosárlabda

Fiatalkoromban versenyszerűen kosárlabdáztam Pécsen. Tizennégy élsportban eltöltött év alatt utánpótláskorúként a legfontosabb bajnokságokat megnyertük, a felnőtt csapat tagjaként háromszoros magyar bajnok, hétszeres Magyar Kupa-győztes és Euroliga harmadik helyezett vagyok.

Többször táboroztattam gyerekeket, szerveztem sporttáborokat is. Pár évvel ezelőtt, amikor pont a csurgói táborhoz készítettem a kreatív feladatokat, kisgyerekeknek szóló kosárlabdás könyveket kerestem. Focisból nagyon sok ilyen jellegű könyv létezik, - ezeket a nagyfiam révén ismertem- reméltem, hogy majd a kosárlabda sportágban is hasonlókra fogok bukkanni. De nem találtam semmit! Innen jött az ötlet, hogy ezt meg kellene csinálni, hiszen nagyon sok kosárlabdát szerető kisgyerek van. Így született meg Palánkák – Tomi és a kosárlabda címmel az első mesekönyvem.

Mesélj te is Eszter! Hogyan lesz egy jogászból meseíró?

Ahogy visszaemlékszem, mindig is írtam, de az útinaplózás szülői mintából fakad. Az első nagyobb családi nyaralásunk előtt apu vett egy szép, műbőrkötéses úttörő csapatnaplót, és abba írta le a velünk történteket. Akkor határoztam el, hogy be fogom utazni a világot, és mindent leírok majd. Így is lett. Ezeket az emlékeket akkor még csak magamnak, magunknak gyűjtöttem össze. Aztán jött Amerika.

Akkor és ott kezdtem el a nyilvános blogolást amiatt, hogy a család tudjon rólam, a férjemről és az akkor még csak öt hónapos kisunokáról. Nem gondoltam volna, hogy mások is olvasni fogják az írásaimat, de meglepetésemre a blogom hamarosan az adott portál toplistájának első helyére került, és amíg abba nem hagytam, tartotta is ezt a helyet. Annak ötlete, hogy az útinaplónkat gyerekkönyvként adnám ki, a Grand Canyonban pattant ki a fejemből.

Igazán motiváló volt, hogy sok gyermekes család kicsiknek szóló kis foglalkoztató mesekönyvvel a kezében járta végig Amerikát, és fedezte fel a körülötte lévő valóságot.

Ekkor jött az ötlet! Annyi gyönyörű hely van Magyarországon! Milyen jó lenne, ha a magyar gyerekeknek is lenne egy ilyen mesés útikönyve, melynek segítségével felfedezhetik az országot! Ez az 5 tornacsuka létrejöttének története.

Mi a helyzet veled Nóra?

Az én mesekönyvem is személyes indíttatásból született. Épp a bölcsődei beszoktatás előtt álltunk a kisfiammal. Szerettem volna felkészíteni élete addigi legnagyobb kalandjára, amelyhez a mesék különösen hasznos eszköznek bizonyultak. Rengeteg történet született, amelyeknek ő volt a főhőse, s a segítségükkel játékosan barátkozott meg a beszoktatás, az elválás gondolatával. Ezek a kisfiamról szóló mesék képezték az Összeköt a szeretet alapját.

Miben más ez a könyv, mint a többi óvodásoknak készült kötet?

 Úgy gondolom, ha egy gyerkőc biztonságban érzi magát, tudja és érzi a feléje áradó szeretet, és megérti, hogy az elválás csak néhány órára szól, könnyebben birkózik meg az elé kerülő akadályokkal. A könyv megírásával az volt a célom, hogy ezt az érzelmi alapot erősítsem a kicsiknél. Ez az oka annak, hogy nincs benne szó kedves óvó nénikről, barátságról, az óvodai mindennapokról. A történet középpontjába az anyai szeretetet helyeztem.

A mesekönyv másik különlegessége, hogy személyre szabható. Miközben a gyerekek lerajzolják a jelüket, beragasztják az első óvodai napokról készült fényképeket, beszélgetnek a saját történetükről, észrevétlenül felkészülnek az óvodai életre.

Miben rejlik a te mesekönyved egyedisége, Eszter?

A könyvet nem is mesekönyvnek, hanem inkább mesés útikönyvnek nevezném, mivel a meseelemek kimerülnek annyiban, hogy a szereplőknek nem nevük, hanem a tornacsukájuknak megfelelő színük van. Ezek a történetek nem mesék, hanem a velünk történt valóság. A könyvben öt történet, azaz öt utazás története van megírva, a mesék végén a saját fényképeinkkel is illusztrálva.

A könyvvel szeretném felhívni a figyelmet a családtagokkal közösen eltöltött minőségi idő fontosságára. Hiszek abban, hogy ha óvodás, kisiskolás korú gyermekeinkkel tárgyak helyett emlékeket gyűjtünk, az hosszú távon meghálálja magát. A közös emlékgyűjtés olyan kapocs a szülők és gyermekek között, amely összetart a zűrösebb időkben is.

Detti, kérlek te is mesélj a könyvedről!

A Palánkák egy könyvsorozat, aminek most megjelent része – a kapcsolódó munkafüzettel együtt - az óvodás korosztálynak szól. A második rész az iskolai évekkel fog majd foglalkozni. A könyv mesébe szőve mutatja be a kosárlabdázás legalapvetőbb lényegét, úgy gondolom, pont olyan mélységig, amennyire egy óvodást ez érdekel, amennyit neki tudnia kell.

Ez nem egy száraz szakmai könyv, ez egy kosaras mesekönyv, hiszen van benne sport, humor, feszültség, siker, elszántság. A családok mellett ajánlom a kosárlabda-szakembereknek is, hiszen nekik is fontos szerepük van a sportág megszerettetésében.

Köszönöm nektek az interjút! Sok sikert, rengeteg új olvasót kívánok nektek!

Forrás: Kecskemétimami

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót